"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Ο εσταυρωμένος του Εμφυλίου


"Πατρίς - θρησκεία- οικογένεια". "Ορθόδοξο έθνος" και τα λοιπά συναφή, όλα κληρονομιές της Χούντας από το αστικό ιδεολόγημα του Εμφυλίου. Οι παπάδες, ένοπλοι συνοδεύουν μονάδες του Εθνικού Στρατού ενάντια στους άθεους κομμουνιστές ήδη από το 1948. Φυσικά το εθνόσημο φέρει την "κορώνα του Βασιλέα και τον σταυρό του Κυρίου". 

Κι όμως ετούτες οι σκέψεις δεν είναι παραλήρημα των 1 και 50, γιατί φίλες και φίλοι ετούτη την ώρα έπεσε στα χέρια μου μια φωτογραφία του εσταυρωμένου του Εμφυλίου. Όχι δεν μιλάω για κάποιο θαύμα. Μιλάω για τον εσταυρωμένο που ήταν ο Θύμιος Καψής του ΔΣΕ Εύβοιας.

Είχα διαβάσει στα βιογραφικά του στοιχεία ότι όταν έπεσε νεκρός το Νοέμβρη του 1949 το κορμί του σταυρώθηκε και περιφέρθηκε στην πλατεία της Χαλκίδας. Σαφώς υπάρχουν οι φωτογραφίες, των αλητών που τον είχαν δέσει νεκρό πάνω σε μια σκάλα, αλλά όχι κάποια φωτογραφίας ... σταύρωσης. 

Το είχα θεωρήσει τότε υπερβολή, κι ας επέμενε ο μπαρμπα-Τάκης, ο Ευβοιώτης ότι συνέβη. 

Κι όμως η φωτογραφία υπάρχει και βρήκε το δρόμο της στο blog μας. 

Ναι, ο Θύμιος Καψής σταυρώθηκε. 

Κι έτσι τώρα, συμπληρώθηκε το τρίπτυχο της εθνικοφροσύνης με τρεις φωτογραφίες απολύτως ενδεικτικές του περιεχομένου του 

Πατρίς: Ο Δ. Γιαντζής, ο Θρασύβουλος Τσακαλώτος και ο πατρόνας της ελληνικής αστικής τάξης, στρατηγός Τζειμς Βαν Φλιτ πάνω από τα πτώματα των ανδρών και γυναικών του ΔΣΕ στο Γράμμο. Μετά το "ιδού ο στρατός σας" ακολούθησε το "ιδού οι νεκροί σας".



Οικογένεια: Η φωτογραφία του David Seymour από τις δεκάδες χιλιάδες φτωχών, υποσιτισμένων ανθρώπων που εκτόπισε ο Εθνικός Στρατός, για να βαφτιστούν ως "ανταρτόπληκτοι".




Θρησκεία: Ο εσταυρωμένος του Εμφυλίου, Θύμιος Καψής, αξιωματικός του ΕΛΑΣ, επικεφαλής του ΔΣΕ Εύβοιας. 




Αυτό ήταν το αστικό κράτος του εμφυλίου κι αυτό είναι το πραγματικό τρίπτυχό του. 

Καλή σας νύχτα.



Πηγή φωτογραφίας Καψή: Προσωπικό Αρχείο κ. Ραπίδη.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου