"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Η συλλογή μισαλλοδοξίας του "Βλαχογιάννειου Μουσείου" σταδιακά αποκαλύπτεται


Για ορισμένους από εμάς που, είτε λόγω επαγγέλματος, είτε λόγω προσωπικού ενδιαφέροντος ασχολούμαστε με την ιστορική έρευνα και τη μελέτη της Ιστορίας, η υπόθεση του "Βλαχογιάννειου Μουσείου" ήταν από παλιά γνωστή. Πρόκειται για ένα μουσείο του αίσχους που ανήκει στη Μητρόπολη Κοζάνης-Βέροιας και σήμερα φιλοξενεί την απόλυτη συλλογή μισαλλοδοξίας και διαστρέβλωσης της Ιστορίας, που ούτε η Χούντα στο Πολεμικό Μουσείο δεν τόλμησε να εκθέσει.

Στις κριτικές και τις διαμαρτυρίες μελών του blog σχετικά με τα εκθέματα, όταν περάσαμε ως τουρίστες από τη Βέροια, οι υπεύθυνοι του μουσείου είχαν απαντήσει: "Αν δεν σας αρέσει να μην ξαναέρθετε" και έπρεπε να κινητοποιηθεί ο Σύλλογος Φυλακισμένων Εξορισθέντων Αγωνιστών, ώστε το θέμα να λάβει μια κάποια δημοσιότητα. Χαρακτηριστικά, ούτε οι επί σειρά ετών δημοτικές αρχές της πόλης και οι ανάλογες επιτροπές παιδείας που είχαν συστήσει ανέλαβαν ποτέ να εξετάσουν το ζήτημα του "Βλαχογιάννειου Μουσείου", ούτε η περιφέρεια. Είτε λοιπόν υπήρξαν παντελώς αδιάφοροι, είτε σύμφωνοι με τη λογική των εκθεμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, το "Βλαχογιάννειυ Μουσείο" είναι ένα ιστορικό και πολιτιστικό έκτρωμα.

Ας δούμε πως το περιγράφει ο διευθυντής Α/Θμιας Εκπαίδευση Ημαθίας, που επισκέφθηκε το μουσείο τον περασμένο Ιούνιο, μετά από καταγγελία του ΣΦΕΑ:

«Τον περασμένο Ιούνιο, και μετά από έγγραφο του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) που μου κοινοποίησε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, επισκέφθηκα, με την ιδιότητά μου, το εν λόγω Μουσείο το οποίο στο ισόγειό του περιλαμβάνει μια αξιόλογη συλλογή από την ιστορία του Μακεδονικού Αγώνα.

Στο δεύτερο όροφο, περιλαμβάνονται εκθέματα που ανήκουν στην ιδιωτική συλλογή του υπευθύνου του Μουσείου και αναφέρονται κυρίως στην ιστορία του εμφυλίου πολέμου. Σε ορισμένα από τα εκθέματα αυτά, όπως σε φωτογραφίες και στολές, διαπίστωσα πως υπάρχουν πληροφοριακές ετικέτες με αναφορές όπως «συμμοριτοπόλεμος», «κομμουνιστοσυμμορίτες» κλπ, καθώς και μια στολή στρατηγού της Αστυνομίας ο οποίος καταδικάστηκε (σύμφωνα με το έγγραφο του ΣΦΕΑ) ως βασανιστής κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.

Μετά την προσωπική διαπίστωση, ενημέρωσα τον υπεύθυνο του Μουσείου για την υποχρέωσή του να συμμορφωθεί άμεσα με τις διατάξεις του Ν.1863/1989, που δεν επιτρέπει τη χρήση μισαλλόδοξων όρων για την περίοδο του εμφυλίου πολέμου, καθώς και για τον προαναφερόμενο στρατηγό της Αστυνομίας. Του έδωσα μάλιστα αντίγραφο του συγκεκριμένου Νόμου και του επέστησα την προσοχή πως σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα ενημερωθούν όλα τα σχολεία μας ώστε να μην επισκέπτονται ένα μουσείο που κακοποιεί την Ιστορία και υμνεί βασανιστές.

Ο υπεύθυνος του Μουσείου, και ιδιοκτήτης της συγκεκριμένης συλλογής, αποδέχθηκε τις παρατηρήσεις μας και δεσμεύτηκε να προβεί σε όλες τις αναγκαίες παρεμβάσεις, όπως ακριβώς του υποδείξαμε. Ο ίδιος όμως ζήτησε να έχει και τη σύμφωνη γνώμη της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας & Ναούσης, στην οποία ανήκει το Μουσείο. Για τον λόγο αυτό, επισκέφθηκα την ίδια ημέρα τον Μητροπολίτη, ο οποίος αγνοούσε το συγκεκριμένο θέμα, και συμφώνησε να αποκατασταθεί άμεσα η νομιμότητα και η ιστορική αλήθεια μέσα από όλες τις αναγκαίες παρεμβάσεις στο Μουσείο.

Μετά από όλα αυτά, είμαι βέβαιος πως με τη νέα σχολική χρονιά οι μαθητές μας, αλλά και οι επισκέπτες της Βέροιας, θα μπορούν να επισκέπτονται ένα Μουσείο που θα σέβεται τον εαυτό του, τον ρόλο και την εκπαιδευτική του διάσταση. Ένα Μουσείο που θα αναδεικνύει την Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας με απόλυτο σεβασμό στα ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα.»

Από τότε το αίσχος καλά κρατεί.

Ο "Ιστορικός Συλλέκτης Βέροιας" που ανήκει στον κ. Κανέλλο Ντόντο, συλλέκτη που συνεισφέρει στη συλλογή του μουσείου, με γνωστές πεποιθήσεις συνεχίζει να δημοσιεύει στο διαδίκτυο αναρτήσεις όπως αυτές:





Και άλλες αρλουμποειδώς ιστορικά τεκμηριωμένες φωτογραφίες όπως η παρακάτω:

Προφανώς δεν πρόκειται για τον Νίκο Παπακωνσταντίνου, οπλίτη της Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής, αλλά για ομιλία στην ορκωμοσία του ΕΤΑΞ στο Καλλιμάρμαρο.


Και προφανώς τίποτε στο μουσείο δεν έχει αλλάξει, όχι ότι αν άλλαζαν 5-6 ταμπέλες και αφαιρούσαν ορισμένα εκθέματα θα άλλαζε η βαθιά συντήρηση, η διαστρέβλωση και ο αναχρονισμός που το μουσείο αντιπροσωπεύει. Το ζήτημα όμως εδώ είναι ότι τα παιδιά της περιοχής επισκέπτονται ακόμα το μουσείο αυτό, ενημερώνονται για την ιστορία του τόπου τους, από ορισμένους "συλλέκτες" που με την ιστορική πρακτική και την έρευνα έχουν τόση σχέση, όση ο φάντης με το ρετσινόλαδο. Κι όλα αυτά, με κυβέρνηση της Αριστεράς, που ούτε αυτό το λίγο, το ελάχιστο δεν μπορούσε να διασφαλίσει για τους πολίτες της. Το αυτονόητο δηλαδή: Να μην γεμίζει ελεύθερα, ο κάθε τυχαίος, ο κάθε οπισθοδρομικός, ο κάθε εθνικιστής το κεφάλι τους με σκουπίδια. 

ΥΓ: Τα συγχαρητήριά μας στο Υπουργείο Παιδείας, στο Υπουργείο Πολιτισμού, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στη δημοτική αρχή της Βέροιας και στους συλλόγους γονέων της πόλης. 


Για την επίσκεψη του διευθυντή Α/Θμιας δείτε εδώ


5 σχόλια:

  1. Αγαπητέ oberon,με θέλω να σου ζητήσω να γραψεις σχετικά με την ιστορία που παίχτηκε στον Φενεο κατά την κατοχη. Όπως πιθανόν έχεις αντιληφθεί το τελευταίο διάστημα αναπαράγεται στο διαδίκτυο συνεχώς αποσπάσματα βιβλίου κάποιου Μπουγά κ ο σχολιασμός καλά κρατεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μιλάω για το παρακατω "γεγονός", γράψε σχετικά αν το γνωριζεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Παλιό φρούτο και υπάρχει και ανάλογη φήμη για την τρύπα της Τατάρνας

      Διαγραφή