"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Κοραή 4 - Κοmmandatur


Το κτίριο της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες χώρους ιστορικής μνήμης της Αθήνας.

Το 1938 εγκαταστάθηκε σε αυτό η Εθνική Ασφαλιστική. Θεωρούνταν υπερσύγχρονο κτίριο για την εποχή του, έργο των αρχιτεκτόνων Εμμανουήλ Κριεζή και Αναστασίου Μεταξά. Στα υπόγεια του κτιρίου είχε προβλεφθεί και κατασκευαστεί αντιαεροπορικό καταφύγιο. Λίγες ημέρες μετά την ιταλική επίθεση κατά της Ελλάδας, μέρος του κτιρίου επιτάχθηκε από την μεταξική κυβέρνηση για τη στέγαση κρατικών υπηρεσιών. Στις 6/5/1941, οι κατοχικές δυνάμεις το επιτάσσουν και εγκαθιστούν εκεί διάφορες υπηρεσίες των γερμανικών στρατευμάτων και την Kommandatur.

Ακόμα και σήμερα ελάχιστα είναι γνωστά σχετικά με τη χρήση του κατά την κατοχική περίοδο. Το αντιαεροπορικό καταφύγιο είχε όμως χρησιμοποιηθεί για κρατητήριο αγωνιστών της Κατοχής. Τα υπόγεια προσφέρονταν ιδιαίτερα για αυτή τη χρήση αφού βρίσκονται 6 μέτρα κάτω από τη γη και παρέχουν απόλυτη απομόνωση από την πόλη. Και τα δύο υπόγεια έχουν βαριές συμπαγείς σιδερένιες πόρτες και τα παράθυρά τους, ελάχιστα στον αριθμό, βλέπουν προς τους φωταγωγούς, ενώ διαθέτουν συμπαγή σιδερένια παραθυρόφυλλα. Το κρατητήριο διέθετε μεταλλικά ντεπόζιτα νερού, αποχωρητήρια και δύο μικρά λουτρά. 

Στο πρώτο υπόγειο διασώζονται μερικά μικροαντικείμενα ( κονσέρβες, τσιγάρα, ξυραφάκια κτλ.) των κρατουμένων που βρέθηκαν στο χώρο. Επίσης σώζονται γράμματα και μέρη επιστολών. Εκεί μπορεί κανείς να δει την τεράστια ναζιστική σημαία που κυμάτιζε κατά την Κατοχή στην οροφή του κτιρίου.

Στο Β Υπόγειο μπορεί κανείς να δει τα ιστορικά graffiti των κρατουμένων που βρέθηκαν εκεί. Ονόματα, σχόλια για τις συνθήκες κράτησης και πορτραίτα των ιδίων αλλά και γυναικών. Εκεί εντοπίζεται και το σχόλιο που άφησε ο κρατούμενος δημοσιογράφος Πέτρος Πουλίδης. 

Αξίζει να το επισκεφθείτε

Φωτογραφίες

Η είσοδος 
Σχεδιάγραμμα του υπογείου

Το δεύτερο υπόγειο

Σημείωμα στο δεύτερο υπόγειο των αδερφών Χάλαρη 

Σημείωμα του Γιώργου Σταρούσου

Σημείωμα Ιταλού που φαίνεται ότι κρατήθηκε από τις 29-7-44 έως τις 1-8-44

Σχέδιο γυναικείων γυμνών μορφών 

1 σχόλιο: