"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Ο Ελκόμενος επί Κρημνού: Μια ταινία για τον ιερέα του ΕΑΜ Κρήτης Νίκο Αποστολάκη

 

Την υπόθεση του ΕΑΜίτη ιερέα Νίκου Αποστολάκη, που δολοφονήθηκε άγρια από τις παρακρατικές συμμορίες της Κρήτης, τον Αύγουστο του 1947, παρουσιάσαμε συνοπτικά στο τελευταίο μέρος του αφιερώματός μας, για τον Εμφύλιο στην Κρήτη. 



Συνοπτικά, ο Νίκος Αποστολάκης, από το χωριό Νεροχώρι Αποκορώνου υπήρξε ενεργό και δραστήριο μέλος του ΕΑΜ και προσέφερε τακτικά το σπίτι του, για τη σύγκληση συσκέψεων των στελεχών του ΕΑΜ Αποκορώνου. Η πλούσια και πολύπλευρη δράση του, του εξασφάλισε την απέχθεια της Επισκοπής Κυδωνίας και των παρακρατικών της αντίδρασης, πράγμα που σφράγισε τη μοίρα του. 

Τη Μεγάλη Πέμπτη του 1947, παρακρατικοί και την ώρα που αυτός λειτουργούσε και είχε φτάσει στο έκτο ευαγγέλιο, παρακρατικοί όρμηξαν μέσα στην εκκλησία του και με την απειλή όπλων τον εξανάγκασαν να πει ξανά από την αρχή όλα τα ευαγγέλια. Ωστόσο, οι παρακρατικοί δεν έμειναν μόνο εκεί.

Με τη δικαιολογία ότι αντάρτες είχαν πάρει λάδι από την εκκλησία του χωριού, ενέργεια για την οποία ο Αποστολάκης είχε πλήρη άγνοια, αν συνέβη και ποτέ, παρακρατικοί τον απήγαγαν από το σπίτι του και ξεκίνησαν να τον βασανίζουν. 

Αφού του έγδαραν τα χέρια και τον έβαλαν να ψάλλει τη δική του νεκρώσιμη ακολουθία, τον μετέφεραν με φορτηγό και τον πέταξαν στον "Κόκκινο Γκρεμό" κοντά στις Φυλακές Ιτζεδίν. Η γυναίκα του, μένοντας μόνη με πέντε ορφανά παιδιά, δεν κατάφερε να βρει το σώμα του άντρα της και μάζεψε το μόνο μέλος του που κατάφερε να βρει, τα κομμάτια του εγκεφάλου του, σε ένα μαντήλι για να τα θάψει. 

Η φρικτή ιστορία του τέλους του Νίκου Αποστολάκη, δημοσιεύθηκε στην προοδευτική εφημερίδα των ΗΠΑ, "Ελληνοαμερικανικό Βήμα", η οποία κατάγγειλε το περιστατικό, ενώ ο ντόπιος Μητσοτακικός "Κήρυκας", πανηγύριζε για το μεγάλο κατόρθωμα των παλικαριών της "εθνικοφροσύνης", την επόμενη κιόλας ημέρα της δολοφονίας του.

Η περίπτωση του μάρτυρα ιερέα της Αντίστασης, Νίκου Αποστολάκη, αποτυπώθηκε σε φιλμ, το 2017, από τον Κώστα Νταντινάκη και την εταιρεία New Star, με τίτλο "Ο Ελκόμενος επί κρημνού".


Το trailer της ταινίας μπορείτε να δείτε εδώ


Για παραγγελίες της ταινίας, επικοινωνείτε με τη New Star στα παρακάτω:

newstarcine@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου