"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

OEKA Χελμού

Συνεχίζουμε το αφιέρωμά μας στις πρώτες ΟΕΚΑ (Ομάδες Ενόπλων Καταδιωκόμενων Αγωνιστών) που έκαναν την εμφάνισή τους στα μέσα του 1945 και αποτέλεσαν τον πρόδρομο του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.


Η ΟΜΑΔΑ ΧΕΛΜΟΥ


Αμέσως μετά την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια της ομάδας Γεροδήμου και την διάλυσή της, οι καταδιωκόμενοι του Κεντρικού Ξηρόμερου συγκεντρώθηκαν στο χωριό Αη-Γιώργης Μπαμπίνης για να συντονίσουν την δράση τους. Εκεί αποφασίζεται η συγκρότηση της ΟΕΚΑ Χελμού.


Η νέα ομάδα με επικεφαλής της τον Νίκο Κομπλίτση (Χελμό) συγκεντρώνει τους παρακάτω αγωνιστές: Σπύρο Κομπλίτση (Νικίας), Τάκη Γκαραβέλο, Πάνο Γκαραβέλο, Νίσια Κατσιγιάννη, Βασίλη Κατσιγιάννη, Χριστόφορο Θεοχάρης Αριστείδη Θεοχάρης Γκούμα Χρήστο και τον παλιό αγωνιστή Kώστα Μαρκαντώνη.


Στο πρώτο 15ήμερο του 1946 η ομάδα Χελμού εισέρχεται στο Βοιδολίβαδο της Κωνωπινας όπου σκόπευε να λημεριάσει. Το ίδιο βράδυ αναμένονταν σύνδεσμος που θα έφερνε όπλα και τρόφιμα. Ο σύνδεσμος όμως πιάνεται σε ενέδρα χωροφυλάκων και βασανίζεται άγρια μέχρι που αποκαλύπτει το σημείο συνάντησης. Την ίδια νύχτα η χωροφυλακή μαζί με μεγάλη ομάδα παρακρατικών κυκλώνει το σημείο που έχει λημεριάσει η ομάδα. Παρόλα αυτά ο αντάρτης Νίσιας Κατσιγιάννης φόβητρο των παρακρατικών στο Ξηρόμερο, καταλαβαίνει ότι κάτι συμβάινει και διαπίστώνει το κύκλωμα. Ξυπνά ψιθυριστά τους συντρόφους του και αποφασίζεται αμέσως να κινηθούν στο χωριό Αετός.


Η ομάδα αφήνει τους χωροφύλακες να πλησιάσουν και τους θερίζει με το οπλοπολυβόλο μπρεν που διέθετε. Σκοτώνονται 4 χωροφύλακες και παρακρατικοί και η ομάδα καταφέρνει να σπάσει τον κλοιό. Δυστυχώς στην έξοδο χάνει την ζωή του ο Νίσιας. Η ομάδα μάχεται υποχωρώντας συνεχώς μέχρι που το επόμενο μεσημέρι φθάνει στην διασταύρωση Αετού-Βληζανών. Εκεί αποφασίζεται και ορθά η κατάτμηση της ομάδας σε 3 τριάδες. Οι ομάδες χωρίζονται και ορίζουν σημείο συνάντησης την γιάφκα της Μπαμπίνης σε δύο ημέρες καιρό.


Η κινητοποίηση των αστικών δυνάμεων τρομοκρατίας είναι γιγαντιαία. Μέσα σε δύο ημέρες κράτος και παρακράτος κήρυξαν γενικό αποκλεισμό του Ξηρόμερου. Συγκεντρώνονται όλες οι συμμορίες του Ξηρομέρου, τα τμήματα της χωροφυλακής αλλά και ο στρατός από το Μεσολόγγι. Ο τοπικός τύπος οργιάζει. Μιλά για εκατοντάδες συμμορίτες. Στην πραγματικότητα η ομάδα Χελμού αποτελείται από 9... Υπολογίζεται ότι για την κινητοποίηση πήραν μέρος 1500 με 2000 ένοπλοι, οι οποίοι μετέτρεψαν το Ξηρόμερο σε κόλαση για δύο εβδομάδες. Η ομάδα Χελμού ωστόσο κατάφερε να επιβιώσει.


Στην Μπαμπίνη, η ομάδα αποφασίζει ότι η γεωγραφία του Ξηρόμερου και η αιμοδιψής δεξιά καθιστούν την ανάπτυξή της τρομακτικά δύσκολη. Η ομάδα Χελμού αποφασίζει να ζητήσει το πέρασμά της στην ορεινή Ναυπακτία. Την πρόταση αυτή μεταφέρει ο Αριστείδης Θεοχάρης στην οργάνωση του Αγρινίου. Μερικές εβδομάδες μετά η ομάδα Χελμού κατευθύνεται προς την Ευρυτανία για να ενωθεί εκεί με ομάδες άλλων αγωνιστών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου