"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

Στα βήματα της Ιστορίας: Μνημείο πεσόντων του Εμφυλίου στην Ευρυτανία


Πεζοπορώντας στην Ευρυτανία, ο επισκέπτης θα βρει πολλά μνημεία όπως αυτό του Δήμου Κτημένου που κατασκευάστηκε το 2006. Πρόκειται για ένα μνημείο τυπικό της λογικής αχταρμαδοποίησης των νεκρών, καθόλα χαρακτηριστικό της προσπάθειας του Ελληνικού αστικού κράτους να ξεχάσει. Το μνημείο αναφέρεται σε "έξη νεκρούς" άγνωστο ποιους και από ποιο στρατόπεδο, που έχασαν τη ζωή τους το 1947. Έτσι, σε μια κακώς νοούμενη προσπάθεια "εθνικής συμφιλίωσης" που ξεκινά ήδη από την πρώτη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, οι νεκροί τσουβαλιάζονται σωρηδόν σε μνημεία που στην πραγματικότητα δεν τιμούν κανέναν. 




9 σχόλια:

  1. Φίλε oberon, αν μπορείς ερεύνησε την φωτό που διακινήθηκε από διάφορες πηγές αυτές τις ημερες κ , υποτίθεται , αποδεικνύεται η συνεργασία ΕΛΑΣ- Γκεστάπο.Υποτιθεται ότι εμφανίζονται οι διοικητές Γκεστάπο Σπάρτης Τρίπολης κ οι καπεταναίοι Μπαρμπαλιάς,Γιατράς κ κάποιος ακόμα.https://www.google.gr/search?q=μπαρμπαλιασ+ελασ+γερμανοι&client=tablet-android-plaisio&prmd=inv&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwib_8ns2evVAhXkDsAKHV6dBHwQ_AUICSgB&biw=1280&bih=800#imgrc=vzSOr8fgsMJHuM:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ τέτοια ονόματα στην Πελοπόννησο δεν βρήκα στον ΕΛΑΣ. Θα την αναλάβει ο ειδικός Μ. Κασιμάτης

      Διαγραφή
  2. Για τον ηρωικό Ευρυτάνα δάσκαλο...

    http://eyrytixn.blogspot.gr/2014/02/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το εκτιμώ, έχουν τρελαθεί στα ποσταρισματα κ την δυσφήμιση του ΕΛΑΣ με την συγκεκριμένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Την μόνο... ΔΕΞΙΑ που παραδεχώμαστε είναι η "Παναγία η Δεξιά"!!!

    Κάθε τι ΆΛΛΟ ΔΕΞΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έχω στείλει μήνυμα το οποίο δεν εδημοσιεύθη. Πιστεύω λόγω του δαίμονος του διαδικτύου και όχι λόγω του δαίμονος της λογοκρισίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι δεξιοί που είχαν λάβει μέρος, είχαν ρόλο την δεκαετία 40-49 και είχαν επωμισθεί τις ψεύτικες ευθύνες, τις ενοχές που τους φόρτωσε η οργανωμένη παραχάραξη της ιστορίας, σιγά—σιγά φεύγουν από τη ζωή μαζί με την εσωστρέφεια και την λήθη που προσπάθησαν να επιβάλουν οι ίδιοι στον αγώνα τους για μια ελεύθερη Ελλάδα, για να μην γίνει κομμουνιστικός δορυφόρος. Η δεξιά, η οποία ευνόησε με την αυτοαναπτυσσόμενη αμνησία της, να δημιουργηθεί μια μονόπλευρη παρουσίαση, θεώρηση και ερμηνεία των γεγονότων της περιόδου 40-49 πεθαίνει.
    Εάν δεν θέλετε εθνική συμφιλίωση, τότε να είστε έτοιμοι να δεχθείτε ιστορική αναθεώρηση.
    Ρεβιζιονισμός:φυσικό επόμενο
    Εν κατακλείδι: ενοχλεί που τώρα βλέπουμε τα γεγονότα σφαιρικά;
    Η προσπάθεια δημιουργίας εσωστρέφειας και ενοχών πέρασε.
    Τιμούμε τους νεκρούς μας και κάνουμε κοινωνούς στην πραγματική θεώρηση των γεγονότων και τα παιδιά(ήδη) και τα εγγόνια(στο μέλλον).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τάσο θα ήθελα να ξέρεις πως αντιμετωπίζουμε εδώ στον Κόκκινο Φάκελο το ζήτημα της προσέγγισης της τραυματικής ιστορίας.

      Καταρχήν, δεν συζητάμε για Εθνική Συμφιλίωση καθώς ως όρος δεν μας εκφράζει. Συζητάμε για ταξική σύγκρουση στο τότε και στο τώρα. Υπό την έννοια αυτή δεν διαχωρίζουμε τα παιδιά των δεξιών από αυτά των αριστερών και προσπαθούμε να αναδείξουμε και το πρόβλημα της στράτευσης μιας μεγάλης μερίδας του λαού μας στον κυβερνητικό στρατό.

      Δεύτερον, η επούλωση των τραυμάτων που εμείς δεν την διαχωρίζουμε από την ταξική πάλη, περνά μέσα από την αναψηλάφηση και τη μελέτη των τραυματικών εμπειριών και γεγονότων, όχι από το τσουβάλιασμα των μεν με τους δε, όχι από τη λήθη. Να διδαχτούμε λοιπόν για την ταξική πάλη στη χώρα μας και να ετοιμαστούμε για να απαντήσουμε στην έφοδο της αστικής τάξης σήμερα.

      Τρίτον, η Λευκή Τρομοκρατία, η εξόριση 80.000-90.000 ανθρώπων, η φυλάκιση 30.000- 40.000 άλλων και οι απανωτές εκτελέσεις χιλιάδων, όπως και το παρακράτως της Δεξιάς και του Κέντρου, οι συμμορίες που βίαζαν και σκότωναν αριστερούς και απλούς πολίτες με την σιωπηλή έγκριση του κράτους, αυτά στην καλύτερη περίπτωση πρέπει να είναι ένα μάθημα για τον λαό γιατί στη χειρότερη είναι το μέλλον του.

      Τώρα, τα περί κομμουνιστικού δορυφόρου πρέπει να τεκμηριώνονται και όχι να λέγονται στον αέρα. Που η ΕΣΣΔ ενεπλάκη ενεργά στον Εμφύλιο; Πουθενά. Τι έκαναν τα άλλα σοσιαλιστικά κράτη πέραν του να βοηθήσουν παιδιά, τραυματίες και πρόσφυγες; Από την άλλη μεριά ξέρεις φαντάζομαι το σχέδιο Μαρσαλ, το "ιδού ο στρατός σας", τον ρόλο της ΟΥΝΡΑ και τόσα άλλα. Άρα αυτό δεν συνιστά Αμερικανοαγγλικό δάκτυλο για σενα;

      Η αλήθεια είναι ότι κάθε λαός έχει το ιερό δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζεται σε οτιδήποτε τον αφορά. Μήπως το 60-65% του ελληνικού λαού δεν ήθελε λαοκρατία το 1945? Μήπως δεν έγιναν νόθες εκλογές για τον βασιλιά; Μήπως εν οργίασε η Λευκή τρομοκρατία για την κάμψη του λαϊκού κινήματος;

      Ποιές λοιπόν δυνάμεις στέρησαν το δικαίωμα αυτο-έκφρασης του ελληνικού λαού; Μήπως η αστική τάξη και οι ΗΠΑ Μ. Βρετανία; Μήπως το ίδια δεν έκαναν στην Κύπρο;, στην Κούβα, στην Γιουκοσλαβία, στην Συρία, στο Ιράκ, στην Ανγκόλα, στην Νικαράγουα, στη Χιλή, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στην Αργεντινή;, στη Βραζιλία;, στο Βιετνάμ, στην Ινδονησία;, στην Κορέα; στην Ουκρανία;.

      Και αναφέρω μόνο μερικές χώρες που η διείσδυση των συμφερόντων του ιμπεριαλισμού ακολούθησε ίδιες πεπατημένες με την Ελλάδα.

      Ας σκεφτούμε λοιπόν λίγο καλύτερα...

      Διαγραφή