"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Aπό την εκδήλωση τιμής στη μνήμη του Νίκου Μπελογιάννη της ΚΕ του ΚΚΕ


Η ομιλία του Δημήτρη Γόντικα, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην εκδήλωση



Σύντροφοι και συντρόφισσες, φίλοι και φίλες,
Αποφασίσαμε να κάνουμε εδώ, στην έδρα της ΚΕ, αυτή τη συμβολική, μα ξεχωριστή σε σημασία και βαρύτητα, εκδήλωση.

Να τιμήσουμε τον Νίκο Μπελογιάννη που σαν σήμερα, στις 30 του Μάρτη του 1952, μέρα Κυριακή, στήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα μαζί με τους συντρόφους του.
Να τιμήσουμε μαζί και όλα τα μέλη της ΚΕ που έδωσαν τη ζωή τους στα εκτελεστικά αποσπάσματα, σε μάχες με το όπλο στο χέρι ή δολοφονήθηκαν απάνθρωπα.
Ηταν όλοι τους αφοσιωμένοι και διαλεχτοί μαχητές για το δίκιο και τη λευτεριά του λαού από κάθε καταπίεση και σκλαβιά, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Εγραψαν ιστορία, αναδείχθηκαν επάξια ως λαϊκοί ηγέτες στην ΚΕ του ΚΚΕ, τίμησαν και υπερασπίστηκαν με τη ζωή τους τον τίτλο του μέλους της ΚΕ.

Μα πάνω απ' όλα τιμάμε με τη σημερινή εκδήλωση, όπως και οι ίδιοι θα ήθελαν, το ΚΚΕ, που το 2018 συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής, δράσης και προσφοράς. Το Κόμμα που γέννησε και γεννάει Μπελογιάννηδες. Το Κόμμα που διαπαιδαγώγησε και διαπαιδαγωγεί αγωνιστές, έτοιμους σε κάθε στιγμή να αποδεικνύουν ότι αγαπάνε αυτόν το λαό με την καρδιά τους και το αίμα τους. Λαϊκούς ηγέτες που διδάσκουν και εμπνέουν με το παράδειγμά τους και αποδείχνουν με ηρωικά έργα και στάση ότι αυτό το Κόμμα είναι κυριολεκτικά σάρκα από τη σάρκα του λαού, η τιμή και η συνείδησή του.

Αντλούμε δύναμη απ' τις ιδέες και το σκοπό του αγώνα μας
Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Οπως λέει και ο ποιητής μας, ερχόμαστε από πολύ μακριά και πάμε πολύ μακριά.
Αντλούμε δύναμη, αισιοδοξία, αντοχή και απαράμιλλη αποφασιστικότητα από το μέλλον, από τις ιδέες μας και τους σκοπούς του αγώνα. Μα, ταυτόχρονα, εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε κι αντλούμε πρόσθετη δύναμη, ορμή και σταθερότητα από την Ιστορία μας.

Με την ακρίβεια της επιστημονικής γνώσης και τη δυναμική της ταξικής πάλης, φωτίζουμε τη λύση των μεγάλων προβλημάτων της κοινωνίας και της εποχής μας και ανοίγουμε δρόμους για έναν ανώτερο τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας, τη σοσιαλιστική - κομμουνιστική κοινωνία.
Εναν ανώτερο τρόπο παραγωγής, απαλλαγμένο οριστικά από την ξεπερασμένη ιστορικά ατομική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής, όπου ο συσσωρευμένος πλούτος θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία και η αφετηρία για την ανεμπόδιστη, ολόπλευρη και σχεδιασμένη ανάπτυξη της παραγωγής, ικανής να ικανοποιεί σε όλο και ανώτερο επίπεδο τις ανάγκες του λαού και της κοινωνικής εξέλιξης.

Ενα ανώτερο κοινωνικοοικονομικό σύστημα, όπου θα εξαλειφθούν οριστικά κάθε μορφή εκμετάλλευσης και καταπίεσης και όλο το πλέγμα των ταξικών κοινωνικών σχέσεων που οικοδομήθηκε πάνω στο καθεστώς της κυριαρχίας των εκμεταλλευτριών τάξεων, της δικτατορίας των μονοπωλίων.

Η εργατική τάξη, απελευθερωμένη από τα δεσμά της καπιταλιστικής σκλαβιάς και εκμετάλλευσης, θα οικοδομήσει τη νέα κοινωνία με τους δικούς της νόμους και θεσμούς και σε αντιδιαστολή με τη δικτατορία του κεφαλαίου θα καταργήσει οριστικά τις τάξεις και με τη «δικτατορία του προλεταριάτου» θα δώσει στον εργαζόμενο λαό τη δύναμη και την εξουσία να διαφεντεύει το μέλλον και τη ζωή του, για την ολόπλευρη ανάπτυξη κάθε εργαζόμενου.

Σήμερα, δίνουμε τον αγώνα σε πολύ αντίξοες συνθήκες, αλλά το μέλλον μάς καθοδηγεί και με οδηγό το σύγχρονο Πρόγραμμα του Κόμματος παλεύουμε να ανοίξουμε αυτήν την προοπτική μέσα από όλο το κουβάρι των αντιθέσεων και τη σαπίλα του σήμερα.
Αγωνιζόμαστε, χωρίς να υπολογίζουμε κόπους και θυσίες και χωρίς καμία επανάπαυση, για να κατακτούμε σταθερά σε όλο και ανώτερο επίπεδο τη σύνδεση θεωρίας και πράξης, λόγων και έργων. Δίνουμε αγώνα για να κατακτά το ΚΚΕ κάθε μέρα και κάθε ώρα το ρόλο του οδηγητή της ταξικής πάλης, εμπνευστή και οργανωτή της μεγάλης λαϊκής συμμαχίας για τη νικηφόρα τελική μάχη.
Από αυτήν την προοπτική δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Ξέρουμε τις δυσκολίες, δε μας τρομάζουν. Γνωρίζουμε πολύ καλά τον αντίπαλο, τον μελετάμε και δε φοβόμαστε. Εχουμε συνείδηση ότι πάμε κόντρα στο ρεύμα. Πατάμε, όμως, σε στέρεο έδαφος κι έχουμε ακλόνητη πίστη ότι βαδίζουμε στο σωστό δρόμο κι ότι δεν είμαστε μόνοι μας. Παντού, σε όλον τον κόσμο, αλλού πιο αδύναμα κι αλλού πιο δυνατά, η φλόγα της επανάστασης είναι αναμμένη μέσα στις καρδιές των λαών. Καμία δύναμη, όσο κι αν προσπαθεί, δεν πρόκειται να τη σβήσει.
Βαριά η κληρονομιά και μεγάλη η παράδοση των ηρώων μας

Σύντροφοι, συντρόφισσες,

Εχουμε πολύ βαθιές ρίζες και πρότυπα αγώνα που στο διάβα του χρόνου γίνονται όλο και πιο φωτεινά.

Οι σύντροφοι που τιμάμε σήμερα, τα μέλη της ΚΕ, δεν ήταν μονάδες. Ηταν ηγέτες μεγάλων αγώνων και κινημάτων, αγώνες που έγραψαν Ιστορία κι έφεραν όχι μόνο μία φορά τον αντίπαλο σε δύσκολη θέση. Σε δύσκολες συνθήκες, με ελλείψεις ή αδυναμίες, υπερασπίστηκαν με σθένος και συνέπεια τις αρχές του Κόμματος, τον επαναστατικό του χαρακτήρα, την ιδεολογία του. Η ιστορία καθενός ξεχωριστά και όλων μαζί γεμίζει εκατοντάδες σελίδες κι αξίζει να δοθεί σε ξεχωριστή έκδοση. Εζησαν ως πρωταγωνιστές σε μεγάλα ιστορικά γεγονότα και δοκίμασαν όλο το ταξικό μίσος της αστικής τάξης, αφάνταστους διωγμούς και βασανιστήρια. Πάντα όμως αλύγιστοι. Δεν υπολόγιζαν τη ζωή τους, αλλά μόνο το κύρος και την υπόληψη του Κόμματος απέναντι στην εργατική τάξη, στο λαό. Αυτό το κύρος κράτησαν ψηλά με την προσωπική τους θυσία. Μας άφησαν μεγάλη παράδοση και βαριά κληρονομιά.

Ο Νίκος Μπελογιάννης, που τιμάμε ιδιαίτερα σήμερα, μπροστά στα δικαστήρια και στο εκτελεστικό απόσπασμα συνέτριψε τους διώκτες και δήμιούς του, τους «έστησε στον πάσσαλο της ατίμωσης» και εξύψωσε ως τα ουράνια τις αξίες, τις αρχές, τις αρετές και τη δύναμη των ιδεών του ΚΚΕ.

Δίπλα και μαζί με τον Μπελογιάννη, στο πάνθεον των ηρώων του Κόμματος έχουν πάρει τη θέση τους και τα υπόλοιπα μέλη της ΚΕ που έπεσαν στις επάλξεις του αγώνα.
Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Υποκλινόμαστε στην προσφορά τους, στους ηρωικούς τους αγώνες, στη θυσία τους. Τα ονόματά τους θα είναι πάντα γραμμένα με χρυσά γράμματα στις σελίδες της Ιστορίας του ΚΚΕ. Στο πρόσωπό τους τιμάμε τους χιλιάδες επώνυμους κι ανώνυμους ήρωες και ηρωίδες του επαναστατικού κινήματος που ακολούθησαν το παράδειγμά τους.
Θα είναι όλοι και όλες στην πρώτη γραμμή των εκδηλώσεων που θα κορυφώνονται προς τιμήν των 100 χρόνων από την ίδρυση του ηρωικού και τιμημένου ΚΚΕ.

Ζήτω το ΚΚΕ!


Μαζί με τον Ν. Μπελογιάννη, στη χτεσινή εκδήλωση τιμήθηκαν τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ που εκτελέστηκαν, δολοφονήθηκαν ή έπεσαν στο πεδίο της μάχης με το όπλο στο χέρι.


Φωτογραφίες












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου