Στο παρακάτω αφιέρωμά μας θα παρουσιαστούν τα σύντομα βιογραφικά μερικών από τους πιο γνωστούς σε εμάς αγωνιστές της Ρούμελης. Παρακαλούμε τους φίλους και αναγνώστες μας εάν διαθέτουν συγγενείς ή υλικό να μας το στείλουν για να το προσθέσουμε..
"Ένας πεθαίνω, τρεις εσείς στην θέση μου σταθείτε μην αραιώσει η φάλαγγα ως την στερνή στιγμή"
Σ. Μαυρογιάννος
Αλεξιάς Πάνος: Από το Αγρίνιο, ανθυπολοχαγός του ΕΛΑΣ, μέλος του γραφείου της επιτροπης πόλης του Αγρινίου του ΚΚΕ. Από τους πρωτεργάτες της εθνικής αντίστασης στον τόπο του. Οργάνωσε με άλλα στελέχη τηνλαική πολιτοφυλακή Αγρινίου τις ημέρες βίας και τρομοκρατίας του αστικού παρακράτους. Πήρε μέρος στην έξοδο του Επαμεινώνδα από το Αγρίνιο. Εκτελέστηκε με απόφαση στρατοδικείου στο Μεσολόγγι
Αλεξοπούλου Δέσπω: Από την Κόνιστα Τριχωνίδας. Υπήρξε από τις πιό δραστήριες αντάρτισσες του ΔΣΕ. Πιάνεται αιχμάλωτη το 1949 και οδηγείται στο στρατοδικείο. Στάθηκε με λεβεντιά ως την στιγμή της εκτελεσής της.
Αναστασίου Οδυσσέας: Από την Αμφιλοχία. Αδελφός τριών αγοριών που σκοτώθηκαν στην άχη της Αμφιλοχίας το 1944. Μέλος της ομάδας Γεροδήμου. Σκοτώθηκε στο Βούστρι και αποκεφαλίστηκε το 1945.
Αργύρης Παναγιώτης: Βαθμοφόρος του ΔΣΕ καθηγητής από τα Πετρίλια. Σκοτώθηκε στις επιχειρήσεις του Κόζιακα το 1947.
Αρκούδας Βασίλης: Από την Φτέρη Φθιώτιδας. Σκοτώθηκε σε ενέδρα τον Οκτώβριο του 1949 στο Νικολίτσι Φθιώτιδας.
Βαζούρας Γιάννης: Από την Κοκκινόβρυση, ταγματάρχης του ΔΣΕ. Έπεσε ηρωικά στην μάχη του Καρπενησίου το 1949.
Βέργος Γιάννης : Από την Κάτω Χώρα Ναυπακτίας. Λοχαγός της Λαικής Πολιτοφυλακής. Σκοτώθηκε μαχόμενος στις 18-10-1948 στο χωριό Κρίκελλο Ευρυτανίας.
Γαλάνης Μήτσος: Από την Ναύπακτο. ΕΑΜίτης αιχμάλωτος των Γερμανών που επιβίωσε και πέρασε το 1946 στον ΔΣΕ. Πιάνεται και εκτελείται από στρατοδικείο το 1948.
Γκαραβέλος Τάκης: Από την Κατούνα Ξηρομέρου. Καπετάνιος λόχου του ΕΛΑΣ. Καταδιώκεται ανηλεώς μετά την Βάρκιζα. Μετείχε σε ομάδα ένοπλων καταδιωκόμενων. Πιάνεται μετά από προδοσία και φυλακίζεται. Περνά από κακουργοδικείο και εκτελείται στην Κεφαλονιά.
Γρίβας Δημοσθένης: Γιατρός από την Καρδιτσα στέλεχος του ΔΣΕ. Πιάστηκε και εκτελέστηκε στην Καρδιτσα.
Δαιμονίτσας Γιάννης: Από την Παλαιομάνινα Ξηρομέρου. Πέρασε στον ΔΣΕ από τον κυβερνητικό στρατό μετά την μάχη με το τμήμα Καπετσώνη. Διακρίθηκε ως ομαδάρχης. Πέθανε επικεφαλής διμοιρίας.
Δανιάς Παναγιώτης: Από την Ελατοβρυση Ναυπακτίας. Πιάστηκε αιχμάλωτος στο ΔΣΕ. Καταδικάστηκε και εκτελέστηκε από στρατοδικείο στο Μεσολόγγι.
Δανιάς Χρήστος: Αντάρτης του ΔΣΕ από την Ελατόβρυση Ευρυτανίας. Έπεσε σε μάχη.
Δεληκωστόπουλου Γεωργία: Βαθμοφόρος του ΔΣΕ, σκοτώθηκε στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του ΕΣ στην Ρούμελη το 1949.
Δέρης Γιώργος του Βασίλη: Aπο τη Καιτσα Δομοκου. Σκοτωθηκε το 1948 στο Γραμο σε αποστολη αυτοκτoνιας
Δέρης Γιώργος του Βασίλη: Aπο τη Καιτσα Δομοκου. Σκοτωθηκε το 1948 στο Γραμο σε αποστολη αυτοκτoνιας
Δέρης Θανάσης του Βασίλη: Mικρότερος αδερφός του Γιώργου. Ηταν συνδεσμος ,και με το τελος του εμφυλιου εγκλωβιστηκε στη νοτια Ελλαδα οπου και συνεληφθη.Περασε απο στρατοδικειο καταδικαστηκε σε θανατο κε εκτελεστηκε το 1950 στη Μεζουρλο στη Λαρισα αν και ανηλικος.
Διαμαντής Σπύρος του Κώστα: Από τον Αστακό Ξηρομέρου. Έμενε στο Λεσίνι. Πιάστηκε στην Σπερχειάδα με άλλους αγωνιστές του ΔΣΕ. Καταδικάστηκε από το στρατοδικείο στο Μεσολόγγι και εκτλέστηκε.
Δρόσος Στέλιος: Από το χωριό Γραμμένη Οξιά Ναυπακτίας. Σκοτώθηκε στον Γράμμο.
Ζανιάς Σπύρος: Από τον Πρόδρομο Ξηρομέρου, στέλεχος του ΚΚΕ, διμοιρίτης του ΔΣΕ. Σκοτώθηκε σε μάχη το 1948.
Ζαρκαδούλας Ταξιάρχης: Από την Κατούνα Ξηρομέρου, ΕΛΑΣίτης και συνεχώς καταδιωκόμενος μετά την Βάρκιζα. Πήρε μέρος στην έξοδο της ομάδας Επαμεινώνδα από το Αγρίνιο τον Αύγουστο του 1946. Υπηρέτησε στο αρχηγείο Αγράφων του ΔΣΕ και στο Αρχηγεί Δυτικής Στερεάς ΑΔΣ. Σκοτώθηκε σαν διμοιρίτης στο Περδικάκι Βάλτου.
Ζαχαρίου Κώστας (Βραχωρίτης): Από το Αγρίνιο, ΕΛΑΣίτης της περιοχής και απόφοιτος της σχολής αξιωματικών του Μπούλκες. Διετέλεσε διμοιρίτης, λοχαγός και ταγματάρχης του ΔΣΕ. Πιάνεται τραυματίας και οδηγείται στο στρατοδικείο Μεσολογγιου όπου και εκτελείται κααδικασμένος σε 5 φορές εις θάνατον.
Ζαχαρόπουλος Χρυσόστομος: Από το Αγρίνιο, λοχαγός του ΔΣΕ, αξιωματικός πληροφοριών του Αρχηγείου Δυτικής Στερεάς ΑΔΣ. Διετέλεσε αρ΄γοτερα Πολιτικός Επίτροπος τάγματος της 144ης Ταξιαρχίας. Πέρασε στην Πολωνία και την Βουλγαρία όπου έμεινε ως πολιτικός πρόσφυγας. Πέθανε μετά τον επαναπατρισμό του στην Λάρισα διατηρώντας την ταυτότητα του μέλους του ΚΚΕ.
Ζγούρας Μήτσος (Ζούκοφ): Από το Αγρίνιο, ανθυπολοχαγός της Λαικής Πολιτοφυλακής, πρωτοπόρος αντάρτης επικηρυγμένος. Συλλαμβάνεται το 1949 από ομάδα χωροφυλάκων και παρακρατικών και δολοφονείται επί τόπου.
Θεοδωρόπουλος Σωτήρης: Από το Αγρινιο, στέλεχος του ΚΚΕ. Πήρε μέρος στηνέξοδο του Επαμεινώνδα και εκτελέστηκε αμέσως μετά την σύλληψή του με απόφαση στρατοδικείου στο Μεσολόγγι.
Κάλης Σταύρος: Από το χωριό Τροβάτο Αγράφων. Αντάρτης του ΔΣΕ το 1947 Σκοτώθηκε στην Οξιά Πετριλίων το 1949.
Καραγιώργος Θανάσης: Από το Αγρινιο. Υπήρξε δημοσιογράφος τοπικής εφημεριδας και στέλεχος της ΕΠΟΝ. Σεμνός, με ακριβή λόγο και εξαίρετος χρονικογράφος. Υπηρέτησε στο ΚΓΑΝΕ του ΔΣΕ και την 2η Μεραρχία του Διαμαντή στην Ρούμελη. Σκοτώθηκε στην Μανδρινή Ναυπακτίας το 1949.
Καραίσκος Χαρίλαος του Δημητρίου: Από την Γουριώτισσα. Σκοτώθηκε αρχές του 1949 στην Πελοπόννησο. Αδελφός του Ανδρέα που εκτελέστηκε με απόφαση στρατοδικείου στο Μεσολόγγι.
Καραπλιός Στάθης: Από την Πελασγία, λοχαγός του ΔΣΕ πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία όπου έζησε και πέθανε χωρίς να μπορέσει να επιστρέψει.
Καρράς Γιάννης: Από το Μυρίκι Ευρυτανίας, κάτοικος Αγρινίου και δικηγόρος στο επάγγελμα. Υπήρξε στέλεχος του ΕΑΜ και το 1947 προσχωρεί στον ΔΣΕ. Διετέλεσε επικεφαλής τάγματος και εντεταλμένος εκπρόσωπος της ΠΔΚ για τα ζητήματα δικαιοσύνης στην Δυτική Στερεάς. Χάθηκε το καλοκαίρι του 1949 με τον βαθμό του υπολοχαγού.
Καρούσος Τάκης: Από την Κατούνα Ξηρομέρου, στέλεχος του ΚΚΕ και φιλόλογος καθηγητής. Διώκεται μετά την Βάρκιζα ανηλεώς από το δεξιό κράτος και παρακράτος. Σκοτώνεται στο τμήμα Γιαννούλη από την Λευκάδα το 1947.
Κατσαρός Λάκης: Από το Παλιάμπελο Βόνιτσας, δάσκαλος και έφεδρος αξιωματικός λοχαγός του ΕΛΑΣ. Καταδιώκεται μετά την Βάρκιζα και περνά στον ΔΣΕ στον οποίο ορίζεται στρατιωτικός του Αρχηγέιου Ξηρομέρου - Λευκάδας. Σκοτώθηκε το 1947.
Κατσιγιάννης Νίσιας: Από τον Αετό Ξηρομέρου, καπετάνιος λόχου του ΕΛΑΣ και μέλος της ΟΕΚΑ Γεροδήμου. Σκοτώνεται σε συμπλοκή με χίτες και χωροφύλακες στο Βοιδολίβαδο Κωνωπίνας τον Ιούνιο του 1946.
Κατσιγιάννης Ντίνος: Από την Μπαμπίνη Ξηρομέρου. ΕΛΑΣίτης και καταδιωκόμενος μετά την Βάρκιζα. Πιάστηκε στην Ναυπακτία στο δρόμο για τον ΔΣΕ. Καταδικάστηκε και εκτελέστηκε από το στρατοδικείο Μεσολογγίου.
Κατσιφός Γιάννης : Από την Μπαμπινη Ξηρομέρου. Πολιτοφύλακας και μέλος της ΟΕΚΑ Γεροδήμου. Σκοτώθηκε στην ίδια μάχη με τον Γεροδήμο και αποκεφαλίστηκε.
Κόκλας Κώστας του Γιάννη: Από το Γρηγόρι Ναυπακτίας. Αντάρτης του ΔΣΕ αγνοείται μετα από μάχη.
Κομπλίτσης Νίκος (Χελμός): Από την Μπαμπίνη Ξηρομέρου, ανθυπολοχαγός και ήρωας της μάχης της Κρητης. Αρχηγός του Υπαρχηγείου ΕΛΑΣ Ξηρομέρου. Έδωσε την πρώτη μάχη με τους Ιταλούς φασίστες στην Δυτική Στερεά, γνωστή σαν "Μάχη της Τσαπουρνιάς". Τέθηκε επικεφαλής ΟΕΚΑ τραυματίσθηκε σε συμπλοκή, πιάσθηκε και εκτελέστηκε με απόφαση του στρατοδικείου Λαμίας το 1946.
Κομπλίτσης Σπύρος (Νικιάς): Από την Μπαμπίνη Ξηρομέρου, καπετάνιος διμοιρίας του ΕΛΑΣ. Διώκεται αμέσως μετά την Βάρκιζα και περνά σε ΟΕΚΑ που περνά από τον χώρο της Αιτωλοακαρνανίας στα Άγραφα. Σκοτώθηκε σε σκληρή μάχη στον Αι-Γιάννη Άνω Χώρας Ναυπακτίας το 1948. Επεσε με τον βαθμό του ταγματάρχη του ΔΣΕ
Κομπλίτσης Χριστόφορος: Από την Μπαμπίνη Ξηρομέρου, μέλος ΟΕΚΑ του Χελμού. Δολοφνήθηκε από ομάδα χιτών σε κρησφύγετο που παρέμεινε τραυματισμένος κοντά στο χωριό του.
Κορόζης Θωμάς: Μαχητής του ΔΣΕ από το Τροβάτο Αγράφων, σκοτώθηκε στην Οξυά Πετριλίων το 1949.
Κορόζης Χρήστος (Κίτσος): Από το Τροβάτο Αγράφων. Έμενε στην περιοχή Φυτειών Ξηρομέρου. Διακεκριμένος καπετάνιος του ΕΛΑΣ και του υπαρχηγός του ΔΣΕ στο Αρχηγείο Αγράφων. Σκοτώθηκε στον Κόζιακα το 1947.
Κορόζης Σταύρος: Αδελφός του καπετάν Κίτσου, πρωτοπόρος αντάρτης του ΔΣΕ. Πιάστηκε στα Βραγγιανά και εκτελέστηκε με απόφαση στρατοδικέιου.
Παπακωστας Σπυρος : Aπο τη Φτερη Φθιωτιδος. Ενταχθηκε στο Δ.Σ.Ε το 1947
Σκοτωθηκε στο Γαρδικι Ομιλαιων το 1949 σε μια απο τις τελευταιες μαχες του εμφυλιου
Παπακωστας Σπυρος : Aπο τη Φτερη Φθιωτιδος. Ενταχθηκε στο Δ.Σ.Ε το 1947
Σκοτωθηκε στο Γαρδικι Ομιλαιων το 1949 σε μια απο τις τελευταιες μαχες του εμφυλιου
Κούκουνας Κώστας: Από την Αράχοβα Ναυπακτίας. Έπεσε μαχόμενος σε μάχη του ΔΣΕ.
Κουτσικάκης Γιάννης: Από το Αγρίνιο. Αντάρτης του ΕΛΑΣ με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού. Διμοιρίτης στον ΔΣΕ στον λόχο διοικήσεως του Αρχηγείου Ρούμελης. Σκοτώθηκε το 1949.
Κουτσοδόντης Μήτσος (Αίας): Ταγματάρχης του ΔΣΕ από τους πρώτους αντάρτες του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ. Σκοτώθηκε έξω από το χωριό Λεοντίτο Αγριθέας το 1949. Κατάγονταν από την Λοκρίδα. Όντας τραυματίας ζήτησε από τον σύντροφό του Δημήτρη Μάργαρη να τον αποτελειώσει.
Παιδιά γεια σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια για την ανάδειξη των αγώνων του λαού μας.
Gia sas apo Gallia.
ΑπάντησηΔιαγραφήXexasate ena allo megalo onoma ton KAROUSSO KOSTA mousiko genimeno ston Agio Dimitri agriniou to 1908. Apo tous protous antartes tou ELAS ton Aprilio tou 1942 kai mono pligomeno sti maxi tis Χρύσω itane me ton ERMI, ton ORION kai ton ARISTIDI sinolo 35 palikaria. Itane o antartis pou ebgale sto bouno tous mousikous tou agriniou kai meta genikos diaxiristis tou 2/39 sintagma tou ELAS me edra to monastidi tis TATARNAS kai me psebdonimo MENEXOS.
Apebiose stin Athina stis 15/01/1989.
Gia sas apo Gallia.
ΑπάντησηΔιαγραφήXexasate ena allo megalo onoma ton KAROUSSO KOSTA mousiko genimeno ston Agio Dimitri agriniou to 1908. Apo tous protous antartes tou ELAS ton Aprilio tou 1942 kai mono pligomeno sti maxi tis Χρύσω itane me ton ERMI, ton ORION kai ton ARISTIDI sinolo 35 palikaria. Itane o antartis pou ebgale sto bouno tous mousikous tou agriniou kai meta genikos diaxiristis tou 2/39 sintagma tou ELAS me edra to monastidi tis TATARNAS kai me psebdonimo MENEXOS.
Apebiose stin Athina stis 15/01/1989.
Την γλύτωσε κρυπτόμενος.
ΔιαγραφήΣτην φωτογραφία είναι κάποιο μνημείο ή απλά σας άρεσε εικαστικά;Αν ισχύει το πρώτο τότε που βρίσκεται;
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλικά Μ.Κ.
Απλά ήταν όμορφη εικαστικά. Είναι νομίζω του φωτογράφου Gerald Axelrod
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγνώμη, μα πως μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τους δημιουργούς του blog; Για ανταλλαγή πληροφοριών;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ
Στο mail aastenu@gmail.com
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγνώμη αλλά υπάρχει ένα λάθος εκεί που γράφει για τον Κατσιγιάννη Ντίνο. Δεν ήταν από την Μπαμπίνη αλλά από την Παπαδάτο Ξηρομερου. Το ξέρω γιατί ήταν αδερφός του παππού μου οπότε θα σας παρακαλούσα να το διορθώσετε. Ευχαριστώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήγεια χαρά, ήθελα να σου κάνω την εξής -διπλή- ερώτηση :
ΑπάντησηΔιαγραφήστο βιβλίο του γρ.σγάγια "στην εύβοια με τον ανάποδο" αναφέρει έναν κώστα βραχωρίτη από μάρμαρα φθιώτιδας όπως επίσης και στο ημερολόγιο του διαμαντή αναφέρει βραχωρίτη. ξέρεις αν είναι το ίδιο πρόσωπο με τον ζαχαρίου ή 2 διαφορετικά?? αν είναι 2 διαφορετικά μήπως ξέρεις σε ποιά μεραρχία του ΔΣΕ υπηρέτησε ο ζαχαρίου??
Υποθέτω χωρίς σιγουριά ότι είναι διαφορετικά πρόσωπα επειδή τα τμήματα αυτά ήταν σχετικά αποκομμένα το ένα από το άλλο
ΑπάντησηΔιαγραφήτελικά είχα κάνει λάθος εγώ. ενας βραχωρίτης ήταν, ο ζαχαρίου. μπέρδεψα τον βραχωρίτη με τον κραβαρίτη (ο οποίος ήταν απ' τα μάρμαρα). ζητω συγγνώμη για το μπέρδεμα
ΑπάντησηΔιαγραφή