"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

«Το χιόνι τη σκέπασε και μόνο η αρβύλα φαινόταν»


«Μια πραγματική ιστορία ... με τον Μπελογιάννη»



Ευχαριστώ πάρα πολύ τη φίλη μου Αγνή Κόκκα που θέλησε να μοιραστεί μαζί μας μια πτυχή της προσωπικότητας του Μπελογιάννη, από μια μαρτυρία της μητέρας της.

Όπως την ονομάζει η ίδια, είναι "μια πραγματική ιστορία για τον Μπελογιάννη", Πολιτικό Επίτροπο του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (Δ.Σ.Ε.).

Οι πρωταγωνιστές: Νίκος Μπελογιάννης και Μαριάνθη Νούσια – Λιάκου.

Ο Νίκος Μπελογιάννης κατά την διάρκεια της συγκρότησης και δράσης του ΔΣΕ «χρεώθηκε» με πολλά και σημαντικά καθήκοντα. Ανάμεσα σ΄ αυτά και του Πολιτικού Επιτρόπου της 10ης Μεραρχίας του Δ.Σ.Ε. που εκτός των άλλων φρόντιζε για την φυσική και ηθική κατάσταση των μαχητών. Στις πορείες που ήταν συνεχείς, οι Π.Ε. ανεβοκατέβαιναν την φάλαγγα για να εμψυχώσουν και να στηρίξουν κάθε αδύναμη περίπτωση που εμφανίζονταν.

Νίκος Μπελογιάννης

Η Μαριάνθη Νούσια – Λιάκου, γεννήθηκε στην Σμιξη Γρεβενών τον Νοέμβριο 1930. Όλη η οικογένειά της συμμετείχε στον αντιφασιστικό αγώνα μέσα από τις γραμμές της αντίστασης καισυγκεκριμένα του ΕΑΜ. Μετά την Απελευθέρωση αντί για ειρήνευση και ευημερία, βρίσκουν την οικογένεια να διώκεται για την δράση της στον καιρό της κατοχής. Τον Μάρτη του 1947, στα 16,5 χρόνια της, συλλαμβάνεται μαζί με τον πατέρα της στο χωριό και χάρη σε κάποιες συγκυρίες αφέθηκε ελεύθερη, ενώ ο πατέρας της φυλακίστηκε. Τα δυο της αδέλφια είναι ήδη αντάρτες. Ο ένας για να τη γλυτώσει μπόρεσε και την ανέβασε στο βουνό. Τελείωσε τη σχολή νοσοκόμων του ΔΣΕ. Πολέμησε πάντα στην πρώτη γραμμή. Για τη γενναιότητα που υπέδειξε στη μάχη της Φλώρινας πήρε μετάλλιο Ανδρείας. Στ συνέχεια ακολούθησε το δρόμο της Πολιτικής Προσφυγιάς (ΕΣΣΔ). Πέθανε αφού επαναπατρίσθηκε στην Ελλάδα, στις 2 Ιούλη 2014.

Μαριάνθη Νούσια – Λιάκου

Μαριάνθη Νούσια – Λιάκου με άλλους μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ.

«Σε μια απ’ τις πολλές εξαντλητικές και ατέλειωτες πορείες, που έφταναν τον άνθρωπο στα όριά του, κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες, βρέθηκε η νεαρή τότε – 18χρονη Μαριάνθη - χειμώνα καιρό και με το χιόνι να σφυροκοπά στα πρόσωπα και την παγωνιά να «απορουφάει» κάθε ικμάδα, ακόμα και από τα πιο σκληρά και μπαρουτοκαπνισμένα παλλικάρια, βρέθηκε η μικρή ανταρτοπούλα. Η νύχτα, πυκνή σαν πίσσα, η παγωνιά να αδρανοποιεί κάθε λειτουργία και η νύστα να σφραγίζει τα μάτια, συμπλήρωναν όλες τις προϋποθέσεις για να ξεκοπεί η φάλαγγα. Μια απ’ τις πρώτες συμβουλές που έδιναν στους αντάρτες ήταν ποτέ και κάτω απ’ οποιεσδήποτε συνθήκες εξάντλησης να μη σταματήσουν για ξεκούραση όταν υπάρχει παγωνιά και χιονοθύελλα.        Πολλές άλλωστε ήταν οι περιπτώσεις που μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ που παραβίασαν αυτόν τον κανόνα και "έσβησαν" για πάντα …
 
Όσο και αν προσπάθησε ( η μάνα μου), πέφτει στο χιόνι για λίγο, για μια ανάσα.

Η κόπωση, η πείνα, η ταλαιπωρία και το χιόνι να πέφτει ασταμάτητα την αποκοίμιζε νοιώθοντας μια γλυκιά ζεστασιά να σκεπάζει το κορμί της. Έτσι αρχίζει να παγώνει κάποιος χωρίς να το καταλάβει.

Η φάλαγγα προχώρησε, δεν τη πρόσεξε κανείς. Όλοι βρίσκονταν σε μια παρόμοια, οριακή κατάσταση.

Το χιόνι την σκέπασε και μόνο η αρβύλα φαινόταν.

Άρχισε να χαράζει. Για μεγάλη της τύχη ακλουθούσε ο Μπελογιάννης με υπασπιστή και άλλους συντρόφους πάνω σε άλογα. Πάντα στο τέλος της φάλαγγας υπήρχαν αντάρτες για να συνδέουν την φάλαγγα αν ξεκόβονταν ή για να «μαζεύουν» τους ξεκομμένους. Βλέποντας την αρβύλα της μικρής μαχήτριας κατεβαίνει από το άλογο. Την ξυπνάει, προσπαθεί να τη συνεφέρει και την τρίβει με χιόνι για να ζεσταθεί. Βγάζει ένα ζευγάρι κάλτσες δικές του και τις φοράει στα παγωμένα πόδια του κοριτσιού. Τη ανεβάζει πάνω στο άλογο για να ανακτήσει δυνάμεις και μαζί φτάνουν τους υπόλοιπους.

Την έσωσε την μάνα μου ο Ν. Μπελογιάννης!

Η ίδια μετά ρώτησε και έμαθε ποιος ήταν ο Άνθρωπος που την έσωσε εκείνη τη κρύα νύχτα.

Αυτός ήταν ο Άνθρωπος Μπελογιάννης!»


8 σχόλια:

  1. Πραγματικά αυτός ήταν ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ. Αντίθετα οι ...αλλοι ανθρωποι.... του στέρησαν την υποψηφιότητα στης Εκλογές του 1951 στο Ψηφοδέλτιο της ...ΕΔΑ.... μέσα στο ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΙΣΟΣ. ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΑΘΑΝΑΤΟΣ. ΑΛΗΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παναγιώτη, ας μείνουμε στον ηρωισμό του Μπελογιάννη και ας αφήσουμε τους βαρείς χαρακτηρισμούς.Γιατί τότε, πρέπει ν αναφερθούμε και στο χαρακτηρισμό του Πλουμπίδη ως χαφιέ, που στέρησε τη ζωή από το Μπελογιάννη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι αγιογραφίες που ακούμε για τον Μπελογιάννη κάποιες στιγμές μου φέρνουν στον νου ότι ο Ν Μπελογιάννης ήταν ΠΕ της ταξιαρχίας του Γιαννούλη (ενός από τους ικανότερους αξιωματικούς του ΔΣΕ). Ο Γιαννούλης δολοφονήθηκε τον Αύγουστο του 1948 και ο "θάνατός" του αποτέλεσε ανακούφιση για τον ΕΣ σε αυτόν τον "θάνατο" τι ρόλο έπαιξε ο ΠΕ; Ο Κασάπης υπήρξε αποκαλυπτικός: "Κυκλοφορεί η φήμη ανάμεσα στους συντρόφους ότι παρά την αρχική του σθεναρή μαζί μου στάση, έκανε νερά στην υπόθεση Γιαννούλη".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η φήμη δεν αποτελεί Ιστορία, ούτε καλή πρακτική για την Ιστορία με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την Έλλη Παπά. Η υπόθεση του Γιαννούλη ελλείψει ντοκουμέντων δεν έχει εξακριβωθεί, μέρος μόνο αναφορών και γραμμάτων του στο Ζαχαριάδη σώζεται σήμερα, στα οποία ο Ζαχαριάδης τον παροτρύνει να σπάσει τις κατηγορίες καταλαμβάνοντας τις γνωστές θέσεις του ΕΣ. Βέβαια ο Ζαχαριάδης ούτε παρών ήταν τότε εκεί, ούτε είχε δικαιοδοσία για την υπόθεση Γιαννούλη. Επίσης, δικαιοδοσία επί του στρατοδικείου δεν είχε ούτε ο ΠΕ, παρά μόνο μπορούσε να καταθέσει. Ωστόσο δεν σώζονται καταθέσεις για την υπόθεση Γιαννούλη. Αμφιβάλλω για το εάν ο Μπελογιάννης συνέβαλλε με κάτι άλλο πέραν της κατάθεσής του στην υπόθεση και ελλείψει στοιχείων οπως ξαναείπα τα υπόλοιπα είναι εικασίες και αόριστες υποθέσεις. Αν θες την προσωπική μου γνώμη, ο Γιαννούλης κακώς κάκιστα εκτελέστηκε. Στο κατά πόσο τα περί Μπελογιάννη είναι "αγιογραφίες", έχω να πω ότι εάν πιστεύεις και γνωρίζεις τη ορθόδοξη ιστορία, ο Μπελογιάννης κονταροχτυπιέται επάξια με διάφορους αγίους και αγίες ως προς τον ρόλο του στην υπόθεση του λαού και των λαών, της ευτυχίας της ανθρωπότητας κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η δολοφονία Γιαννούλη είναι πράγματι μια πολύ σκοτεινή υπόθεση, έγινε ακριβώς τις ημέρες της αποχώρησης του Μάρκου και της ρίξης με τον Τίτο, η όλη διαδικασία έγινε εντός ελαχίστων ωρών (ακριβώς όπως γινόταν το ξακαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ γκάκστερ στο Σικάγο), οι δολοφόνοι που έστειλε ο Γούσιας (και ο Γούσιας δεν κατουρούσε χωρίς την έγκριση του Ν Ζαχαριάδη) τον εκτέλεσαν ως που να πει κίμινο, ο Μπελογιάννης ήταν ΠΕ στην ταξιαρχία αυτή και η γνώμη του ήταν βαρύνουσα και καθοριστική, άρα σίγουρα έπαιξε ρόλο στην δολοφονία του Γιαννούλη. Φυσικά πρακτικά της "δίκης" δεν υπάρχουν διότι δεν έγινε καμιά δίκη, μεταξύ τους τα είπαν και μετά δούλεψαν τα αυτόματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι φίλε Pluton, εδώ κάνεις λάθος. Η αρμοδιότητα των ΠΕ δεν αφορούσε το ζήτημα της απονομής δικαιοσύνης (βλ. το εγχειρίδιο του ΠΕ του ΔΣΕ). Αφιβάλλω ιδιαίτερα για την ανάμιξη Ζαχαριάδη. Ξέρω ότι για αυτή την υπόθεση έγραψαν πολλοί, όμως η απουσία Ζαχαριάδη είναι ντοκουμέντο και δεδομένο. Ο Γούσιας επίσης χαρακτηριζόταν από απαράδεκτες συμπεριφορές τέτοιου τύπου, χωρίς έγκριση από κομματικές επιτροπές και παραβαίνοντας το στρατιωτικό κανονισμό. Για παράδειγμα, στο βιβλίο του Αρ. Θεοχάρη θα δεις πως λειτούργησε στο Αρχηγείο ΦΦ. Επίσης, ο Μπελογιάννης βεβαίως ήταν ΠΕ της Ταξιαρχίας, όμως για ζητήματα του ΓΑ και της στρατιωτικής διοίκησης είχε εξαιρετικά περιορισμένο ρόλο. Αν με ρωτάς, δεν πιστεύω ότι ο Γούσιας καν τον ρώτησε.

      Διαγραφή
    2. Φοβάμαι ότι διαφέρουν οι απόψεις μας για τον Γούσια, για τον άνθρωπο αυτόν υπάρχουν μόνο αρνητικές μαρτυρίες, το μόνο που τον κρατούσε ζωντανό ήταν όχι φυσικά η ανύπαρκτη ικανότητά του, αλλά η τυφλή υπακοή του στον Ν Ζαχαριάδη, αυτός ο αγράμματος γκαφατζής κατέληξε να γίνει αρχιστράτηγος του ΔΣΕ! Ο Γιαννούλης ήταν ίσως ο ικανότερος μαζί ίσως με τον Διαμαντή αξιωματικός. Η δολοφονία του ήταν εντολή του ίδιου του Ν Ζαχαριάδη δεν εκτελείται έτσι ένας διοικητής ταξιαρχίας... της αποτελεσματικότερης του ΔΣΕ (μη κρίνεις από την διάλυση της ταξιαρχίας του το 1948, ο ΔΣΕ είχε μια ασθένεια που κανένας γιατρός δεν μπορούσε να γιατρέψει, η ασθένεια αυτή λεγόταν "πολεμίτιδα").

      http://pluton22.blogspot.gr/2015/03/blog-post_27.html

      Διαγραφή
  6. Έχουμε δει φωτογραφίες τις ίδιες και τις ίδιες για τον Ν Μπελογιάννη. Να και μια που την βλέπω για πρώτη φορά.

    https://lh3.googleusercontent.com/proxy/9UL9I1KZKL1qWxtd8cb2sBaXvqZcse0lY0AW3cImKP0WlUVCIaXgXqNZn6Lz6lNyv_o_WQhPjcxRjMnro6oMKR-luluSNadJgBjRqjQUjTW3s6wdOQ=s0-d

    ΑπάντησηΔιαγραφή