"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

Η μάχη στο Γεωργίτσι Λακωνίας



Στις 25/03/1948, το Συγκρότημα Ταϋγέτου του Δημοκρατικού Στρατού Πελοποννήσου διενέργησε επίθεση ενάντια στις κυβερνητικές δυνάμεις που είχαν εγκατασταθεί και είχαν λάβει αμυντιή διάταξη στο χωριό Γεωργίτσι Λακωνίας, στο βόρειο Ταΰγετο. 

Στο χώρο του χωριού οι κυβερνητικές δυνάμεις αριθμούσαν έναν λόχο της Εθνοφυλακής και ένα ισχυρό τμήμα ΜΑΥ. Η διάταξή τους, όπως ήταν η τακτική των κυβερνητικών δυνάμεων της εποχής, ήταν διαρθωμένη σε γραμμές άμυνας. Στην περιφέρεια του χωριού είχαν κατασκευαστεί φυλάκια και μικρά οχυρά, στο κέντρο του χωριού υπήρχε δεύτερη, μικρή αμυντική διάταξη, ενώ ως σημείο υποχώρησης και άμυνας χρησιμοποιούταν το καλά οχυρωμένο γυμνάσιο του χωριού. Μετά τα πρώτα λεπτά της εκδήλωσης της επίθεσης των ανταρτών, οι κυβερνητικές δυνάμεις εγκατέλειψαν κάθε θέση άμυνας και όσοι διασώθηκαν, συγκεντρώθηκαν στο γυμνάσιο του χωριού.

Ο ΔΣΠ προχώρησε στην πολυορκία του γυμνασίου, όμως σε λίγο, διλοχία του 19ου Τάγματος Εθνοφρουράς κινήθηκε επιθετικά από το χωριό Καστανιά και καθηλώθηκε από τα πυρά της πλαγιοφυλακής του ΔΣΠ. Ωστόσο, η κατάσταση εξελίσσονταν επικίνδυνα για το Συγκρότημα Ταϋγέτου, το οποίο κινδύνευε να κυκλωθεί στο χωριό Γεωργίτσι. Έτσι, πριν καταληφθεί το γυμνάσιο, η διοίκηση του Συγκροτήματος έδωσε εντολή σύμπτυξης των τμημάτων. Η απαγκίστρωση και υποχώρηση του Συγκροτήματος Ταϋγέτου έγινε χωρίς προβλήματα.

Στο πεδίο της μάχης, οι κυβερνητικές δυνάμεις άφησαν 10 νεκρούς ΜΑΥ και εθνοφρουρούς και πολλούς τραυματίες. Από την πλευρά του ΔΣΠ νεκροί έπεσαν οι Πάνος Νίκας και Παναγιώτης Κουτσουμπός (Ταρζάν).


Αεροφωτογραφία του χωριού Γεωργίτσι Λακωνίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου