"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Σοβιετικοί φωτογράφοι του Κόκκινου Στρατού - μέρος 1ο


Οι περισσότεροι γνωρίζουμε τη φημισμένη φωτογραφία του σοβιετικού στρατιώτη που υψώνει τη σοβιετική σημαία στο Ράιχσταγκ. Ελάχιστοι όμως γνωρίζουν τα ονόματα των σοβιετικών φωτογράφων που ακολούθησαν τον Κόκκινο Στρατό στις μάχες του και ανάμεσα σε πυρά και συγκρούσεις απαθανάτισαν τον ηρωισμό του σοβιετικού λαού στον πόλεμο ενάντια στο ναζισμό. 


Μark Μarkov Grinberg 


Γεννήθηκε το 1907 στο Rostov του Don. Μετά τη σοσιαλιστική επανάσταση μετακόμισε στη Μόσχα όπου εργάστηκε σε πολλές εφημερίδες εργατικών ενώσεων και σωματείων. Το 1930 εργάζεται για το σοβιετικό πρακτορείο ειδήσεων TASS και την ίδια χρονιά οι φωτογραφίες του "για την κατασκευή της ΕΣΣΔ" γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Αργότερα πολλά φωτογραφικά του βιβλία εκδόθηκαν και σε ευρωπαϊκές χώρες. Το 1942 του ανατέθηκε η θέση του φωτορεπόρτερ στο σοβιετικό στρατιωτικό περιοδικό "Η ζωή του στρατιώτη" και ακολούθησε πολλές από τις επιχειρήσεις του Κόκκινου Στρατού. Τράβηξε συγκλονιστικές φωτογραφίες, ειδικά κατά τη μάχη του Κουρσκ.

Μάχη του Κουρσκ, σοβιετικοί στρατιώτες περιμένουν το πέρασμα του τανκ μέσα σε χαρακώματα.

Κιργιζιανός στρατιώτης φιλάει το όπλο του.

Georgy Lipskerov


Γεννήθηκε το 1896 στη Μόσχα. Η οικογένειά του εξέδιδε την εφημερίδα "Νέα της ημέρας". Σπούδασε στην ακαδημία του Αλεξάντροφ κατά την περίοδο 1907-1916. Με το πέρας των σπουδών του κατατάχθηκε στο στρατό και υπηρέτησε την περίοδο 1918-1922, λαμβάνοντας μέρος και σε μάχες ως οπλίτης του Κόκκινου Στρατού. Από το 1923 ως το 1931 εργάστηκε ως φωτορεπόρτερ στη Μόσχα και μετέπειτα εργάστηκε ως φωτογράφος της κρατικής αεροπορικής εταιρείας "Μαξίμ Γκόρκι". Από το 1936 και μετά εργάζεται στην εφημερίδα Izvestia. Κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο του ανατέθηκε η εργασία του φωτορεπόρτερ του Κόκκινου Στρατού. Έμεινε γνωστό για τις εκπληκτικές φωτογραφίες που τράβηξε στο Στάλινγκραντ. 

Έλαβε το παράσημο "Άμυνας του Στάλινγκραντ" και πολλά άλλα βραβεία. Από το 1946 εργάστηκε για το TASS έως τη σύνταξή του, το 1958.


Ο στρατάρχης Πάουλους αιχμάλωτος

Έφοδος σοβιετικών στρατιωτών κάτω από γερμανικό κανόνι

Δύο σοβιετικοί στρατιώτες κοιμούνται μαζί με έναν σκύλο


Στρατιώτης και η κοπέλα του συναντιόνται με τη λήξη της πολιορκίας του Στάλινγκραντ.


Dmitri Baltermans


Γεννήθηκε το 1912 στη Βαρσοβία και στάλθηκε από την οικογένειά του για σπουδές στη Μόσχα. Ο πατέρας του υπηρετούσε ως αξιωματικός στον αυτοκρατορικό ρωσικό στρατό, κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Σκοτώθηκε λίγο πριν την αποφοίτηση του Dmitri από το Πανεπιστήμιο της Μόσχας. Μετέπειτα, ο Baltermans επιθυμούσε να εργαστεί ως καθηγητής μαθηματικών, όμως σύντομα ερωτεύτηκε τη φωτογραφία και ξεκίνησε να εργάζεται τελικά για την εφημερίδα Izvestia και το περιοδικό Ogonyok.

Κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μετατέθηκε στη θέση του φωτορεπόρτερ στον Κόκκινο Στρατό και υπηρέτησε στο Στάλινγκραντ και στην Ουκρανία. Πολλές από τις φωτογραφίες του δεν εμφανίστηκαν στα στρατιωτικά περιοδικά λόγω των σκληρών εικόνων που περιείχαν, αλλά δημοσιεύτηκαν το 1960 σε φωτογραφική έκθεση στη Μόσχα. 

Γνωστότερη ίσως φωτογραφία του υπήρξε αυτή με τον τίτλο "Λύπη" που απεικονίζει τη σφαγή των Εβραίων της Κριμαίας στην πόλη  Kerch.


Μεταφορά πυροβόλου πάνω από ρυάκι

Έφοδος σοβιετικών στρατιωτών.
"Λύπη"





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου