"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Ποδόσφαιρο και σοσιαλιστικά κατάλοιπα


Ο τίτλος του άρθρου μπορεί να προκαλεί απορία. Και λογικό, γιατί τι σχέση άραγε μπορεί να έχουν οι σύγχρονες ποδοσφαιρικές ομάδες με τον σοσιαλισμό; Από άποψη διοίκησης και ιδιοκτησίας απολύτως καμία. Όμως, ενδιαφέρον παρουσιάζουν ορισμένα λογότυπα ομάδων που ακόμα και σήμερα διατηρούν μερικά ιστορικά σοσιαλιστικά κατάλοιπα. 

Χαποέλ Τελ-Αβίβ

Η ομάδα ιδρύθηκε το 1927 στο Τελ-Αβίβ της τότε ιστορικής Παλαιστίνης. Όπως μαρτυρά το όνομά της που στα εβραϊκά σημαίνει "εργάτης", η ομάδα στην ίδρυσή της υπήρξε ένας εργατικός αθλητικός σύλλογος. Το σήμα της, σαφώς επηρεασμένο από τις ιστορικές ταξικές διεκδικήσεις του προλεταριάτου, απεικόνιζε και απεικονίζει έναν εργάτη με υψωμένη γροθιά κι ένα σφυροδρέπανο.




Τσε-Ες-Κα Μόσχας (ΤΣΣΚΑ Μόσχας)

Μια ομάδα που δεν χρειάζεται συστάσεις. Η ΤΣΣΚΑ δεν είχε πάντα αυτό το όνομα. Ιδρύθηκε το 1911 ως «Ερασιτεχνική Λέσχη Αθλητικού Σκι Μόσχας». Το 1923 το σοσιαλιστικό καθεστώς την μετονόμασε σε «Στρατιωτικό Εκπαιδευτικό Οργανισμό Αθλητικού Πειραματισμού και Επιδείξεων» και το 1928 πήρε το όνομα «Αθλητικός Σύλλογος της Κεντρικής Διοίκησης του Κόκκινου Στρατού» (Τσε-Ντε-ΚΑ). Κατά τη σοβιετική περίοδο η ποδοσφαιρική ομάδα είχε κατακτήσει 7 πρωταθλήματα και 5 κύπελλα. Στο σήμα της φαίνονται πεντακάθαρα το κόκκινο σοβιετικό αστέρι και οι δάφνες.




Ράγιο Βαγιεκάνο


Ποδοσφαιρικός σύλλογος που γεννήθηκε στην εργατική συνοικία Βαγιέκας της Μαδρίτης. Το σήμα της δείχνει καθαρά την παλιά εργατο-αγροτική της "καταγωγή" απεικονίζοντας δύο γεωργικά εργαλεία σε κόκκινο φόντο.




Λοκομοτίβ Μόσχας


Μια παλιά εργατική ομάδα που ιδρύθηκε το το 1923 στη Μόσχα της ΕΣΣΔ, από τους εργάτες των σιδηροδρόμων. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1923 ως «Σύλλογος Οκτωβριανής Επανάστασης». Το 1931 μετονομάστηκε σε «Καζάνκα» και το 1936 πήρε το τελικό της όνομα «Λοκομοτίβ». Κατά τη διάρκεια της σοβιετικής περιόδου η ομάδα αποτελούσε τμήμα του εθελοντικού αθλητικού οργανισμού «Λοκομοτίβ» των σιδηροδρομικών εργατών, που είχε παραρτήματα σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Σοβιετικής Ένωσης. Στο σοβιετικό πρωτάθλημα δεν είχε ιδιαίτερες επιτυχίες, παρά μόνο μια δεύτερη θέση το 1959. Όμως, είχε κατακτήσει δυο φορές το Κύπελλο ΕΣΣΔ, το 1936 και το 1957. Το σήμα της απεικονίζει μια ατμομηχανή και το σύμβολο των σοβιετικών σιδηροδρόμων, μια ρόδα ανάμεσα σε δυο φτερά.




Μπόρατς Τσάτσακ


Ένας από τους πιο παλιούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Σερβίας, που ιδρύθηκε το 1926 στην πόλη Τσάτσακ. Πρόκειται για έναν εργατικό αθλητικό σύλλογο. Το όνομά της σημαίνει "μαχητής" και στο σήμα της εικονίζεται ένα γρανάζι και το κόκκινο σοσιαλιστικό αστέρι.




Παρτιζάν Βελιγραδίου


Αθλητικός σύλλογος που ιδρύθηκε το 1945 στο Βελιγράδι της Βουλγαρίας. Σε όλη την διάρκεια της Γιουγκοσλαβίας, ως ενιαία σοσιαλιστική χώρα, η Παρτιζάν ήταν η ομάδα του στρατού. Το όνομά της σημαίνει "αντάρτης" και παραπέμπει στο αντάρτικο κίνημα της Γιουγκοσλαβίας του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Το σήμα της απεικονίζει ένα κόκκινο αστέρι και έναν πυρσό.





Ερυθρός Αστέρας Βελιγραδίου


Ιδρύθηκε στις 4 Μαρτίου 1945 από το σοσιαλιστικό καθεστώς της Βουλγαρίας και αντικατέστησε την ομάδα ΣΚ Γιουγκοσλάβια. Το 1991 κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης, στον τελικό που έγινε στο Μπάρι της Ιταλίας. Το σήμα της είναι το κόκκινο σοσιαλιστικό αστέρι.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου