"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

Έφυγε από τη ζωή η αγωνίστρια Μαρία Κουμάτου


Έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη 4 Γενάρη 2017 η Μαρία Ανταχοπούλου - Κουμάτου, μέλος του ΚΚΕ μέχρι την τελευταία της πνοή και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Εργαζομένων Ιδιωτικής Εκπαίδευσης Αττικής «Ο Βύρων».

Η Μαρία γεννήθηκε το 1923 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και κατόπιν έζησε έως τα 12 της έτη στο Κάιρο της Αιγύπτου. Αργότερα εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στην Αθήνα. Με τον αδερφό της οργανώθηκαν στην ΟΚΝΕ κι έπειτα δραστηριοποιήθηκε μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ, την περίοδο της ΕΑΜικής Αντίστασης. Κράτησε αλύγιστη στάση το καλοκαίρι του 1944, όταν τη συνέλαβε η Ειδική Ασφάλεια και τη μετέφερε λίγες μέρες αργότερα στις φυλακές Χατζηκώστα, όπου έμεινε μέχρι την Απελευθέρωση της Αθήνας τον Οκτώβρη του 1944.

Πήρε μέρος στην ηρωική μάχη του Δεκέμβρη του 1944, ενάντια στις στρατιωτικές δυνάμεις των Άγγλων ιμπεριαλιαστών και των ντόπιων συνεργατών τους. Παντρεύτηκε εκείνες τις ημέρες τον Νίκο Κουμάτο και με την υποχώρηση των ΕΑΜικών δυνάμεων τον Γενάρη του 1945, κατέφυγε στην Καρδίτσα. Επέστρεψε στις 2 Μάρτη 1945 στην Αθήνα κι εργάστηκε στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης ως καθηγήτρια Αγγλικών.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Ιδιωτικής Εκπαίδευσης “Ο Βύρων” το 1974, έπειτα διετέλεσε πρόεδρος του σωματείου και εκλέχτηκε μέλος του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ. Μέχρι το τέλος της ζωής της αποτελούσε φωτεινό παράδειγμα και πρωτοπόρο μέλος του ΚΚΕ. Συμμετείχε ακούραστα σε όλες τις κομματικές διαδικασίες και διακρίθηκε για την κομματική και συνδικαλιστική της δράση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου