"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Η Οργάνωση Χ

Συγκροτήθηκε το 1942 απο φιλοβασιλικούς αξιωματικούς με αρχηγό τον τότε αντισυνταγματάρχη Γεώργιο Γρίβα (Διγενή), ο οποίος ήταν μεταξύ αυτών που επέλεξαν να συνεχίσουν την στρατιωτική τους υπηρεσία πειθαρχώντας, και συνεργαζόμενοι στην κυβέρνηση των ανδρείκελων (που είχαν τοποθετήσει οι Γερμανοί. Ο προσανατολισμός της Χ ήταν σαφέστατα φιλοβασιλικός, φιλοναζιστικός και δοσιλογικός. Τακτικοί συνεργάτες τους ήταν οι Ράλληδες (Τάγματα Ασφαλείας), η χωροφυλακή και τα SS.

Το 1943 η οργάνωση Χ ζητά απο τους Γερμανούς να της παραχωρήσουν όπλα για να πολεμήσει τον ΕΛΑΣ. Οι Γερμανοί αρνούνται αλλά όχι απο φόβο όπως πολλοί νοσταλγοί του δοσιλογισμού υπαινίσσονται αλλά κυρίως γιατί η οργάνωση Χ ήταν αριθμητικά και πρακτικά ασήμαντη για αυτούς. Ως τα τότε η οργάνωση είχε στρατολογήσει και μερικά ακόμα μέλη κυρίως προαγωγούς, τραμπούκους και άλλους "μπουραντάδες" της εποχής.

Απο τον Οκτώβριο του 1943 ξεκινά να αλλάζει το κλίμα για την Χ. Ο ΕΛΑΣ έχει επικρατήσει σε τεράστιο τμήμα της υπαίθρου, οι Γερμανοί αρχίζουν να έχουν σημαντικές απώλειες σε όλη την Ευρώπη και την Αφρική και οι Άγγλοι ξεκινούν να ανησυχούν για την σοσιαλιστική προοπτική της Ελλάδας εάν το ΕΑΜ επικρατήσει . Έτσι στέλνουν στην Ελλάδα σε μυστική αποστολή τον νεοζηλανδό Ντόναλντ Ντον σε μυστική αποστολή συνένωσης των φιλοναζιστικών οργανώσεων για να δημιουργηθεί το αντίβαρο του ΕΛΑΣ.

Συναντιόνται λοιπόν στην Αθήνα και σε συνωμοτικό κλίμα οι οργανώσειες : ΕΔΕΣ Αθηνών, ΡΑΝ, ΕΔΕΜ, ΕΚΟ, ΠΑΟ,Εθνική Δράσις, Tρίαινα και η ομάδα Χ. εκεί αποφασίζεται η ένοπλη δράση των οργανώσεων κατά του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΚΚΕ. Σε αυτή την συνάντηση αποφασίζεται και η εξακολούθηση της συνεργασίας των οργανώσεων αυτών με τους Γερμανούς. Οι Άγγλοι όμως εξακολουθούν να μην στέλνουν όπλα για τον εξοπλισμό των οργανωσεων αυτών. Η οργάνωση Χ επιχειρεί να πείσει ξανά τους Γερμανούς να τους παρέχουν όπλα κάτι που πάλι δεν πραγματοποιείται. Έτσι ο Γρίβας στρέφεται στην Χωροφυλακή και τα Τάγματα Ασφαλείας για οπλισμό. Εκεί εξηγεί οτι δεν προτίθεται να χτυπήσει με αυτά τους Γερμανούς αλλά μόνο τον ΕΛΑΣ. Αργότερα η οργάνωση επιχειρεί σποραδικές μικρής κλίμακας επιθέσεις στον ΕΛΑΣ της Αθήνας με μεγάλες απώλειες σε βάρος της. Χαρακτηριστική η σύγκρουση του εφεδρικού ΕΛΑΣ σε ολιγόλεπτη μάχη με την Χ στο Θησείο.


Αγγλοκρατία και Χ


Ο ρόλος της Οργάνωσης Χ όμως αλλάζει με τον ερχομό των Άγγλων. Εδώ η Χ δρα ώς καταφύγιο του δοσιλογισμού που με την επικράτηση του ΕΛΑΣ τρέχουν να ξεφύγουν απο τα λαικά δικαστήρια. Η οργάνωση Χ τους οργανώνει στους κύκλους της και τους βαφτίζει αντιστασιακούς. Οι Άγγλοι τους οπλίζουν και τους χρησιμοποιούν στο πλευρό της χωροφυλακής στις επιχειρήσεις τρομοκρατίας ενάντια στα στελέχη του ΕΑΜ, του ΚΚΕ και στις μαζικές πορείες του ΕΑΜ. Η οργάνωση Χ περνά απο τον γερμανικό δοσιλογιμό στον αγγλικό! Μέλη της Χ στάλθηκαν και στην ύπαιθρο για να τρομοκρατήσουν τον κόσμο σχετικά με το δημοψήφισμα επιστροφής του Βασιλιά. Περιοχές δράσης τους ήταν κυρίως η Θεσσαλία  και η Βοιωτία. Εκεί η Χ, όπως και άλλες παρόμοιες οργανώσεις επιδίδονται σε όργια βιασμών, εκτελέσεων και βασανισμών του τοπικού πληθυσμού. (βλ. Αλεξ. Θεοδωράκης, "Υπερ βωμών και αστείων"). Τελικά η οργάνωση Χ δίνει την τελευταία της μάχη στην γραμμη του Θησείου στο πλευρό των χωροφυλάκων και των Άγγλων αφεντάδων τους αποθώντας δυνάμεις του ΕΛΑΣ. Στη μάχη του Θησείου ο Γρίβας ίσα – ίσα σώθηκε, χάρη στην επέμβαση των Αγγλων που ανάγκασαν τους ΕΛΑΣίτες να αποχωρήσουν. Με το τέλος των Δεκεμβριανών οι Αγγλοι δημιούργησαν 22 τάγματα εθνοφυλακής για να διατηρήσουν τον έλεγχο της Αθήνας, στα οποία εντάχθηκαν πολλοί Χίτες και οι Ταγματασφαλίτες, οι οποίοι από την απελευθέρωση μέχρι τότε ήταν φυλακισμένοι.

Οι μεγάλες στιγμές, πάντως, της Χ ήρθε μετά τη Βάρκιζα. Οι Αγγλοι υπέθαλπαν την τρομοκρατία, έτσι ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη τα όσα κέρδισαν στη μάχη της Αθήνας και στη συμφωνία της Βάρκιζας για αφοπλισμό του ΕΛΑΣ. Και η ομάδα Χ ήταν το πιο κατάλληλο εργαλείο για να αναλάβει αυτό το ρόλο. Από μια μικρή και ασήμαντη οργάνωση την περίοδο της κατοχής η ομάδα Χ έγινε ένας ιδιωτικός στρατός με την μαζική είσοδο βασιλικών, μεταξικών, δοσίλογων και ταγματασφαλιτών . Ετσι έφτασε πανελλαδικά να έχει περίπου 50.000 μέλη, ο ίδιος ο Γρίβας ισχυριζότανε 200.000 αλλά ήταν πάντοτε υπερβολικός. Ταυτόχρονα, όμως, με την είσοδο των μελών που είχαν συνεργαστεί ανοικτά με τους Γερμανούς, το Χίτης έγινε συνώνυμο του Ταγματασφαλίτης.

Η λευκή τρομοκρατία από τον Φεβρουάριο του 1944 μέχρι τις εκλογές του 1946 είχε αποτέλεσμα 1289 δολοφονίες, 509 απόπειρες δολοφονίας, 165 βιασμοί,  6671 τραυματισμοί, 31632 βασανισμοί, 84931 συλλήψεις, 677 επιθέσεις και καταστροφές σε γραφεία του ΕΑΜ, του ΚΚΕ, της ΕΠΟΝ  και σε περιουσίες 18.767 ατόμων. Τον Φλεβάρη του 1944 έγινε και το  μπλόκο της Χ στην ιστορική Καισαριανή, το οποίο ο λαός το ταύτισε με αυτό των Γερμανών, ενώ μπλόκα έγιναν ακόμη στην Κοκκινιά, στο Περιστέρι, στη Νέα Ιωνία, στα οποία σημειώθηκαν δολοφονίες και βασανισμοί αριστερών ή ατόμων που υποπτεύονταν ως αριστερούς οι εθνικόφρονες. Ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο έγιναν και οι μεγαλύτερες ωμότητες από αυτούς τους αγνούς πατριώτες της Χ.

Το τέλος της Χ ήρθε με την αυτοδιάλυσή της με την ένταξη της Χ στον Ε.Σ., την Χωροφυλακή και τα ΜΑΥ. Η διάλυση αυτή έγινε τόσο γιατί η Χ δεν χρειάζονταν στους νέους αφέντες της ελληνικής αστικής τάξης, τους Αμερικάνους, αλλά και γιατί η μαχητική της ικανότητα ήταν μηδαμινή απέναντι στον ΔΣΕ που την αφόπλιζε, την κατάστρεφε και αποκτούσε πολύτιμο πολεμικό υλικό.



Μέλη της Χ σε φωτογραφία (Αρχείο ΚΚΕ)





Χίτες πανηγυρίζουν την επάνοδο του βασιλιά


 
Απόσπασμα από την εξέταση από το δικαστήριο για τους δοσιλόγους του επιτελάρχη της Χ, Κώστα Πολύζου στη δίκη που είχε κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας για τους επικεφαλείς της Ειδικής Ασφάλειας Λάμπου και Παρθενίου.


ΣΥΝΕΔΡΟΣ: Πως οι Γερμανοί τους απέλυσαν απο το κρατητήριο, αφού είχαν όπλα; Γιατί οι Γερμανοί καταδίκαζαν σε θάνατο όσους οπλοφορούσαν.

ΠΟΛΥΖΟΣ: Μα ήξεραν ότι ήταν εθνικιστές. Και εμάς τους εθνικόφρονας δεν μας πείραζαν οι Γερμανοί.

ΣΥΝΕΔΡΟΣ: Μπορείται να μας πείτε ποιες εθνικές ή πατριωτικές πράξεις εκτέλεσαν τα μέλη της οργάνωσης σας την περίοδο της κατοχής;

ΠΟΛΥΖΟΣ: Πολλές, αλλά δεν έχω τα στοιχεία μαζί μου.

ΣΥΝΕΔΡΟΣ: Οι Γερμανοί εκτέλεσαν ποτέ κανέναν δικό σας;

ΠΟΛΥΖΟΣ: Ναι. Σκότωσαν έναν δικό μας στο Κολωνάκι τον Οκτώβριον. Δεν ενθυμούμαι όμως το όνομα του.

ΠΟΛ. ΑΓΩΓΗ: Είχε η οργάνωσή σας συνεργασία με την Ειδική Ασφάλεια;

ΠΟΛΥΖΟΣ: Ναι

ΠΟΛ. ΑΓΩΓΗ: Την συνεργασία την γνώριζαν οι Γερμανοί;

ΠΟΛΥΖΟΣ: Οχι, γιατί θα μας συλλαμβάνανε και εμάς και αυτούς.

ΠΟΛ. ΑΓΩΓΗ: Και όμως κ. μάρτυς υπάρχει έγγραφο της Ειδ. Ασφάλειας της 24/4/44 υπ. Αριθμόν 4/83 που αποδεικνύει πως την συνεργασία σας με την Ειδική όπως και την ύπαρξη αυτού του εγγράφου την γνώριζαν οι Γερμανοί. Πως εξηγείται αυτό;

ΠΟΛΥΖΟΣ: Ηταν εθνικιστική οργάνωσις η Χ.


Ο Κρίς Γούντχαουζ για την οργάνωση Χ











Και μία εικόνα απο το μέλλον: Ο Γρίβας Διγενής ηγέτης της Χ σε συνομιλία με τον Γ. Παπαδόπουλο ενώ ετοιμάζεται η ΕΟΚΑ Β που οδήγησε στον Αττίλα...

4 σχόλια:

  1. mia erostisi afto to polivolo pote vrethike, ke apo pou pirate tin enimerosi, thanx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολυ χρισιμο, σας ευχαριστω.

    Μηπος εχετε πηγες για τα μπλοκα στην Κοκκινια κλπ? Τι ειναι η καλυτερη πηγη για την Λευκη Τρομοκρατια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αυτους που φιλακισαν το κανανε για να τους προφιλαξουν απο ενοπλες διναμεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή