"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2017

Ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ


Το παρακάτω ντοκιμαντέρ που ακολουθεί τη ζωή και το θάνατο του Χάρη Τεμπερεκίδη, ενός ποινικού κρατούμενου, γιου πολιτικού πρόσφυγα που πέρασε σχεδόν από όλες τις φυλακές του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας για να καταλήξει νεκρός από τις σφαίρες της Αστυνομίας στα χιονισμένα βουνά της Κορινθίας, μετά από ληστεία τράπεζας. Ο Τεμπερεκίδης υπήρξε επίσης ένας από τους επικεφαλής των εξεγέρσεων στις φυλακές τη δεκαετία του 1980, κατά τις οποίες οι κρατούμενοι διαμαρτύρονταν για τις μεσαιωνικές συνθήκες, την πείνα και τα βασανιστήρια που υπήρχαν στις φυλακές της Ελλάδας ως τα τέλη του 1990. 

Δεν σας προτείνουμε αυτό το ντοκιμαντέρ γιατί ο Χάρης Τεμπερεκίδης υπήρξε κατά τη γνώμη μας ήρωας, ούτε γιατί συμφωνούμε με τις πολιτικές θέσεις που υποστήριξε στη ζωή του, ή όλες τις απόψεις που εκφράζονται σε αυτό. 

Δείτε το για να πάρετε μια ιδέα μιας εποχής που όλοι γνωρίζουμε για την "ανάπτυξή" της, τους παχυλούς μισθούς και τους διορισμούς των ημετέρων, που στιγματίζεται όμως από τον απόλυτο Μεσαίωνα των κρατουμένων στις φυλακές. 

Δείτε το και για να πάρετε μιαν ιδέα της πορείας ενός φτωχού παιδιού που μέσα από προσωπικά, οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα κατέληξε στην κρεατομηχανή του ελληνικού συστήματος. 

Δείτε το κυρίως γιατί η ποιότητα μιας κοινωνίας φαίνεται στη συμπεριφορά της απέναντι στους αδύναμους: τα παιδιά, τα ΑΜΕΑ, τους γερόντους και τους κρατούμενους.

1 σχόλιο:

  1. αν και ιδεολογικα δεν ειμαστε κοντα εντουτοις σεβομαστε τους αγωνες και τη μνημη αυτων... οποτε θα ηθελα να συνεισφερω ενα βιβλιο για τον Χαρη...
    http://www.anarxeio.gr/files/pdf/Diadosi_PetropoulosGiannis_O-Xarhs-desmwths_2008_BO.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή