"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

Η «δήλωση μετανοίας» του Αρη και η αλήθεια


Για όσους από εμάς προβληματιστήκαμε με την κομματική αποκατάσταση του Άρη Βελουχιώτη, ένεκα της επικείμενης έκδοσης του αναθεωρημένου πρώτου δοκιμίου, ο σημερινός "Ριζοσπάστης" παραθέτει ένα εκπληκτικό ντοκουμέντο που στοιχειοθετεί την κομματική αποκατάσταση και αποκαλύπτει την ιστορική αλήθεια πίσω από την υπογραφή δήλωσης του Αθανάσιου Κλάρα, επί Δικτατορίας Μεταξά. Ο "Ριζοσπάστης" αναφέρει:


"Το τελευταίο διάστημα παραδόθηκε στο Αρχείο του ΚΚΕ ένα συγκλονιστικό κείμενο. Συγγραφέας του είναι ο Πάνος Τσαρός από τη Στυλίδα, παλαίμαχος κομμουνιστής και στέλεχος του Κόμματος, ο οποίος δεν βρίσκεται πια στη ζωή. Η αξιοπιστία του συγγραφέα, καθώς και των άλλων προσωπικοτήτων που επικαλείται (καπετάν Διαμαντής, Θανάσης Τσαρός - Γαβριώτης κ.ά.), δίνει στο κείμενο την αξία ντοκουμέντου, παρότι αυτό αποτελεί προσωπική του μαρτυρία.

Το κείμενο του σ. Π. Τσαρού αφορά στην περιβόητη «δήλωση μετανοίας» του Αρη Βελουχιώτη, όταν ήταν πολιτικός κρατούμενος το 1939 στην Κέρκυρα, και έρχεται να αναδείξει τον πραγματικό λόγο και τις συνθήκες μέσα στις οποίες ο Αρης «αποκήρυξε» τότε «τον κομμουνισμό». Ρίχνοντας φως σε άγνωστες πλευρές της υπόθεσης, ο συγγραφέας ανατρέπει τα περί δήλωσης του Αρη, που οι μεν κομμουνιστές αντιμετωπίζουμε επί δεκαετίες με λύπη και αμηχανία (κάποτε και επικρίνοντας τον καπετάνιο του ΕΛΑΣ), οι δε αντικομμουνιστές την επισείουν χαιρέκακα, προκειμένου να πλήξουν το ηθικοπολιτικό κύρος του ΚΚΕ.

Σχετικά με τους τελευταίους (και έχοντας μεγάλη πείρα από τους αντικομμουνιστές σε όλη τη διαδρομή του) ο Πάνος Τσαρός έγραψε: «... Από εδώ θα βγούνε ορισμένα σωστά συμπεράσματα (...) για τις σκόπιμες διαστρεβλώσεις που θέλουν να παρουσιάσουν ορισμένοι αντικομμουνιστές - αντιμαρξιστές, όχι για να βοηθήσουν το ΚΚΕ και τη γνήσιά του ιστορία, αλλά να βοηθήσουν την αντίδραση για να το συκοφαντεί, να διασπά την ενότητά του, να παραποιεί τα γεγονότα, να διαστρεβλώνει την αλήθεια για την ιστορία του».

Σε τι αφορούσαν τα προηγούμενα, που ο Π. Τσαρός θέλησε να ξεκαθαρίσει με το κείμενό του: Αφορούσαν στα γεγονότα που, όπως έγραψε, «μας αφηγήθηκε ο Διαμαντής, παρουσία του Πελοπίδα, του Βλαχάβα και του Θ. Γκουζέλου, όταν ανταμώσαμε στο σπίτι μας το Δεκέμβρη του 1946, στην περίοδο του ΔΣΕ». Δηλαδή, στο γεγονός ότι ο Αρης Βελουχιώτης, όντας κρατούμενος στην Κέρκυρα, υπέγραψε «δήλωση μετανοίας» κατ' εντολήν του Μιχάλη Τυρίμου.

Όπως είπε ο Τυρίμος στον Βελουχιώτη, εφάρμοζε σχετική εντολή του Ν. Ζαχαριάδη. Η «εντολή» συνίστατο στην ανάγκη να βγει ο Αρης από τη φυλακή, για να συμβάλει στην ανασυγκρότηση του ΚΚΕ, που η δικτατορία Μεταξά είχε πλήξει, έχοντας συλλάβει πλειάδα στελεχών του και αποδιαρθρώσει τις Κομματικές Οργανώσεις του. Γι' αυτό και χρειαζόταν να υπογράψει ο Αρης μια εικονική δήλωση μετανοίας!...

Ο Αρης πειθάρχησε στην «εντολή», αφού εντολέας, όπως του ειπώθηκε, ήταν ο Ζαχαριάδης, ενώ ο Τυρίμος που τη «μετέφερε» ήταν μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Παλλαϊκού Μετώπου. Σε κάθε περίπτωση, ο Αρης δεν μπορούσε παρά να τη θεωρήσει ως εντολή του Ν. Ζαχαριάδη, μην γνωρίζοντας βέβαια ότι τέτοια εντολή δεν υπήρχε.

Εδώ χρειάζεται να αναφερθεί ότι, το ίδιο διάστημα που υπέγραψε ο Αρης τη «δήλωση μετανοίας» (8 Ιούνη 1939) και μια άλλη συμπληρωματική της πρώτης (27 Ιούνη 1939), υπέγραψε δήλωση μετανοίας (Ιούνης 1939) και ο ίδιος ο Μιχ. Τυρίμος.1 Ομως, η δήλωση του Τυρίμου δεν ήταν εικονική, ήταν πραγματική. Κι όταν βγήκε από τις φυλακές της Κέρκυρας, μετά από ένα διάστημα πρωτοστάτησε στην ίδρυση της λεγόμενης «Προσωρινής Διοίκησης».

Επρόκειτο για ένα όργανο της Ασφάλειας του Μανιαδάκη, που παρουσιαζόταν ως καθοδηγητικό όργανο του ΚΚΕ, εκδίδοντας ταυτόχρονα και πλαστό «Ριζοσπάστη». Ετσι, οι κομμουνιστές βρέθηκαν μπροστά σε δύο καθοδηγητικά όργανα και σε δύο «Ριζοσπάστες». Το ένα ήταν η λεγόμενη «Παλιά ΚΕ», συνέχεια της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, που αποτελούνταν από τίμια στελέχη του Κόμματος και που συνέχιζε να τυπώνει τον γνήσιο «Ριζοσπάστη». Το άλλο όργανο - στο οποίο είχαν εμπλακεί και τίμιοι κομμουνιστές, δίχως να το καταλαβαίνουν, φυσικά - είχε καθοδηγητικό νου τον Τυρίμο, δηλαδή τον Μανιαδάκη και τους ασφαλίτες Παξινό, Χαραλαμπίδη κ.ά.

Ο Διαμαντής, λοιπόν, «μας αφηγήθηκε όλη την υπόθεση του Τυρίμου», έγραψε ο Π. Τσαρός. Και αναφέρει ότι ο Διαμαντής, ανάμεσα σε άλλα, διηγήθηκε ότι κατ' εντολήν του Τυρίμου (που επικαλούνταν τον Ζαχαριάδη) υπέγραψαν δηλώσεις και άλλοι κρατούμενοι. Οσον αφορά τη «δήλωση» του Αρη, ο Διαμαντής τόνισε:

«Μια τέτοιου είδους εντολή είναι και για τον Θανάση Κλάρα (Αρη) που ποτέ δεν είχε δοθεί, που αργότερα έγινε αντιληπτό από τον Κλάρα, όταν προσπάθησαν να τον δέσουν με την "Προσωρινή Διοίκηση", αλλά ήταν πλέον αργά, εδώ το επιβεβαίωσε [ο Τυρίμος] στην ανάκριση που του έκανε ο Βελουχιώτης, ότι τον είχαν εξαπατήσει και αυτόν, καθώς και άλλα στελέχη. Για αυτό και η αγανάκτηση του Αρη ήταν δικαιολογημένη».

«Στην ηγεσία του ΚΚ αυτή η υπόθεση έγινε γνωστή από έκθεση που είχε κάνει ο Διαμαντής με τον Γαβριώτη [Θανάση Τσαρό] και δόθηκε στο ΠΓ και προσωπικά στον Ιωαννίδη», γράφει ο Πάνος Τσαρός.

Σημειώνεται ότι αυτή η έκθεση δεν έχει βρεθεί στο Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ.


Πώς ο Τυρίμος έπεσε στα χέρια του ΕΛΑΣ


Στη διάρκεια της Κατοχής, ο Τυρίμος πέρασε στην υπηρεσία της Γκεστάπο, η οποία τον «δραπέτευσε» στη Μέση Ανατολή, όπου έγινε διπλός πράκτορας (της Γκεστάπο και της Ιντέλιντζενς Σέρβις). Μετά την απελευθέρωση, ήρθε στην Ελλάδα, όντας στην υπηρεσία των Αγγλων.

Τα παραπάνω αναφέρει στο κείμενό του ο Π. Τσαρός. Ας δούμε πώς περιγράφει ο ίδιος τα σχετικά με τη σύλληψη του Τυρίμου, στα οποία ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές.

Μετά τη Συμφωνία της Καζέρτας, όπως δείχνουν τα γεγονότα που ακολουθούν, αντιπροσωπεία του ΕΛΑΣ και της Πολιτοφυλακής πήγε στο ξενοδοχείο «Παλίρροια» της Χαλκίδας, όπου είχε εγκατασταθεί η αγγλική διοίκηση, και ζήτησε από τον Αγγλο ταγματάρχη να παραδώσει στον ΕΛΑΣ 40 ταγματασφαλίτες, που αποδεδειγμένα είχαν πάρει μέρος σε εγκλήματα κατά του λαού. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο Γιώργος Βρεττάκος, παλιό κομματικό στέλεχος, Ακροναυπλιώτης και διοικητής της Ανωτέρας Διοίκησης Αττικο-Βοιωτίας - Εύβοιας της Πολιτοφυλακής.

Στο ξενοδοχείο «Παλίρροια», όπου ο Αγγλος ταγματάρχης προθυμοποιήθηκε να τους κεράσει, τους καφέδες σερβίρισε ντυμένος με στολή μάγειρα «μιλώντας άριστα τα ελληνικά» ο Μ. Τυρίμος. «Ο Βρεττάκος αμέσως γνώρισε το πρόσωπο αυτό του μάγειρα και ο μάγειρας γνώρισε τον φιλοξενούμενο επισκέπτη, αλλάζοντας μόνο ματιά χωρίς να δώσουν παραπέρα γνωριμία. Μόλις έφυγε ο μάγειρας (...) ο Βρεττάκος άρχισε να ρωτάει τον ταγματάρχη, πώς βρέθηκε στο συμμαχικό στρατό ο μάγειρας αυτός και ποιος είναι, και πώς λέγεται. Ο Εγγλέζος ταγματάρχης ταράχτηκε και άρχισε να λέει: Ο μάγειρας είναι Κύπριος λέγεται Γεωργιάδης και τον στείλανε από το επιτελείο τους (...) Είναι πάρα πολύ καλός μάγειρας. Ο Βρεττάκος (...) με αγριεμένο ύφος λέει στον ταγματάρχη από αυτή τη στιγμή ο μάγειράς σου συλλαμβάνεται και να τον φωνάξεις αμέσως εδώ να τον περιλάβει η φρουρά μας».

Μπροστά στην επιμονή του Βρεττάκου, ο ταγματάρχης φώναξε τον Τυρίμο και ακολούθησε ο εξής διάλογος με τον Βρεττάκο:

«Βρεττάκος - Νόμισες αλλάζοντας το επίθετό σου και τα αφεντικά σου θα χάσουμε τα ίχνη σου; (...) Είσαι προδότης του λαού και τη ζημιά που έχεις κάνει στο Κόμμα και στο κίνημα ήρθε η ώρα να τα πληρώσεις (...) Γεωργιάδης (Τυρίμος) - Γιώργη εγώ δεν πρόδωσα κανέναν, από το 1939 που απολύθηκα από την φυλακή έφυγα στην Αίγυπτο και ήρθα τώρα (...) δουλεύω για ένα κομμάτι ψωμί. Βρεττάκος: Θα τα πούμε όχι εδώ, αλλά με τα θύματά σου (...) σε αυτούς θα δώσεις λόγο».

Ο Αγγλος ταγματάρχης αντέδρασε, όμως κατάλαβε την αποφασιστικότητα του ΕΛΑΣ και τελικά δέχτηκε να διατεθεί ένα δωμάτιο, όπου ο ΕΛΑΣ έκλεισε τον Τυρίμο φρουρούμενο, ενώ το ξενοδοχείο είχε ήδη περικυκλωθεί από ένα ΕΛΑΣίτικο τάγμα. Στη συνέχεια, ο Τυρίμος οδηγήθηκε στη διοίκηση Πολιτοφυλακής. Εκεί ήρθε τηλεφωνική διαταγή από τον Αρη Βελουχιώτη, να μεταφερθεί αμέσως ο Τυρίμος στη Θήβα, όπως και έγινε.

Ο Πάνος Τσαρός γράφει:

«Είχα την τύχη να βρεθώ στην φρουρά με επικεφαλής τον Θανάση Γαβριώτη [Θανάση Τσαρό] που συνοδεύσαμε τον Τυρίμο μέχρι τη Θήβα».

Στη Θήβα ανέκριναν τον Τυρίμο οι Αρης, Διαμαντής και Αχιλλέας. Από την ανάκριση προέκυψαν και οι δύο εκθέσεις του Τυρίμου, που βρίσκονται στο Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ. Σε αυτές ο Τυρίμος εξηγεί αναλυτικά το ρόλο που έπαιξε ο ίδιος και άλλοι πράκτορες της Ασφάλειας στη συγκρότηση της «Προσωρινής Διοίκησης».

Το κείμενο του Πάνου Τσαρού πλουτίζει την ιστοριογραφία της περιόδου 1939 - 1945.


Σημείωση:

Ο Μιχάλης Τυρίμος στη δήλωση μετανοίας του δηλώνει «μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ». Είναι γεγονός ότι ο Τυρίμος εκλέχτηκε στην ΚΕ του Κόμματος στο 5ο και 6ο Συνέδριό του. Δεν έχουμε βρει μέχρι σήμερα κανένα στοιχείο που να αναφέρει ότι μετά το 6ο Συνέδριο ο Τυρίμος προσελήφθη στο ΠΓ.

Του
Μάκη ΜΑΪΛΗ*

*Ο Μ. Μαΐλης είναι μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ


33 σχόλια:

  1. Ενδιαφέροντα πράγματα... ο Τυρίμος ("Σβίγκος") ήταν Βουλευτής του ΚΚΕ, δημιούργησε ο ίδιος την Οργάνωση Λέσβου της ΟΚΝΕ, υπηρέτησε στον ουλαμό Καλπακίου, σπούδασε στις κομματικές σχολές ΚUΤV, διευθυντής του Ριζοσπάστη και πλήθος άλλα αξιώματα... προσχώρησε στην δικτατορία της 4ης Αυγούστου όταν στην φυλακή έμαθε την εκτέλεση του μικρότερου αδερφού του Γιώργου στην ΕΣΣΔ ως τροτσκιστή, κατά τη διάρκεια των σταλινικών εκκαθαρίσεων (1936-38).... Έχω μια ερώτηση να κάνω αν είναι αλήθεια όλα αυτά ότι δηλαδή ο Άρης εκτέλεσε διαταγή του Τυρίμου που τον εξαπάτησε ότι ήταν η βούληση του ΝΖ.... ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΠΕ; ο Τυρίμος είχε εξαπατήσει πολλούς μπορούσε να πεί όλη αυτή την ιστορία, εξ άλλου η Προσωρινή Διοίκηση ήταν κάτι που πίστευε ακόμα και ο ίδιος ο ΝΖ και η Ακροναυπλία. Τέλος πάντων προπολεμικά ο Άρης δεν ήταν τίποτα άλλο από ένας τραμπούκος που τον χρησιμοποιούσε ο ΝΖ για νταηλίδικές υποθέσεις δεν ήταν κανένα σημαντικό στέλεχος. Ο Γιάννης Ιωαννίδης στην σελίδα 158 του βιβλίου του «Αναμνήσεις» γράφει:

    «….Από το 1923-1925 μπήκε (ο Θανάσης Κλάρας) στη νεολαία, στην Ο.Κ.Ν.Ε. Είχε μπλέξει παλιά με πορτοφολάδες. Εμείς δεν το ξέραμε βέβαια αυτό. Κάποτε όμως οι αντιδραστικές εφημερίδες γράψαν ότι οι κομμουνιστές είναι αλήτες σαν τον Κλάρα…».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περαστικά να είναι. Κατα την Συνομωσία στον Κόκκινο Στρατό απο τους ΖΗΝΟΒΙΕΦ ΜΠΟΥΧΑΡΙΝ ΤΟΥΧΑΤΣΕΦΣΚΙ ΤΡΟΤΣΚΙ σε συνεργασία με τον Χίτλερ για την ανατροπή των Μπολσεβίκων. Αυτούς τους ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ...μερικοί... θα ήθελαν παράσημο..... Το βιβλίο του Λ.Μαρτένς και του Αμερικάνου πρέσβη είναι καταπέλτης για τα ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΥ. Πήραν ότι τους αξιζε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Ως συνήθως pluton η συλλογιστική σου μου προκαλεί ένα μικρό χάος.

      1) Οι θεωρίες περί ανθρώπων που άλλαξαν 180 μοίρες στη ζωή τους πολιτικό και ιδεολογικό στρατόπεδο λόγω ενός και μόνο περιστατικού μου φαίνονται απεριόριστα μεταφυσικές. Δηλαδή, αν υποθέσουμε ότι ο Τυρίμος έχασε τον αδερφό του ως τροτσκιστή, αυτό τι δικαιολογεί; Τη συνεργασία του με τη Γκεστάπο; Θα τρίζουν τα κόκαλα των τροτσκιστών. Να προσέχουμε να αποφεύγουμε την ψυχανάλυση στην ιστοριογραφία γιατί οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην υπεραπλούστευση.

      2) Λες: Γιατί δεν είπε τίποτε ο Άρης κατά την Κατοχή; Μα πως γνωρίζεις ότι δεν είπε. Έχεις στη διάθεσή σου κανένα πλήθος ιδεολογικών του κειμένων ή κομματικών εγγράφων και απουσιάζει μόνο αυτό το κείμενο. Σχεδόν τίποτε από τον ίδιο τον Άρη δεν υπάρχει. Επίσης, το παραπάνω κείμενο πιστοποιεί ότι υπήρξε μια κάποια κομματική ενημέρωση. Αντί λοιπόν να λέμε το αντιεπιστημονικό: "Αφού δεν έχω κάτι στα χέρια μου δεν έγινε". Ας λέμε το επιστημονικότερο: Έχω ενδείξεις ότι έγινε αλλά επιφυλάσσομαι κρίσης.

      3)Ο Γιάννης Ιωαννίδης αναφέρει τον Κλάρα ως τραμπούκο? Οποία έκπληξης! Και ποιον ο Ιωαννίδης δεν αναφέρει ως προβληματικό στοιχείο από τα στελέχη του ΚΚΕ? Τον εαυτό του! Ας είμαστε σοβαροί τα αυτοδικαιωτικά αυτοβιογραφικά βιβλία από απόμαχους του ΚΚΕ δεν σπανίζουν ιδιαίτερα κατά τη δεκαετία του 75-85. Και επειδή το λέει ο Ιωαννίδης το υιοθετούμε αψήφιστα δηλαδη? Έχουμε κανένα ιστορικό στοιχείο σχετικά?

      Διαγραφή
    3. ....Γιατί σε όλη την διάρκεια της κατοχής δεν το είπε για την απάτη..... Τελικά τα Οπορτούνια έχουν μεγάλη πλάκα. Λεηλατήθηκε το αρχείο μέχρι το 1991.... έγινε ΚΟΣΚΙΝΟ και σήμερα πουλάνε και τρελίτσα. ΤΑ ...ΠΑΙΔΙΑ..... ΧΟΧΟΧΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. 1935 Αποκάλυψη της Συνομωσίας στον Κόκκινο Στρατό για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΩΝ και επίσης 1935 επικράτηση του ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΥ στην 3η Κ.Δ που με τα Πολιτικά Μέτωπα και τα Στάδια στην πορεία κατέστρεψε τα πάντα. ΡΕ ΚΑΤΙ ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ. ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ...... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    5. Φίλε Πλούτωνα (pluton) ... λίγα λόγια για τον ΆΡΗ! ΑΥΤΟΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!
      Εσύ τι Τίμησες;;;

      Διότι ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΟΥ ΕΛΑΣ ΈΣΩΣΕ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΚΟΣΜΑΚΗ ΑΠΟ ΤΑ ΝΤΌΠΙΑ ΚΑΙ ΞΕΝΑ ΣΚΑΤΑ!!!

      ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΑΣΙΤΕΣ!!!

      .... και όταν ο ΑΡΗΣ άκουγε για Σλαβομακεδονία και Σλαβομακεδονες ανέβενε και τους παιρνούσε ΟΛΟΥΣ ΑΠΟ ΜΑΧΑΙΡΙ!!! ΓΙΑΥΤΟ Ο ΤΙΤΟ ΔΕΝ ΤΟΝ ΉΘΕΛΕ!!! ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΞΑΚΟΥΣΤΉ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Η ΧΩΡΑ" ΤΟ ΑΠΑΙΤΟΥΣΕ Ο ΆΡΗΣ ΣΤΗΙΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΚΟΥΕΙ και μάλιστα Το πρωί!!!

      ΌΛΑ ΤΑ ΆΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΆΡΗ ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΟΠΩΣ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΛΙΤΟΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ Yankees!!!

      Διαγραφή
    6. Φίλε Πλούτωνα (pluton) ... λίγα λόγια για τον ΆΡΗ! ΑΥΤΟΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!
      Εσύ τι Τίμησες;;;

      Διότι ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΟΥ ΕΛΑΣ ΈΣΩΣΕ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΚΟΣΜΑΚΗ ΑΠΟ ΤΑ ΝΤΌΠΙΑ ΚΑΙ ΞΕΝΑ ΣΚΑΤΑ!!!

      ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΑΣΙΤΕΣ!!!

      .... και όταν ο ΑΡΗΣ άκουγε για Σλαβομακεδονία και Σλαβομακεδονες ανέβενε και τους παιρνούσε ΟΛΟΥΣ ΑΠΟ ΜΑΧΑΙΡΙ!!! ΓΙΑΥΤΟ Ο ΤΙΤΟ ΔΕΝ ΤΟΝ ΉΘΕΛΕ!!! ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΞΑΚΟΥΣΤΉ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Η ΧΩΡΑ" ΤΟ ΑΠΑΙΤΟΥΣΕ Ο ΆΡΗΣ ΣΤΗΙΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΚΟΥΕΙ και μάλιστα Το πρωί!!!

      ΌΛΑ ΤΑ ΆΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΆΡΗ ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΟΠΩΣ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΛΙΤΟΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ Yankees!!!

      Διαγραφή
  2. Σιγά μη το βρίσκαμε στο αρχείο του Κόμματος αυτό το Ντοκουμέντο. Φρόντισαν τα ...παιδιά.. να τα τακτοποιήσουν όλα στο ΣΙΜΠΙΟΥ της Ρουμανίας το 1968 και αλλού μέσα σε Δεκαετίες διώξεων και ......αποσταλινοποίησης........ ετσι λερώθηκε ο Σύντροφος ΑΡΗΣ και κατα τον ίδιο τρόπο πήγαν να χρεώσουν στον ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ την διαγραφή του μετα απο 9χρονη απουσία και να τον έχει δει στην Κέρκυρα να ...υπογράφει.. δήλωση. Και το σπουδαιότερο. Αποκαλύπτεται σήμερα το έγκλημα και έρχονται οι ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ του Τυρίμου απο την γνωστή Χαφιεδοσελίδα να αμφισβητήσουν το Ντοκουμέμτο και να αποκαλούν τον ΑΡΗ ....ΧΑΦΙΕ..... ΑΛΗΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απ όλα τα σχόλια το πιό αξιόλογο (που κάτι λέει τέλος πάντων) είναι νομίζω του Oberon και σ αυτό οφείλω μια απάντηση.
    Δες Oberon μιλώ πάντα ιστορικά μόνο ιστορικά (νομίζω -έστω στρατευμένη - ιστορική είναι η σελίδα σου).
    Ο Τυρίμος καλώς η κακώς πέρασε στον αντικομμουνισμό, δεν ήταν ο μόνος, μεταγενέστερα πλήθος κομμουνιστές έγιναν στρατευμένοι αντικομμουνιστές, τρανταχτά ονόματα πχ ο αρχηγός του ΔΣΕ Μάρκος Βαφειάδης που έγινε βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και ο Άρης αν ζούσε δεν ξέρουμε αν δεν γινόταν σφοδρός αντικομμουνιστής. Ο Τυρίμος λοιπόν (που την εποχή που ο Κλάρας ήταν παιδί για θελήματα, να φυλάει ας πούμε κομματικές συγκεντρώσεις και να δέρνει για όποιους ο ΝΖ του έκανε νεύμα) ήταν από τα πρώτα ονόματα του ΚΚΕ, ίσως το κεντρικότερο όνομα.
    Ο Θανάσης Κλάρας “Μιζέριας” δεν χρειάζεται να το πεί ο Πρόεδρος της ΠΔΚ Γιάννης Ιωαννίδης τι ήταν ... είναι ιστορικά διαπιστωμένο ότι ήταν ένα άτομο με ποινικό μητρώο (αν θες σου στέλνω φωτογραφία του ποινικού του μητρώου με κλοπές, απάτες, πλαστογραφίες κλπ). Ο Ιωαννίδης έχει γράψει πλήθος πράγματα απαξιωτικά για αυτό όπως:
    «Ο Άρης πάντα ήταν νταής, ωσότου να κάνει τη δήλωση. Όταν ένιωθε την πλάτη του εξασφαλισμένη, σ' αυτά τα πράγματα πάντα ήταν εντάξει. Όμως πάντα είχε το αλήτικο στοιχείο πάνω του. Τον ξέραμε, είχε μια τάση προς την αλητεία. Μ' αυτόν γνωριστήκαμε αργότερα όταν μπήκα στο Πολιτικό Γραφείο. Αυτούς τους ήξερε καλά ο Ζαχαριάδης από τη νεολαία. Κάτι τέτοιους τύπους τους μάζευε ο Ζαχαριάδης, γιατί μ' αυτούς μπορούσε να κάνει και φασαρίες κτλ. Αυτός τους κρατούσε. Τον χρησιμοποιούσαμε σε ορισμένες παράνομες δουλειές. Να παρακολουθήσουν κανέναν για τον οποίον είχαμε υποψίες ότι είναι χαφιές για να τον πιάσουν στα πράσα. Η δουλειά αυτή ήταν μέσα στη φύση του, μέσα στο αίμα του. Τον πιάσαν, τον βάλανε φυλακή (1936), έκανε τη δήλωση και βγήκε. Τάκανε δηλαδή μούσκεμα. Αυτός ο άνθρωπος τώρα, βρέθηκε στο βουνό, επικεφαλής του αντάρτικου. Μπορούσες νάχεις εμπιστοσύνη; Δεν μπορούσες….» και αλλού γράφει: «ούτε ένα μπάτσο δεν έφαγε και λύγισε…».
    Πλήθος οι μαρτυρίες έτσι για να μη αναφερθώ στον Βρετανό λοχαγό Ντένις Χάμσον και τον Νεοζηλανδό λοχαγό Ουίλιαμ Τζόρνταν....

    Να έρθω όμως στο πάρθιο βέλος σου (Αντί λοιπόν να λέμε το αντιεπιστημονικό: "Αφού δεν έχω κάτι στα χέρια μου δεν έγινε". Ας λέμε το επιστημονικότερο: Έχω ενδείξεις ότι έγινε αλλά επιφυλάσσομαι κρίσης.).... δες αυτό που δημοσίευσες το βρήκα ενδιαφέρον διότι είναι κάτι που πρώτη φορά ακούγεται και αναρωτιέμαι την βιογραφία του Άρη το τελευταία 70 χρόνια έχουν γραφτεί περισσότερα βιβλία απ ότι για τον Σωκράτη 2.500 χρόνια ... με βρε παιδί μου 75 χρόνια από τον θάνατό του ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ δεν βρέθηκε να πει αυτή την ιστορία με τον Τυρίμο; ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΟΥΤΕ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΑΡΗΣ; (διότι ο Άρης κλήθηκε πριν βγει στο βουνό να δώσει εξήγηση στον Σιάντο και το ΚΚΕ/ΕΑΜ για την δήλωσή του, αλλά και μετά τον κατέβασαν από το βουνό να απολογηθεί ) και ανακαλύφτηκε αυτή η ιστορία 75 χρόνια μετά; Επειδή σας καλοκάθεται η μυθοπλασία αυτή την θεωρείτε πιό πιστευτή από την θέση του Ιωαννίδη: «ούτε ένα μπάτσο δεν έφαγε και λύγισε…»;

    Τέλος πάντων όπως και να έχει το πράγμα το δημοσίευμα που ανέδειξες έχει την αξία του, γενικά τα ιστορικά στοιχεία που παραθέτεις τα βλέπω και τα ελέγχω διότι είναι η άποψη του ΚΚΕ, στρατευμένη ιστορία και καλό είναι να ξέρουμε όλες τις απόψεις. Μη νομίζεις ότι συμφωνώ με αυτά που γράφεις, συνήθως τα βλέπω με σκεπτικισμό, δεν σου γράφω τις απόψεις μου διότι φοβάμαι ότι θα σου γίνω πολύ αντιπαθής, αλλά μου δίνουν ένα έναυσμα για περισσότερο ψάξιμο, όπως για την υπόθεση του Νταχάου και του ΝΖ (σε πληροφορώ ότι το ζήτημα το έψαξα περισσότερο και έμεινα κάγκελο).... δεν έχει σημασία ο καθέ ένας ανάλογα με την αυτονομία της σκέψης του, κάποια πράγματα είτε τα χάφτει είτε τα επεξεργάζεται. Να είσαι καλά να βάζεις στοιχεία να τα βλέπουμε και ας μη συμφωνούμε, απ ότι βλέπω υπάρχουν πολλοί που συμφωνούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταρχήν χαίρομαι για τον πολιτισμένο διάλογο και θέλω όντως να διάγουμε έναν διάλογο πολιτισμένο και ας μην συμφωνούμε. Είναι μεγάλη αλήθεια, ότι ιδιαίτερα στη δεκαετία του 20-30, το ΚΚΕ και άλλα ΚΚ χρειάζονταν όπως λες "νταήδες", επίσης επί Κατοχής οι σχέσεις με τον υπόκοσμο, πάντα δίκοπο μαχαίρι, χρειάζονταν για να αποκτήσεις καταφύγια, όπλα, πληροφορίες κτλ. Στην περίοδο που αναφέρει ο Ιωαννίδης, οι συγκρούσεις με την ασφάλεια, την αστυνομία, τους τροτσκιστές, φθάναν στα άκρα (πολλές οι μαρτυρίες για μαχαιρώματα ακόμα και στα πανεπιστήμια). Αυτό δεν απαντάται μόνο στο ΚΚΕ αλλά διεθνώς. Ακόμα, στις ΗΠΑ το συνδικαλιστικό κίνημα ισοπεδώθηκε με τη χρήση από πλευράς κράτους της μαφίας και του υποκόσμου εναντίον του.

      Πάντα το πρόβλημα της εμπλοκής με λούμπεν στοιχεία είναι η μη εξασφαλισμένη ταξική τους τοποθέτηση. Επίσης πάντα χρειάζεσαι "στρατιώτες". Το θέμα είναι πως η πολιτική σου καθοδήγηση κρατά δικλείδες ασφαλείας.

      Για το ποινικό μητρώο του Άρη γνωρίζω πάρα πολύ καλά και δεν είναι ο μόνος που με πλαστές ή πραγματικές κατηγορίες σχημάτισε στην Αστυνομία ποινικό μητρώο. Μιλάμε για εκατοντάδες περιπτώσεις, οπότε από μόνο του το ποινικό μητρώο δεν μου λέει πολλά. Χιλιάδες οι φάκελοι και οι δικογραφίες για ψευδείς ή στρεβλές κατηγορίες ποινικού χαρακτήρα, ιδιαίτερα κατά τον Εμφύλιο. Αν θες να το ψάξεις περισσότερο σε παραπέμπω στον Δελαπόρτα.

      Τώρα για τον χαρακτήρα του Άρη. Τον θεωρώ κακό παράδειγμα κομμουνιστή από πλευράς πειθαρχίας, όμως χρήσιμο στο κίνημα και με οξύ κριτήριο. Ως μέλος της ΚΕ δεν θεωρώ ότι διέθετε μόνο "τραμπουκικές" αρετές. Άλλωστε ουδέποτε ήταν κριτήριο αυτό, αλλιώς ο Τζαβάρας θα ήταν ΓΓ.

      Στο ζήτημα του Ιωαννίδη, το βιβλίο του όπως σου είπα το θεωρώ αυτοδικαιωτικό με ελάχιστα χωρία κάποιας μικρής αυτοκριτικής. Εκείνος δηλαδή στο διάστημα 30-50 απουσίαζε; Κομματικός τύπος υπάρχει, γνωρίζουμε σήμερα τις θέσεις του, τις οποίες αποκρύπτει στο βιβλίο του.

      Στο ζήτημα του Τυρίμου. Είναι μια ανάλογη προσέγγιση αυτή που κάνεις με το κάκιστο από πλευράς τεκμηρίωσης βιβλίο για το Δάγκουλα. Το εν λόγω βιβλίο καταλήγει στο ότι ο Δάγκουλας έφερε βαρέως την μη αποδοχή του από τον ΕΛΑΣ και έγινε συνεργάτης των Γερμανών. Κάνεις και μια αναλογία με το ΠΑΣΟΚ. Είναι η μέρα με τη νύχτα. Είναι άλλο ένα κόμμα με λαϊκή απήχηση, με σοσιαλιστικό πρόγραμμα (στην αρχή), με λευκό μητρώο από ιστορικά λάθη, που εγκλώβισε εκατοντάδες απογοητευμένους από την ήττα αγωνιστές και άλλο η συνεργασία με τον βασανιστή, τον κατακτητή, τον φασίστα. Τελείως άλλο. Στους ανθρώπους σαν το Δάγκουλα και σαν τον Τυρίμο, που δεν είναι πολλοί ενυπάρχει κυρίως το στοιχείο του προσωπικού κέρδους ή του τέλειου αυτοεξευτελισμού που φθάνει στα απώτατα άκρα. Έχει για παράδειγμα αποδειχθεί από την ιστοριογραφία, ότι οι βασανιστές του Τρίτου Ράιχ, οι χειρότεροι των συνεργατών, όπως ο Τυρίμος και ο Δάγκουλας δεν είναι διαταραγμένες προσωπικότητες. Δεν είναι ψυχικά έρμαια περιστάσεων. Είναι αντίθετα οι πιο μακιαβελικοί ατομιστές. Οι ακραία και ανήθικα εγωκεντρικοί άνθρωποι που δέχονται να κάνουν τα πάντα, να πουν τα πάντα για να επιβιώσουν εκείνοι.

      Ο Τυρίμος λοιπόν δεν είναι ίδιο πράγμα με τον Πουλίπουλο. Υπάρχουν φωτεινά παραδείγματα τροτσκιστών πχ που όταν βασανίζονταν στη Μακρόνησο και τους ρωτούσαν γιατί δεν υπογράφουν αφού δεν συμφωνούν με το ΚΚΕ, απαντούσαν ότι δεν θα επιτρέψουν στην αστική τάξη να λύσει ένα πρόβλημα της εργατικής τάξης. Ο Τυρίμος δεν είναι καν ίδιος με τον 16χρονο ταγματασφαλίτη που πήγε στο τάγματα του Παπαδόγκονα για να φάει ένα πιάτο φαγητό. Ο Τυρίμος ανήκει σε εκείνες τις σκοτεινές γωνιές της καπιταλιστικής εξαθλίωσης από όπου κανένα ιδανικό, καμιά ηθική και καμιά ιδέα δεν στέκονται ικανά για να βάλουν ένα φρένο στην προσωπική εξασφάλιση, στην προσωπική επιβίωση.

      Ο Τυρίμος ανήκει στην ίδια κατηγορία με τους βασανιστές της Ηλέκτρας και τους άλλους "Εφιάλτες" της Ιστορίας.

      ΥΓ: Για τον ΝΖ και το Νταχάου θα ήθελα να δω τι βρήκες: Στείλε εδώ αν θες: aastenu@gmail.com

      Διαγραφή
    2. 60 Χρόνια ....αποσταλινοποίησης.... Παρανομία Διώξεις φυλακές εξορίες λεηλασία του ΑΡΧΕΙΟΥ ΤΟ 1968 ΣΤΟ ΣΙΜΠΙΟΥ και αλλού απο τα ...παιδιά... έρχονται και πουλάνε τρελίτσα. ....ΒΡΕ ΤΑ ...ΠΑΙΔΙΑ.... ΠΩΣ ΜΕΓΑΛΩΣΑΝ..... Ορτινάτζες ολόκληρες. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  4. Αγαπητέ Oberon μένω έκπληκτος, είναι η πρώτη φορά που συναντώ κομμουνιστή με δημοκρατική συμπεριφορά, θα πρέπει δημόσια να πω ότι απ όσα κείμενα έχω στείλει το 80% με 90% έχουν δημοσιευτεί (έστω και αργοπορημένα), συνήθως σε στρατευμένες σελίδες απόψεις σαν τις δικές μου εισπράττουν μπαν και αποφεύγουν τον όποιο διάλογο -από αδυναμία συνήθως- για να είμαι ειλικρινής αυτό περίμενα και εδώ... αποτελείς μια έκπληξη για μένα.

    Βρίσκομαι μακριά μόλις επιστρέψω θα σου βάλω τι βρήκα για το Νταχάου και τον ΝΖ για να μη σε έχω όμως στην μπρίζα δύο-τρία πράγματα που θυμάμαι αυτή την στιγμή
    1. Την συνέντευξη του Σήφη (Ιωσήφ) γιού του Ν Ζαχαριάδη που ρωτήθηκε για το θέμα αυτό και είπε πράγματα που έχουν το νόημά τους.

    2. Κατά την διαγραφή του ΝΖ από το ΚΚΕ, το ίδιο το ΚΚΕ έκανε κρίσεις και άφησε πολλά υπονοούμενα σε σχέση το τι έκανε στο Νταχάου... αυτά που λέχθηκαν και γράφτηκαν στο ΚΚΕ είναι καρμπόν με αυτά που εγώ παράθεσα κατά την συζήτησή μας.

    3. Το βέβαιο είναι ότι ο ΝΖ χρησιμοποιήθηκε στο Νταχάου σαν μεταφραστής σε Ρώσους αιχμαλώτους, ο ρόλος των μεταφραστών είναι γνωστός για τους Γερμανούς κατά την περίοδο του Β ΠΠ. Στην Ελλάδα οι μεταφραστές ήταν ταυτόσημοι με τους καταδότες.

    Έχω καταλήξει ότι ο ΝΖ είχε πολύ ύποπτη διαδρομή στο Νταχάου και η διαδρομή αυτή ήταν το σημείο που τον καθιστούσε δέσμιο στις ορέξεις των σοβιετικών, του ήταν αδύνατο λόγω αυτής της περιόδου να μη κάνει ότι ακριβώς του υποδείκνυε η σοβιετική πολιτική, όσο και αν αυτά που του ζητούσαν ήταν ανεδαφικά και επιζήμια για την Ελληνική πραγματικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εδώ θα με βρεις κάθετα αντίθετο και εμένα και τη διεθνή ιστοριογραφία. Όντως ο ΝΖ αναφέρεται ως μεταφραστής στο μπλοκ των Ελλήνων και των Ρώσων. Μεταφραστής ήταν και ο Σουκατζίδης στο Χαϊδάρι. Μήπως ήταν και αυτός συνεργάτης ή αντιμετωπιζόταν ως τέτοιος? Μήπως δεκάδες δεν είναι οι Εβραίοι μεταφραστές σε διάφορα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Κανένας επιζών και πουθενά δεν τους χαρακτηρίζει ως συνεργάτες ή υπόπτους. Ίσα-ίσα, πολλοί τους αναφέρουν ως "φύλακες αγγέλους" που μπορούσαν έμπρακτα και με κίνδυνο τη ζωή τους να βοηθούν τους συντρόφους τους. Άλλωστε και ο Ζαχαριάδης, ως αρωγός των κρατουμένων αναφέρεται. Τα παραπάνω στοιχεία είναι γνωστά. Το ΚΚΕ δεν άσκησε κριτική για το ρόλο στου Νταχάου, αλλά ο ΝΖ ερωτήθηκε για τη δράση του εκεί σε έκθεση. Όταν ορισμένοι γνωστοί για το ρόλο τους μετέπειτα έθεσαν το θέμα, ο ΝΖ έφερε ενώπιον τους μαρτυρίες και καταθέσεις άλλων συντρόφων του στο Νταχάου, τις οποίες μπορείς να βρεις στο δεύτερο δοκίμιο του ΚΚΕ. Εκεί έκλεισε το θέμα. Η αλήθεια είναι ότι πέρα από κακοπροαίρετες εικασίες παντελώς αστήρικτες δεν υπάρχει τίποτε άλλο να ανακαλυφθεί για το ΝΖ στο Νταχάου και οι πηγές που παραθέτεις το επιβεβαιώνουν. Τώρα για το Σήφη και τη συνέντευξή του, έχω να πω ότι έχω διαβάσει διάφορα που έχει αναφέρει κατά καιρούς και ουδέποτε άφησε υπονοούμενα για τον πατέρα του. Στείλε ένα λινκ να τη δω κι αυτή.

      Διαγραφή
    2. Ο Σουκατζίδης ΟΧΙ δεν ήταν καταδότης ήταν αποκλειστικά διερμηνέας μεταξύ Γερμανών και των Κομμουνιστών (κυρίως Ακροναυπλιωτών), στο Νταχάου όμως γινόντουσαν και βασανιστήρια και στα βασανιστήρια εκτός του θύματος και του βασανιστή συμμετείχε και ο διερμηνέας με τον τρόπο του, εξ άλλου αυτό συνέβαινε και στην Μέρλιν και στην Μπουμπουλίνας και στα μπλόκα και παντού.

      Τώρα το ΚΚΕ στις αποφάσεις που πήρε κατά την καθαίρεση αναφέρεται σαφέστατα για το ζήτημα του Νταχάου και υπάρχουν οξύτατοι υπαινιγμοί (αυτά που έγραψα εγώ είναι παιδική χαρά) για τον ρόλο του ΝΖ (συνήθως αποθηκεύω στο αρχείο μου τέτοια πράγματα, αυτό δεν το κράτησα θα ψάξω καλύτερα αργότερα).

      Διαγραφή
    3. Οχι το ΚΚΕ. Η Δεξιά Οπορτουνιστική ομάδα που επικράτησε στο ΚΚΕ το 1956 με την 6η Ολομέλεια και το 20ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ. Ψαξανε παντού. Οι συγκρατούμενοι του όλοι κάνουν Σμπαράλια την Οπορτουνιστική Θηριωδία. Περαστικά να είναι ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. Κανονικός Κομμουνιστής είσαι. Μη Τσιμπάς στις Προβοκάτσιες. Χαιρετω. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    5. Ανεδαφικά και επιζήμια για την ελληνική πραγματικότητα η ΑΘΑΝΑΤΗ ΕΠΟΠΟΙΙΑ ΤΟΥ ΔΣΕ που την χρωστάμε στην επιστροφή του. Και τι δεν ήταν επιζήμιο. Μα η ...λαοκρατία και ο ΕΥΡΩΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ λόγω ....εθνικών ιδιομορφιων οπως σε κάθε χώρα. ΑΠΛΑ ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    6. Ο ΝΖ και το Dachau ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΒΡΩΜΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ/ΚΟΜΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! Επειδή ουδείς τόλμησε να ρωτήση γερμανούς περίοικους της περιοχής Dachau ουδείς έμαθε την αλήθεια για τον ΝΖ!!! Και αφήστε τι λένε τα "συντρόφια" για τον ΝΖ!
      ΕΜΕΙΣ ΡΩΤΗΣΑΜΑΙ ΤΗΝ Δεκαετία 70 αρκετούς ηλικιωμένους Γερμανούς του Dachau από όλους τους πολιτικούς χώρους (βασιλικούς/καμμιά σχέση με τους "Δικούς" μας μαϊντανούς δεξιούς αριστερούς "απλούς" πολίτες!) ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΌΤΙ ΟΛΟΙ ΞΕΡΑΝΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ Dachau βασανηστήρια/δολοφονίες/εκτελέσεις αλλά ΞΕΡΑΝΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΙΧΑΝ ΠΑΝΤΑ "ΚΑΘΑΡΗ"! Λέγαν "Er ist einer von denen"! Επιπλέον για τον NZ ως Κουμμουνιστής απορούσαν πως επέζησε τόσα χρόνια KZ-Dachau! Ρωτήστε τους Εγγλέζους για περισσότερα!

      Μήπως είταν "Όμηρος Προοπτικής";;; Τί πάλι είναι Αυτό ξανά;;;

      Διαγραφή
    7. ....Εχω καταλήξει οτι ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ είχε πολύ υποπτη διαγωγή στο Νταχάου..... Και εγω έχω καταλήξει οτι οι ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΤΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΧΡΩΣΕΩΝ είναι ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΧΑΦΙΕΔΕΣ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    8. Εκτός από το τι ο κάθε ένας από τους δυο σας νομίζει ή πιστεύει ή θεωρεί ή έχει καταλήξει με τον εαυτό του, κανένα στοιχείο υπάρχει? Έχετε το οτιδήποτε να αποδεικνύει ότι η στάση του ΝΖ στο Νταχάου ήταν ύποπτη? Άντε γιατί οι απόψεις που λέει κι ο λαός είναι σαν τους κ****ς όλοι έχουν έναν.

      Διαγραφή
    9. Πλούτωνα πρέπει να αποφασίσεις. Ή οι διερμηνείς όπως είπες είναι χαφιέδες, άρα και ο Σουκατζίδης, ή όχι. Επίσης, πουθενά μα πουθενά δεν έχω βρει περιστατικό βασανιστηρίων ή ανάκρισης που να χρησιμοποιήθηκε αιχμάλωτος τύπου Ζαχαριάδη ή Εβραίος ως διερμηνέας. Ψάξε το λίγο το θέμα. Μη γράφεις ότι θέλεις. Οι μεταφραστές στις ανακρίσεις και στους βασανισμούς για λόγους ασφαλείας ήταν ΠΑΝΤΑ κάπο.

      Διαγραφή
    10. Ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ είναι απο τις λαμπρότερες Σελίδες στην ιστορία του ΚΚΕ. ΤΟ ΚΚΕ και ο λαός πλήρωσε με το αίμα την δημιουργία του ΕΑΜ ΣΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ που με ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΖΕΡΤΑ ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑΚΑ του στέρησε την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 με συντριπτικό συσχετισμό στα Βαλκάνια. Και έρχονται σήμερα τα ....παιδιά..... να μας πούνε τα ίδια ΚΟΥΡΑΦΕΞΑΛΑ. Ας ΣΚΟΥΖΟΥΝ όσο θέλουν. Είναι η πυξίδα μας. Για τους ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΣΒΩΛΟ ΤΣΙΡΙΜΩΚΟ Μ.ΚΥΡΚΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΕΝΣΕΒΙΚΟ ΠΑΣΑΛΙΔΗ Μιλιά. ΛΟΓΙΚΟ...... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    11. Εχει ...δίκιο το παιδί..... Η Ζωή και η δράση του ΗΡΩΑ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ με την ΑΘΑΝΑΤΗ ΕΠΟΠΟΙΙΑ ΤΟΥ ΔΣΕ που του την χρωστάμε ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ τον ΕΥΡΩΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΔΡΟΜΟ που είχαν έτοιμο απο το 1944 με το ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΧΟΧΟΧΟΧΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    12. Μη τον παρεξηγείς χαμένα τα έχει. Και τον Σουκατζίδη Χαφιέ τον λέει. Είναι τέτοια η Αντικομμουνιστική λύσσα που του προκαλει τύφλωση Μιλάμε για Γλέντι...... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  5. Τώρα που ξαναδιάβαζα για αυτά που γράφτηκαν για τους "νταήδες" .... θυμήθηκα το ΚΚΕ είχε ένα ΓΓ τον Ελευθέριο Σταυρίδη εκλέχθηκε προσωρινός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ τον Σεπτέμβριο του 1925, το 1926 ο Σταυρίδης εκλέχθηκε βουλευτής του ΚΚΕ στην Καβάλα.
    Ξυλοκοπήθηκε στην παραλία της Καβάλας, στην περιφέρεια που είχε εκλεγεί βουλευτής από "νταήδες" κάποιας φράξιας του ΚΚΕ. Έφυγε από το ΚΚΕ και υπήρξε στενός συνεργάτης του Καφαντάρη και πολιτεύτηκε αρκετές φορές με το κόμμα του.

    Κατά τη διάρκεια της μεταξικής δικτατορίας ο Σταυρίδης συνεργάστηκε με το νέο καθεστώς, ενώ στην Κατοχή διετέλεσε διευθυντής της εφημερίδας "Ακρόπολις".

    Το 1946 πηγαίνει στη Θεσσαλονίκη όπου γεννιέται και η μοναδική του κόρη. Την ίδια χρονιά γυρίζει στην Αθήνα όπου και κρύβεται σε γνωστή κλινική των Αθηνών σε όλη τη διάρκεια του εμφυλίου. Το 1949 μετακομίζει στη Θεσσαλονίκη όπου δημοσιογραφεί στις εφημερίδες Μακεδονία και Ελληνικός Βορράς.

    Το 1952 γίνεται διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού Θεσσαλονίκης. Το 1953 έρχεται στην Αθήνα όπου γίνεται σύμβουλος του τότε αρχηγού ΓΕΣ Σόλωνος Γκίκα. Διδάσκει στις Σχολές Γενικής Μορφώσεως, Εθνικής Αμύνης, Σχολής Πολέμου και Σχολής Χωροφυλακής, μαθήματα προπαγάνδας και ιστορίας του ΚΚΕ. Το 1953 εκδίδει το βιβλίο του "Τα παρασκήνια του ΚΚΕ".

    Το 1958 επί κυβερνήσεως Καραμανλή ο Σταυρίδης έγινε σύμβουλος στο υπουργείο Προεδρείας της Κυβερνήσεως μέχρι το 1964.

    Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Καραμανλή ο Σταυρίδης συμμετείχε στη συγκρότηση μυστικής αντικομμουνιστικής ιδεολογικής επιτροπής, στην οποία συμμετείχαν και οι Γεώργιος Γεωργαλάς και Γεώργιος Παπαδόπουλος

    Πέθανε το 1966....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και ο ...αθλιος ΦΑΡΑΚΟΣ Γ.Γ ήταν και πρόδωσε το ΚΚΕ πηγαίνοντας με την ΑΝΤΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ. Ο Αγώνας ενάντια στον Οπορτουνισμό όλων των αποχρώσεων πρέπει να είναι χωρίς έλεος Πρόκειται για την ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ με προβια ....φίλου.... Χειρότεροι και απο τους ΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Τι γνώμη είχε για την θέση της Κ.Δ και του ΚΚΕ για ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ.... ΕΛΑ ΜΟΥ ΝΤΕ...... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. Ολος αυτός ο ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΣ Οχετός δείχνει οτι είμαστε στον Σωστό δρόμο. Αφήνουμε τον Οπορτουνιστικό βόθρο στην Μοίρα του. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  6. Ολα πάνε ρολόι. Η Πυξίδα δουλεύει σωστά. ...προδότης ο ΑΡΗΣ ....προδότης ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ. Απόλυτα λογικό απο τους απολογητές του Καπιταλισμού. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ...Ο ΑΡΗΣ αν ζούσε θα γινόταν αντικομμουνιστής... ΜΑΛΙΣΤΑ. ΟΙ Οπορτουνιστές τα μπερδεύουν με τον Καθρέφτη που δείχνει τον ευατο τους βουτηγμένο στα ΣΚΑΤΑ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. .... Διότι ο ΑΡΗΣ Κλήθηκε πριν βγει στο βουνό σε απολογία σε ..σιάντο και στο ΚΚΕ ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ για την δήλωση του και μετά τον κατέβασαν απο το βουνό για εξηγήσεις.... ΜΑΛΙΣΤΑ..... Εξηγήσεις απο τον ΑΡΗ που φυσικά τους ενημέρωσε για την Προβοκάτσια του ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΗ Τυρίμου Πράκτορα του ΜΑΝΙΑΔΑΚΙ σε αντίθεση με τους ΣΒΩΛΟ Μ.ΚΥΡΚΟ ΤΣΙΡΙΜΩΚΟ και τον Μενσεβίκο ΥΠΕΞ Γ.ΠΑΣΑΛΙΔΗ που δεν χρειαζόταν να δώσουν καμμία εξήγηση. ΛΟΓΙΚΟ..... Στον Σιάντο που το 3ο Γράμμα ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ για τον ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ δημοσιευμένο στην 2η ΚΟΜΕΠ του 1942 το βγάζει ...σεχταριστικό... και για αυτό λέει φτιάξαμε το ΕΑΜ σαν ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ. Δεν βάζω χαραχτηρισμό. Μου έρχονται πολύ βαριές Κουβέντες στο στόμα για τα ....παιδιά....... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Επίσης τώρα μαθαίνουμε οτι είναι υποτιμητικό να είσαι στην περφρούρηση σε συγκεντρώσεις του ΚΚΕ για την αντιμετώπιση Χαφιέδων της Αστικής τάξεις σαν τον Τυρίμο και τους ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΕΣ φίλους του Χίτλερ. Αρε Γίγαντα Γεωργιανέ με το Μουστάκι. Να αγιάσει το χέρι σου. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητέ Oberon,

    Επειδή με αφορμή το πρόσφατο άρθρο του Μ. Μαΐλη στον «Ρ» αναφορικά με τη δήλωση του Άρη επί δικτατορίας 4ης Αυγούστου αλλά και την εξίσου πρόσφατη απόφαση ανώτερου οργάνου του ΚΚΕ για την κομματική αποκατάσταση του τελευταίου η αντιΚΚΕ και αντικομμουνιστική παραμυθολογία με πυρομαχικά παλιάς (ΠΑΣΟΚικής) και νέας (ΣΥΡΙΖΑίικης) παραγωγής καλά κρατεί, επίτρεψέ μου τρεις σχετικές παρατηρήσεις.

    1.
    Είναι διαρρήδην ψέμα πως ο μικρότερος αδελφός του Μιχάλη Τυρίμου, Γιώργος Τυρίμος εκτελέστηκε ως τροτσκιστής μεταξύ 1936 και 1938 στην ΕΣΣΔ όπου είχε σταλεί για σπουδές. Απλούστατα αποκλείστηκε λόγω Β΄ Παγκοσμίου, Εμφυλίου και Ψυχρού Πολέμου στη Σοβιετική Ένωση και μπόρεσε να επιστρέψει στην Ελλάδα μόλις το 1960, όταν είχαν κάπως χαλαρώσει οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί ένθεν κακείθεν. Περισσότερα εδώ: http://www.mplokia.gr/?p=4941.

    2.
    Δεν είναι ακριβές το διαρκώς διαδιδόμενο και επαναλαμβανόμενο πως ποτέ και σε κανέναν πλην του Λευτέρη Αποστόλου ο Άρης είχε πει ότι υπέγραψε δήλωση κατόπιν εντολής, όπως εντελώς τελευταία ισχυρίστηκε και πάλι ο «πολύς» «ιστορικός» Γ. Πετρόπουλος (πρβ. http://www.ergatikosagwnas.gr/arthra/politiki/1740-i-dilosi-metanoias-tou-ari-velouxioti-kai-ta-dithen-dokoumenta-tou-rizospasti). Υπάρχει σε αναμνήσεις του Ανδρέα Τζήμα (Σαμαρινιώτη) που περιέχονται σε Έκθεσή του της 22/6/1960 προς το Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ υπαινικτική αναφορά στο γεγονός αυτό (ο Α. Τζήμας είχε αναλάβει το 1941 την καθοδήγηση της ΚΟΑ κι είχε έρθει σ’ επαφή με τον Άρη): «Όπως είπα πιο πάνω, ο Κλάρας ανήκε και αυτός στην Προσωρινή Διοίκηση. Είχε σχέ¬σεις και με τον Πανόραμα της Αθήνας. Δεν συγχωνεύονταν όμως μαζί του. Διατηρούσε ανεξαρτησία και ανέπτυσσε και ιδιαίτερη δουλειά. Όπως μας είπε αργότερα, όταν συν¬αντη¬θήκαμε, μπορούσε να βγάλει “τη φυλακή της Κέρκυρας στηριγμένος μόνο σ’ ένα ποδάρι„. Έκαμε τη δήλωση όμως μόνο και μόνο για ν’ ανασυγκροτήσει το κόμμα.» (βλ. όλο το κείμενο στο: Γρηγόρης Φαράκος, Άρης Βελουχιώτης. Το χαμένο Αρχείο — Άγνωστα Κείμενα, Εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα», Ε΄ έκδοση, Αθήνα 1998, σελ. 135–148).

    3.
    Οι «Αναμνήσεις» του Γιάννη Ιωαννίδη επιβάλλεται να λαμβάνονται υπόψη με την επιφύλαξη πως προέρχονται από άνθρωπο, ο οποίος «χρόνια πριν από το θάνατό του το 1967, άρχισε να παρουσιάζει, λόγω του διαβήτη, σοβαρά σημάδια αμνησίας, σε συνέχεια άνοιας, που εξελίχθηκε, όταν πέθαινε, σε σοβαρό σύνδρομο παράνοιας» καθώς τονίζει ο Πέτρος Ρούσος (βλ. Η Μεγάλη Πενταετία 1940–1945. Η Εθνική Αντίσταση και ο ρόλος του ΚΚΕ, Τόμ. Α΄, Αθήνα 1976, σελ. 219 και περισσότερα εδώ: https://www.blogger.com/comment.g?blogID=81787152277490965&postID=5974438086342791550&bpli=1) κι ότι είναι συν τοις άλλοις εκμαιευμένες με μεθόδευση. Για το λόγο αυτό δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να ανάγονται δίκην Ιεράς Αγίας Γραφής σε πεμπτουσία της πάντοτε αξιόπιστης ιστορικής μαρτυρίας.

    Άγρυπνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή