"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Ο πονεμένος και ταξικός Μητροπάνος


Στα φοιτητικά χρόνια δεν άκουγα Δημήτρη Μητροπάνο. Τον ενέτασσα στα "λαϊκά" κι επειδή είχα μεγαλώσει με Beatles και Dire Straits τον απέρριπτα. Όταν πέθανε πια άρχισε να μου αρέσει. 

Το παρακάτω βιογραφικό άρθρο του το αφιερώνουμε 


Ο Δημήτρης Μητροπάνος γεννήθηκε στις 2 Απριλίου του 1948, στην Αγία Mονή, μια συνοικία των Τρικάλων, από την οποία καταγόταν η μητέρα του. Ο πατέρας του, που καταγόταν από το χωριό Καππά της Καρδίτσας, ήταν ήδη αγνοούμενος, όντας μαχητής του Δημοκρατικού Στρατού στον Εμφύλιο. Έτσι, εκτός από "υιός συμμορίτου", ο Δημήτρης Μητροπάνος γράφτηκε και ως "ορφανό" στα ληξιαρχεία. Ο Μητροπάνος θα μεγαλώσει με την μεγαλύτερη αδελφή του σε μια οικογένεια "βαμμένων" κομμουνιστών, μέσα στη φτώχεια, τις στερήσεις και την καθημερνή βιοπάλη.

"Στο σπίτι ζούμε η μάνα, η αδελφή μου που είναι μεγαλύτερη και εγώ. Yπήρχαν και δύο αδέλφια της μάνας μου που όμως ήταν φυλακή και εξορία για πολιτικούς λόγους. Tο '52 βγήκε ο ένας μπάρμπας μου από τη φυλακή. Ήμουν 4 χρονών τότε και θυμάμαι ότι μας πήρε γύρω στους 6 μήνες για να τα βρούμε. Eγώ δε δεχόμουν κανένα στο σπίτι. Eίxα μάθει να' μαι εγώ ο αρχηγός, ο μόνος άντρας! Γύρω στον ενάμιση xρόνο έμεινε μαζί μας προτού τον ξαναπιάσουν. Ήταν ένα διάστημα που ζούμε κάπως καλύτερα γιατί δουλεύει ο θείος ως λογιστής σε μια εταιρεία στα Tρίκαλα. Mετά... φτου και πάλι στα ίδια. Mείναμε οι τρεις. H μητέρα μου κάνει φλοκάτες για να μας ζήσει. Όλο το χειμώνα τις φτιάχνει και τα καλοκαίρια που γίνονταν πανηγύρια πηγαίνει και τις πουλάει. Yπάρχει και τοπικό παζάρι κάθε Δευτέρα όπου επίσης πηγαίνει... Oι χωροφύλακες είναι τακτικοί στο σπίτι. Θυμάμαι το '53 που είχαν πιάσει το θείο μου και τον είχαν στην Ασφάλεια ήρθαν δήθεν να τον ψάξουν στο σπίτι και μας βγάλαν όλα τα πράγματα στην αυλή. Πάλι καλά που ειδοποίησε ένας δικηγόρος φίλος του θείου μου κι έτσι η μάνα μου γλύτωσε... Ήταν η εποχή τέτοια, τέτοια κι η γειτονιά."

Η Αγία Μονή ήταν συνοικία εργατών, φτωχολογιάς και έδωσε πολλά από τα παιδιά της στην Εθνική Αντίσταση και το ΕΑΜ. Ανάμεσα σ' αυτούς τους ανθρώπους μεγάλωσε κι ο Δημήτρης Μητροπάνος, κι αργότερα τραγούδησε τραγούδια βγαλμένα από τη δική τους ζωή και τους δικούς τους πόνους. Από μικρός δούλευε τα καλοκαίρια για να βοηθήσει τα οικονομικά της οικογένειάς του. Πρώτα ως σερβιτόρος στην ταβέρνα του θείου του και ύστερα στις κορδέλες κοπής ξύλων, δουλειά βαριά κι επικίνδυνη. 

"H Aγία Mονή ήταν φτωχική συνοικία, υποβαθμισμένη και ήταν όλοι αριστεροί. Aφού κάθε εκλογές έρχονταν εκεί οι χωροφύλακες και ψήφιζαν για να υπάρχει... ισοζύγιο. Mικρή Mόσχα τη λέγανε. Kαι τώρα ακόμα παρότι έxει έρθει πολύς κόσμος κι έχει μεγαλώσει πολύ η γειτονιά, η αριστερή παράδοση υπάρχει... Πιτσιρικάδες ήμασταν όλοι μαζί τα παιδιά της γειτονιάς. Όλα στην ίδια κατάσταση, δεν είχαμε την άνεση για παραπάνω πράγματα. Kαμιά δεκαριά της ίδιας ηλικίας... Mαζί στο παιχνίδι, μαζί στο σχολείο. Kάθε Kυριακή μετά την εκκλησία πηγαίναμε και παίζαμε μπάλα με τα χωριά γύρω-γύρω... Mπάλα και τίποτ' άλλο. Yπήρχε ένα ποτάμι που περνάει μέσα από την πόλη και φτάνει μέχρι τη συνοικία τη δική μας. Eκεί είχε πολύ πράσινο και μαζευόμασταν όλη μέρα. Tελείωνε το σχολείο, αφήναμε την τσάντα στο σπίτι και μέχρι να βραδυάσει εκεί... Kαι στο σχολείο στο διάλειμμα πάλι μπάλα παίζαμε. Ήμουν καλός μαθητής, αλλά δε νομίζω ότι ήταν κι από τις αγαπημένες ασχολίες μου το σχολείο. Bαριόμουν να διαβάζω. Διάβαζα όσο ήταν για να περνάω πάντα. Δεν υπήρχε και κανένας που να διάβαζε πολύ την εποχή εκείνη. Δεν είχαμε και βιβλία. Δεν υπάρχει ακόμη η δωρεάν παιδεία, λεφτά δεν υπάρχουν για βιβλία... Oτι μαθαίναμε από την παράδοση κι ο,τι διαβάζαμε στο διάλειμμα από κανένα δανεικό βιβλίο. Στα αρχαία ήμουν σκράπας. Tα μαθηματικά δε χρειάζονταν τόσο διάβασμα. Ήμουν καλύτερος."

Οι μουσικές ανησυχίες ξεκινούν από νωρίς για το Μητροπάνο. Στα 12 χρόνια του ξεκινάει μια "χορωδία του δρόμου", με φίλους και συμμαθητές. Μια παρέα παιδιών που περπατάνε όλοι μαζί κι όλοι μαζί τραγουδάνε. Σύντομα θα ανακαλύψει τον Καζαντζίδη και θα τον αγαπήσει. 

"Aπό τα 12 περίπου αρχίζουν και οι... καντάδες. Φτιάχνουμε και μια χορωδία... Λέγαμε ο ένας ενδιαφέρεται γι' αυτήν, ο άλλος για την άλλη και κάναμε την περατζάδα όλοι μαζί γύρω-γύρω μέχρι να μην αφήσουμε κανέναν παραπονεμένο. Όταν είχαμε σόλα τα αναλάμβανα εγώ. Mε θεωρούσαν καλό για να τραγουδάω μόνος μου. Δεν είχα τη φωνή που χρειαζόταν η χορωδία... Nα τραγουδάμε μας άρεσε πολύ πάντως. Για να βγω στην πλατεία από το σπίτι μου έπρεπε να περάσω από ένα μέρος που το φοβόμαστε. Hταν κάτι σαν μοναστήρι παρατημένο... Tο ξεπέρναγα πάντα τραγουδώντας για να νικήσω το φόβο μου. Ραδιόφωνο υπήρχε στο σπίτι από τότε που ήρθε ο θείος μου. Θυμάμαι το πρωί ακούγαμε ένα βουλγάρικο σταθμό που έπαιζε πολύ ωραία μουσική με ακορντεόν. Mετά πιάναμε Aμαλιάδα που είχε πολύ καλά λαϊκά."

Στα 12 χρόνια του ο Δημήτρης Μητροπάνος θα έχει και την πρώτη του "κρούση" από την Ασφάλεια. Τον καλούν για να του "εξηγήσουν" τί ήταν ο πατέρας του και γιατί είναι ορφανός. Οι συγγενείς του του συστήνουν να μάθει μια τέχνη γιατί με το οικογενειακό ιστορικό, οι αρχές δεν θα τον άφηναν να σπουδάσει  και δεν θα έβρισκε πουθενά δουλειά. 

"Aπό 'κει είναι που μπλέκομαι και γω στο γρανάζι το πολιτικό κι αρχίζω να το ψάχνω. Kαι ξέρεις... Δε χρειάζεται να κάνεις και πολλά... όταν έxεις τη στάμπα ότι και να γίνει σ' εσένα έρχονται... Eίxαν αρχίσει τότε οι Λαμπράκηδες. Δεν κάναμε τίποτα, ήταν πολύ στενά τα περιθώρια. Ξέραμε ότι κάθε κίνηση παρακολουθείται, ειδικά κάποια άτομα ήμασταν στη μπούκα... Aλλά και μόνο που μαζευόμασταν και κάναμε παρέα όλοι μαζί ήταν αρκετό. Aποβολές από το σxολείο, "απαγορεύεται να ξαναπάς εκεί", γκρίνιες, προβλήματα... Ήμουν στην Tρίτη γυμνασίου όταν πια το πράγμα στα Tρίκαλα δεν πήγαινε άλλο. Mία σφαλιάρα που μου' δωσε καθηγητής γιατί μίλησα και είχα αυτές τις απόψεις γύρισε ανάποδα κι εμένα και τη μάνα μου. Δεν είxα φάει ποτέ μου ξύλο στο σπίτι... H μάνα μου, βέβαια, καμένη απ' όλα αυτά δεν ήθελε να δει κι εμένανέ... Ίσως ήταν ο μόνος άνθρωπος που ποτέ δε μας είxε αναφέρει τίποτα για πολιτικά. Δεν ξέραμε τίποτα... Nα φανταστείς ότι όταν πιάσαν το θείο μας ήρθε τελείως ξαφνικό... Aρχίζουν οι συμβουλές. Aλλά και να προσπαθεί, πια έχω πάει σε μια ηλικία που δεν είναι και τόσο εύκολο να με μαζέψει."


Το 1964, στα δεκάξι του πια, ο Μητροπάνος θα κατέβει στην Αθήνα να δουλέψει με τον θείο του. Αποφυλακισμένος το 1959, ο θείος του εργάζεται στην EΣEΡE (Ένωση Συνεταιρισμών Eργοληπτών Ραφτών Eλλάδας), επαγγελματική ένωση που πρόσκειται στην ΕΔΑ. Ο Μητροπάνος πιάνει δουλειά στα ραφεία. Μένει με τον θείο του στην οδό Αχαρνών 238. Σύντομα θα γραφτεί και στους Λαμπράκηδες της Αθήνας.

"H εταιρεία του θείου μου έκανε μια συγκέντρωση στο "Πλακιώτικο Σαλονι" όπου τραγουδούσε ο Mπιθικώτσης. Όταν τελείωσε το πρόγραμμα με 'βαλαν και τραγούδησα. Kάτι του Θεοδωράκη, δε θυμάμαι... O Mπιθικώτσης έτυχε να' ναι ακόμα στο μαγαζί, με άκουσε, με φώναξε και μου είπε ότι "εσύ πρέπει να γίνεις τραγουδιστής" και "έλα να σε πάω εγώ στην Kολούμπια". Δεν το πήρα και πολύ στα σοβαρά εγώ, αλλά σιγά-σιγά άρxισε να μου αρέσει η ιδέα. Eιδικά όταν είδα και γνώρισα τον Kαζαντζίδη. Eίχαμε πάει ένα βράδυ στην "Tριάνα" του Xειλά που τραγουδούσε με τη Mαρινέλλα και είxα κάτσει όλη τη νύxτα να τον ακούω. Όρθιος. Για να μη χάσω τίποτα, να τα βλέπω όλα καλά. Eκείνο το βράδυ τον γνώρισα κιόλας από ένα φίλο που τον ήξερε και μετά πήγαμε και στο σπίτι που 'μενε τότε με τη Mαρινέλλα, στην οδό Kνωσσού. H αλήθεια είναι ότι τότε, μόνο ο Kαζαντζίδης με ενδιαφέρει. Mπροστά του δε βλέπω τίποτα άλλο. Oύτε τον Mπιθικώτση... Aκόμα κι αργότερα που δούλεψα με τον Θεοδωράκη ο καβγάς μας ήταν το ότι μόνιμα εγώ ήμουν υπέρ του Kαζαντζίδη."

Το 1966 ο Μητροπάνος συναντάται, τυχαία, σε μια εκδήλωση της ΕΔΑ για πρώτη φόρα με τον Μίκη Θεοδωράκη και ερμηνεύει, στη θέση άλλου καλλιτέχνη που τότε ασθενούσε, μέρη από τη «Ρωμιοσύνη» και το «Άξιον Εστί» σε μια σειρά συναυλιών στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Το 1967, ο Μητροπάνος ηχογραφεί τον πρώτο του 45άρη δίσκο, με το τραγούδι "Θεσσαλονίκη". Είχε προηγηθεί η ηχογράφηση του τραγουδιού "Χαμένη Πασχαλιά", το οποίο όμως λογοκρίθηκε από τη Χούντα και δεν κυκλοφόρησε ποτέ. Σημαντική ήταν η συνεργασία του με τη δισκογραφική εταιρεία ΜΙΝΟΣ-ΕΜΙ, με την οποία έκανε μια δεύτερη μεγάλη καριέρα, στο λαϊκό-έντεχνο τραγούδι.

"Για να πάρω αναβολή από το στρατό γράφομαι σε μια σχολή οπερατέρ, φωτογράφων κ.τ.λ., στην αρχή μου άρεσε κιόλας, αλλά δεν είχα και το χρόνο. Άλλωστε είχα πια βρει το δρόμο μου... Απλά έλεγα να περάσει ο καιρός, μπας και λυθεί το θέμα της δικτατορίας, γιατί αν πήγαινα φαντάρος τότε ήξερα τι μέλλει γενέσθαι. Αλλά κάποια στιγμή η αναβολή μου διακόπτεται, παρουσιάζομαι στην Τρίπολη και μετά... Αλεξανδρούπολη. Στη μονάδα που ήμουν ήταν όλοι χαρακτηρισμένοι. Δεν αποτελώ, λοιπόν, τίποτα το ιδιαίτερο. Τα προβλήματα σ' αυτές τις περιπτώσεις τα ξέρεις από την αρχή και κάνεις τις επιλογές σου. Αυτοί κάνουν μια προσπάθεια να σου σπάσουν το ηθικό, να σε ξεφτιλίσουν... Σε βάζουν να κάνεις δουλειές που πώς να αντέξεις; Τι να κάνεις κι εσύ... Εντάξει, ήρθαν παιδιά που έκαναν κέφι, είπαμε... Ο καθένας τις επιλογές του. Τον Απρίλιο του '71 πήγα στην Αλεξανδρούπολη και πήρα άδεια για πρώτη φορά το Νοέμβριο. Κι αυτή με... μέσον. Για να κατέβω να τραγουδήσω τον "Άγιο Φεβρουάριο" του Δήμου Μούτση."

Το 1977 λαμβάνει γράμμα από τη Ρουμανία που του αναφέρει ότι ο πατέρας του ζει. Θα τον δει για πρώτη του φορά στα 29 του χρόνια. 

Ο Μητροπάνος συνεχίζει στα ίδια μονοπάτια, με τραγούδια των Μικρούτσικου, Κορακάκη, Μουκίδη, Παπαδημητρίου κ.α. στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές του 2000. 

Στις 17 Απριλίου του 2012 ο Δημήτρης Μητροπάνος, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Υγεία με οξύ διαρροϊκό σύνδρομο και εμετούς. Εκεί εμφάνισε πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας όπου και άφησε την τελευταία του πνοή στις 11:00 το πρωί.

Η κηδεία του τελέστηκε στις 19 Απριλίου 2012 στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, ενώ η σορός του βρισκόταν από νωρίς το πρωί στο παρεκκλήσι του νεκροταφείου (Άγιος Λάζαρος), όπου παρευρέθηκαν για έναν τελευταίο αποχαιρετισμό φίλοι, συγγενείς αλλά και χιλιάδες απλού κόσμου. Πέθανε σε ηλικία 64 ετών. Ήταν παντρεμένος με τη Βένια Μητροπάνου, με την οποία απέκτησε δυο κόρες.

Πολιτικά παρέμεινε φίλος του ΚΚΕ, πάντα κοντά στον απλό κόσμο και αποτυπώνοντας πάντα τα πάθη και τα όνειρά του.


Φωτογραφίες


Πρώτος από δεξιά, ο Δημήτρης Μητροπάνος με την παιδική του παρέα

Ακούστε







15 σχόλια:

  1. ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΚΕ.

    ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ.

    ΘΕΡΣΙΤΗΣ

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι έκανε κριτική σε ζητήματα δευτερεύοντα σε μια συνέντευξή του. Και; Κι εγώ θα έκανα κριτική σε 2-3 άλλα, αυτό με καθιστά κάτι άλλο εκτός από φίλο του ΚΚΕ; Αμφιβάλλει κανείς ότι ήταν ΚΚΕ ο Μητροπάνος;

      Επίσης, και το ΚΚΕ κάνει κριτική στο ΚΚΕ, ονομάζεται αυτοκριτική. Δεν βλέπω το κακό ο οποιοσδήποτε να ασκεί καλόπιστα κριτική σε οτιδήποτε, είτε αυτό είναι το ΚΚΕ, είτε οτιδήποτε άλλο

      Διαγραφή
    2. Η Κριτική είναι καλοδεχούμενη πάντα. Φτάνει να μην ανοίγει ...παράθυρο... για συνεργασίες με τον Οπορτουνισμό και συμμετοχή σε κυβερνήσεις στο έδαφος του καπιταλισμού. Διαφωνία πάνω σε αυτά δεν είναι Κριτική. Τα υπόλοιπα καλοδεχούμενα ΟΒΕΡ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  2. Τέτοιες τραγωδίες σαν την περίπτωση του Μητροπάνου αμέτρητες. Ενας ολόκληρος λαός που θυσιάστηκε στην Αντίσταση αντι να πάρει την εξουσία στα χέρια του βρέθηκε δεμένος χειροπόδαρα στην Φυλακές και στις Εξορίες στο όνομα της ...εθνικής ενότητας.... και του ...σοσιαλισμου με στάδια..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΟ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ. ΚΑΙ Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΜΕΣΑ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΗΤΑΝ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ.

    ΕΙΔΙΚΑ ΟΤΑΝ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΤΑ 70.

    ΑΡΑ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΚΡΙΤΙΚΗ. ΕΚΑΝΕ ΜΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΟΥ ΕΔΕΙΧΝΕ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΜΕ ΤΙ.

    ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΑ ΑΡΘΡΑ.

    Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ΤΟΤΕ ΕΙΧΕ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΑΛΓΕΙΝΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ.

    ΑΛΛΟ ΚΑΝΩ ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙ ΥΠΑΡΚΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΙ ΑΛΛΟ ΛΕΩ ΑΝΟΗΣΙΕΣ.

    ΤΩΡΑ ΑΝ ΗΤΑΝ ΚΚΕ. ΝΑΙ ΗΤΑΝ.

    ΕΠΕΙΔΗ ΑΚΡΙΒΩΣ ΗΤΑΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΚΚΕ ΤΙ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΠΟΥ.

    ΘΕΡΣΙΤΗΣ

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. http://www.aixmi.gr/index.php/interview-mhtropanos/

    Ο ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΚΚΕ. ΕΚΑΝΕ ΧΥΔΑΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΚΚΕ.

    ΔΙΔΑΞΕ Ο ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟ ΚΚΕ. 64 ΧΡΟΝΩΝ ΕΦΤΑΣΕ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΔΙΕΠΙΣΤΩΣΕ.

    ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΑΛΛΑ ΑΗΔΙΑΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ.

    ΑΜΑ ΕΧΕΙΣ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΙ ΤΟΥΣ ΘΕΛΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ.

    ΘΕΡΣΙΤΗΣ

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοβαρά, ανόητα, ότι τέλος πάντων είπε είναι μια μορφή κριτικής. Πρέπει να ακούμε πάντα ότι λέγεται. Ας διαφωνούμε, μετά εξηγούμε, έτσι χτίζεται η σχέση με τον κόσμο. Τα έχει γράψει ο Λένιν

      Διαγραφή
  5. TI ΕΧΕΙ ΓΡΑΨΕΙ Ο ΛΕΝΙΝ;

    ΟΤΙ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΟΥ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΓΥΡΙΖΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΑΓΟΥΛΟ;

    ΚΑΙ ΤΟΝΙΖΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΚΡΙΤΙΚΗ. ΕΚΑΝΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΑΣΤΙΚΕΣ ΜΠΑΡΟΥΦΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ.

    ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ; ΟΤΙ ΚΑΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΧΕΙ ΠΕΙ ΨΕΜΜΑΤΑ. ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΒΑΖΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΚΕ.

    ΤΙ ΑΛΛΟ ΛΕΕΙ; ΟΤΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ. ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ.

    ΜΠΑ ΔΕΝ ΕΛΕΓΕ Ο ΛΕΝΙΝ ΟΤΙ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΑΚΟΥΜΕ.

    ΕΓΙΝΕ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΝΣΕΒΙΚΟΥΣ. ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΑΝΕΚΤΙΚΟΣ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΕΣ.

    ΘΕΡΣΙΤΗΣ

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θερσίτης. Θα του αναγνωρίσω ελαφρυντικά Σύντροφε. Γεννήθηκε σε μια ταραγμένη εποχή το 1948 οταν είχαμε αφήσει την εξουσία να φύγει.. τον Οκτώβρη του 1944.. αγνοούσε αν ζει ο πατέρας του ταλαιπωρίες και διώξεις γνώρισε την ..ΕΔΑ.. που με την πολιτική της του είπε οτι ο πατέρας του το 1946 1949 ήτανε ..τυχοδιώκτης... μετά το 1974 γνώρισε το ΚΚΕ με τις τεράστιες Ιδεολογικές του παρρεκλίσεις που ερχόντουσαν απο το παρελθόν...που ευτυχώς τελειώσανε το 1991 όταν πλέον ήτανε ήδη 41 χρονών ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  6. ΦΙΛΕ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ

    ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΚΑΝΕ ΤΟ 2013. ΕΙΧΑΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ.

    ΕΠΕΙΔΗ ΤΟΝ ΣΥΜΠΑΘΩ ΩΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΔΕΧΤΩ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΟΥ ΜΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΣΟΚ ΟΤΑΝ ΤΙΣ ΑΚΟΥΣΑ.

    ΟΛΗ Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΕΦΙΛΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΑ ΟΛΟΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΟΙ ΟΤΙ ΚΙ ΑΝ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΚΙ ΑΝ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ.

    ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ.

    ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΔΕΧΟΜΟΥΝΑ ΩΣ ΕΛΑΦΡΥΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΤΟΥ. ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΛΛΑΦΡΥΝΤΙΚΟ.

    ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.

    ΑΝ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΕΙ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΤΑ ΟΣΑ, ΧΥΔΑΙΑ, ΕΙΠΕ Ο ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΕΝ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΧΕΙΡΟΚΡΟΚΤΗΣΟΥΝ. ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΚΟΒΑ.

    ΒΕΒΑΙΑ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΝΑΙ ΜΕΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΗΛΙΚΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΟΤΗΤΑ ΜΕ ΕΚΕΙΝΟΝ ΚΙ ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ Η ΙΔΙΑ ΑΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ.

    ΘΕΡΣΙΤΗΣ

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θερσίτης. Τις συγκεκριμένες δηλώσεις δεν τις έχω ακούσει αλλα σε πιστεύω. Ολοι δικαιολογημένοι δεν το είπα σε καμμία περίπτωση. Με τον Οπορτουνισμό είμαι αμίλεικτος. Μόνο για τον συγκεκριμένο μίλησα. Και θα σου πω και ένα παράδειγμα. Ο Πατέρας μου γεννημένος το 1930. Τον Ζαχαριάδη τον είχε για πράκτορα του Ταξικού αντίπαλου. Ετσι τον έμαθε η ΕΔΑ... και η κατάσταση που υπήρχε στο ΚΚΕ 1974 1991. Δεν διαφωνούμε πάντως στον γενικό κανόνα. Καλό βράδυ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ.

      Διαγραφή
  7. ΦΙΛΕ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ

    ΤΟΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΕΣ ΔΙΟΤΙ ΕΖΗΣΕ ΣΕ ΜΙΑ ΤΑΡΑΓΜΕΝΗ ΕΠΟΧΗ. ΟΣΟΙ ΛΟΙΠΟΝ ΕΖΗΣΑΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΑΡΑΓΜΕΝΗ ΕΠΟΧΗ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΥ;

    ΕΧΩ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΛΙΝΚ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΔΕΙΣ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ.

    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΥ.

    Ο ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ ΣΕ ΧΡΟΝΙΑ ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΕΒΓΑΛΕ ΕΝΑ ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΜΙΣΟΣ ΠΟΥ ΑΝ ΤΟ ΕΞΕΦΡΑΖΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ ΠΡΩΗΝ ΚΚΕ ΘΑ ΤΟΝ ΕΙΧΕ ΠΕΡΑΣΕΙ ΓΕΝΝΕΣ 14 ΤΟ ΚΟΜΜΑ.

    Ο ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ ΣΤΟ ΑΠΥΡΟΒΛΗΤΟ ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ.

    ΘΕΡΣΙΤΗΣ

    Υ.Γ. ΑΝ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΣΟΥ ΕΞΕΦΡΑΖΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΟΤΙ Ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΤΟΥ ΜΑΝΙΑΔΑΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΟΤΕ ΕΚΑΝΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ.

    ΒΕΒΑΙΑ Η ΜΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΠΕΤΑΣ ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ.

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θερσίτης. Την διάβασα την απάντηση που δίνει Σύντροφε. Αυτά που σου είπα είναι. Καραμπινάτες Κοινοβουλευτικές αυταπάτες. Ετσι έμαθε και δεν φταίει μόνο αυτός. Οπορτουνιστής είναι αυτός που ήτανε μέλος η Στέλεχος του ΚΚΕ έφυγε και έφτιαξε άλλο κόμμα ανάχωμα για να μπει στην Αστική Διαχείρηση. Οσο για την μη εμπιστοσύνη στον Συγκεκριμένο Γ.Γ που μιλάμε δεν θα συμφωνήσω. Χωρίς καμμία προσωπολατρία θα σου πω τα εξης. Κομμουνιστές πολλούς παρέδωσε ο Μεταξάς στους Γερμανούς αυτόν μόνο μεταφέρανε απο την πρώτη μέρα στην Γερμανία το γιατί φαίνεται πεντακάθαρα με το τι συνέβη το 1944 και με την Αθάνατη ΕΠΟΠΟΙΙΑ ΤΟΥ ΔΣΕ που χωρίς αυτόν δεν θα υπήρχε. Σφάζανε τον λαό μετά την Βάρκιζα και παρόλα αυτά τον καθυστερούσανε στο ξεκίνημα του με τις Αυταπάτες τους. Μη με βαφτισείς Οπορτουνιστή σε καμμία περίπτωση. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Θερσίτης. Που να δεις τι λέγανε Στελέχη του Κόμματος μετά το 1974 για τον Ζαχαριάδη. Μιλάμε για πραγματική τραγωδία. Το που είναι θαμένος με άλλο όνομα τυχαία το μάθαμε το 1992. Και μιλάμε για ενα ήρωα. Αστο να πάει στο διάλο Σύντροφε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. Θερσίτης. Για τους Γ.Γ που λες οτι είναι διαφορετικό. Το 3ο Γράμμα Ζαχαριάδη δημοσιευμένο στην 2η ΚΟΜΕΠ 1942 μιλάει για Ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Δίπλα άρθρο του ..Σιάντου.. βγάζει το γράμμα ...σεχταριστικό... και λέει οτι φτιάξαμε το ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ με βάση το 1ο Γράμμα. Οτι ακολούθησε ήτανε ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑ. Αν είχε φτιαχτεί με βάση το 3ο για Ιμπεριαλιστικό πόλεμο θα ήτανε ΕΑΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ με Κατάληξη τελείως διαφορετική τον Οκτώβρη του 1944. Η Διώξεις στην Δικτακτορία του Μεταξά σε συνδυασμό με την δράση του Οπορτουνισμού μετά το 1937 και την αλλαγή Στρατηγικής με την ...λαοκρατία... έφερε την καταστροφή. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ.

      Διαγραφή