"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 19 Ιουλίου 2020

Πεσόντες αξιωματικοί του ΔΣΕ στα πεδία των μαχών- Μέρος 2ο


Συνέχεια


Ντουβαλίδου Αφροδίτη

Γεννήθηκε το 1922 στο Νεστόριο της Καστοριάς. Εντάχθηκε στην ΕΑΜική αντίσταση κατά τα χρόνια της Κατοχής και μετέπειτα στο ΔΣΕ το καλοκαίρι του 1946. Αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ και πήρε μέρος στη μεγάλη πορεία από τη Ρούμελη, στο Γράμμο και το Βίτσι. Πολέμησε σε δεκάδες επιχειρήσεις του ΔΣΕ στο Γράμμο, με το βαθμό της ανθυπολοχαγίνας και το 1948 τραυματίστηκε στο ύψωμα "Χάρος". Σκοτώθηκε στις μάχες του Μπίκοβικ-Βίτσι στις 11 Νοεμβρίου του 1948, με το βαθμό της ταγματαρχίνας πεζικού. Ονομάστηκε τιμημένη νεκρή, από την ΠΔΚ στις 13 Δεκεμβρίου του 1948.


Σχέδιο που απεικονίζει την Αφροδίτη Ντουβαλίδου.



Βαγγέλης Μπαρκόπουλος του Ναούμ


Γεννήθηκε το 1929 στο χωριό Ασπρόγεια Αμύνταιου και υπηρέτησε ως υπαξιωματικός του ΔΣΕ στη θέση του συνδέσμου της 18ης Ταξιαρχίας του ΔΣΕ και αργότερα στην 11η Μεραρχία. Ως σύνδεσμος άφησε ιστορία για τις τεράστιες ικανότητές του να αποφεύγει τον εχθρό, να περνά απαρατήρητος από τις θέσεις του και να κινείται σαν φάντασμα σε κάθε του αποστολή. Σκοτώθηκε στο ύψωμα Τεμέν Βαρ, πάνω από το χωριό Μπελκαμάνι, το Μάη του 1949.


Σχέδιο που απεικονίζει το Βαγγέλη Μπαρκόπουλο.



Γιώργος Τσιούρης


Γεννήθηκε στο χωριό Βελιμάχι της Αρκαδίας και εντάχθηκε ως απλός μαχητής στο ΔΣΕ. Αργότερα αναδείχθηκε σε υπαξιωματικός. Σκοτώθηκε στη θέση Καπέλη Βοδιακίου, τον Απρίλιο του 1949. Οι χωροφύλακες και παρακρατικοί που τον σκότωσαν έκοψαν το κεφάλι του και το έκαναν θέαμα στον Πύργο και στην Πάτρα.


Γιώργος Τσιούρης.


Ανδρέας Στασινόπουλος (Σπουργίτης)


Γεννήθηκε στο χωριό Ασπρόγεια Αμύνταιου. Εντάχθηκε στο ΔΣΕ και υπηρέτησε ως αρχικά μαχητής και μετέπειτα υπαξιωματικός των σαμποταριστών του Βίτσι, θέση στην οποία άφησε ιστορία για τη δράση και τα επιτεύγματά του. Σκοτώθηκε στις 11 Ιουλίου του 1947 στο Κλειδί της Φλώρινας και τάφηκε στο χωριό του.


Ανδρέας Στασινόπουλος.


Αποστόλης Σιμόπουλος

Γεννήθηκε στο χωριό Ίζβορ της Γουμένιτσας, το 1922. Εντάχθηκε στο ΔΣΕ και έλαβε το βαθμό του ανθυπολοχαγού. Σκοτώθηκε στις 21 Ιουνίου του 1947 έξω από το χωριό Καστανούλα της Ευρυτανίας.


Αποστόλης Σιμόπουλος.



Πέτρος Μανόπουλος (Ρούζβελτ)


 Γεννήθηκε το 1929 στο χωριό Ασπρόγεια Αμύνταιου. Εντάχθηκε από τους πρώτους του χωριού στο ΔΣΕ και υπηρέτησε ως υπαξιωματικός. Σκοτώθηκε ανάμεσα στο Ραντόσι και το Κλειδί της Φλώρινας, στις 23 Μαρτίου του 1947, από βολή μυδραλίου αεροπλάνου Spitfire.


Δεξιά ο Πέτρος Μανόπουλος.



Γιώργος Κάλκος

Γεννήθηκε στο χωριό Βυσσινιά της Καστοριάς, το 1916. Εντάχθηκε από πολύ νωρίς στο ΔΣΕ, στον οποίο υπηρέτησε αρχικά ως συγκροτηματάρχης του Συγκροτήματος Πιερίων και μετέπειτα ως λοχαγός του ΔΣΕ. Σκοτώθηκε στις 16 Μαρτίου του 1947, στα Πιέρια. Μετά θάνατον ονομάστηκε από την ΠΔΚ ταγματάρχης και τιμημένος νεκρός.


Ο Γιώργος Κάλκος.



Γιάννης Σαρρής- Σαρήγιαννης

Γεννήθηκε το 1915 στο χωριό Τσιτάλια Κυνουρίας. Πολέμησε στον ΕΛΑΣ και εντάχθηκε μετέπειτα στο ΔΣΕ. Υπηρέτησε ως αξιωματικός του Αρχηγείου Αργολιδοκορινθίας του ΔΣΕ και μετέπειτα τοποθετήθηκε διοικητής της 22ης Ταξιαρχίας του ΔΣΠ. Υπήρξε ένας εκ των ικανότερων στελεχών του ΔΣΠ και αναδείχθηκε στο βαθμό του συνταγματάρχη. Σκοτώθηκε στις 7 Μαρτίου του 1949, κοντά στο Μιχόιο Πελοποννήσου.


Ο Γιάννης Σαρρής.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου