"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Σοβιετικοί φωτογράφοι του Κόκκινου Στρατού - μέρος 3ο


Michail Redkin 

Ένας από τους λιγότερο γνωστούς φωτογράφους του Κόκκινου Στρατού. Γεννήθηκε το 1907 στην Αγία Πετρούπολη. Σπούδασε στη στρατιωτική ακαδημία της Αγίας Πετρούπολης, αλλά γρήγορα ανακάλυψε την αγάπη του για τη φωτογραφία. Εργάστηκε ως φωτορεπόρτερ για διάφορα εργατικά περιοδικά και εφημερίδες στην Αγία Πετρούπολη και στη Μόσχα, και το 1940 μετατέθηκε στη θέση του φωτορεπόρτερ του Κόκκινου Στρατού και ακολούθησε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του δυτικού μετώπου έως και το Βερολίνο Μεταπολεμικά συνεργάστηκε με το TASS και συμμετείχε στις εκδόσεις πολλών περιοδικών της Μόσχας.


Αποχαιρετισμός

Γερμανός στρατιώτης στα ερείπια του Ράιχσταγκ.

Galina Sanko

Η Galina Sanko γεννήθηκε το 1904 στη Μόσχα. Από μικρή εντυπωσιαζόταν από τις φωτογραφίες στα κοσμικά περιοδικά της Μόσχας όπως το "Spark" και το "Spotlight". Μεγαλώνοντας σπούδασε φωτογραφία και ξεκίνησε να εργάζεται για το περιοδικό "Water Transport". Το 1930 είχε ήδη φήμη για τις φωτογραφίες της και έλαβε μέρος στη σοβιετική αποστολή στον αρκτικό κύκλο. Οι φωτογραφίες της από τον σοβιετικό αρκτικό κύκλο έκαναν το γύρω της ΕΣΣΔ και σύντομα ακολούθησε την αποστολή στην Άπω Ανατολή. 

Κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έλαβε μαθήματα νοσοκόμας και οδηγού στρατιωτικών οχημάτων και κατατάχθηκε με τη φωτογραφική της μηχανή στον Κόκκινο Στρατό. Φωτογράφισε τις μάχες του Κούρσκ, του Στάλινγκραντ και την πολιορκία της Μόσχας. Προς το τέλος του πολέμου μετατέθηκε στο ανατολικό μέτωπο και φωτογράφισε τις νίκες του Κόκκινου Στρατού κατά της Ιαπωνίας. Κατά θητεία της τραυματίστηκε σοβαρά δύο φορές. 

Μετά τον πόλεμο εργάστηκε για το περιοδικό "Spark" έως τη σύνταξή της το 1968. Υπήρξε μια από τις πιο γνωστές φωτογράφους της ΕΣΣΔ και είχε τιμηθεί με το παράσημο της κόκκινης σημαίας. 


Παγωμένα σώματα Γερμανών στο Στάλινγκραντ.

Παιδί στη Μογγολία κατά τον πόλεμο

Φυγή από το Στάλινγκραντ

Παιδιά από τη Ρωσσία σε στρατόπεδο συγκέντρωσης των Γερμανών στην Καρελία της Φινλανδίας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου