"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Ο σκύλος Γκραφ, ο Λεωνίδας και το Μπλόκο της Καλαμάτας


Ο Κόκκινος Φάκελος έχει εξετάσει ξανά το περιστατικό του Γερμανού αντιφασίστα "Λεωνίδα" και του σκύλου του, ο οποίος έσωσε πατριώτες του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στην Καλαμάτα και εντάχθηκε στις γραμμές του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα πολεμώντας τους ναζί και φασίστες κατακτητές. Με χαρά σήμερα θα σας παρουσιάσουμε μια σημαντική μαρτυρία για τη δράση του "Λεωνίδα" και του σκύλου του, που επιβεβαιώνει την ύπαρξή τους, καθώς και μια υψηλής ανάλυσης φωτογραφία των δύο ηρώων του αγώνα. 

Για τη μαρτυρία ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον φίλο Θεοδωρή Κουβάτσο:

Έφυγε στα εννέα του χρόνια από την κατοχική Καλαμάτα για το βουνό. Η οικογένεια δεν μπορούσε να συντηρηθεί και αντί για το σχεδόν βέβαιο θάνατο, επιλέχθηκε το ρίσκο μιας πιθανής επιβίωσης στο βουνό. Ο Διονύσης Χριστακόπουλος θυμάται και μας εξιστορεί.


-Έφυγα για το βουνό και με έπιασε το σούρουπο να βρίσκομαι σε ένα έλος απελπισμένος, μέχρι που βλέπω ένα τσοπάνο και πήγα να του πω να με πάρει να κοιμηθώ στη στάνη. Τελικά ήταν ο τρίτος γιός του βυρσοδέψη Μελιγκώνη, ο οποίος επειδή θα γύρναγε στην Καλαμάτα, με πήγε στο Μαυρομάτι Μεσσηνίας, το πιο κοντινό χωριό και με πήγε στον Παναγιώτη Πετρόπουλο (παρατσούκλι Επίτροπος).

Με κράτησαν σαν ψυχογιό, παρέμεινα επονίτης χωρίς αθλητική δραστηρότητα πιά και φύλαγα τα πρόβατα. Μου είχαν αφήσει ένα τουφέκι – γκρα και η αποστολή μου ήταν επιβλέποντας τα πρόβατα, από ένα ψηλό σημείο να ειδοποιώ με 3 πυροβολισμούς αν έρχονταν Γερμανοί και με 2 αν έρχονταν ταγματασφαλίτες, είχα και ένα κυάλι με το οποίο έβλεπα τις στολές γκρί – σταχτί οι Γερμανοί και καφέ οι ταγματασφαλίτες.

-Πώς εξελίχθηκε η δράση σας αυτή;

-Μία μέρα όμως βρέθηκα περικυκλωμένος από μεγάλη δύναμη Γερμανών και τα έχασα, πέταξα το μπερέ μου που έγραφε ΕΠΟΝ και βούτηξα σε κάτι βάτα χωρίς καν να ξέρω το βάθος, μπορεί και να σκοτωνόμουνα. Ήρθε ένας Γερμανός με προτεταμένο το αυτόματο με έβγαλε έξω με χάιδεψε στον ώμο και στο κεφάλι μιλώντας στη γλώσσα του έδειξε ότι επειδή ήμουν μικρός δεν ήθελε να μου κάνει κακό. Μάλιστα επειδή είχε και βαθμό, έμεινε εκεί μέχρι να περάσουν και οι υπόλοιποι για να με προστατέψει, αφού άλλοι με κλωτσούσαν, άλλοι με χαστούκιζαν, ένας ήθελε να με πυροβολήσει, αλλά αυτός τους έδιωχνε.

-Τί επακολούθησε;

-Αφού έφυγαν αυτοί και ήρθα σε επαφή με χωρικούς μου είπαν ότι πρέπει να πάω μήνυμα στο χωριό Ανδρούσα, ότι οι Γερμανοί πάνε για αντίποινα γιατί στην περιοχή τους είχαν σκοτωθεί δικοί τους. Τις επικοινωνίες μας και το συντονισμό μας τις κάναμε στο νεκροταφείο της περιοχής και την εκκλησία του, γιατί ήταν το μόνο σημείο που δεν υποπτευόντουσαν.

Με έβαλαν σε ένα γάιδαρο με κοφίνια με κολοκυθάκια, για να μην κινώ υποψίες, έκρυψα και το χαρτί με το μήνυμα στο λάστιχο του σώβρακου που φόραγα και ξεκίνησα από το μονοπάτι για να πάω πιο γρήγορα από αυτούς που πήγαιναν από τη δημοσιά – τον κυρίως δρόμο. Στο δρόμο έπεσα πάλι σε Γερμανούς, αλλά πρόλαβα και έκρυψα το σημείωμα στο αυτί του γαϊδάρου, που έκανε κινήσεις ενόχλησης και εγώ του έλεγα «ησύχασε θα σε πάω να πιείς νερό», για να δικαιολογώ την ανησυχία του.

Με άφησαν και λίγο πιο κάτω με σταματάνε 5-6 Γερμανοί με έναν επικεφαλής που φόραγε τη σβάστικα, με ρώτησαν από πού είμαι και είπα από το Μαυρομάτι, με ρώτησαν ποιανού και είπα του Επίτροπου. Τότε με αντιμετώπισαν φιλικά γιατί ήταν αντάρτες μεταμφιεσμένοι σε Γερμανούς. Τους ενημέρωσα, πήγαν στην Ανδρούσα, ταμπουρώθηκαν όλοι, φανταστείτε το λόφο του Λυκαβηττού να είναι στην κορυφή το χωριό και οι Γερμανοί να έρχονται από κάτω.

-Πώς εξελίχθηκε η κατάσταση;

-Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει εξολόθρευση των Γερμανών, μεταξύ αυτών και του Γερμανού που μου είχε σώσει τη ζωή. Έγινε τέτοια αιματοχυσία, που κάποιοι Γερμανοί ταμπουρωμένοι πίσω από πηγάδι όταν σκοτώθηκαν και έγειραν στο χείλος του, το αίμα πότισε τόσο το νερό, που μετά ο γάιδαρός μου δεν το έπινε.

Για αντίποινα οι Γερμανοί έκαναν το Μπλόκο της Καλαμάτας και νοιώθω υπεύθυνος κατά μία έννοια, το λέω για πρώτη φορά. Αν δεν ειδοποιούσα την Ανδρούσα θα σκοτώνονταν οι κάτοικοί της, την ειδοποίησα και σκοτώθηκαν Καλαματιανοί και ο Γερμανός σωτήρας μου. Στην Καλαμάτα εκτελέστηκαν πάνω από 200.

-Σας έχει μείνει κάποιο περιστατικό έντονα στη μνήμη;

-Υπάρχει ένα σημαντικό περιστατικό με το Λεωνίδα (Γερμανός με το όνομά του να είναι αυτό) που είχε βαθμό υποσμηναγού και ήταν δάσκαλος σκύλων, ειδικός σαμποτέρ και υπασπιστής του ανώτατου Γερμανού διοικητή της ευρύτερης περιοχής. Αυτός του έδωσε δύο στρατιώτες και του είπε να εκτελέσει 50 Καλαματιανούς από τους συλληφθέντες. Όταν οι στρατιώτες πήραν το παράγγελμα του Λεωνίδα να σκοπεύσουν, έκανε νόημα στο σκύλο τον Γκραφ που πέταξε κάτω τους δύο και ο Λεωνίδας τους πήρε τα όπλα, απελευθέρωσε τους 50 και έφυγε στο βουνό όπου μπήκε στον ΕΛΑΣ.

Επειδή ήταν αξιωματικός του εχθρού, ο Βελουχιώτης είχε αντιρρήσεις και τότε ο Αλοίμονος του λέει, «κάτσε και θα δεις ότι δεν είναι κατάσκοπος». Τον βάζει να δώσει στο σκύλο το παράγγελμα «φασίστα» και δείχνει τον Βελουχιώτη. Ο σκύλος ορμάει στον Άρη και τον ξαπλώνει και ακολουθεί το παράγγελμα «παρτιζάνο», όπου ο σκύλος τον αφήνει και γίνεται αρνάκι.

Όταν απελευθερώθηκε η Καλαμάτα είχαν μείνει ταγματασφαλίτες μέσα στο ξενοδοχείο Πάνθεον και το σχολείο Μπενάκη, είχαν πυρομαχικά, πυροβολούσαν προς όλες τις κατευθύνσεις και εγώ έμεινα έξι ώρες πίσω από μία μεγάλη κολώνα γιατί όποτε έκανα να βγω μου έριχναν.

Ο Λεωνίδας σύρθηκε σε ένα χαντάκι με το σκύλο του έδωσε τέσσερις μικρές νάρκες σαν τα πιατάκια του γλυκού, ο σκύλος τα έβαλε σε ισάριθμες γωνιές του ξενοδοχείου και το ανατινάξαμε. Έτσι γλίτωσα εγώ και φοβήθηκαν οι ταγματασφαλίτες που ήταν στο σχολείο Μπενάκη και παραδόθηκαν.

Συνέντευξη: Νάσος Μπράτσος





4 σχόλια:

  1. Ο πατέρας μου (Κοττής Γιώργος) ανταρτοεπονίτης στο 8ο σύνταγμα του ΕΛΑΣ στο λόχο του Τάσου του Κατούνα μιλούσε με τα καλύτερα λόγια για τον "Λεωνίδα" και τον σκύλο του τον "μπίλο".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εάν βρεθεί γράψτε και για το γερμανικό λυκόσκυλο τον "Τζάκ" που "έδρασε" κατά την Κατοχή με τα ΑΕΤΟΠΟΥΛΑ στην Δραπετσώνα/Κερατσίνι/Λιμάνι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΘΕΜΑ 1ον.

    Παρακολουθώντας την Συνέντευξη Τύπου στα Σκόρπια.....23/3/2018 (δύο μέρες πριν 25/3/1821!!!)



    Μιλά ο "Δικός" μας ΜΚΟ για ..... Εντιμω Συμβιβασμό.....!


    Δηλαδή ο "Τίποτας" έρχεται και Σου κλέβει το Ιστορικό Σου Όνομα και Τον Πολιτισμό Σου Το Αίμα Σου και .... ΕΣΥ .... ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΣΕΑΙ.... ΜΕ ΕΝΤΙΜΩ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ!!!!!


    Αλλά το Ιστορικό Ερώτημα Είναι: Πότε οι Λακέδες Ιστορικά Είχαν Τιμή;;;;;;


    ΚΑΝΕΝΑ ΟΝΟΜΑ/ΛΕΞΗ/ΟΡΟΣ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ΣΤΑ ΣΚΟΡΠΙΑ!!!!!


    ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΟΣ ΟΔΗΓΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΗ ΦΥΣΙΚΟΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΤΡΟΧΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ!!! (ΟΠΩΣ ΑΡΜΟΖΕΙ ΣΕ ΈΝΑ ΑΠΟΙΚΙΑΚΟ ΜΑΧΑΛΑ!)



    ΑΝΑΓΚΑΙΑ και ΑΜΕΣΗ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΚΡΟΤΕΛΕΥΤΙΑΣ ΠΡΑΞΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ!!!!!





    ΘΕΜΑ 2ον.

    Μαθαίνουμε Ιστορία και Γεωγραφία!

    1. Αυτό που "λέγεται" Γεωγραφικά Μακεδονία και εκτείνεται μεταξύ Ελλάδος Σκοπίων και Βουλγαρίας ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ! ΔΙΟΤΙ επί Οθωμανίας και με την ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ/ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ όρισαν ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΤΗΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"!!! Ο ΛΟΓΟΣ: Ο ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΣ ΠΡΟΣΥΛΙΤΙΣΜΟΣ του Οθωμανικού Πατριαρχείου/Κων.Πόλεως ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΣΥΠΝΟΙΑ ΜΕ ΤΑ ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΣΟΥΛΤΑΝΩΝ ΤΗΣ ΟΘΩΜΑΝΙΑΣ (βλέπε άλλωστε Των Αφορισμών των πολλών Ελληνικών ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΝ πριν το 1821 από το ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ Κων/Πόλεως-Φανάρι!!!)!

    Τόσο το "ΦΑΝΑΡΙ" ΌΣΟ ΚΑΙ ΌΛΟΙ ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΌΤΙ Η Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ΕΙΝΑΙ 99% ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ 1% ΣΤΟ .... ΒΟΡΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ (διότι η Αλβανία είναι Ένα Κρατικό Konstruckt/Construkt!)! Τώρα τα ... 3-5 χιλιόμετρα πιό βόρεια σε ΟΛΟ ΤΟ ΜΗΚΟΣ ΤΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ δεν τα πέρνουμε υπόψιν!!!

    2. Για ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ 1. ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ... ΡΩΜΑΙΟΥΣ!!!

    3. Το Εθνικό Ερώτημα Είναι: Γιατί στην "Μοντέρνα" sic Αθήνα ... ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΟΘΩΜΑΝΙΚΟΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΑ ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ ΚΑΙ ΧΡΥΣΟΒΟΥΛΑ;;;;

    ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ (Πέρα Από Αγγλοαμερικάνικη Αποικία) Είναι Συνάρτηση του Ανθελληνικού Φαναριού/Πατριαρχείου;;;

    Γιατί το Ελληνικό Κράτος ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑΖΙΣΤΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ (ναί καλά διαβάσατε!!!!) Συμφωνία/Αντίληψη του Συνεδρίου της .... ΒΙΕΝΝΗΣ/ΑΥΣΤΡΙΑΣ ΤΟ ... 1813/14 μέχρι ΣΗΜΕΡΑ-ΤΩΡΑ;;;;;;

    ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΜΕ.....




    Σημ. Παράδοση του Ονόματος/Ορου "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ" ΕΣΤΙ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ!!!!! Εφαρμογή της ΑΚΡΟΤΕΛΕΥΤΙΑΣ ΠΡΑΞΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ... 114/120 !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΌΛΟΙ ΚΑΙ ΌΛΑ ΣΤΟ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ!!!

    Εσείς που ξέρεται τα πολλά και ο νους Σας κατεβάζει....

    ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΑΙ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΤΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΚΑΙ ΚΑΙ!!!

    Ο Ναζιστοφασισμός ΔΡΑ "Επιστημονικά" Ανάλογα Των Χρονικών Εποχών Του ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΊΑ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ (Αυτό τον Ανάλυσαν Διεξοδικά κάποιοι Φίλοι μου!

    Ο Ναζιστοφασισμός ΤΟΤΕ δρούσε ΟΠΩΣ ΞΕΡΟΥΜΑΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΑΙ (Ευτυχώς που Υπήρχε η Σοβιετική Ενωση με Τον Κόκκινο Στρατό)

    Στην Εποχή Της "Βιομηχανικής Επανάστασης" ο Ναζιστοφασισμός ΔΡΟΥΣΕ σε και με Επιστημονικοφάνεια της Δαρβινικής Θεωρίας! (Σαυτό Έχουν γίνει ήδη Αναλύσεις!)

    Στο Σήμερα στην "Μοντέρνα" Νεοεποχήτικη (New Age) Χρονική "Εξέλιξη" Του Καπιταλιστικού Κεφαλαίου στην Ιμπεριαλιστική Πορεία Του ο Ναζιστοφασισμός ΔΕΝ ΔΡΑ ΟΠΩΣ π.χ. 33-45 Αλλά ΕΙΚΟΝΙΚΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ (Που Εμπεριέχεται το ΣΤΡΕΒΛΟ ΝΕΟΕΠΟΧΗΤΙΚΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ)!

    ... ΟΙ Νόμοι είναι το ΣΦΑΞΙΜΟ ΤΟΥ ΣΦΑΓΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ... ΘΕΛΗΣΗ ΤΟΥ!!!

    Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΤΑΝΤΑ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΣΑΠΙΟΥ ΤΟΥΣ ΧΡΗΜΑΤΗΣΤΗΡΙΟΥ!!!

    ΑΥΤΗ ΕΣΤΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ (ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ! Κόψτε το Ψέμα για "Πολλές Αλήθειες" ΕΙΤΕ ΣΑΣ/ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΕΙΤΕ ΌΧΙ!!!)!!!

    ΌΛΑ ΤΑ ΆΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΠΙΑ ΚΑΙ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή