"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Στον Δομοκό δικάζουν ακόμα καπετάνιους του ΕΛΑΣ


Aρνήθηκε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Δομοκού την τοποθέτηση πλάκας προς τιμήν του καπετάνιου του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, Νάκου Μπελλή.

Το «πολιτικό δικαστήριο» που προκάλεσε το αίτημα που υπέβαλε η τοπική οργάνωση του ΚΚΕ για τη διεξαγωγή εκδήλωσης και την τοποθέτηση πλάκας προς τιμήν του καπετάνιου, στη γενέτειρά του, Ομβριακή Δομοκού, απεφάνθη πως ο Μπελλής εγκλημάτησε, διότι με την ομάδα ανταρτών του εκνεύρισαν τους Ιταλούς και αυτοί εκτέλεσαν ως αντίποινα δέκα κατοίκους.

Η ιστορία έχει ως εξής: Ήταν 30 Νοεμβρίου του 1942. Ο καπετάν Μπελλής και μια μικρή ομάδα ανταρτών, επιστρέφοντας στην περιοχή από την επιχείρηση ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου, κλήθηκε από συγχωριανό του να επιλύσει μια υπόθεση απώλειας-κλοπής ζώου.

Συνηθισμένο φαινόμενο για τους άνδρες του ΕΛΑΣ, που είχαν αναλάβει να προστατεύσουν τους φτωχούς κατοίκους της περιοχής από τις κλοπές και τις λεηλασίες. Τελικά ο υπαίτιος της απώλειας του ζώου βρέθηκε και οδηγήθηκε στην πλατεία του χωριού, χωρίς όμως να εκτελεστεί όπως προβλεπόταν, καθώς μεσολάβησε ο δάσκαλος του χωριού, που έπεισε τον Νάκο Μπελλή να δείξει επιείκεια.

Μετα από αυτό ο καπετάν Μπελλής και η ομάδα του δεν έφυγαν από το χωριό, αλλά παρέμειναν στην πλατεία μαζί με άλλους κατοίκους του χωριού που γιόρταζαν τη γιορτή του Αγίου Ανδρέα. Σύμφωνα μάλιστα με την εκδοχή που παρουσίασε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ομβριακής, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο Μπελλής δεν άκουσε τις παραινέσεις Ομβριακιτών να μην προκαλεί με την παρουσία του τους Ιταλούς που βρίσκονταν στον Δομοκό, αλλά αντίθετα «πάνω στο κέφι και το κρασί διεμήνυε στους Ιταλούς να έρθουν να δουν “πώς καθαρίζει ο Μπελλής”».

Τελικά οι Ιταλοί ήρθαν, όχι βέβαια γιατί τους κάλεσε ο Μπελλής, αλλά, όπως τόνισε ο ίδιος ο πρόεδρος τοπικής κοινότητας Ομβριακής, «ήρθαν με τη βοήθεια ενός Δομοκίτη ιταλόφιλου», ο οποίος μάλιστα τους έβαλε στο χωριό κρυφά. Ακολούθησε μάχη, με την ομάδα των ανταρτών να καταφέρνει να ξεφύγει. Ωστόσο το πρωί της επόμενης ημέρας δύναμη Ιταλών περικύκλωσε το χωριό και εκτέλεσε ως αντίποινα δέκα κατοίκους.

Στο σήμερα λοιπόν και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, αρχικά, στην πρώτη συνεδρίαση που έγινε στο τέλος Ιουλίου, για να εξετάσει το αίτημα του ΚΚΕ, η δημοτική αρχή Δομοκού και ο δήμαρχος Δημήτρης Τζαχρήστας, που προέρχεται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, ήταν θετικοί στη διεξαγωγή της εκδήλωσης και στην τοποθέτηση τιμητικής πλάκας, αφήνοντας ωστόσο το τοπικό συμβούλιο Ομβριακής να αποφασίσει το ακριβές σημείο τοποθέτησής της.

Η εκδήλωση προγραμματίστηκε για το απόγευμα του Σαββάτου 2 Σεπτεμβρίου, παρουσία του γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, όπου μεταξύ άλλων θα γίνει και παρουσίαση βιβλίου για τον Νάκο Μπελλή, με στοιχεία από τη συμμετοχή του στον ΕΛΑΣ και τον ΔΣΕ, αλλά και για τα χρόνια που ακολούθησαν μέχρι τον θάνατό του το 1952 στη Ρουμανία.

Από την πλευρά, ωστόσο, του τριμελούς τοπικού συμβουλίου, αν και δεν υπήρξε άρνηση για τη διεξαγωγή της εκδήλωσης, ο πρόεδρος και ακόμη ένα μέλος ήταν αρνητικοί στην τοποθέτηση της τιμητικής πλάκας, καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε προβλήματα με διχόνοιες και αντιπαραθέσεις στο χωριό, όπως τόνισε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας στη δεύτερη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Έτσι, το δημοτικό συμβούλιο Δομοκού αποφάσισε να αλλάξει την απόφασή του και να αρνηθεί κατά πλειοψηφία την τοποθέτηση πλάκας προς τιμήν του καπετάνιου, διατηρώντας ωστόσο τη θετική απόφαση για τη διεξαγωγή της εκδήλωσης.

Για κάποιους λιγοστούς κατοίκους της Ομβριακής, υπεύθυνος για την εκτέλεση των δέκα συντοπιτών τους ήταν ο Μπελλής και όχι οι φασίστες και οι ναζί κατακτητές.

Η άποψη ότι οι θηριωδίες και τα ολοκαυτώματα που άφησαν πίσω τους οι φασιστικές και ναζιστικές δυνάμεις κατοχής, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη, δεν ήταν προϊόν της ιδεολογίας τους αλλά αποτέλεσμα του «εκνευρισμού» που τους προκαλούσαν η παρουσία των αντάρτικων ομάδων αποτελεί ένα από τα βασικά επιχειρήματα μιας προσπάθειας «εξωραϊσμού» των ναζιστικών γερμανικών δυνάμεων και των δωσίλογων συνεργατών τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου