"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Η ποδοσφαιρική ομάδα της 3ης Πολιτείας

Το παρακάτω φωτογραφικό ντοκουμέντο εικονίζει την ποδοσφαιρική ομάδα της 3ης Πολιτείας που σχηματίσθηκε το 1950 στην Τασκένδη της ΕΣΣΔ. Η ομάδα αποτελούνταν από αντάρτες του ΔΣΕ πολλοί από τους οποίους είχαν λάβει μέρος και στην Εθνική Αντίσταση. Η ομάδα κράτησε ερασιτεχνικό χαρακτήρα και έδωσε αρκετά φιλικά ματς με ανάλογες ερασιτεχνικές ομάδας της ΕΣΣΔ τόσο πολιτικών προσφύγων όσο και Ρώσων πολιτών.




Οι νέοι που αποτελούν την ομάδα και εικονίζονται στην φωτογραφία είναι: (Από αριστερά στα δεξιά)
Αθανάσιος Λάμπρου τερματοφύλακας, Αντώνης Γκιουλέκας, Στέργιος Βακαλιός, Χρήστος Παπαφιλίππου, Πάντος Ιβανόφσκι (σλαβόφωνος), Γιώργος Πατσαβός, Δανιήλ...., Γιώργος Κυβρεκίδης, Θανάσης Καρατζόφσκι (σλαβόφωνος), Αριστοτέλης Τσίρας, Κόλιας Ιβανόφσκι (σλαβόφωνος), Βασίλης Ιωάννου, Σπύρος Ρόικας, Νεμπεγλεριώτης Αχιλλέας (Λάκης)

2 σχόλια:

  1. Μια υπόμνηση: οι ιβανόφκσι και καρατζόφσκι δεν ήταν "σλαβόφωνοι". Ήταν εθνικά Μακεδόνες ή αλλιώτικα Σλαβομακεδόνες. Έτσι τους αποκαλούσε το ΚΚΕ και ως τέτοιοι μάχονταν στο ΔΣΕ.

    Δεν είναι καλό πράγμα να αλλάζουμε την ιστορία καταπώς βολεύει τις πολιτικές θέσεις σημερινών κομμάτων, που για να τα έχουνε καλά με τους εθνικιστές και τους φασίστες αρνούνται την αυτονόητη ύπαρξη εθνικών μειονοτήτων (τούρκικη, μακεδόνικη) στη χώρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν υπάρχει ''μακεδονική'' εθνότητα.Υπάρχουν πρώην Βούλγαροι ή αλλιώς Σλαβομακεδόνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή