"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

Στέφανος Στεφανής και η θρυλική καλύβα του


Οι περισσότεροι Έλληνες έστω και για μια φορά στη ζωή τους θα έχουν ακούσει ή διαβάσει για τη «Καλύβα του Στεφανή» στη Σπερχειάδα.

Η καλύβα αυτή βρίσκεται λίγο έξω από τη Σπερχειάδα, στο μέσον περίπου του δρόμου Σπερχειάδας – Μακρακώμης, σε απόσταση 200 μέτρων περίπου αριστερά του δρόμου. Σε αυτή τη καλύβα, συναντήθηκαν τον Μάιο του 1942 ο Άρης Βελουχιώτης, ο Στέφανος Στεφανής ο Νίκος Λέβας, ο Βαγγέλης Λέβας (αδελφός του πρώτου) και ο Βασίλης Ξυνοτρούλιας από την περιοχή του Δομοκού.

Ουσιαστικά εκείνο το βράδυ ξεκίνησε το κίνημα που αργότερα ονομάστηκε Ε.Λ.Α.Σ.!!!!

Η μόνη πληροφορία – καταγραφή που υπήρχε μέχρι τώρα για τη πορεία και τη κατάληξη του Στεφανή, είναι αυτό που αναφέρουν διάφορες σελίδες,  ότι το 1946 η Ομάδα του Θύμιου Τσαμαδιά, τον συνέλαβε στη πλατεία της Σπερχειάδας. Αφού τον έδειραν δημόσια στη πλατεία, τον έδεσαν πίσω από τα άλογα τους και τον έσερναν στους δρόμους της Σπερχειάδας. Αργότερα τον κρέμασαν από τα πόδια σε ένα δέντρο και άναψαν φωτιά κάτω από το κεφάλι του και τον άφησαν να πεθάνει εκεί. Έδωσαν διαταγή να μην τον ξεκρεμάσουν, αλλά να τον αφήσουν έτσι για παραδειγματισμό. Μετά από μερικές μέρες όμως οι δικοί του άνθρωποι πήγαν νύχτα και τον ξεκρέμασαν και τον έθαψαν σε άγνωστο σημείο της περιοχής.

Με νεώτερες έρευνες του Δάσκαλου , Συγγραφέα ,και ερευνητή τής τοπικής ιστορίας Βασίλη Κανέλου ( Ιστοσελίδα Βασίλης Κανέλος ) Ο Στέφανος Στεφανής του Αθανασίου, γεννημένος το 1912 στη Σπερχειάδα, εκτελέστηκε από τον Εθνικό Στρατό στις 5 Μαΐου 1948 στην τοποθεσία Ξυνοβουνίσια Αργυρίων. Η ληξιαρχική πράξη θανάτου του είναι η 15/1991, η οποία συντάχτηκε βάσει της 57/91 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Λαμίας, κατά δήλωση των συγγενών του.

Πριν λίγο καιρό, έπεσε στα χέρια μου ένα κομμάτι από το αρχείο της εφημερίδας Σπερχειός, που κυκλοφορούσε στη περιοχή μέχρι πριν από λίγα χρόνια. Σ΄ ένα φύλο του 1962, δημοσιεύει μια φωτογραφία του 1942 όπου ανάμεσα σε άλλους απεικονίζονται ο Στέφανος Στεφανής και ο αδελφός του Θόδωρος Στεφανής και αναφέρει ότι είχαν «τσοκαράδικο» στη Σπερχειάδα.



Προφανώς αυτή η φωτογραφία έχει τραβηχτεί λίγο πριν η λίγο μετά από τη ιστορική συνάντηση στη καλύβα του Στεφανή.

Πιστεύω ότι είναι ένα ντοκουμέντο που συμπληρώνει μερικά στοιχεία για ένα ιστορικό πρόσωπο της περιοχής μας.-

Επιμέλεια κειμένου Σπύρος Β.Παπακώστας

Πηγή: Φτέρη Φθιώτιδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου