"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Φασισμός: Το ανατριχιαστικό παράδειγμα της Villa Baviera



Η ιστορία της Δικτατορίας της Χιλής είναι γνωστή αρκετά, αν και όχι σε όλες της τις διαστάσεις. Όμως η Villa Baviera και η ιστορία της, μιας ιστορία αιρέσεων, παιδεραστίας, βασανιστηρίων και φασισμού δεν είναι καθόλου γνωστή. 

Η ιστορία της Villa Baviera ξεκινά με την ιστορία του ιδρυτή της Paul Schäfer. Ο Paul Schäfer γεννήθηκε το 1921 στο Τρόισντορφ της Γερμανίας. Σε νεαρή ηλικία έγινε μέλος της Χιτλερικής Νεολαίας. Έλαβε μέρος ως μέλος των Waffen SS σε διάφορες επιχειρήσεις του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και έλαβε το βαθμό του Λοχαγού. Μετά τον πόλεμο περνά για ένα διάστημα σε αφάνεια, έως το έτος 1959 που ιδρύει την Ιδιωτική Κοινωνική Ιεραποστολή. Ήδη από τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας της, ο Schäfer κατηγορείται για παιδεραστία και ενώ η υπόθεσή του διερευνάται, διαφεύγει με μερικούς του υποστηρικτές στη Δυτική Γερμανία. 

Ο Schäfer ήταν βαθιά επηρεασμένος από τη ναζιστική φιλοσοφία και τις πρακτικές της και από τον αμερικάνο θεολόγο William M. Branham, αιρετικό του χριστιανισμού, που υποστήριζε μια νεολογική προσέγγιση των "αυστηρών διδαγμάτων της Βίβλου, όπου η γυναίκα πρέπει να υποτάσσεται πλήρως στον άνδρα", ενώ παράλληλα υποστήριζε την ύπαρξη οραμάτων της Αποκάλυψης, όπως τη βύθιση του Λος Άντζελες στον ωκεανό και άλλα τέτοια. 

Μερικά χρόνια μετά, ο Schäfer εμφανίζεται στην προδικτατορική Χιλή ιδρύοντας την ιεραποστολή-αίρεση Colonia Dignidad, που εμφορούνταν από αντικομμουνιστικές και νεοαποκαλυπτικές θέσεις. Η αίρεση είχε ως έδρα της τη Villa Baviera, 35 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη Παράλ. Στην αίρεση ανήκαν περίπου 300 μέλη γερμανικής και χιλιάνικης καταγωγής. Σταδιακά, η αίρεση αναπτύχθηκε και βασισμένη στην αγροτική εργασία των μελών της δημιούργησε ένα μικρό νοσοκομείο, έναν αεροδιάδρομο, ένα σταθμό ηλεκτρικής ενέργειας και ένα εστιατόριο. Η αίρεση αντιμετωπίζονταν από την κυβέρνηση ως "άκακοι εκκεντρικοί" και ποτέ δεν έγινε κάποια έρευνα σε ένα χώρο που σταδιακά μετατρεπόταν σε φρούριο, όντας περιτοιχισμένος από τσιμεντένιους τοίχους και συρματοπλέγματα. Στον εξωτερικό της περίβολο προστέθηκαν σύντομα πύργοι με φύλακες και εξωτερικοί προβολείς.

Μεταπολιτευτικά, η κυβέρνηση της Χιλής αποκάλυψε εκατοντάδες καταγγελίες παιδεραστίας, ψυχολογικής βίας και ατομικού βασανισμού, από τα κεφάλια της αίρεσης και ειδικά τον Schäfer.

Το σημαντικότερο βεβαίως περιστατικό που αφορά την αίρεση ήρθε το 1974 κατά τη δικτατορία του Πινοσέτ στη Χιλή. Κατά την περίοδο της ανόδου του στην εξουσία, και μετά τη δολοφονία Αλιέντε, το καθεστώς Πινοσέτ βασάνισε, απήγαγε, εκτέλεσε και δολοφόνησε εκατοντάδες χιλιάδες πολιτικών της αντιπάλων, κυρίως κομμουνιστές και προοδευτικούς πολίτες. Στελέχη της Ασφάλειας του καθεστώτος ήρθαν σύντομα σε επαφή με τον Schäfer και την αίρεση και από το 1975 ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις της αίρεσης σαν σκιώδες κέντρο κράτησης, βασανισμού και δολοφονίας αντιφρονούντων.

Ο Schäfer ξαναζωντανεύοντας το παλιό του παρελθόν συνεργάζονταν στενά με το νέο φασιστικό καθεστώς της Χιλής στη δολοφονία, τα μαρτύρια και τη βία, ενώ το καθεστώς Πινοσέτ ανεχόταν τις παιδεραστικές του ορέξεις. Σύντομα αυτή η φρικώδης σχέση εξελίχθηκε και σε αγοραπωλησίες όπλων και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Η υπόθεση της Villa Baviera ήρθε στην επιφάνεια τη δεκαετία του '90 με ένα άρθρο του  Bruce Falconer με τίτλο "The Torture Colony". Η υπόθεση ανοίχθηκε μετέπειτα και από την "Εθνική Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης" της Χιλής. Μάρτυρες της υπόθεσης μιλούν ακόμη και για πειράματα σε ζωντανούς ανθρώπους. 

Το 2002 η αίρεση εξακολουθούσε να υπάρχει με 198 μέλη. Το 2005 ο Schäfer συνελήφθη κρυβόμενος σε συνοικία της Αργεντινής και οδηγήθηκε σε δίκη για τη συμμετοχή του στην απαγωγή και στη δολοφονία του πολιτικού ακτιβιστή Χουάν Μάινο. Η δίκη του για παιδεραστία είχε ήδη τελεσιδικήσει σε καταδίκη του Schäfer, το 2004.

Ο Schäfer πέθανε σε ηλικία 88 ετών το 2010, όντας έγκλειστος στη φυλακή.

Σήμερα, η αίρεση έχει αναδομήσει το προφίλ της, επιτρέποντας στα μέλη της να πηγαίνουν στο Πανεπιστήμιο  και λειτουργεί και ως τουριστικό θέρετρο...


O Paul Schäfer

Φυλλάδιο διαμαρτυρίας για τους εξαφανισμένους πολιτικούς αντιπάλους του Πινοσέτ στην αίρεση της Villa Baviera.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου