"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Η μάχη της Πρέβεζας (1944) - Μέρος 3ο


Η σφαγή στο 1ο Γυμνάσιο 


Στις 21-22 Σεπτεμβρίου, και ενώ η μάχη μαίνεται μέσα στην πόλη, μια ομάδα από την υποδειγματική ΕΠΟΝ της Πρέβεζας βρίσκεται οχυρωμένη μέσα στο 1ο Γυμνάσιο επικεφαλής τους είναι ο ο Δημήτριος Τρομπότας, νεαρός αξιωματικός του ΕΛΑΣ από τη Σαγιάδα Θεσπρωτίας. Μαζί  τους βρίσκεται και ο γιατρός Χρήστος Μαϊδάτσης, μέλος του ΕΑΜ της πόλης. Το κτίριο σφυροκοπά με όλμους ο επικεφαλής του ΕΔΕΣ Δημήτριος Γαλάνης. Ο Γαλάνης θα συλλάβει με αιφνιδιασμό τους κλεισμένους ΕΠΟΝίτες, θα τους μεταφέρει στην Παργινόσκαλα όπου θα εκτελέσει τους περισσότερους άνευ δίκης. Ορισμένοι από αυτούς θα εκτελεστούν στο Φρούριο Παντοκράτορα τις επόμενες ημέρες και αφού τους ανακρίνουν με φρικτά βασανιστήρια. 

Ανάμεσα στους εκτελεσθέντες υπό τον Γαλάνη βρίσκονταν και έφηβοι μαθητές. Συνολικά εκτελέστηκαν 48 άτομα. Επαγγελματίας στρατιωτικός της Σχολής Ευελπίδων Δημήτριος Γαλάνης, παραβίασε βάναυσα τη Συνθήκη της Γενεύης περί αιχμαλώτων, η οποία ισχύει και σε εμφύλιες συρράξεις.Όμως, δεν δικάσθηκε ποτέ για εγκλήματα πολέμου. 

Μεταπολεμικά δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην Άρτα όπου είχε φορτηγά μεταφοράς οικοδομικών υλών. Μάλιστα το έτος 1978 προσέφερε δωρεάν χαλίκια για την τέλεση έργων στο στρατόπεδο της εθνικής Οδού Άρτας Πέτα. Τότε δήλωσε επακριβώς στον διοικητή του στρατοπέδου αντισυνταγματάρχη Μιχαήλ Κωστόπουλο του Μιλτιάδη «κύριε Κωστόπουλε, εγώ ήμουν εντελώς ξένος στην Πρέβεζα. Δεν ήξερα κανέναν. Διαταγές του ΕΔΕΣ εκτελούσα και των Βρετανών. Αναγνωρίζω πόσο τραγική είναι η εκτέλεση στην Παργινόσκαλα».

Η αλήθεια είναι παρόλα αυτά ότι η εκτέλεση ή η υπεράσπιση των αιχμαλώτων περνούσε από το χέρι του. 


Η αντεπίθεση του ΕΛΑΣ που δεν έγινε ποτέ


Στις 25 Σεπτεμβρίου οι μάχες στην πόλη ξεκινούν να λαμβάνουν μεγαλύτερες διαστάσεις. Έχει έρθει η ώρα να ανταπαντήσει κι ο ΕΛΑΣ πια, ο οποίος έχει λάβει μεγάλες ενισχύσεις σε άνδρες και υλικό από το Άκτιο. Από 250-300 μαχητές, τρία πολυβόλα και δύο ομαδικοί όλμοι έχουν φθάσει με πλοιάρια του ΕΛΑΝ στο φρούριο του Αγίου Ανδρέα.

Τις απογευματινές ώρες ο ΕΛΑΣ αναδιπλώνεται και επιχειρεί έξοδο και αντεπίθεση από το κάστρο του Αγίου Ανδρέα. Οι αντάρτες του ΕΛΑΣ επιχειρούν με επιτυχία και οι δυνάμεις του ΕΔΕΣ υποχωρούν από τις θέσεις που έχουν καταλάβει εκεί. Όλοι περιμένουν την εντολή για αντεπίθεση, η οποία όμως ποτέ δεν θα έρθει. 

Η μεραρχία του ΕΛΑΣ δεν θα εκδώσει ποτέ τη διαταγή για την αντεπίθεση γιατί εν τω μεταξύ έχει υπογραφεί η Συνθήκη της Καζέρτας.



Η Συνθήκη της Καζέρτας


Η Συμφωνία της Καζέρτας υπογράφηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 1944 στην πόλη Καζέρτα της Ιταλίας ανάμεσα στην αυτοεξόριστη κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ελληνική κυβέρνηση, τις ελληνικές αντιστασιακές οργανώσεις (ΕΑΜ και ΕΔΕΣ) και τις Βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις της Μέσης Ανατολής.

Η ιστορικά λανθασμένη για το λαϊκό κίνημα συμφωνία αυτή καθόριζε τα εξής:  «Όλες οι ανταρτικές δυνάμεις που δρούσαν στην Ελλάδα θα υπάγονταν στις διαταγές της ελληνικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, η οποία στη συνέχεια θα τις έθετε υπό τις διαταγές του στρατηγού Ρόναλντ Σκόμπι. Οι στρατιωτικοί ηγέτες του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ αναλάμβαναν την υποχρέωση να απαγορεύσουν στις ανταρτικές μονάδες οποιαδήποτε δράση που θα απέβλεπε στην κατάληψη της εξουσίας».

Στα πλαίσια και το πνεύμα αυτής της συμφωνίας, ο ΕΛΑΣ δεν αντεπιτέθηκε ποτέ στον ΕΔΕΣ κατά τη μάχη της Πρέβεζας.


Ιντερλούδιο

Εικοσιτέσσερις ώρες μετά οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ υποχωρούν μέσω Ακτίου από την Πρέβεζα. Πίσω μένουν μόνο τα μάχιμα τμήματά του και οι οργανώσεις του ΕΑΜ που είναι κάτοικοι της πόλης. Ανάλογη κίνηση γίνεται κι από τον ΕΔΕΣ σε μικρότερη έκταση.

Από την πλευρά του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ υπήρξαν στη Μάχη της Πρέβεζας τα εξής θύματα: Νεκροί αντάρτες: 32 άτομα, Τραυματίες αντάρτες: 12 άτομα, Νεκροί πολίτες: 48, Τραυματίες πολίτες: Άγνωστο.

Από την πλευρά του ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ έχουν επιβεβαιωθεί 12 νεκροί ενώ ο αριθμός των τραυματιών είναι ακόμα άγνωστος. Οι αντάρτες του ΕΔΕΣ τάφηκαν σύμφωνα με μαρτυρίες σε οικόπεδο απέναντι από την εκκλησία του Παντοκράτορα. (Λάζαρος Συνέσιος, 2009)


Μαθητές της τελευταίας τάξης του Γυμνασίου στην Πρέβεζα. Όλοι έλαβαν μέρος στην Εθνική Αντίσταση
Η φωτογραφία ανήκει στο: http://dimitriskonis.blogspot.gr/


Ο τύπος της εποχής 

Εφημερίδα «Λαοκρατία», Όργανο της Πανηπειρωτικής Επιτροπής του Ε.Α.Μ., Χρόνος Β’, Αρ. Φύλλου 19, Ήπειρος, 25 Οκτώβρη 1944, σελ. 1-2


Η ΜΑΖΙΚΗ ΣΦΑΓΗ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ  

«Το ΕΑΜ καταγγέλλοντας τα πιο κάτω εγκλήματα και διερμηνεύοντας την αγανάχτηση του λαού της Πρέβεζας κι’ ολόκληρου του Ηπειρωτικού λαού ζητάει απ’ την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας την άμεση διενέργεια ανακρίσεων και την αμείλικτη τιμωρία των ενόχων. Ζητάει επίσης απ΄ την ίδια καθοδήγηση του ΕΔΕΣ να βοηθήσει το έργο της δικαιοσύνης και της εξυγίανσης. Παραθέτουμε τα γεγονότα που οδήγησαν στις σφαγές της Πρέβεζας χωρίς σχόλια γιατί μιλάν μόνα τους με την ωμή γλώσσα της φρίκης και του αποτροπιασμού: 

Στις 9/9 υπογράφεται από αντιπροσώπους του ΕΑΜ και ΕΔΕΣ πρωτόκολλο ενότητας μέσα στην πόλη της Πρέβεζας. Ταυτόχρονα βγαίνει 15μελής Λαϊκή Επιτροπή από τα σωματεία της πόλης και αντιπροσώπους του ΕΑΜ και του ΕΔΕΣ. Σκοπός της η τήρηση της τάξης κατά την απελευθέρωση της πόλης. Στη διάθεση της Επιτροπής μπαίνει σώμα Πολιτοφυλακής μικτό με 120 άνδρες από κάθε Οργάνωση. Όλος ο λαός έχει σύνθημά του την ενότητα και τη συνεργασία. Στις 14/9 η πόλη λευτερώνεται. 

Ο ΕΛΑΣ και το ΕΛΑΝ καταλαμβάνουν την πόλη και την παραδίνει στη Λαϊκή Επιτροπή, καταδιώκοντας τους γερμανούς στο Μύτικα, Κεραμίτσα, Σμυρτούλα.. ύστερα από συνεννοήσεις την άλλη μέρα στις 15 το πρωί γίνονται δεκτά στην πόλη με εκδηλώσεις συνεργασίας τμήματα του ΕΔΕΣ με επικεφαλής τον ταγματάρχη Γαλάνη. Με την είσοδο όμως των εδεσικών τμημάτων η κατάσταση μεταβάλλεται. Ο Γαλάνης κηρύσσει το στρατιωτικό νόμο και την πόλη σε κατάσταση πολιορκίας. Αυτό προκαλεί μεγάλη αγανάχτηση στο λαό που στις 16/9 συγκροτεί συλλαλητήριο με 3χιλιάδες διαδηλωτές για την κατάργηση του Στρατιωτικού Νόμου. 

Οι εδεσίτες αρνούνται και στις 17/9 παίρνουν ενίσχυση 60 Ραλλικών απ’ τη Λευκάδα. Η Λαϊκή Επιτροπή ορίζει, τη 18/9 μέρα γιορτασμού της Λευτεριάς. Ο ΕΔΕΣ με προκήρυξή του δηλώνει ότι δε θα λάβει μέρος και κυκλοφορεί πλαστή προκήρυξη της ΕΠΟΝ κατά του Ζέρβα. 7000 λαού επί 4 ώρες πανηγυρίζουν την απελευθέρωση της πόλης. Το απόγευμα επακολουθούν λαϊκοί χοροί και γενική χαρά. Το ίδιο απόγευμα αποσύρονται απ΄ την πόλη οι οικογένειες των εδεσιτών και τα τμήματά τους πιάνουν θέσεις έξω απ’ την πόλη. Στις 19/9 απαιτούν απ’ τα τμήματα του 24 Συν/τος να εγκαταλείψουν την πόλη.

 Ο ΕΛΑΣ απορρίπτει την αξίωση και ζητάει κατοχή από κοινού. Αμέσως σχεδόν η πόλη δέχεται καταιγιστικά πύρα πυροβολικού και όλμων και αυτομάτων που ματαιώνουν κάθε προσπάθεια διαμαρτυρίας του λαού. Η σύρραξη γενικεύεται και διαρκεί εφτά ολόκληρες μέρες. Κατά τη διάρκεια της το 24 Σύνταγμα κάνει νέες προσπάθειες συμβιβασμού και ζητάει τη συγκρότηση μικτής αντιπροσωπίας. Αετόπουλα και Επονίτες κατά τις μάχες αυτές βρήκαν ηρωικό θάνατο εκτελώντας την υπηρεσία του συνδέσμου. Η υποδειγματική ΕΠΟΝ του 24 Συντάγματος αφού πολέμησε δύο ώρες στο Γυμνάσιο της πόλης παραδόθηκε.

Στην αποφασιστική στιγμή του αγώνα η συμφωνία της Καζέρτας στην Ιταλία θέτει τέρμα στη σύρραξη με την αποχώρηση των τμημάτων του ΕΛΑΣ. Εκτελέσεις πατριωτών : Κατά το 12ήμερο διάστημα της σύγκρουσης διαπράχτηκαν τα πιο κάτω εγκλήματα. Εκτελέστηκε ολόκληρη η υποδειγματική ΕΠΟΝ από 14 νέους. Εκτελέστηκαν απ΄ την Λαϊκή Επιτροπή που συγκροτήθηκε με κοινή συμφωνία ΕΑΜ-ΕΔΕΣ: 1) Χρ. Κοντός, Γυμνασιάρχης, πρόεδρος της Επιτροπής, 2) Δήμας, δικηγόρος, γραμματέας της, 3) Δ. Γιαμάς, εργάτης, μέλος, 4) Μ. Ρέντζος, τριατατικός, μέλος της Επιτροπής, γραμματέας της νομαρχιακής Επιτροπής ΕΑΜ Πρέβεζας (εκτελέστηκε ξυλοκοπούμενος και συρόμενος στα πεζοδρόμια της Πρέβεζας). Επίσης εκτελέστηκαν άλλα 3 μέλη της Λαϊκής Επιτροπής. Πρόσωπα γνωστά και κύρους μέσα στην πόλη εχτελέστηκαν: 1) Μαϊδάτσης, γιατρός, 2) Κοσμάς Ρέντζος, έμπορος, 3) Σπαθής, επιθεωρητής δημοτικών σχολείων, 4) Μεγαλογένης, γραμματέας Πρωτοδικείου Πρέβεζας, 5) Κακαβούλης, μεγαλοχτηματίας (αφού του έκοψαν πρώτα τα’ αυτιά, τον έσφαξαν), χρονών 75, 6) Καστάνης, κτηματίας, χρονών 70, .

Όλες οι εκτελέσεις έγιναν στο συνοικισμό Παντοκράτορας Πρέβεζας. 

Υπάρχουν πληροφορίες ότι έναν τον έθαψαν ζωντανό πριν τον αποτελειώσει το πολυβόλο. Ο ανθυπασπιστής Χωρ/κης Γεωργάρας αφού έσφαξε έναν του ήπιε το αίμα. Τις πρώτες μέρες της σύρραξης συνέλαβαν περίπου 700 άτομα απ΄ τα οποία 16 γυναίκες και κορίτσια .

Απ’ αυτούς 40 εκτελεστήκανε κι’ οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδο στην Πάργα. Συνολικά δολοφονήθηκαν στην Πρέβεζα 70-75 άτομα. Λεηλατήθηκαν όλα τα σπίτια και τα μαγαζιά των συλληφθέντων.

Κάηκαν σπίτια συναγωνιστών στο συνοικισμό Κοκκινιά. Κατά τις πληροφορίας μας επικεφαλής των τμημάτων ήταν 1) ο Διοικητής της ΙΧ Μεραρχίας του ΕΔΕΣ συντ/ρχης Μπόρας, 2) ο ταγματάρχης Γαλάνης και οι Αξιωματικοί Τσόγκας, Χατζιδάκις και Παπαδάτος».



Το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας στην Πρέβεζα


Ο τοίχος με τις ριπές οπλοπολυβόλου στο κτίριο της Εθνικής Τράπεζας στην Πρέβεζα.
Η φωτογραφία ανήκει στον κ. Χ. Γκούβα και το http://www.ipiros.gr/

Το μνημείο των εκτελεσθέντων στην Παργινόσκαλα Πρεβέζης



6 σχόλια:

  1. Στην φωτογραφία ο πρώτος από δεξιά είναι ο πατέρας μου Νίκος Πουρνάρας. Το 44 ήταν 26 χρονών (δεν ήταν επομένως μαθητής) και ήταν πράγματι ανάμεσα στους συληφθέντες που φυλακίστηκαν μετά στο φρούριο του παντοκράτορα. Κατάφερε όμως και τον φυγάδευσε ο Πάνος Σακκάς την παραμονή της εκτέλεσης.
    Φιλικά,
    Γιάννης Πουρνάρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν τα αφηνετε αυτά... Γιατί στα Γιάννενα υπαρχει η οδός Ναπολέοντος Ζέρβα?...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί στα Γιάννενα η δεξιά και η ακροδεξιά διαθέτουν υψηλά ποσοστά και γιατί στη Φλώρινα έμεναν 600 περίπου νεκροί έως φέτος χωρίς ένα μνημείο ή μια πλάκα. Όσο για τα γεγονότα της Πρέβεζας δεν έχετε παρά να ψάξετε τα αρχεία της Χωροφυλακής και θα δείτε

      Διαγραφή
  3. ΚΥΡΙΟΙ ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΛΕΤΕ ΚΑΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΜΟΝΟ . ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΕΜΕ ΛΟΙΠΟΝ
    1./ Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΓΙΝΟΣΚΑΛΑ ΕΓΙΝΕ ΣΕ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΡΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΠΑΘΣΗ ΤΩΝ ΕΧΘΡΟΠΡΑΞΙΩΝ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕ Ο ΓΑΛΑΝΗΣ ΜΕ ΛΕΥΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΟΠΟΙΟΑΣ ΗΤΑΝ Ο ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΑΣ ΙΤΑΛΟΣ ΛΟΥΙΤΖΙ ΚΑΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΛΛΟΙ .ΤΟΥΣ ΘΕΡΙΣΑΝ ΜΕ ΠΟΛΥΒΟΛΑ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ . ΟΤΑΝ ΕΡΩΤΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΥΜΒΑΝ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΘΕΡΟΑΙΜΟΣ ΕΚ ΤΩΝ ΕΓΚΛΕΙΣΘΕΝΤΩΝ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΙΣΟΝΟΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ . ΟΤΙ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΚΚΕ ΗΤΑΝ ΗΣΟΝΟΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΕΝΩ ΟΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΗΤΑΝ ΣΦΑΓΗ

    2./ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΑΣ , ΕΔΕΣ , ΑΓΓΛΩΝ Η ΠΡΕΒΕΖΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙ ΣΤΟΝ ΕΔΕΣ . ΠΡΟΣ ΤΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΕΛΑΣ;;;

    3./ Ο ΓΑΛΑΝΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΗΣΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΜΕ ΕΦΟΔΟ . ΤΟ ΚΚΕ ΕΚΤΕΛΟΥΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΓΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΥΣ ΜΑΖΕΥΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ!!
    4./ ΛΕΤΕ ΨΕΜΑΤΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΕ . ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕ ΑΠΟ ΑΝΤΑΡΤΙΔΙΚΕΙΟ ΟΠΩς ΕΚΑΝΑΝΝ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΚΑΤΑ ΚΟΡΟΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για τα παραπάνω και ΕΙΔΙΚΑ για τις σφαγές αμάχων περιμένω πηγές και όχι τύπου Πελασγός και Χρυσή Αυγή. ΠΗΓΕΣ. Διαβάστε τα βιβλία του Κομνηνού Πυρομάγλου και τα ξαναλέμε.

      Διαγραφή
    2. Η μάχη της Πρέβεζας
      ΑΠΟ KAPETANIOS
      Η κυρά Άννα , μέλος της ΕΠΟΝ ,αφηγείται στην κόρη της


      ‘’’Να φανταστείς ήτανε με τον οπλισμό τους, και έβαλε να τους φυλάνε μη τους σφάξει κανένας και τα ρίξουνε στον ΕΛΑΣ μετά.
      Αυτοί λοιπόν , καθώς δεν ηταν αφοπλισμένοι βγήκαν και πήγαν απέναντι στο τζαμί και πυροβολούσαν από κει τα παιδιά.
      Τα παιδιά σκότωσαν πάρα πολλούς απο δαύτους .Τους ρήμαξαν.
      Βλέποντας οι χωροφύλακες πως αποδεκατίστηκαν ζήτησαν ενισχύσεις απ’ τους Ζερβικούς που ήρθαν με αρχηγό τον περιβόητο Γαλάνη, αυτόν απο το τάγμα των Κρητικών.
      Λέγανε πως είχε έναν ανηψό που σκοτώθηκε, εκεί μπροστά ,στο Γυμνασιο.
      Γιαυτό , αυτός ο Γαλάνης,μετά μας κολύμπησε στο αίμα.
      Αλήθεια είναι ; Ψέμματα είναι ;Και το είπανε έτσι για να δικαιολογήσουνε τα φονικά που έκανε;Δεν ξέρω .’’’

      Tα «Δεκεμβριανά» της Πρέβεζας
      Όλοι μας γνωρίζουμε τα λεγόμενα «Δεκεμβριανά 1944» των Αθηνών. Αρκετοί, όμως, δεν γνωρίζουν ότι η μόνη πόλη στην Ελλάδα, εκτός Αθηνών, πού είχε «Δεκεμβριανά» είναι η Πρέβεζα.
      Του Δρ. Χαράλαμπου Γκούβα
      Ορθοπεδικός χειρούργος και Διευθυντής του Ιδρύματος "Μουσείο Τεχνών και Επιστημών Πρέβεζας"






      ‘’’Στο 1ο Γυμνάσιο πού βρίσκεται στην οδό Αρκαδίου, υπήρχε ένα άτακτο σώμα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ (υπό τον Γυμνασιάρχη Χρήστο Κοντό, και το γιατρό Χρήστο Μαϊδάτση) το οποίο δέχθηκε επίθεση με ελαφρά όπλα και όλμους από τον ΕΔΕΣ. Οι έγκλειστοι έβγαλαν «λευκή σημαία» παράδοσης και η επίθεση σταμάτησε.

      Διμελής αντιπροσωπεία του ΕΔΕΣ αποτελούμενη από το Λευκαδίτη λοχία Βλάχο (άγνωστο το μικρό του όνομα) και τον Ιταλό δημοκρατικό στρατιώτη Luizzo (άγνωστο επώνυμο) οπλουργό στην ειδικότητα (είχε αυτομολήσει στις Ελληνικές δυνάμεις, ως αντιμουσολινικός), πλησίασε για διαπραγματεύσεις με λευκή σημαία, αλλά δέχθηκε πυροβολισμούς από μέσα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν αμφότεροι. Προφανώς επρόκειτο για «πιθανή γκάφα κάποιου άπειρου εκ των εγκλείστων, ή σκόπιμη ενέργεια κάποιου βλάκα» σύμφωνα με δήλωση του Ιωάννη Βούρβαχη και του Κώστα Προβατά στον Χαράλαμπο Γκούβα. ‘’’

      Διαγραφή