"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

Μήτσος Μακρυνιώτης - ένα υπόδειγμα αγωνιστή του Μωριά


Ο Δημήτρης Γεωργίου Μακρυνιώτης γεννήθηκε στο χωριό Δάρα Πυλίας το 1917 σε οικογένεια φτωχών αγροτών. Τελείωσε το Γυμνάσιο Μεσσήνης το 1935 και πήγε στην Αθήνα όπου ξεκίνησε να εργάζεται σε μεσιτικό γραφείο. Το 1940 επιστρατεύθηκε και υπηρέτησε στην Κρήτη. Με την κατάρρευση του ελληνικού μετώπου το 1941 επέστρεψε στο χωριό. Την ίδια χρονιά με τη βοήθεια του νομικού Ηλία Χάντζου γράφτηκε στη Νομική Σχολή της Θεσσαλονίκης. Κατά την Κατοχή υπήρξε στέλεχος του Γραφείου ΕΑΜ της Πελοποννήσου με γραμματέα το Νίκο Μπελογιάννη. Εξέδιδε την εφημερίδα "Λαϊκή Φωνή".

Για την εκτενέστατη και πολύπλευρη δράση του φυλακίστηκε στο Ναύπλιο το 1945 με κατασκευασμένες κατηγορίες. Μετά την απόλυσή του πήγε στην Αθήνα όπου εργάστηκε ως κομματικό στέλεχος. Το καλοκαίρι του 1947 λαμβάνει εντολή του ΚΚΕ και κατεβαίνει στην Καλαμάτα για να ανασυντάξει την κομματική οργάνωση της πόλης, η οποία είχε αποδιοργανωθεί μετά από το πραξικόπημα του Μαγγανά. Σε σύσκεψη που έγινε στο σπίτι της Βούλας Πιερράκου καταρτίστηκε το πλάνο δουλειάς των στελεχών. Επικεφαλής της δουλειάς στην Καλαμάτα τέθηκε ο Μακρυνιώτης. Τον Σεπτέμβριο του 1948, ο Μακρυνιώτης συλλαμβάνεται και οδηγείται στην Ασφάλεια Καλαμάτας, πιθανότατα μετά από προδοσία. Βασανίζεται και στέλνεται στην Ικαρία.

Μερικούς μήνες μετά επιστρέφει στην Καλαμάτα, όπου λαμβάνει ξανά την εντολή της αναδιοργάνωσης της κομματικής δουλειάς στην πόλη, μετά από τις συλλήψεις και εκτελέσεις των Γιώργου Γιαννακόπουλου και Γιάννη Ευαγγελάκου που ήταν οι αντικαταστάτες του. Τον Ιούνιο του 1949 πιάνεται ξανά από τη Γενική Ασφάλεια της πόλης μαζί με 28 μέλη του ΚΚΕ. Στις 5 Αυγούστου και μετά από βασανιστήρια παραπέμπεται στο Στρατοδικείο Καλαμάτας, το οποίο τον καταδικάζει παμψηφεί σε θάνατο. 

Στην πορεία της δίκης ο αδελφός του, αξιωματικός της Αστυνομίας του προτείνει να αποκηρύξει το ΚΚΕ για να σώσει τη ζωή του. Ο πρόεδρος του στρατοδικείου μερικές μέρες πριν την εκτέλεσή του θα τον επισκευθεί στο κελί του και θα του προτείνει το ίδιο. Μια αποκήρυξη του ΚΚΕ θα τον άφηνε ελεύθερο. Ο πρόεδρος μάλιστα εγγυάται ότι η οικογένειά του δεν θα πειραχτεί, ο ίδιος θα αφεθεί αμέσως ελεύθερος και θα του βρουν δουλειά στο Δημόσιο. Η απάντηση είναι η ίδια: Όχι.

Στις 18 Αυγούστου 1949 οδηγήθηκε μαζί με τα στελέχη του ΚΚΕ Παναγιώτη Καούνη και Γιάννη Τσαβλή στο εκτελεστικό απόσπασμα όπου έπεσε με τη γροθιά υψωμένη.


8 σχόλια:

  1. Αυτό αφιερωμένο σε όλα τα Ναυάγια τις Ταξικής πάλης. Παρτσαλίδη Φαράκο Λαφαζάνη Αλαβάνο Χαγιο Αραβανή Πετρόπουλο Καλαματιανό και σία....πιστούς υπηρέτες του Καπιταλισμού. Ο Σύντροφος ΑΘΑΝΑΤΟΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παναγιώτη μου, το... ΚΚΕ αλλαγή δεύτερη κατανομή, προεκλογικό σύνθημα το 1981, ήταν σύνθημα της ταξικής πάλης; Η το είχε βγάλει ο Φαράκος; Απορία.

      Διαγραφή
    2. Όχι δεν ήταν έχεις δίκιο. Δεν λέει κανείς ότι το ΚΚΕ δεν έκανε κοστοβόρα λάθη και το 80.

      Διαγραφή
    3. Το ΚΚΕ εμφανίστηκε το 1974 στην ΑΣΤΙΚΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ Μετά απο 1936 1974 παράνομο απο το 1943 Μέχρι το 1968 χωρίς ΚΝΕ απο το 1949 στην Πολιτική προσφυγιά απο το 1958 χωρίς Κ.Ο και απο το 1955... με πρόγραμμα ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΕΤΩΠΑ και ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ ΣΤΑΔΙΑ όλα χύμα στο Οπορτουνιστικό μπάχαλο της ...ΕΔΑ.... Φυσιολογικά... λοιπόν είχαμε την ΣΥΜΜΑΧΙΑ το 1974 με τους ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥ ...ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ.....η Ανοχή στο ΠΑΣΟΚ σε όλη την Μεταπολίτευση ο ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ ΤΟ 1985 ο Συνασπισμός και οι δυο ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ το 1989. Ολα αυτά είχαν την κορυφαία έκφραση ΣΤΟΝ ΑΘΛΙΟ ΦΑΡΑΚΟ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  2. Η Ελλάδα (ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ) ΠΑΝΤΟΤΕ είτανε Στα Εκτελεστικά Αποσπάσματα ΤΩΝ Ξένων Υποβοηθώντας Τους Από Τους Ντόπιους Λακέδες!

    ΔΕΝ ΆΛΛΑΞΕ ΤΙΠΟΤΑ! Άλλαξαν ΜΟΝΟ ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΩΝ! Μοντέρνοι Καιροί- Modern Times!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Ελλάδα (ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ) ΠΑΝΤΟΤΕ είτανε Στα Εκτελεστικά Αποσπάσματα ΤΩΝ Ξένων Υποβοηθώντας Τους Από Τους Ντόπιους Λακέδες!

    ΔΕΝ ΆΛΛΑΞΕ ΤΙΠΟΤΑ! Άλλαξαν ΜΟΝΟ ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΩΝ! Μοντέρνοι Καιροί- Modern Times!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Την Σπάθα Σήκωσε και Πάλι Του Ξένου (και ντόπιων Λακέδων Αναδρομικά) Πάρε Το Κεφάλι...

    Τον Θάνατο Σου Καρτεράνε....

    Κτύπα Προτού Σε Φάνε......



    Η Πραγματική Αριστερά ΕΙΝΑΙ ΖΩΝΤΑΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ!!!




    ΥΓ.: .... σωστά τα λέται και γράφεται το Ποιοί θα μείνουν μήνουν Άνεργοι!

    Αλλά ξεχάσατε και μια "Ομάδα" που Είναι Υπεράνω κάθε και πάσης Υποψίας!

    ΤΗΝ ΦΑΡΑ ΤΩΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΟΤΩΝ που με ζήλο αναλαμβάνουν ως Σκυταλοδρόμοι (Σκυταλοδρομικά Σκυλιά - ΣΣ/SS) ΤΗΝ ΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΌΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πέθανε η Συντρόφισσα Αριστούλα Ελληνούδη. ΟΙ Τυμβωρύχοι χτύπησαν και εκεί. ΟΙ Αντικομμουνιστές Αραβανής και Πετρόπουλος προσπαθούν να λερώσουν και πεθαμένους. ΑΘΛΙΟΙ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή