"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

ΑKFD: Οι αντιφασίστες της Γερμανίας

Βρισκόμαστε στον Αύγουστο του 1944. H συμμαχική απόβαση στην Νορμανδία έχει επιφέρει σοβαρότατο πλήγμα στις γερμανικές δυνάμεις. Παράλληλα ο Κόκκινος Στρατός προελαύνει ακάθεκτος προς το Βερολίνο. Στα γερμανικά στρατεύματα επικρατεί σοβαρή αναταραχή. Νωρίτερα το ίδιο έτος σε πρωτεύουσες της Ευρώπης, όπως το Παρίσι και στις Βρυξέλλες, έχει ήδη ξεκινήσει να αναπτύσσεται μια μικρή οργάνωση αυτομολήσαντων Γερμανών στρατιωτών. Το όνομα της οργάνωσης A.K.F.D. (Antifaschistisches Komitee Freies Deutschland) ή Αντιφασιστική Στρατιωτική Ομάδα Ελεύθερη Γερμανία. Τα ιστορικά σπάργανα της οργάνωσης μπορούν να βρεθούν πίσω στους εναπομείναντες κομμουνιστές του KPD που είχαν καταφέρει να γλιτώσουν των στρατοπέδων συγκέντρωσης και της SD και είχαν οργανωθεί σε μικρές σαμποτερίστικες ομάδες. Η δράση της AKFD υπήρξε ιστορικά μικρή αλλά σημαντική, αφού αποτελούσε εκφραστή της υγειούς μερίδας του γερμανικού λαού. Η εν λόγω δράση αφορούσε μικρής κλίμακας σαμποτάζ στο γερμανικό έδαφος και παροχή δικτύου καταφυγίων για τους υπό διωγμό συντρόφους τους. Εκτώς των συνόρων η AKFD δρούσε παρέχοντας πληροφορίες και προπαγανδίζοντας τις θέσεις της στα γερμανικά στρατεύματα.


Στην χώρα μας η AKFD έκανε την εμφάνισή της μόλις τον Αύγουστο του 1944. Η AKFD υπό συνθήκες που δεν μας είναι γνωστές, έφερε σε επαφή το στέλεχός της Gerhart Reinhardt με το Γενικό Αρχηγείο του ΕΛΑΣ. Δεν μας είναι γνωστό εάν ο αντιφασίστας Reinhardt έφθασε στον ΕΛΑΣ από τα γερμανικά στρατεύματα, πιάστηκε αιχμάλωτος ή μέσω της Κομμουνιστικής Διεθνούς, πάντως παρέμεινε σε στενή σχέση με τον ΕΛΑΣ έως τα τέλη του 1944. Μαζί με τον Reinhardt είναι γνωστό ότι εργάστηκαν ακόμα τρεις Γερμανοί μέλη της AKFD, ένας εκ των οποίων ονομάζονταν Walter Reinhardt, ενώ ο δεύτερος ήταν γιατρός. Η δράση της AKFD στο πλευρό του ΕΛΑΣ υπήρξε σημαντική και η συνεργασία των δυο στενή. Η οργάνωση είχε επαφή με τους Γερμανούς αιχμαλώτους του ΕΛΑΣ σε τακτικό βαθμό, μοίραζε προκυρήξεις και υλικά, ενώ τα στελέχη της βοηθούσαν το επιτελείο του ΕΛΑΣ στις ανακρίσεις και την μετάφραση. Ο ΕΛΑΣ από την άλλη της είχε διαθέσει το τυπογραφίο του και υλικό για αφίσσες και προκυρήξεις.

Η τύχη ή ακόμα και η ταυτότητα της AKFD στην χώρα μας παραμένει ελαχίστως γνωστή. Η ένδυση των μελών της γνωρίζουμε ότι ήταν ίδια με αυτή των ανταρτών του ΕΛΑΣ ενώ τα στελέχη της AKFD έφεραν στον αριστερό τους ώμο το σύμβολο της οργάνωσης που το παραθέτουμε παρακάτω. Πορτραίτα των στελεχών της AKFD βρίσκονται στο βιβλίο του Δημ. Μεγαλίδη με τίτλο "Λεύκωμα του Αγώνα"



Ο Gerhart Reinhradt σε σχέδιο του Μεγαλίδη

O Walter Reinhardt σε σχέδιο του Μεγαλίδη


Το σύμβολο της AKFD σε ελεύθερη απόδοση από τον γράφοντα

Mια προκύρηξη της AKFD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου