Από τις αρχές του 1945 και μετά, η εξάπλωση των ναρκωτικών στην Ελλάδα έλαβε πρωτοφανείς διαστάσεις. Τα ναρκωτικά που στην χώρα μας αφορούσαν την κατανάλωση του χασίς και του οπίου έως την τότε εποχή, βρίσκονταν περιορισμένα σε μια δεκάδα χασισοποτείων στην Αθήνα, την Πάτρα και τον Πειραιά.
Η μεγάλη εισαγωγή των ναρκωτικών στην Ελλάδα ξεκίνησε το 1945 από αγγλικά λιμάνια στην Αθήνα. Το χασίς ξεκίνησε να φορτώνεται σε πλάκες συσκευασμένες στην Μέση Ανατολή και καλοπληρωμένοι πράκτορες τα μετέτρεπαν στα γνωστά τσιγαριλίκια και τα «πάσαραν» στα διάφορα μαγαζιά. Η κατάσταση αυτή δεν είναι καθόλου τυχαία. Με την πολιτική κατάσταση να βρίσκεται σε εκρηκτικά επίπεδα, το συμμαχικό δώρο της «μαστούρας» στόχο είχε ξεκάθαρα την νεολαία. Η ποσότητα ναρκωτικών ουσιών που ξοδεύονταν σε όλη την Ελλάδα δεν ξεπερνούσε ποτέ πριν την απελευθέρωση το 1,5 κιλό την ημέρα. Μετά όμως το 1945 η κατανάλωση ηρωίνης και κοκαΐνης σε ολόκληρη την Αθήνα και τον Πειραιά έφθασε να αγγίζει τα 4 κιλά. Η εθνική στατιστική υπηρεσία τοποθέτησε σε έρευνά της τον αριθμό των τοξικομανών στις δύο αυτές πόλεις στους 3500 με 4000, ενώ στην Πάτρα στο φτωχότερο τμήμα της πόλης, υπολογίζεται ένα απίστευτο 40% χρηστών χασίς.
Ο Νίκος Καραντηνός, παλαίμαχος δημοσιογράφος της εποχής, αποκαλύπτει το 1946 σε σειρά άρθρων του στην «Νέα Γενιά» (όργανο της ΕΠΟΝ), ότι «το χασίς έρχεται από τις αγγλικές αποικίες». Τα ναρκωτικά γίνονται μάστιγα που εξαπλώνεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας «Άνθρωποι γεμάτοι όνειρα, σφρίγος και ελπίδες για το μέλλον, παρασύρονται καθημερινά στον ντεκέ για να βγουν από εκεί ανθρώπινα κουρέλια χωρίς προσωπικότητα, με τη σφραγίδα της αποχαύνωσης και της τρέλας στα μάτια, τσακισμένοι σωματικά και ψυχικά…» (Από την έκδοση της ΕΠΟΝ Αθήνας για τα ναρκωτικά).
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η ΕΠΟΝ πραγματοποιεί εξορμήσεις για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, ενώ ΕΠΟΝίτικα έντυπα κυκλοφορούν σε όλη την Ελλάδα δημοσιεύοντας λεπτομερή στοιχεία για την επικίνδυνη έκταση που λαμβάνει το φαινόμενο του χασίς στην χώρα. Με ειδική καμπάνια προπαγανδίζεται μέσα από τις σελίδες της «Νέας Γενιάς» ο κίνδυνος των ναρκωτικών:
«Η οδός για την ζωή των νέων δεν περνά μέσα από τους τεκέδες που παραμονεύει ο θάνατος, αλλά από τον αθλητισμό, τις λέσχες, τις βιβλιοθήκες, τις εκδρομές, τις συντροφιές και τις γιορτές και τις χορωδίες, τις φιλολογικές λέσχες και τα καλλιτεχνικά δρώμενα.»
Η δράση της ΕΠΟΝ δεν σταμάτησε στην ενημέρωση και τις εξορμήσεις. Σύντομα μέλη της ΕΠΟΝ εντόπισαν τις περιοχές που καλλιεργούνταν κανναβουριά στην Κωπαΐδα και την Μεσσηνία. Στον Βόλο ΕΠΟΝίτες ξερίζωσαν φυτείες ενώ ουσιαστικό ρόλο στην ενημέρωση έπαιξαν και σειρές διαλέξεων σε λέσχες και συλλόγους σε όλη την Ελλάδα
Από την ειδική έκδοση της ΕΠΟΝ Αθήνας για τα ναρκωτικά (Αρχείο Οδηγητής) |
Από την ειδική έκδοση της ΕΠΟΝ Αθήνας για τα ναρκωτικά (Αρχείο Οδηγητής) |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου