"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Λευκή τρομοκρατία στην Πάτρα


Στα πλαίσια της ιστορικής αποτύπωσης και καταγραφής του κλίματος της Λευκής Τρομοκρατίας που εξαπλώθηκε ήδη από τις αρχές του 1945 στη χώρα, με το άρθρο μας αυτό συμπληρώνουμε το ψηφιδωτό της ευρύτερης εικόνας με την καταγραφή των περιστατικών που έλαβαν χώρα στην πόλη της Πάτρας και ευρύτερα στην Αχαία. 


Κυριακή 7 Οκτωβρίου 1945: Στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Ψηλά Αλώνια 100-150 μέλη του ΕΑΜ της πόλης παρακολουθούσαν ομιλία στελέχους του ΚΚΕ. Την εκδήλωση παρακολουθούσε και η ΕΠΟΝ Πάτρας, η οποία τραγούδησε αντάρτικα τραγούδια. Μέλη της Χ Πάτρας, βοηθούμενοι από εθνοφύλακες της πόλης επιτέθηκε κατά του συγκεντρωμένου πλήθους με λοστούς και ρόπαλα. Το σκηνικό παρακολουθούσε ατάραχη η Χωροφυλακή, η οποία στο τέλος του πογκρόμ συνέλαβε 16 αριστερούς πολίτες, μεταξύ των οποίων τον ανιψιό του Υπουργού Υγιεινής Γ. Βοίλα. Οι συλληφθέντες ξυλοκοπήθηκαν και από τους χωροφύλακες και οδηγήθηκαν την επομένη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, από το οποίο καταδικάστηκαν σε 5 μήνες φυλάκιση για "πρόκληση επεισοδίων".

22-25 Φλεβάρη 1945: Η Χ της Πάτρας, υποβοηθούμενη από την ΕΟΒ Πάτρας σπάζουν τα γραφεία της ΕΑΜικής εφημερίδας Ελεύθερη Αχαία, τραυματίζοντας και 2 μέλη του προσωπικού της.

11 Μάρτη 1945: Δολοφονείται μέσα σε κεντρικό εστιατόριο της Πάτρας από τον υπίλαρχο της εθνοφυλακής Τάκη Βίτσα και μερικούς ακόμα τραμπούκους, ο δικηγόρος Χριστόφορος Αθανασίου, ο οποίος δεν ήταν μέλος του ΕΑΜ υποστήριζε όμως το δίκαιο του αγώνα του.

21 Μάρτη 1945: Μέλη της Χ Πάτρας σπάζουν ξανά τα γραφεία της ΕΑΜικής εφημερίδας Ελεύθερη Αχαία.



28 Απριλίου 1945: Μέλη της Χ Πάτρας και της ΕΟΒ Πάτρας σπάζουν ξανά τα γραφείο της ΕΑΜικής εφημερίδας Ελεύθερη Αχαία, τραυματίζουν 6 μέλη του προσωπικού και κλέβουν το ταμείο της εφημερίδας.

17 Οκτωβρίου 1945: Σημειώνεται η αγριότερη επίθεση κατά της ΕΑΜικής εφημερίδας Ελεύθερη Αχαία. Μεγάλη ομάδα χιτών της Πάτρας πραγματοποιεί επιδρομή στα γραφεία της εφημερίδας που βρίσκονται στο στενό του Βούρβαχη. Στην ομάδα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι: Σπύρος Σπυρόπουλος (παπλωματάς), Διονύσης Μπένιας, Κοσμάς Λουκάτος, Γεώργιος Σιμιτζής, Δημ. Ξένος από τα Σαβάλια Ηλίας. Ο Ξένος είχε μαζί του και αγγλικό αυτόματο τύπου "Στεν" το οποίο χρησιμοποίησε στην επίθεση σκοτώνοντας με το όπλο αυτό τον πιεστή της εφημερίδας Νίκο Σπυρόπουλο, 40 ετών. Οι δράστες μετά την επίθεση τράπηκαν σε φυγή, όμως ο Σπύρος Σπυρόπουλος πιάστηκε από τον τυπογράφο Ανδρέα Μπουγιουκλή και κινδύνεψε να σκοτωθεί, αν δεν είχε παρέμβει ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας, που τον απέσπασε από τα χέρια του Μπουγιουκλή και τον παρέδωσε στην Αστυνομία.

Τα γεγονότα συσκοτίστηκαν φυσικά στην αστυνομική αναφορά.

Ο Νίκος Σπυρόπουλος ενταφιάστηκε την επομένη το μεσημέρι στο νεκροταφείο της Αγιαλεξιώτισσας. Η κηδεία του έγινε με συνοδεία πλήθους κόσμου. Μετά τον ενταφιασμό, το πλήθος άρχισε να αποχωρεί σιγά-σιγά, όταν όμως έφτασαν στην πλατεία Ταμπαχάνων, δέχτηκε απρόκλητη επίθεση από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Ένα μέρος του πλήθους διέρρευσε στη Γούναρη, ενώ το υπόλοιπο προχώρησε στη Γερμανού- εναντίον δε αυτού του τμήματος, άρχισε να πυροβολεί κάποια ομάδα αστυνομικών, με επικεφαλής τον Παναγιώτη Καραμπούλη. Αποτέλεσμα της χρήσης των όπλων ήταν ο τραυματισμός πολλών πολιτών, τρεις εκ των οποίων χτυπήθηκαν σοβαρά. Σκοτώθηκε επίσης ο χαρτεργάτης Ιωάννης Ελευθεριάδης και ο αστυνομικός Παναγιώτης Μπελεζώνης, ο οποίος όχι μόνο αρνιόταν να πυροβολήσει, αλλά ζητούσε από τους συναδέλφους του να τον μιμηθούν στην άρνησή του. Η δολοφονία του Μπελεζώνη δεν είναι ξεκάθαρο αν έγινε εξαιτίας της άρνησης εκτέλεσης εντολής ή τυχαία. Το γνωστό όμως στοιχείο που προέκυψε από τη νεκροτομή, είναι ότι και ο Μπελεζώνης και ο Ελευθεριάδης σκοτώθηκαν από το ίδιο όπλο.



Ιούλιος 1945: Δολοφονείται από τον χίτη Ηλία Μανωλόπουλο, έξω από το Μπρακουμάδι, ο παλιός καπετάνιος του ΕΛΑΣ Δήμος Μπαρής ή Μαυροδήμος, που πήγαινε από την Πάτρα στο σπίτι του, στο χωριό Σκιαδά. Δολοφονήθηκαν επίσης την ίδια ημέρα σε διάφορα χωριά και μέσα στην πόλη της Πάτρας από ένοπλους τρομοκράτες οι: Κων. Βεναρδής, Ευστάθιος Καλλιγάς, Γεώργιος Κεντριστάκης, Ανδρέας Κουρσιβανός, Διονύσης Λυμπερόπουλος, Σπύρος Δαούσης, Ιωάννης Αδαμόπουλος (Μοριάς), Βασίλης Γκιώνης, Δημ. Χριστοδουλόπουλος, Γεώργιος Αλεξανδρόπουλος, Διομίδης Μαυραγάνης, Χρήστος Γραικιώτης (Σπάρτακος), Γεώργιος Στριμμένος, Παναγιώτης Μπουργέλας, Ανδρέας Σολωμός, Στ. Μπερούκας, Λεωνίδας Διαμαντόπουλος, Αντώνης Τσουμπός (Κολοκοτρώνης), Νίκος Κουνάβης, Τάκης Μπελερής και ο Ελληνοαμερικάνος Δημ. Τζελέπης από το χωριό Μέντζαινα. Επίσης δολοφονήθηκε ο  δάσκαλος Γεώργιος Τσούνης, ο Σωτήρης Ορφανός, ο φιλόλογος καθηγητής Αλ. Βουτσιάνης, ο ΕΠΟΝίτης Βασίλης Ραμαντάκης, ο Βλάσης Καρούζος, ο Βασίλης Κανελλόπουλος, ο 15χρονος Γ. Λεγάτος και ο ανάπηρος του αλβανικού μετώπου Γεώργιος Παπαγεωργίου από το Σιγούνι.

Το κορμί του δολοφονημένου από παρακρατικούς Κων. Βεναρδή (1945) 

31 Αυγούστου 1946: Κατά τη διεξαγωγή του Δημοψηφίσματος για τη Βασιλεία δολοφονείται με ρόπαλα από χίτες στην Κουνινά της Αιγιαλείας ο κομμουνιστής Παναγιώτης Σκαρτσίλας και τραυματίζεται σοβαρά ο Διονύσης Νικολάου και ο Γεώργιος Αλεξανδρόπουλος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου