"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Τα τραγικά "υπολείμματα"

Mε την ήττα του ΔΣΕ το 1949, το Γενικό Αρχηγείο, έδωσε εντολή στους άνδρες που υποχωρούσαν, να περάσουν μαζικά τα σύνορα στην Αλβανία και την Βουλγαρία.

Φυσικά, ένοπλα τμήματα του ΔΣΕ εξακολουθούσαν να υπάρχουν σε όλη την ελληνική επικράτεια. Οι ομάδες αυτές, που στις εντολές του στρατού αναφέρονται ως υπολείμματα γνώρισαν μια μοίρα ακόμα χειρότερη απο αυτή που αντιμετώπισαν οι σύντροφοί τους κατά τον εμφύλιο...

Το ΓΕΣ υπολόγιζε οτι τον Σεπτέμβρη του 1949 είχαν απομείνει περίπου 2.160 ένοπλοι άνδρες του ΔΣΕ σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και εξέδοσε εντολή για την άμεση διάλυση των δυνάμεων αυτών. Οι ανταρτομάδες του ΔΣΕ στα νησιά είχαν την πιό δύσκολη θέση αφού κάθε διέξοδος προς τις σοσιαλιστικές χώρες ήταν αδύνατη αλλά και  ο χώρος δράσης και κίνησής τους τρομακτικά περιορισμένος. Η μοίρα των ανθρώπων αυτών είχε σφραγιστεί και οι περισσόετροι είτε σκοτώθηκαν σε αψιμαχίες με τον Ε.Σ. ή παραδόθηκαν και εκτελέσθηκαν ή φυλακίσθηκαν. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις οι αιχμάλωτοι «καθαρίζονταν» χωρίς καν να προηγηθεί δίκη ή έστω επίσημη σύλληψη.

Τα ίδια τα νούμερα μιλούν απο μόνα τους για τις διαστάσεις του πόγκρομ αυτού που εξαπολύθηκε τότε: Απο 2.160 ένοπλους τον Σεπτέμβρη του 1949, τον Οκτώβρη έμειναν περίπου 1.760, τον Νοέμβρη 1.275 ενώ τον Δεκέμβρη μονάχα 850. Ωστόσο έως τα μέσα και του 1950 η εκκαθάριση της Ελλάδας φαίνονταν να απασχολεί ακόμα τόσο την Χωροφυλακή όσο και το ΓΕΣ. Αυτό φυσικά αποτελεί σημάδι του ότι οι άνδρες και οι γυναίκες του ΔΣΕ εξακολουθούσαν να μάχονται με πείσμα και απελπισία τον εχθρό μέχρι το απόλυτο τέλος τους. ..

Αξιόλογες ήταν και οι απώλειες του Ε.Σ. σε αυτές τις επιχειρήσεις αφού το ΓΕΣ εκτιμά περίπου 605 οπλίτες νεκρούς στις επιχειρήσεις αυτές και ακόμα 53 αξιωματικούς. Απο το 1952 μονάχα ελάχιστες δεκάδες είχαν μείνει πιά στα βουνά και σίγουρα δεν αποτελούσαν πρόβλημα τάξης για το μοναρχικό κράτος. Μόνο δύο όμως αντάρτες του ΔΣΕ , οι Β Πομπανάκης και Σ. Μπλαζάκης κατάφεραν να επιζήσουν στο «κλαρί» , ψηλά στα βουνά της Κρήτης έως και το 1974 οπότε και παραδόθηκαν μετά απο κατάθεση ειδικού αμνηστευτικού νομοσχεδίου...



                                  Μία απο τις πιο πρόσφατες συλλήψεις ανταρτών στο βουνό



2 σχόλια:

  1. Μπορείς να με παραπέμψεις που βρήκες τα παραπάνω στοιχεία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βρίσκονται στην έκδοση του Βήματος Ιστορικά τόμος 4ος και σε ντοκουμέντα του ΔΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή