"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Μια σειρά μύθων για τον Ιωσήφ Στάλιν - Μέρος 4o


Συνέχεια

(ξέρουμε ότι σας κουράσαμε, αλλά ο διεθνής αντικομμουνισμός έχει κάνει το ζήτημα ανεξάντλητο)


Το σύμφωνο Μολότοφ- Ρίμπερντροπ και το κατά πόσο ο Στάλιν συμμάχησε με τον Χίτλερ


Στις 30 Ιανουαρίου 1933, ο Χίτλερ έρχεται στην εξουσία και μόνο η ΕΣΣΔ είναι σε θέση να αντιληφθεί όλους τους κινδύνους αυτού του πολιτικού γεγονότος. Ως τότε, η Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ, τηρούσαν συναινετική στάση και το μεγάλο τους κεφάλαιο είναι γνωστό ότι στήριξε την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία. Ο Τσόρτσιλ άλλωστε υπήρξε κύριος ενορχηστρωτής της στρατιωτικής επέμβασης στην νεοσύστατη ΕΣΣΔ και η Μεγάλη Βρετανία είχε με τις ΗΠΑ επιβάλλει εμπάργκο σε αυτήν ήδη από το 1927. Φυσικά τέτοιες κυρώσεις δεν υπήρξαν ποτέ για τη ναζιστική Γερμανία. 

Το 1931, η Ιαπωνία έχει εισβάλλει και καταλάβει μέρος της βόρειας Κίνας και η ΕΣΣΔ είχε κάθε λόγο να θεωρεί ότι επίκειται ένας νέος ρωσοϊαπωνικός πόλεμος. 

Το 1935, μετά από συζήτηση στη Δούμα και διεργασίες στο ΚΚΣΕ, η ΕΣΣΔ προτείνει στις ευρωπαϊκές χώρες ένα σύστημα συλλογικής ασφάλειας ενάντια στον Χίτλερ και συνυπογράφει με τη Γαλλία και την Τσεχοσλοβακία συνθήκες αλληλοβοήθειας. Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς Ιαπωνία, Γερμανία και Ιταλία υπογράφουν το σύμφωνο "Αντικομιντέρν" (γνωστό και ως αντικομμουνιστικό σύμφωνο). Η ΕΣΣΔ είναι πρακτικά περικυκλωμένη.

Στις 11 Μαρτίου του 1938, η Γερμανία εισβάλλει στην Αυστρία. Η ΕΣΣΔ καλεί την Αγγλία και τη Γαλλία να την υπερασπιστούν διπλωματικά και στρατιωτικά, εφαρμόζοντας ένα σχέδιο συλλογικής άμυνας. Ο Στάλιν λέει: "Γιατί διαφορετικά, αύριο θα είναι πολύ αργά...". Φυσικά Γαλλία και Αγγλία στρέφουν την πλάτη στην Αυστρία, η οποία γρήγορα προσαρτάται στο Ράιχ.

Στις 16 Μαΐου του 1938, η Γερμανία συγκεντρώνει μεγάλες δυνάμεις στα σύνορά της με την Τσεχοσλοβακία. Η ΕΣΣΔ προειδοποιεί και συγκεντρώνει 40 μεραρχίες στα δυτικά της σύνορα, επιστρατεύοντας και 330.000 εφέδρους. Μερικούς μήνες μετά, Αγγλία και Γαλλία συνέρχονται στο Μόναχο με τη Γερμανία και την Ιταλία. Ούτε η ΕΣΣΔ, ούτε η Τσεχοσλοβακία καλούνται. Εκεί παραχωρούνται πρακτικά στη Γερμανία οι εκτάσεις της Σουδητίας, αναπόσπαστο κομμάτι της Τσεχοσλοβακίας. 

Γαλλία και Αγγλία συνυπογράφουν με τη Γερμανία σύμφωνο μη-επίθεσης.

Στις αρχές του Μάρτη του 1939, η Τσεχοσλοβακία αρνείται να υπογράψει σύμφωνο συνδρομής της από την ΕΣΣΔ σε περίπτωση γερμανικής επίθεσης. 15 μέρες μετά η Βέρμαχτ παρελαύνει στην Πράγα.

Τον Μάρτιο του 1939, η ΕΣΣΔ επιχειρεί τη δημιουργία αντιφασιστικού συνασπισμού με την Αγγλία και τη Γαλλία. Οι δύο χώρες αφήνουν τις συζητήσεις να πλέουν σε νεφελώδη νερά, δίνοντας την αίσθηση στον Χίτλερ ότι μπορεί να βαδίσει κατά της ΕΣΣΔ ανενόχλητος. 

Τον Απρίλιο του 1939, η Μογγολία και η ΕΣΣΔ υπογράφουν σύμφωνο συνδρομής σε περίπτωση ιαπωνικής εισβολής. Τον Μάιο του 1939 η Ιαπωνία εισβάλλει στη Μογγολία και η ΕΣΣΔ αντεπιτίθεται με επικεφαλής των στρατευμάτων τον Ζούκοφ. Η στρατιωτική αντιπαράθεση λαμβάνει μεγάλη έκταση. Η Ιαπωνία χάνει πάνω από 200 αεροπλάνα και πάνω από 50.000 στρατιώτες. Στις 30 Αυγούστου του ίδιου έτους, τα τελευταία ιαπωνικά στρατεύματα εγκαταλείπουν τη Μογγολία. 

Ιούνιος - Αύγουστος 1939: ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία βρίσκονται σε μυστικές διαπραγματεύσεις με τον Χίτλερ. Η συμφωνία στην οποία καταλήγουν περιλαμβάνει τον σεβασμό της ακεραιότητας της Μεγάλης Βρετανίας, με αντάλλαγμα των "ελεύθερων κινήσεων" του Χίτλερ στην ανατολική και νοτιανατολική Ευρώπη. Ήδη ένα από τα "μεγάλα πιόνια" έχει θυσιαστεί: Η Γαλλία. Τη συμφωνία αυτή συνομολογεί από μεριάς της Μ. Βρετανίας ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, Τσαρλς Ρόντεν Μπάξτερ.

Τον Αύγουστο του 1939, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αγγλίας, Γαλλίας και ΕΣΣΔ ολοκληρώνονται. Όμως οι δύο δυτικές χώρες στέλνουν στη Μόσχα αντιπροσωπείες δεύτερης τάξης, που δεν έχουν την εξουσιοδότηση να υπογράψουν καμιά συμφωνία. Σε αυτό το δεύτερης διαλογής διπλωματικό τρικ, ο Βοροσίλοφ απαιτεί συγκεκριμένες και δεσμευτικές υποχρεώσεις. Η ΕΣΣΔ θέλει να γνωρίζει ότι σε περίπτωση επίθεσης της Γερμανίας, οι "σύμμαχοι" θα μπουν στον πόλεμο.

Αρχές Αυγούστου 1939. Η ΕΣΣΔ επιχειρεί να έρθει σε συμφωνία με την Πολωνία, ώστε σε περίπτωση εισβολής της από τη Γερμανία, να εισέλθει με τα δικά της στρατεύματα στο πολωνικό έδαφος και να αντιμετωπίσει εκεί τη Βέρμαχτ. Η Πολωνία αρνείται κατηγορηματικά.

Στις 31 Αυγούστου 1939, η Γερμανία εισβάλλει στην Πολωνία.

Η ΕΣΣΔ και ο Στάλιν βλέπουν την εμφανή πια συγκρότηση ενός αντισοβιετικού μετώπου μεταξύ Γερμανίας- Αγγλίας- Γαλλίας. Οι εκτιμήσεις των στρατιωτικών και των πολιτικών στελεχών της ΕΣΣΔ, που συμπίπτουν σχεδόν ολοκληρωτικά, είναι ότι αφού η Γερμανία κατακτήσει την ανατολική Ευρώπη, θα ακολουθήσει μια κεραυνοβόλος επίθεση στην ΕΣΣΔ, ενώ η Ιαπωνία θα εισβάλλει στη Σιβηρία, κυκλώνοντας εδαφικά τη χώρα.

Οι εκτιμήσεις όμως τόσο της ΕΣΣΔ, όσο και της Αγγλίας και Γαλλίας έχουν πέσει έξω: Ο Χίτλερ στις 20 Αυγούστου 1939, προτείνει ένα σύμφωνο μη-επίθεσης στο Στάλιν. Η ΕΣΣΔ το υπογράφει.

Η Αγγλία και η Γαλλία έχουν πέσει πια στην ίδια τους την παγίδα..

Από τα παραπάνω, εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί τις άκαρπες, αλλά ωστόσο εκτενείς προσπάθειες του Ιωσήφ Στάλιν να συσπειρώσει τα αστικοδημοκρατικά κράτη της Ευρώπης απέναντι στον Χίτλερ. Βρίσκοντας μόνο εμπόδια και ψεύτικες προθέσεις, δεν κατάφερε να δημιουργήσει ένα αντιφασιστικό μέτωπο απέναντι στην άνοδο της ναζιστικής πολεμικής μηχανής και ήταν λοιπόν προφανής, η επιλογή της αναμονής που του έδινε το σύμφωνο Μολότοφ- Ρίμπερντροπ, εξασφαλίζοντάς του χρόνο και πόρους, σε έναν πόλεμο που η ΕΣΣΔ από την αρχή ήθελε να πολεμήσει, αλλά όχι μόνη της. Ακόμα κι αν θα μπορούσαμε να κριτικάρουμε τη λογική των μετώπων στην πολιτική σκέψη του Ιωσήφ Στάλιν, σίγουρα δεν μπορούμε να ασκήσουμε κριτική στην προθέσή του, και αυτή ήταν η δραστική αντιμετώπιση του χειρότερου καπιταλιστικού μορφώματος: Του φασισμού.

Άλλωστε τα 20.000.000 νεκρών της ΕΣΣΔ, ανάμεσα στα οποία προσμετράται και ο ίδιος ο γιος του Στάλιν, Ιάκωβος, αποδεικνύουν την τεράστια προσφορά, του Στάλιν και της ΕΣΣΔ στον αντιφασιστικό αγώνα.

Συνεχίζεται

7 σχόλια:

  1. Δεν νομίζω οτι υπάρχει κατι στην λογική του Στάλιν για τον Αντιφασισμό για να κατηγορήσουμε. Το κόμμα των Μπολσεβίκων είχε την εξουσία και με τους ΕΛΙΓΜΟΥΣ Μολότοφ Ρίμπεντροπ και Αντιφασιστική Συμμαχία κατάφερε να διασπάσει το Ενιαίο καπιταλιστικό μπλοκ και να νικήσει αποσπόντας και 9 χώρες απο τον Καπιταλισμό. Το πρόβλημα ήτανε η Αλλαγή Στρατηγικής στην Κ.Δ στην λογική των Πολιτικών Μετώπων που εγκλώβισε τα Κ.Κ και τους λαούς κάτω απο την Σημαία των Αστικών τους τάξεων και του Αγγλικού Ιμπεριαλισμού. Αποδείχτηκε με τραγικό τρόπο οτι δεν μπορεί σε καμμία περίπτωση να γίνει σύνδεση Απελευθερωτικού Ταξικού όταν το Κ.Κ είναι Εγκλωβισμένο σε Πολιτικό Μέτωπο με την Σοσιαλδημοκρατία και τον Οπορτουνισμό. Η Καταστροφή είναι Νομοτέλεια. Αλλο λοιπόν ο ΕΛΙΓΜΟΣ του Σοσιαλιστικού κράτους και άλλο το Κ.Κ που δεν έχει την εξουσία και διαλέγει ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΗ Καλό μήνα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Μοναδικός λοιπόν τρόπος για να βοηθήσουνε τα υπόλοιπα Κ.Κ την ΕΣΣΔ στον Αντιφασιστικό αγώνα ήτανε με την γραμμή που είχε η Κ.Δ μέχρι το 1935 για ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΜΟ. Μέσα λοιπόν απο την Κοινωνική Συμμαχία Εργατών Αυτοαπασχολούμενων Φτωχών Αγροτών μπορούσε να γίνει ο Αντιφασιστικός αγώνας στο πλευρό της ΕΣΣΔ και στην πορεία του πολέμου πλέον 1944 45 όταν π υπήρχανε Επαναστατικές συνθήκες την ώρα που αποχωρούσανε οι Γερμανοί απο την κάθε χώρα θα γινότανε η Σύνδεση Απελευθερωτικού Ταξικού και θα είχανε πάρει την Εξουσία. Με αυτό τον τρόπο δεν θα υπήρχε χώρος για τους Σοσιαλφασίστες να παίξουνε τον ρόλο της 5ης Φάλαγγας προσφέροντας Σωτηρία στον Καπιταλισμό. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. H EΣΣΔ μέσω Ζόργκε ήξερε οτι η Ιαπωνία θα χτυπήσει στην Μογγολία και χτύπησε πρώτη με τον Ζούκοφ που αντικατέστησε τον ΠΡΟΔΟΤΗ Κουλάκο Στρατηγό Τσουχατσέφσκι που αρνήθηκε να πολεμήση καθώς ήτανε μέλος της 5ης Φάλαγγας Μπουχάριν Τρότσκι Ζηνόβιεφ που σχεδιάζανε την ανατροπή των Μπολσεβίκων σε συνεργασία με τον Χίτλερ. Η Αντίστοιχη 5η φάλαγγα υπήρχε και μέσα στην Κ.Δ που την διέλυσε το 1943 λόγω Ευρωκομμουνισμού. Θα υπάρξει μελέτη απο το ΚΚΕ και για αυτή την τραγωδία απο το Οπορτουνιστικό έγκλημα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έγραψα τα παραπάνω όχι ως κατηγορία στο πρόσωπο του Στάλιν αλλά ως κριτική στη λογική των μετώπων. Πραγματικά δεν μπορώ να πω ότι έχω καταστλαγμένη γνώμη για το εάν εδώ έχουμε ένα στρατιωτικό και πολιτικό ελιγμό ή αν όντως η ΕΣΣΔ περίμενε συνεργασία με κάποια από τις δυτικές χώρες. Ακολουθώντας τις κρυστάλλινες θέσεις του Ζαχαριάδη στο Νταχάου που έκανε κριτική στους Γερμανούς και Αυστριακούς κομμουνιστές για τη μετωπική λογική τους και τη λάθος τοποθέτηση της Ναζιστικής Γερμανίας στην καπιταλιστική αλυσίδα σε πρωτεύουσα θέση σε σχέση με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κράτη. Δεν ξέρω δηλαδή κατά πόσο η ΕΣΣΔ ακολουθούσε αρχικά μια τέτοια λογική μετώπων και προτεραιοτήτων... Ας το συζητήσουμε

      Διαγραφή
    2. Δεν το έγραψα οτι το είπες εσύ. Γενικά το γράφω. Προσωπικά είμαι πεισμένος οτι το Κόμμα των Μπολσεβίκων θεωρούσε Ελιγμούς και τους δυο και δεν είχε ξεφύγει απο την γραμμή του Σοσιαλφασισμού. ΟΙ Οπορτουνιστικές δυνάμεις στην Κ.Δ εκμεταλευτήκανε τους ΕΛΙΓΜΟΥΣ τους κάνανε συνειδητά Θεωρία γιατί αυτός ήτανε ο Σκοπός τους. Και σώσανε τον Καπιταλισμό στην Δύση. Στην Ανατολή λουφάξανε λόγω τις παρουσίας του Κόκκινου Στρατού. Και εκεί όμως βάλανε τις Βάσεις για αργότερα διαλύοντας τα Κ.Κ σε ενιαία με τα Σοσιαλιστικά. Ετοιμα ολα λοιπόν περιμένανε την επικρατησή τους και στην ΕΣΣΔ απο την στιγμή που είχε μείνει απο Στελέχη λόγω του πολέμου. Και μετά της 5 Μάρτη του 1953 ξεκίνησε η Αντίστροφη μέτρηση. Με τον Ζαχαριάδη είναι όπως τα λες. Για αυτό και στην Αξιολογηση του Αστικού κράτους θεωρήθηκε κίνδυνος θάνατος για αυτούς να βρίσκεται στην χώρα στην διάρκεια του πολέμου. Οπως και ολη η Αντικομμουνιστική επίθεση επικεντρώνει στον ΣΤΑΛΙΝ. Και βέβαια 60 χρόνια απο την Αποσταλινοποίηση του Χρουτσόφ ολα τα Αρχεία είναι μονταρισμένα στα μέτρα τους. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. συμφωνο μολοτοφ ριπεντροφ

      ...«Η πολιτική της Ρωσίας», θα σημειώσει αργότερα ο Τσόρτσιλ, «όσο αδίστακτη και αν φαινόταν τη στιγμή αυτή, δεν έπαυε να είναι, σε μεγάλο βαθμό, ρεαλιστική. Το Σύμφωνο, που έσκασε σαν βόμβα, κατεδείκνυε ουσιαστικά, την αδυναμία της βρετανικής και της γαλλικής εξωτερικής πολιτικής να ξεπεράσουν τους φόβους τους για τη Ρωσία και να έρθουν σε συμφωνία μαζί της».

      http://infognomonpolitics.blogspot.com/ ... _4667.html

      Διαγραφή
    4. Η Επιλογή των Δυτικών Καπιταλιστών ήτανε συνειδητή. Χρειαζόντουσαν τον Φασισμό σαν αιχμή του δόρατος στον Αντικομμουνιστικό αγώνα. Δεν είχανε κανένα δισταγμό. Καπιταλιστές είναι όλοι. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή