Η Καλλιόπη Λύκα, γνωστή και ως "μάνα του στρατιώτη" υπήρξε μια γνωστή προσωπικότητα της περιόδου 1940-1950, με δράση και ιδεολογικές επιλογές σαφώς φιλομοναρχικές. Έμεινε κυρίως γνωστή για τη δράση της στο Αλβανικό Μέτωπο, όπου με κίνδυνο της ζωής της ακολούθησε τον ελληνικό στρατό ως νοσοκόμα μονάδας, περιθάλποντας τραυματίες του πολέμου, σε συνθήκες δύσκολες και με κίνδυνο της ζωής της.
Η Καλλιόπη Ζάγκλη, γεννήθηκε στην Άρτα Ηπείρου το 1889, στους κόλπους μιας πλούσιας και πολιτικά διασυνδεδεμένης οικογένειας. Ο πατέρας της υπήρξε μαχητής των Βαλκανικών πολέμων και η μητέρα της επιδιδόταν σε φιλανθρωπικά έργα. Η ίδια μεγάλωσε με αυστηρές αρχές εδρασμένες στο φιλομοναρχισμό και τη θρησκεία και νυμφεύτηκε τον υπολοχαγό πεζικού Δημήτρη Λύκα.
Κατά την ιταλική εισβολή, η Καλλιόπη Λύκα συνόδευσε τους Έλληνες στρατιώτες στο μέτωπο με την ιδιότητα της νοσοκόμας, περιθάλποντάς τους σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες και επικίνδυνες για αυτούς και την ίδια. Με την κατάρρευση του μετώπου και την επιβολή της Κατοχής, η Καλλιόπη Λύκα εντάσσεται στον ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ του Ναπωλέοντα Ζέρβα.
Μετά τη Βάρκιζα και το ξέσπασμα του Εμφυλίου, η Καλλιόπη Λύκα ακολούθησε τις μάχιμες μονάδες του Εθνικού Στρατού σε διάφορα θέατρα μαχών. Στις 09 Σεπτεμβρίου 1948, στο μέτωπο της Κοίτης, η Καλλιόπη Λύκα τραυματίζεται ελαφρά από νάρκη. Παράλληλα, στηρίζει το μοναρχικό καθεστώς των διώξεων, των δολοφονιών και των βασανιστηρίων παρουσιαζόμενη ως ομιλήτρια στο κολαστήριο της Μακρονήσου, όπου εκφωνεί μάλιστα και λόγο καλώντας τους "παραπλανηθέντες" σε "ανάνηψη". Προφανώς δεν βρίσκει τίποτε να πει για το γεγονός ότι χιλιάδες από τους αγαπημένους της Έλληνες στρατιώτες βασανίζονται νυχθημερόν στις χαράδρες και τα σύρματα του νησιού. Αντιθέτως, στην επίσκεψή της στο νησί συνοδεύεται από τον Παναγιώτη Σκαλούμπακα, το γνωστό δήμιο της Μακρονήσου.
Το 1950, με το ξέσπασμα της ωμής αμερικανικής επέμβασης στην χερσόνησο της Κορέας, η Καλλιόπη Λύκα ακολουθεί τις μονάδες του Εθνικού Στρατού, που εισβάλλει σε ένα ξένο κράτος υπηρετώντας τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και της εντόπιας και διεθνούς αστικής τάξης. Η Καλλιόπη Λύκα αναλαμβάνει εκεί χρέη νοσοκόμας. Με τη λήξη του Πολέμου της Κορέας επιστρέφει στην Άρτα και ασχολείται με την ενίσχυση της τοπικής Παιδούπολης, που το παλάτι είχε δημιουργήσει για το στοίβασμα και την πλύση εγκεφάλου, παιδιών που είτε οι γονείς τους ήταν κομμουνιστές, είτε εκτοπίσθηκαν στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του Εθνικού Στρατού.
Στα μετέπειτα χρόνια, η Καλλιόπη Λύκα θα χρειαστεί νοσοκομειακή φροντίδα, καθώς η ηλικία της είναι προχωρημένη. Το κράτος και η τάξη που υπηρέτησε θα την ξεχάσουν και θα της στερήσουν την πρόσβαση ακόμα και στο νοσοκομείο του στρατού, που εκείνη είχε υπηρετήσει. Έφυγε από τη ζωή το 1982, σε ηλικία 93 ετών.
Η Καλλιόπη Λύκα αγαπούσε πολλά πράγματα. Τον βασιλιά, τη θρησκεία, τον στρατό και την έννοια "πατρίδα", στην οποία όμως δεν θέλησε ή δεν μπόρεσε ποτέ να καταλάβει ότι χωρούν δύο τάξεις: Αυτή του λαού και αυτή των αστών. Με τις επιλογές της έδειξε πως αγαπούσε περισσότερο τη δεύτερη, καθώς δεν αφουγκράστηκε ποτέ το τεράστιο λαϊκό απελευθερωτικό κίνημα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, δεν στηλίτευσε το μακέλεμα του ελληνικού λαού στην περίοδο 1944-1946 και δεν διείδε πως αυτός ο ίδιος ο λαός, στην οξύτατη μορφή της ταξικής πάλης, διάλεξε ξανά το το τουφέκι και δημιούργησε τον Δημοκρατικό Στρατό. Αντιθέτως, κράτησε σιγή απέναντι στους εκάστοτε δημίους του ελληνικού λαού, τον Ζέρβα, τον Σκαλούμπακα και το παλάτι, σιωπώντας στα όργια της Μακρονήσου και των Παιδουπόλεων.
Η Καλλιόπη Λύκα υπήρξε αναμφίβολα γενναία. Γενναία όμως στην εξυπηρέτηση της αστικής τάξης και όχι του ελληνικού λαού.
Η Καλλιόπη Λύκα επισκέπτεται τη Μακρόνησο στο πλευρό του δήμιου βασανιστή Παναγιώτη Σκαλούμπακα. |
Το πολύ καλό είναι που στα γεράματα της στέρησαν το Στρατιωτικό Νοσοκομείο για θεραπεία. Υπηρέτησε την Τάξη της πιστά. Αντικομμουνιστρια απο την αρχή μέχρι το τέλος. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΣύζυγος αξιωματικού (όπως γράφετε ) δηλαδή δικαιούχος νοσηλείας και ..της στέρησαν το Στρατιωτικό Νοσοκομείο;
ΑπάντησηΔιαγραφή