"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Άγνωστες σελίδες από την κόλαση της Μακρονήσου - μέρος 1


Το παρακάτω υλικό προέρχεται από αυτοβιογραφικά βιβλία πρώην Μακρονησιωτών που βίωσαν στην ψυχή και στο σώμα τους τη βία και τον ζόφο της Μακρονήσου του Εμφυλίου.


Γιώργος Πικρός, Το χρονικό της Μακρονήσου, Σύγχρονη Εποχή, Αθήνα 1989, 119- 124.


«Tώρα ο βασανιζόμενος στέκει ξυπόλητος στις μυτερές πέτρες που του σουβλίζουν και του τρυπούν τις πατούσες. Ένας αλφαμίτης βγάζει την ξιφολόγχη του, είναι εγγλέζικη. Την κοιτάζει σαν να την επιθεωρεί. Πλησιάζει στο φαντάρο και γέρνει το το σώμα του προς τα πόδια του. Η δουλειά αρχίζει. Φέρνει την ξιφολόγχη και τη ζυγίζει, με τη μύτη προς τα κάτω, πάνω από το νύχι του μεγάλου δαχτύλου. Η ξιφολόγχη αφήνεται να πέσει με όλο της το βάρος. Ο σκοπευτής βρήκε το στόχο. Η ξιφολόγχη καρφώνεται το κέντρο του νυχιού. Για ένα δευτερόλεπτο η ξιφολόγχει τρέμει όρθια απάνω στο νύχι. Ύστερα γέρνει στα πλάγια και πέφτει κάτω. Ένα γρύλισμα, σα γουρουνιού καθώς του μπήγεις το μαχαίρι, έφυγε από το στόμα του φαντάρου. Το πρόσωπό του πρασίνισε κι όλο του το κορμί σπαρταρούσε. Στο κέντρο του νυχιού έμεινε ένα σημαδάκι, μια τρυπίτσα που γρήγορα σκεπάστηκε από μια κόκκινη λουρίδα. Τραβά το πόδι του πίσω. Δυο αλφαμίτες το πιάνουν και το καθηλώνουν στην πρώτη θέση, και το κρατούνε ασάλευτο. Το πείραμα επαναλαμβάνεται για πολλές φορές. Και τι επιτυχία, ο σκοπευτής βρίσκει το στόχο του. Τρομερός πόνος.

“Θα κάνεις δήλωση;”

“Όχι” ακούγεται σπαρακτική η κραυγή.

“Βγάλτε του το νύχι”, προστάζει ο επικεφαλής.

“Ναι, να τώρα, στάχου να σκοπεύσω μια τελευταία φορά” λέει ο σκοπευτής. Τούτη τη φορά η ξιφολόγχη δε βρήκε το στόχο, θες γιατί τρέμει το πόδι, θες γιατί ο σκοπευτής δεν σημάδεψε καλά. Το μαχαίρι πέφτει 4 δάχτυλα πιο πάνω στο πόδι. Η τρύπα είναι τώρα μεγάλη και το αίμα που τρέχει άφθονο. Σκέπασε όλο το κάτω μέρος του ποδιού. Η ξιφολόγχη απλώθηκε ματωμένη χάμω. Σφίχτηκαν τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Τώρα φέρνει την ξιφολόγχη από μπροστά. Ανάμεσα στο κρέας και στο νύχι. Τη σπρώχνει, προσπαθεί να τη φωλιάσει μέσα, να χωρίσει το νύχι. Δύσκολο. Φεύγει ψίχουλο-ψίχουλο το κρέας. Ματώνει.

“Υπογράφεις;”

“Στο διάολο του κερατά, δε βγαίνει.” Βρίζει ο δήμιος.

Χοντρές σταγόνες δάκρυα κυλάνε στα μάγουλα. Χτυπάει σαν καμπάνα το κεφάλι. Σκοτεινιάζει ο νους, χαλαρώνουν οι αισθήσεις. Μουγγρίζει, όλο μουγγρίζει. 

“Κάνεις δήλωση;”

“Οοοοχ”.

Το στόμα έκλεισε. Τα μουγγρητά σταμάτησαν, το μυαλό θόλωσε εντελώς, οι αισθήσεις νεκρώνουν. Το σώμα αναίσθητο, παράλυτο, ρίχτηκε πίσω. Οι δήμιοι τον φέρνουν όρθιο, πάνε να τον συνεφέρουν.

“Nερό”, φωνάζει ο δήμιος. “Γρήγορα”. Ένας κουβάς πέφτει, δεύτερος, τρίτος.

“Φτάνει πια”, φωνάζει ο επικεφαλής. “Τι διάβολο έναν τόνο νερό θα ξωδέψουμε για έν τομάρι;”
Περνούνε τέταρτα, έρχεται η ώρα. Οι δήμιοι περιμένουν. Η υπομονή τους είναι απεριόριστη. Σιγά-σιγά συνέρχεται. Τώρα βλέπει, αντιλαμβάνεται, θυμάται, μιλάει. Ο πόνο όμως τον σαρακίζει. 

“Λέγε ρε, θα υπογράψεις;”

“Όχι” και το πρόσωπό του γίνεται αυστηρό.

“Βγάλε την πένσα!”, ουρλιάζει ο επικεφαλής.

“Λέγε θα κάνεις;”

Ένα “ναι” βραχνό, ψόφιο ξεκόλλησε από τα χείλια του. Όλα σταμάτησαν. Τα μάτια γίναν μια πηγή αστείρευτη. Η τρεμούλα δεκαπλασιάστηκε. Ξέσπασε σε λυγμούς. Καλίει σα μικρό παιδί που το χτυπάς σκληρά.

“Για το αναρρωτήριο”, διατάσσει ο επικεφαλής. “Πείτε τους να τον περιποιηθούν καλά. Έγινε Έλληνας”.» 


***


«Φτάσανε λίγα μέτρα από εκεί που ανοίγεται ο λάκκος. Ο κασμάς στην επαφή του με τις πέτρες αφήνει σπίθες λιγόπνοες που τρυπούν το σκοτάδι.

“Βλέπεις τι κάνουν εκεί ρε! Λέει ο αλφαμίτης με τραχιά φωνή”.
“Όχι, απαντά ήρεμα ο φαντάρος”.

“Ανοίγουν το λάκκο που θα σε ρίξουμε μέσα, τούτη η βραδιά είναι η στερνή σου! Σε λίγες στιγμές το κορμί σου θα σπαρταρά μες σ’ αυτόν το λάκκο. Και πριν ξεψυχήσεις τα χώματα κι οι πέτρες θα σ’ έχουν σκεπάσει, έτσι για να γίνει το ξεψύχισμά σου πιο βασανιστικό. Τότε φώναξε το Στάλιν να σε σώσει. Η ζωή σου τελειώνει. Να, κοίταξε τα γύρω σου για στερνή φορά, άκουσε το νανούρισμα της θάλασσας. Εμείς είμαστε άνθρωποι, ανώτεροι άνθρωποι, δεν είμαστε κτήνοι σαν εσάς. Σου επιτρέπουμε να στείλεις και γράμμα. Γράψε το σε βοηθώ με το φακό μου”. Και άναψε το φακό του. 

“Δε γράφω. Τούτη τη στιγμή δεν έχω κανέναν, ούτε γονείς, ούτε αδέρφια”.

“Τι εννοείς ρε μ’ αυτά που λες;”

“Εννοώ, αυτό που λέω.”

“Ε τότε πήγαινε έτσι, αφού θες. Σε ένα λεπτό το κοιμητήρι σου θα είναι έτοιμο. Εκεί θα σαπίσεις και θα γίνει τροφή για τα σκουλίκια. Γράψε ρε το γράμμα, δώσε τις στερνές σου παραγγελίες, σου κάνουμε αυτή τη χάρη. Δε θέλω, φεύγοντας από τούτο τον κόσμο να φύγεις με την εντύπωση πως δε βρέθηκε ένας άνθρωπος να σε εξυπηρετήσει. Άλλωστε δε φταίμε εμείς, είναι διαταγή της διοικήσεως να σε εκτελέσουμε.”

 “Δεν έχω να πω τίποτα.”

“Συνάδελφε τελείωσε ο λάκκος”, φωνάζει ο σκαφτιάς.

Ο φαντάρος στέκει ατάραχος, αδιάφορος τελείως στη συζήτηση. Αυτό που λίγο μόνο τον ξαφνιάζει και τον βάζει σε σκέψη είναι το μεγάλον ενδιαφέρον, η μεγάλη καλοσύνη του αλφαμίτη.

“Έλα, τράβα τώρα στο λάκκο, εκεί θα γίνει η εκτέλεση, γιατί ποιος διάβολος θα σε κουβαλάει.”
Εμφανίζοται τότε άλλοι τρεις αλφαμίτες και τσακώνονται λέγοντας πως δεν έχουν δικαίωμα να εκτελέσουν το φαντάρο, μόνο και μόνο επειδή δεν υπογράφει. Λένε ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο να σωθεί, κι ας είναι βλάκας που δεν υπογράφει. Ξαφνικά μιλά ο φαντάρος:

“Αφήστε με επιτέλους σας παρακαλώ να πεθάνω με την ησυχία μου!”
Η τελευταία λέξη του φαντάρου τους “κέρδισε” και τον τραβούν τώρα παράμερα. 

“Επιτέλους μπόρεσα να σε σώσω”, λέει σε τόνο προστατευτικό ένας αλφαμίτης. “Όταν μπορεί ένας άνθρωπος να κάνει το καλό, πρέπει να το κάνει! Βέβαια θα τιμωρηθώ μα έτσι έχουν τα πράγματα. Το καλό είναι ανάκατο με το κακό. Πιστεύω να μην είναι βαριά η τιμωρία μια που θα παρουσιαστώ στο Α2 και θα τους δώσω τη δήλωσή σου. Θα τους πω πως από καιρό σκεφτόσουν να κάνεις δήλωση. Έτσι κάτι θα γίνει, θα τη βγάλουμε φτηνά.”

“Λυπούμαι που δε θα παρουσιάσεις τη δήλωσή μου και η τιμωρία σου θα είναι βαριά. Υπάρχει όμως ακόμα καιρός να αποφύγεις την τιμωρία.”, λέει ο φαντάρος.

“Τι λές;”, έκανε ξαφνιασμένος ο αλφαμίτης, “Δε δίδεις δήλωση; Σοβαρά μιλάς τώρα; Ασφαλώς αστειεύεσαι!”

“Μιλώ πολύ σοβαρά, σε στιγμές που παίζεται η αξιοπρέπειά μου δεν αστειεύομαι!”

“Ώστε εσύ νομίζεις πως με το να υπογράψεις ένα χαρτί χάνεις την αξιοπρέπειά σου; Ομολογώ πως είσαι πολύ στενοκέφαλος κα σε παρακαλώ πολύ να το σκεφτείς πιο λογικά, γιατί στο κάτω-κάτω εγώ δεν είμαι διατεθειμένος να δώσω τη ζωή μου για τις βλακείες σου. Αν εξακολουθείς να επιμένεις στις κουταμάρες που λες θα αναγκαστώ να σε γυρίσω πίσω. Και σαν μπεις στο λάκκο φώναξε το Ζαχαριάδη και το Στάλιν να σε σώσουν.”

“Να με πας!”, απαντά πολύ ζωηρά ο φαντάρος και πετιέται απάνω. “Δε μπαίνω μες στο λάκκο με την ελπίδα πως ο Ζαχαριάδης είτε ο Στάλιν θα ρίξουν πάνω μου κανένα πυκνό σύννεφο και θα με κάνουν αόρατο στα μάτια σας, και θα με μεταφέρουν μακριά από αυτό το μακάβριο νησί. Όχι, δενπιστεύω σε τέτοιου είδους θαύματα. Πιστεύω όμως ακραδάνως, πως με το θάνατό μου προσθέτω ένα αγκωνάρι στα θεμέλια μιας νέας πιο ανθρώπινης ζωής.”

Ο αλφαμίτης ούρλιαξε τότε σαν μαινόμενο θεριό. “Πούστη! Άτιμε! Προδότη! Θα πεθάνεις ρε κερατά!”

“Ο προδότης δεν πεθαίνει για ιδανικά. Στου προδότη τη σκέψη και την καρδιά δεν υπάρχει τέτοιο περιθώριο.”, απαντά με σιγανή φωνή ο φαντάρος. Μαινόμενος ταύρος ο δήμιος ρίχτηκε πάνω του. 

Τον χτυπά και τον μεταφέρει με κλωτσιές στο λάκκο. 

“Τράβα αριστερά, μπρος!” Ο φαντάρος συμμορφώνεται με τη διαταγή.

“Μπάμπη!”, φωνάζει ο αλφαμίτης με όλη του τη δύναμη.

“Ποιος είναι;”

“Εγώ ρε ο Μ.”

“Τι έγινε ρε με αυτόνε;”

“Tίποτα ρε, τίποτα!” φωνάζει το ίδιο δυνατά.

“Εκτέλεσέ τον! Εκτέλεσέ τον!”

“Καλά, καλά.”

Μια ριπή από το αυτόματο αναβρόντησε στο πυκνό σκοτάδι. Ο βρόντος ανταμώνεται και γίνεται ένα με τα βογγητά των βασανισμένων. Σε όλα τα κεφάλια αναδύεται τυραννικά η σκέψη του ποιον σκοτώσανε. Κι είναι ένας ή πολλοί; 

“Αύριο κοπρόσκυλο όλοι θα ξέρουν πως εκτελέστηκες, τράβα τώρα για τη διοίκηση.”» 


Γιώργος Πικρός, Το χρονικό της Μακρονήσου, Σύγχρονη Εποχή, Αθήνα 1989, 78.


«Ανυπόφορα έχουν γίνει τα νυχτερινά μουγγρητά που αντιλαλούν οι χαράδρες. Μάτι δεν μένει κλειστό στο τάγμα. Πολλοί έχουν ανασηκωθεί απ’ τις κουβέρτες τους. Τ’ αυτιά είναι τεντωμένα, έτοιμα να συλλάβουν και τον παραμικρό θόρυβο. Η καρδιά χτυπά και φουσκώνει και το στήθος τινάζεται. Ο νους ταξιδεύει στις χαράδρες, τις περνά, τις ξαναπερνά απ’ τη μια άκρη στην άλλη και παρακολουθεί με τρόμο τα λογής-λογής βασανιστήρια. Όσα ως τώρα έχουν γίνει, κι όσα μπορούν να γίνουν. Τις πιο απίθανες μέθοδες θανάτου πιάνει ο νους.

Ο τρόμος κι η αγωνία της αναμονής, σαν πριόνι πριονίζει το κορμί και φέρνει ανατριχίλες. Στο μισοσκόταδο της σκηνής ακούγεται μια σιγανή φωνή, που φανερώνει τ’ άγριο φουρτούνιασμα του εσωτερικού κόσμου κείνου που την αφήνει και φεύγει: “Ποιους χτυπούν πάλι ρε παιδιά;” Τα μουγκρητά δεν λένε ονόματα, λένε μόνο πόνο.

“Απελπίστηκα συνάδελφοι”, λέει κάποιος άλλος κι ο τόνος της φωνής του μαρτυράει το μέγεθος της απελπισίας του, “ξεχαρβαλώθηκαν τα νεύρα μου, το μυαλό μου ολοένα και θολώνει, μου φαίνεται πως θα τρελαθώ. Δεν κρατιέμαι πια! Δεν είναι ζωή τούτη! Όλη μέρα δουλειά και ξύλο, όλη νύχτα στη χαράδρα βασανιστήρια, κι αν τους ξεφύγεις καμιά βραδιά, τα βογγητά κι οι νεκραναστεναγμοί πιλατεύουνε το κορμί και φυγαδεύουν μακριά τον ύπνο και στο νου αναδεύονται ολοζώντανες οι εικόνες του βασανισμού των συναδέρφων σου. Φρίκη η μέρα, φρίκη διπλή η νύχτα». 


Φίλιππος Γελαδόπουλος, Μακρόνησος: Η μεγάλη σφαγή του 1948, Αλφειός, Αθήνα 1994, 47. 


« Έρχεται ένας εξόριστος τρεχάτος και ζαλισμένος κι αγκαλιάζει τον ορθοστάτη της σκηνής και κάθεται στην είσοδο. Είχε ξεφύγει φάινεται από την ομάδα βασανισμού. Ματωμένος, γδαρμένος και το αριστερό του μάτι βγαλμένο και να κρέμεται πάνω στο μάγουλό του απ’ το νεύρο. Φύσαγε κι ο αέρας το πηγαινόφερνε. Στοιβαζόταν δε σκόνη γιατί φύσαγε πολύ. Η σκόνη έκανε ολόκληρο στρώμα απάνω στο κρεμασμένο μάτι. Γινόταν μια ματωμένη λάσπη»


συνεχίζεται

34 σχόλια:

  1. Οταν λοιπόν τελείωσε ο ΔΣΕ το 1949 η Οπορτουνιστική ομάδα ...παρτσαλίδη... βαφειάδη κατηγόρησε τον ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ για ...αριστερισμό τυχοδιωκτισμό.... γιατί τάχα δεν χρειαζόταν. Υπήρχε ο ....κοινοβουλευτικός δρόμος.... για διέξοδο. Μεγάλο το δίκιο... τους. Ορτινάτζες του Καπιταλισμού ήταν οι άνθρωποι αυτόν υπηρετούσαν με τον ΕΥΡΩΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ δρόμο και την μετατροπή του ΚΚΕ σε ....ομοσπονδο.... Θα ζούσαμε όλοι μαζί ....αδερφωμένοι.... Φτάνει μωρέ όχι άλλο ....κάρβουνο..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ απλά θα σε ρωτήσω ΠΟΙΟΣ έδωσε το 1946 την εντολή,όσαμέλη του Κ.Κ.Ε ήταν στρατεύσιμοι, να κατατάσσονται στο στρατό, με αποτέλεσμα,σχεδόν όλοι, λόγω των πολιτικών τους φρονημάτων, να οδηγηθούν κατευθείαν στα ξερονήσια...

      Διαγραφή
    2. Διαβάζοντας κάποιος το παραπάνω άρθρο,ΣΕΒΕΤΑΙ,τους αγώνες και τις θυσίες που υπέστησαν εκατοντάδες αγωνιστές στη μαρτυρική Μακρόνησο και δεν γράφει άσχετο σχόλιο για τους οπορτουνιστές, που δεν εχουν ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με το συγκεκριμένο άρθρο.Εκτός και αν ο σκοπός του είναι διαφορετικός...

      Διαγραφή
    3. Ποτέ δεν ξεκινάμε απο την ...μέση.... του δρόμου. Αν το ΚΚΕ είχε ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΤΟΧΟ τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ θα είχε φτιάξει ΕΑΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ σύμφωνα με τα ΤΡΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ για τον ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ απο την ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ της Φυλακής και χωρίς ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΖΕΡΤΑ τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 θα διεκδικούσε την ΕΞΟΥΣΙΑ με τον ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟ ΔΥΝΑΜΕΩΝ στα Βαλκάνια Συντριπτικο. Το αποτέλεσμα θα ήταν νικηφόρο και πάντως σε κάθε περίπτωση όχι αυτή η καταστροφή. Με ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ οτι συνέβη με ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΖΕΡΤΑ και κυβέρνηση ....παπατζη.... ήταν ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑ. Δώσανε 50 ημέρες χρόνο στην ΕΝΩΜΕΝΗ ΠΛΕΟΝ Αστική Τάξη και τους Αγγλους Συμμάχους της να αλλάξουν το Συσχετισμό και να ΣΦΑΞΟΥΝ τον λαό σε ΑΘΗΝΑ ΠΕΙΡΑΙΑ με τον ....παπατζή και κατόπιν το έγκλημα στην Βαρκιζα. Απο εκει και μετά τον ΦΛΕΒΑΡΗ ΤΟΥ 1945 η Εντολή ήταν να παρουσιάζονται στον Στρατό δηλαδή στην ΣΦΑΓΗ απο την ...λαοκρατία.....ΕΥΡΩΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ και το ....ομόσπονδο.... ΚΚΕ του ουτε φαί ούτε νερό στον ΑΡΗ και στους Ληστές. Ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ γύρισε στην ΕΛΛΑΔΑ 30 ΜΑΗ ΤΟΥ 1945 μετα απο 9 χρονη ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΑΠΟΥΣΙΑ σε Κερκυρα Νταχάου. Οι ομάδες των παράνομων στα Βουνά μπήκαν υπο την καθοδήγηση του Π.Γ μετά τις 30 ΜΑΗ.... Πίεζε απο την 1η μέρα για ΔΣΕ και όλο το βάρος εκει. Καθυστερούσε το ότι δεν είχε τέτοιο στόχο το ΚΚΕ και η υπαρξει του ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ που έδωσε τον χρόνο μέχρι τέλη του 1947 στο Αστικό κράτος να οργανωθεί. Ηρθε και η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΙΤΟ το 1948 να ολοκληρώση το ΕΓΚΛΗΜΑ. Τον Γενάρη 1949 στην 5η ολομέλεια ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ μίλησε για ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ με ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟΥ. Το 1953 ψηφίστηκε το νέο πρόγραμμα Τους υποχρεώσανε απο το ΚΚΣΕ ΧΡΟΥΤΣΟΦ.....το ....1955.... να το αποσύρουνε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. Σεβασμός στα ΜΑΡΤΥΡΙΑ και την θυσία αυτού του λαού που Σφαγιάστηκε είναι να δείχνουμε ποιός φταίει. Αυτό που φταέι λοιπόν είναι το ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΑΜ και το ΚΚΕ που το έφτιαξε χωρίς να έχει Στρατηγικό στόχο τον Σοσιαλισμο. Οταν λοιπόν ΕΓΚΛΩΒΙΣΤΕΙ το Κ.Κ σε ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ με τον ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟ και σε Κυβέρνηση στο έδαφος του Καπιταλισμού η καταστροφή είναι ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑ. Οποιος αρνείται να τα δει αυτά δεν τιμάει κανένα απλά ο σκοπός του είναι να Σώσει τον Καπιταλισμό σε παρόμοιες συνθήκες σήμερα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    5. Το 2008 ο Συνασπισμός...γιόρτασε τα 40 χρόνια του ...προδοτικού εσωτερικου... Γράφει ο Τρίκκας με αναφορές στον ... παρτσαλίδη.... Είχαμε έτοιμη την μετατροπή του ΚΚΕ σε ..ομόσπονδο... απο το 1944... ήρθε ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ και μας τα χάλασε όλα με τον ΔΣΕ. ΤΟΜΠΟΛΑ.... Η ..ΕΔΑ... ήταν η συνέχεια του ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ που μας καθυστέρησε ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ με τον ΔΣΕ. ΜΠΙΓΚΟ. Τι τους καθυστέρησε τον ΕΥΡΩΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ..... Τα τηλεγραφήματα του ΗΡΩΑ ΒΑΒΟΥΔΗ απο τον Ασύρματο είναι ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ. Μετά το 1948.... Οπορτουνιστικές δυνάμεις με την βοήθεια της ... Γιουγκοσλαβικής πρεσβείας..... και την ανοχή του Αστικού κράτους προσπαθούσαν για την δημιουργία νέου κόμματος και την διάλυση του ΚΚΕ. Και το Κατάφεραν με την ...ΕΔΑ.... όταν το ΚΚΕ πήγε να φτιάξει ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ για μια χαραμάδα νομιμότητας με την ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ύπαρξη των ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ Κ.Ο ΟΒΕΡ..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  2. Πολύ εύστοχή η άποψη του Ανώνυμος 3 Οκτωβρίου 2018 .... εγώ θα ήθελα να κάνω και μια ακόμα ερώτηση ΑΝ... αν λέω νικούσε ο ΔΣΕ δεν θα υπήρχαν Μακρονήσια για τους αντιπάλους τους;... διότι η πρακτική σ όλα τα κράτη που επικράτησαν τα ΚΚ δείχνει κάτι άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξαναλέω: Δεν υπάρχει "αν" στην Ιστορία

      Διαγραφή
    2. Επρεπε λοιπόν στα κράτην που δώθηκε η δυνατότητα στους λαούς να οικοδομήσουν Σοσιαλισμό να μη τσακίσουν την ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ να την παρασημοφορήσουν και να παίζουν τις ...πιτσικουλιές... μαζί της. .....ΜΑΛΙΣΤΑ..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. Αντίπαλοι του ΔΣΕ του λαού και των Κομμουνιστών ήταν είναι και θα είναι η Αστική Τάξη.... Ρε τι φουκαριάρα μιλάμε για μεγάλο δράμα..... Και κλάμα τα Καρακόλια της. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  3. Άκουσε Oberon έτσι γιατί εμένα μου αρέσει η ιστορία και γενικά επειδή στην ζωή μου έφαγα πολύ προπαγάνδα είμαι πολύ προσεκτικός.

    Ο Εμφύλιος ξεκίνησε το 1943 και όχι το 1946, λοιπόν το 1943 και το 1944 που επικρατούσε το ΕΑΜ όπου υπήρχε ορεινό μοναστήρι είχε μετατραπεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και τόπο εκτέλεσης, όλα τα μοναστήρια η Ελώνα, ο Προυσός, όλα ήταν φρικτά μέρη βασανισμού και εκτελέσεων πχ η Ι Μ Αγίου Γεωργίου Φενεού της ορεινής Κορινθίας όπου έγιναν χιλιάδες εκτελέσεις... οι άνθρωποι αυτοί εκτελέστηκαν με φρικτούς τρόπους και δεν ήταν συνεργάτες των κατακτητών, οι περισσότεροι ήταν κάτοικοι περιοχών που έλεγχε το ΕΑΜ, πολλούς από αυτούς τους μακελάρηδες τους καταδίκασε και το ίδιο το ΚΚΕ για να βγάλει την ρετσινιά από πάνω του, για να καταλάβεις τι ανθρώπους σκότωσαν μέσα στους σφαγμένους ήταν και 7 καλόγεροι της μονής.

    Ο Στάθης ή Τριαντάφυλλος (Θεόδωρος Ζέγκος ταχυδρομικός από την Μαγνησία της Θεσσαλίας ή από την Ήπειρο) Γραμματέας του Πελοποννησιακού Γραφείου του ΚΚΕ φέρει την ευθύνη για εκατοντάδες εκτελέσεις στην Αργολίδα και την Κορινθία είχε δώσει εντολή να εκτελέσουν έναν τουλάχιστον από κάθε χωριό. Ο Τριαντάφυλλος κατηγορήθηκε σαν πράκτορας της Ιντελιτσινς Σέρβις αλλά δεν τιμωρήθηκε (Νεκρή Μεραρχία του Κων Παπακωνσταντίνου).

    Μόνο στον νομό Αργολιδοκορινθίας έγιναν πάνω από 1.200 αδικαιολόγητες εκτελέσεις ανθρώπων. Ως πηγή επικαλείται ο Ι. Μπουγάς εσωτερική έκθεση προς το πολιτικό γραφείο του ΚΚΕ, στις 15 Μαρτίου του 1946, την οποία υπέβαλε ένα κομματικό στέλεχος του ΚΚΕ και η οποία έκθεση βρίσκεται στο αρχείο του ΚΚΕ στα ΑΣΚΙ(Φ=24/2/102).

    Ας μη επεκταθώ όμως... σε αυτά που σου γράφω δεν υπάρχει ούτε ΑΝ, ούτε ΘΑ .... άρα λοιπόν το ΚΚΕ είχε δώσει δείγμα γραφείς τι κάνει όταν επικρατεί.... θες περισσότερες λεπτομέρειες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ περίεργο, δεδομένου ότι το αρχείο του ΔΣΕ περιέχει μόνο 92 περιπτώσεις εκτελέσεων. Οι πηγές όλων αυτών για τα μοναστήρια, ειδικά για τον Προυσό που βρέθηκε και ο ΕΛΑΣίτης παππούς μου και φυγαδεύτηκε από μοναχούς το 1944, που τα βρήκες? Κοίταξε Πλούτωνα, το έχω ξαναπεί, από σεβασμό και μόνο στην επιστήμη, γράψε μου πηγές, να ξέρουμε τι λέμε και από που το λέμε. Για τις εκτελέσεις επιφυλάσσομαι έως την έκδοση του δοκιμίου τον Νοέμβριο και θα σου παραθέσω επακριβώς τα έγγραφα του ΔΣΕ, για να μη λέμε και ανακρίβειες

      Διαγραφή
    2. Ασφαλώςκαι οι Κομμουνιστές εχουν δείξει δείγμα γραφής οτι τσακίζουν την Αστική Ταξη και τα καρακόλια της. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. ...Ντοκούμέντο... απο το Κλεμμένο και λεηλατημένο αρχείο του ΚΚΕ στο Σιμπίου της Ρουμανίας το 1968 απο τους ΠΡΟΔΟΤΕΣ του ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ..... Ντοκουμέντα της Αστικής Ταξης χοχοχοχο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  4. Oberon για όνομα του Θεού εγώ σου έστειλα και άλλο ποστ με συγκεκριμένες παραπομπές από βιβλία, στο ξαναβάζω μήπως και χάθηκε.

    Αυτό το κελεπούρι ο Θεόδωρος Ζέγκος (Στάθης)ο οποίος ζήτησε να την εκτέλεση ενός ποσοστού 3% από τους κατοίκους όλων των χωριών.

    Ομαδικές εκτελέσεις του πληθυσμού στα χωριά επιβεβαιώνει και ο διοικητής του έκτου συντάγματος του ΕΛΑΣ Εμ. Βαζαίος, ο οποίος γράφει, ότι «ως στρατιωτικός αρχηγός δεν ελάμβανε επίσημα γνώση των συλλήψεων,» βασανισμών και μεμονωμένων ή ομαδικών εκτελέσεων (από την ΟΠΛΑ): «Αυτό ήταν έργο των πολιτικών οργανώσεων και της πολιτοφυλακής, η οποία ήταν ανεξάρτητη και εκτελούσε διαταγές του Στάθη.» Επίσης αναφέρει, ότι το ποσοστό των προκρίτων του πληθυσμού από κάθε χωριό, που είχε πρόθεση ο Στάθης για να εκτελεστεί ήταν πολύ μεγαλύτερο από το «τρία τοις εκατό » και έφθανε «το πέντε έως δέκα τοις εκατό».

    Ο ίδιος ο Άρης Βελουχιώτης, ο οποίος ανέλαβε την διοίκηση της ΙΙΙ μεραρχίας του ΕΛΑΣ στη Πελοπόννησο φέρεται να είπε προς τον Πελοπίδα και παρουσία και του Εμμ. Βαζαίου. «Τα έχουν κάνει θάλασσα οι πατριώτες σου οι Κορίνθιοι, αφήκαν τον Στάθη να αλωνίζει την περιοχή εις βάρος του Αγώνα. Θέλουν μαστίγωμα.»

    O Μήτσος Ρήγας από το Λουτράκι νεαρός αντάρτης τότε γράφει τα εξής:

    Ο Στάθης, μου έκανε κακή εντύπωση σε μία σύσκεψη, που είπε: «Θα πρέπει να χτυπήσουμε την αντίδραση. Ένα 10% τουλάχιστον σε κάθε χωριό πρέπει να χτυπηθεί».

    Η ΚΟΠΠ (Κομματική Επιτροπή Περιφέρειας Πελοποννήσου) του ΚΚΕ διέγραψε τον Στάθη από μέλος του ΚΚΕ «για διαστρέβλωση της κομματικής γραμμής στην οργάνωση, που καθοδηγούσε» (Εφημερίδα «Λεύτερος Μοριάς», Φ. 27/14-10-44).

    Αυτά είναι χωρίς ΘΑ και χωρίς ΑΝ .... πως να τους εμπιστευθεί ο λαός, σε σχέση με αυτά που έκαναν η Μακρόνησος μοιάζει με παιδική χαρά.

    Αν θες να μάθεις περισσότερα στην διάθεσή σου.


    Και συμπληρώνω ο Θεόδωρος Ζέγκος (Στάθης) διασώθηκε και από την περίοδο 1946-1949 και πήγε πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία (κανείς δεν τον πείραξε) και δεν είναι ο μόνος, θα σου δώσω στοιχεία αφού δεν τα έχεις υπόψη σου και βιβλιογραφία εκτενέστερη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πλούτωνα, όπως έχω ξαναπεί η μνήμη που παρέχει το blogger είναι προβληματική και αρκετά σχόλια δεν μου εμφανίζονται. Από που είναι αυτά όλα? Από ποιο βιβλίο ?

      Διαγραφή
    2. Είπαμε ..ΖΗΤΩ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ.... απο τα Καρακόλια του. Ενα 10% πρέπει να χτυπηθεί γιατί είναι με τον Καπιταλισμό. ΣΩΣΤΟΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή


  5. Υπάρχουν μερικά κείμενα που χάνονται δεν σου λέω τίποτα για να μη γίνω ενοχλητικός.
    https://ellas2.files.wordpress.com/2013/07/nekroid.jpg

    Στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Φενεού όλοι οι τοίχοι έχουν ενδυθεί με μαρμάρινες πλάκες των δολοφονηθέντων (αυτό δείχνει η φωτογραφία).

    Πέρα από τις πηγές που ήδη σου παράθεσα, οι συγγενείς των θυμάτων του μονόπλευρου εμφύλιου που εξαπολύθηκε το 1943-1944 έχουν γράψει πλήθος βιβλίων, υπάρχουν και άλλοι που δεν θέλησαν να κάνουν γνωστά τα οικογενειακά τους δράματα όπως η Ζωή Λάσκαρη το πραγματικό της ήταν Ζωή Κουρούκλη. Ο υπολοχαγός Κουρούκλης συνελήφθη και βασανίστηκε άγρια από τον Άρη Βελουχιώτη σε ηλικία μόλις 28 ετών (στα τέλη του 1943), τον σκότωσαν προς παραδειγματισμό όλων των «Μοναρχοφασιστών» Αξιωματικών με τσουγκράναγια να μην «σπαταλήσουν» σφαίρα!

    Λίγα χρόνια αργότερα, το 1949, έσφαξαν την μητέρα της Ζωής. Η ίδια η Λάσκαρη έλεγε : «Τον πατέρα μου τον δολοφόνησαν! Μέχρι πρόσφατα δεν είχα θυμό για τους δολοφόνους του πατέρα μου. Θα έλεγα πως δεν είχα φυσιολογικά παιδικά χρόνια».

    Δεν θα σου γράψω για την οικογένεια Χαμοδράκα που δολοφονήθηκε όλη πλην του Φάνη που ήταν επτά χρονών κατά το Δεκεμβριανό κίνημα διότι μπορείς να πεις ήταν συμποθόντες της Χ ... ο πατέρας ήταν Ταγματάρχης , οι γιοί του Γιάννης και Κων/νος φοιτητές νομικής και ο Οδυσσέας από φοιτος Βαρβακείου και δεν θα σου αναφέρω το βιβλίο του «Δεκέμβριος 1944», που παρατίθενται φρικιαστικές λεπτομέρειες.
    Για τον Θ Ζέγκο αναφέρεται ο Στ Περράκης στο βιβλίο του «Φαντάσματα του Εμφυλίου» παραθέτει και φωτογραφία του, και πλήθος ακόμα συγγραφείς όπως πχ ο Περράκης Στυλιανός (καθηγητής Πανεπιστημίου στο Μόντρεαλ) «Φαντάσματα του Εμφυλίου» εκδ Επίκεντρο. Έχει αναφερθεί ο Τόγιας Περίανδρος εφ αξιωματικός πληροφοριών στο 6ο ΣΠ ΕΛΑΣ. Και πλήθος άλλων.
    Ο Γ Τζουβαλάς «Αναζητώντας την αλήθεια» εκδ ΕΜΕΙΣ 2009.
    Έχει γράψει πλήθος πράγματα ο Ελευθέριος Σταυρίδης που διετέλεσε ΓΓ του ΚΚΕ και βουλευτής του.
    Για το στρατόπεδο του Φενεού όπως σου είπα έγραψαν οι συγγενείς των θυμάτων πχ η Σταματοπούλου Άννα από το χωριό Πανόραμα (τέως Φονιά) Φενεού Κορινθίας γραμματικών γνώσεων δημοτικού αυτή η γυναίκα παρακολούθησε όλο το δράμα και έγραψε αυτά που έβλεπε, οι διηγήσεις της γίνηκαν βιβλίο «Η Γη της οδύνης».... εκεί να δεις τι διηγείται αυτή η χωριατοπούλα πως γινόντουσαν τα λαικά δικαστήρια, οι εκτελέσεις οι βιασμοί, τα βασανιστήρια, οι σφαγές.......... σου παραθέτω έτσι ενδεικτικά κάτι ...η ίδια είδε βασανισμό κια εκτέλεση όταν μετέφερε με το καλάθι της φρούτα στους καπετάνιους στο Μοναστήρι: «...Μετά την εκτέλεση να θέτουν κρεμμύδι στο στόμα του εκτελεσθέντος όπως συνήθιζαν να κάμουν στα χοιρινά...» οι περιγραφές είναι συγκλονιστηκές. Παρτίθενται διάλογοι ... η Σταματοπούλου επιτυγχάνει να μιλήσει στον Παν Τσιάνο, Α γραμματέα του κόμματος.
    -«Παναγιώτη, γλύτωσε τα παιδιά».
    -«Δεν βαριέσαι καημένη! Για τον δάσκαλο είναι λίγο βαρύ, που έχει παιδιά, για τους άλλους δεν πειράζει, εργάνηδες είναι, ας τους σκοτώσουν».... δεν μποείς να φανταστείς για τι μιλάμε.
    Το βιβλίο του Σαραντόπουλου Γ Σαράντου «Το οδοιπορικό ενός δασκάλου»... του σκότωσαν τον αδελφό επειδή ήταν μον αξιωματικός του ΕΣ (και αντιστασιακός στον ΕΣ) και τον πατέρα .... αναφέρεται σε δολοφονίες που έγινα στην Ι Μ Καλτετζών (όπως σου είπα ΟΛΑ τα ορεινά μοναστήρια ήταν τόποι φυλάκισης, βασανισμού και εκτελέσεων).
    Το βιβλίο του Κώστα Σαραντόπουλου «Βαλτέτσι 1944» εκδ Αρμός και αναφέρεται στα τρομακτικά πράγματα που έγιναν στο Βαλτέτσι επειδή αρνήθηκαν να μπουν στο ΕΑΜ και επειδή ήθελαν αυτό το τσομπανοχώρι να το λεηλατήσουν... από το Βαλτέτσι δεν πέρασε ποτέ Γερμανός. Στην λεηλασία που έγινε ο ΕΛΑΣ φόρτωσε 500 υποζύγια (κλεμένα) με το βιός των χωρικών άρποαξαν 15.000 γιδοπρόβατα και έκαψαν 32 σπίτια ...

    Σου φτάνουν μπορώ να σου βάλω άπειρες πηγές, με διηγήσεις προσωπικών αποτρόπαιων βασανισμών που έκανε ο Άρης.... κατάλαβες γιατί σου έγραψα ότι στην Μακρόνησο αναλογικά με αυτά που γίνηκαν στα στρατόπεδα της αριστεράς η κατάσταση μοιάζε με παιδική χαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείς να συνεχίσεις να γράφεις οτι θέλεις μέσα στο παραμιλητό σου και μπράβο στον Σύντροφο που τα έβαλε. Βαδίζουμε απόλυτα Σωστά Είσαστε η πυξίδα μας. ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  6. Αγαπητέ πλούτωνα όλη η συζήτηση που ανοιγεις " ποιός καθαρισε ποιον " είναι τζούφια γιατι ο καθενας εχει τον χαβα του.Στην Ελλαδα τοτε ειχαμε τριπλη κατοχη στην οποια υπηρχαν πατριωτες που αντιστεκοντουσαν κ προδοτες δωσιόλογοι που συνεργαζόντουσαν .Τις πηγες των δευτερων μην της πολυεμπιστευεσαι καθοτι ατομα που προδωσαν την παυριδα τους δεν κολωνουν σε οποιαδηποτε ψεμα.Το Κκε τοτε επαιξε αποφασιστικο ρολο στην αντισταση αλλα δεν σημαινει οτι ολοι στο Εαμ ηταν κομμουνιστες.Αρα δεν είχαν κ καποιο αχτι να επιβαλλουν με την βια τις ιδεες τους.Ισα ισα το τοτε κκε πολυ σωστα εκανε πολλες ιδεολογικες εκπτωσεις για να συγκροτησει μια δυναμη που θα αντιστεκονταν στους κατακτητες.Ετσι λοιπον η μανια καποιον να βρισκουν κομμουνιστικο δαχτυλο παντου ηταν το φυλλο συκης που εκρυβε τπν δωσιλογισμό τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ κε θεόδωρε Σαμιωτάκη τα στοιχεία που βάζω είναι ιστορικά επιβεβαιωμένα.... στην περίοδο 1943-1944 ο Σιάντος είχε ρίξει το σύνθημα "ΠΑΣ ΜΗ ΕΑΜΙΤΗΣ ΕΊΝΑΙ ΓΚΕΣΤΑΜΠΙΤΗΣ"... οι τερατώδεις δολοφονίες οι βασανισμοί και οι ταλαιπωρίες πολιτών έγιναν εν ονόματι αυτού του συνθήματος, το σύνολο των θυμάτων δεν είχαν καμιά ανάμιξη με τους κατακτητές.... αν θες μπορούμε να πούμε πολύ συγκεκριμένα παραδείγματα όπως για παράδειγμα την περίπτωση του Στ Σαράφη, ο οποίος όταν συνελήφθει από τον ΕΛΑΣ τον περιέφεραν από χωριό σε χωριό χλευάζοντάς τον, φτύνοντάς τον σαν συνεργάτη των Ιταλών και φυσικά θα τον σκότωναν αν δεν εντασσόταν στις τάξεις του ΕΛΑΣ.... Μη νομίζεις ότι συνεργάτες του εχθρού υπήρχαν ΜΟΝΟ στους εθνικόφρονες ΚΑΙ στις τάξεις του ΕΑΜ υπήρχαν συνεργάτες του εχθρού, θες ένα παράδειγμα ο Μιχ. Παπαμαύρος ο αγαπημένος δάσκαλος της αριστεράς που συνέταξε το βιβλίο της ΠΕΕΑ και έφτιαξε το Φροντιστήριο στην Ευρυτανία .... δικάστηκε, το δικαστήριο δοσιλόγων και τον καταδίκασε σε 6,5 χρόνια φυλάκισης.

      Διαγραφή
    2. Η Αστική τάξη δεν είχε καμία ...τριπλή κατοχή.... Στο Ιμπεριαλιστικό Στάδιο απο το 1911.... ήταν Σύμμαχος της Γερμανίας Ιταλίας Βουλγαρίας στα πλαίσια του Αντικομμουνιστικού αγώνα. Και επίσης ένα τμήμα της Σύμμαχος της Αγγλίας για ....αντιφασιστικό..... παράθυρο μαζί με το ....πλατύσκολο..... της Σοσιαλδημοκρατίας και του Οπορτουνισμού στον Προδοτικό τους ρόλο. Ολα τα υπόλοιπα είναι ΚΟΥΡΑΦΕΞΑΛΑ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  7. Μιλάμε για μεγάλο ΓΕΛΙΟ. ....Καλά έκανε το ΚΚΕ το 1941 1944 να μην έχει ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΤΟΧΟ ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ ώστε να σωθεί ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 με το ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ και οδηγθηκε στην καταστροφή μας ενημερώνη το ....παιδί...... Και νομίζουν οτι θα κάνουν ξανα τα ίδια με το ΚΚΕ σήμερα. Ας αλλάξουν πλευρό και χέρι. ΠΙΑΣΤΗΚΑΝ....... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κι επειδή ένας Στάθης έκανε ας πούμε κάποια εγκληματα αυτό βαραίνει όλο το ΚΚΕ. Τι λέτε τώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ παρακολουθώ τα γραφόμενά σου, θα πρέπει να ξέρεις ότι εγώ σε κάποιες φάσεις υπήρξα πιο φανατικός από σένα (κακώς), γι αυτό και δεν σου απαντώ διότι σε κατανοώ.

    Μια ερώτηση θα σου κάνω: Το ΕΑΜ είχε ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΤΟΧΟ ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ ή την Δημοκρατία;

    Κα ΕΛΕΝΗ ΜΠΙΜΠΙΡΗ ο Στάθης έστειλε κάποιες χιλιάδες στο σφαγείο και σαν τον Στάθη υπάρχουν πολλοί ... γνώρισαμε κάποιο... πρασινοφρουρός μα τι πρασινοφρουρός μας είχε κάνει την ζωή ποδήλατο .... διάβαζα βιβλία (δεν θα σου πω το όνομά του) σ ένα από τα βιβλία τσουπ βλέπω το απίθανο επίθετό του (το τι γράφανε για αυτόν δεν λέγεται, μακέλεψε μια ολόκληρη περιοχή, έφυγε στην Ουγγαρία), το ψάχνω λίγο το πράγμα ήταν πατέρας αυτού του πρασινοφρουρού, ψάχνω να δω την συνέχεια, αυτός λύσαξε να φύγει από την Ουγγαρία και επαναπατρίστηκε μετά το 1990, τον διόρισαν σε ένα Δήμο, έγινε πάλι εργατοπατέρας, και μετά και των συνταξιούχων (διαρκώς βρίσκω να εμπλέκετε σε διαμάχες με τους απόγονους των θυμάτων του) και τέλος ο "Ριζοσπάστης" αφού πέθανε του είχε βάλει μια νεκρολογία τι να σου λέω...

    Φυσικά έχει ευθύνη το ΚΚΕ για τα εγκλήματα των μελών του που έγιναν εν ονόματί του, όπως ζητάτε να έχει ευθύνη η Χρυσή Αυγή για το έγκλημα του Ρουπακιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. H Καπιταλισμό θα έχεις με τα μέσα παραγωγής στους Καπιταλιστές η Σοσιαλισμό με Κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής και Δικτατορία του Προλεταριάτου. Ενδιάμεσα κάτι άλλο δεν υπάρχει. ΕΑΜ σαν ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ δεν μπορούσε να έχει στόχο τον Σοσιαλισμό είναι αδύνατο. Για να είχε το ΚΚΕ Στρατηγικό στόχο τον Σοσιαλισμό έπρεπε να είχε φτιάξει ΕΑΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ σύμφωνα με τα τρια Γράμματα ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ για τον ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ που θα πολεμούσε την ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ και τον Σύμμαχο της Γερμανικό Ιμπεριαλισμό και τον ΟΚΤΩΒΡΗ του 1944 εκμεταλευόμενο τον Συντριπτικό συσχετισμό στα ΒΑΛΚΑΝΙΑ θα διεκδικούσε και θα έπαιρνε την εξουσία. Την ....δημοκρατία..... στον Καπιταλισμό την ζήσαμε και χορτάσαμε μέσα στα Εργασιακά κάτεργα. Τα ...εγκλήματα..... του ΚΚΕ είναι ανέκδοτο μπροστα στα ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητε pluton φαίνεται σαν να μην εχεις παραδεχεσαι( η να μην θεωρείς κακο) οτι ειχαμε τριπλη κατοχη στην Ελλαδα απο το 41 -44..Σαν αρχη λοιπόν οταν το παραδεχτεις θα δεις ποιοι πολεμαγαν την κατοχη και ποιοι γερμανοντυνοντουσαν.Αυτα ειναι βαση ηια κουβεντα .Γιατι αν θεωρεις καλους τους ναζι τι να συζηταμε.Αφου λοιπον τα παραδε τουμε αυτα ψαχνουμε μετα να βρουνε τα λαθη , τις παραλείψεις ακόμα και τις μαυρες σελιδες των αγωνιστών της αντίστασης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ μπερδεμένα τα πράγματα αγαπητέ κύριε Σαμιωτάκη, τα βλέπεις πολύ απλοϊκά δεν κακίζω έτσι τα έβλεπα και εγώ για μεγάλο διάστημα, σήμερα μετά την πάροδο 70 χρόνων τα γεγονότα εκείνα έχουν δεχτεί πλήθος επεξεργασίες, έχουν αμφισβητηθεί τα πάντα δεν είναι πια άσπρο - μαύρο, ούτε καλό – κακό.

      Για να σου δώσω ένα παράδειγμα ακόμα και δοσιλογισμός είναι κάτι που προσδιορίζεται πολύ διαφορετικά σήμερα πχ θεωρείς την Χωροφυλακή που ήταν οπλισμένη δοσιλογικό σώμα.
      Τι είναι αντίσταση;
      Και αυτό είναι κάτι που πια συζητείται, για παράδειγμα η ΣΝΟΦ έκανε αντίσταση;
      Ξέρεις πόσα τέτοια θέματα μπορώ να σου βάλω;
      Στις συζητήσεις σας τα πράγματα τα βλέπετε με την λογική του εμφυλίου (οι ημέτεροι και οι άλλοι).
      Κακίζω όμως εμένα που επέτρεψα στον εαυτό μου τόσες δεκαετίες να μη μπορώ να δω πιο καθαρά τα ζητήματα (υπήρξαν πολλοί και από τις δύο παρατάξεις που τα είχαν δει στην σωστή τους διάσταση τα πράγματα, αλλά εκμεταλλεύτηκαν την τυφλότητά μας και σώπασαν). Οι ηγέτες άλλων κρατών δεν επέτρεψαν την τύφλωση που μας επέβαλαν εδώ οι δικοί μας ηγέτες.

      Διαγραφή
  12. Τι είναι αυτά που γράφεις βρε ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, σου συνιστώ να διαβάσεις ιστορία, όχι στρατευμένη ιστορία, αν δεν μπορείς να βρεις αμερόληπτη, διάβασε τα πάντα ακόμα και πως βλέπει ο καθένας τα πράγματα, απ όλες τις παρατάξεις, να αποκτήσεις μια σφαιρική άποψη (αυτό έκανα και εγώ δηλαδή, σε κάποια στιγμή είπα θα διαβάσω τους πάντες θέλω να έχω δική μου γνώμη και όχι να μου φυτεύει ο καθένας την ιδεοληψία του, έτσι ένα γεγονός μπορεί να το έχω διαβάσει σε 3-4 εκδοχές). Για παράδειγμα μιλάς για τα 3 γράμματα του ΝΖ... από την φυλακή ο ΝΖ έστειλε 3 επιστολές. Συγκεκριμένα:
    - ΤΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΓΡΑΜΜΑ Προς τον Ελληνικό λαό στις 31/10/1940
    - Το ανοικτό γράμμα προς τον Πρωθυπουργόν Μεταξάν στις 26/11/1940
    - ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕΚΑΙ ΤΗΣ ΙΚΝΕ στις 15/1/1941
    Τώρα η Α επιστολή είναι εντελώς διαφορετική από τις άλλες δύο γι αυτό και το καθεστός της 4ης Αυγούστου την δημοσίευσε, αυτή η επιστολή είναι τίτλος τιμής για το ΚΚΕ και ήταν πηγή έμπνευσης για την δημιουργία του ΕΑΜ, η επιστολή αυτή είχε πατριωτική στόχευση σε αντίθεση με τις άλλες δύο. Και οι τρεις επιστολές γράφτηκαν από την Γενική Ασφάλεια Αθηνών όχι από την Κέρκυρα .... Το καθεστός της 4ης Αυγούστου δικαιολόγησε την μεταφορά του ΝΖ από την Κέρκυρα στην Αθήνα με την δικαιολογία μήπως δραπετεύσει! Η πραγματικότητα είναι ότι ο ΝΖ είχε έλθει σε επαφή με την «ΠΡΟΣΩΡΙΝΉ ΔΙΟΙΚΗΣΗ» και όχι με την ΚΕ του Σιάντου και με διαταγή του Μανιαδάκη έγινε η μεταφορά του στην Αθήνα. Ο ΝΖ κατήγγειλε την Παλαιά ΚΕ σαν "χαφιέδικη σφηγκοφωλιά". Η στροφή αυτή του ΝΖ μετέτρεπε το ΚΚΕ σε ένα σοσιαλιστικό κόμμα σε Εθνικά πλαίσια. Ο Ελ Σταυρίδης στο βιβλίο του «ΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ» αναφέρει διάλογο του Σταυρίδη με τον Τυρίμο το 1941 και αποκαλύπτει... καλύτερα δες μόνος σου:
    «.... – Ο Μανιαδάκης ήτο γνώστης των σχεδίων αυτών του ΝΖ και παρ όλα αυτά τον εκλώτσησε;
    - Δεν ξέρω, αλλά δεν πιστεύω.
    - Εσύ γιατί δεν το είπες στον Μανιαδάκη;
    - Διότι μου είπε ο ΝΖ να μη τα πω, διότι ήθελα να τ πει ο ίδιος εις κατάλληλον χρόνον.
    - Του τα είπε;
    - Δεν πιστεύω. Ίσως περίμενε να τον ελευθερώσουν πρώτον.
    - Αφού εσύ είδες ότι ο Μανιαδάκης, μετά την επιστολήν, τον εκλώτσησε και δεν εξεδήλωσε διάθεσιν να τον χρησιμοποιήσει ευρύτερον, γιατί τότε δεν τα είπες στον Μανιαδάκη;
    - Μα τι να του πω; Ήταν αργά πια. Ο ΝΖ θύμωσε και δεν ήταν πια διατεθειμένος να κάμη τίποτα, διότι έλεγε ότι τον εγελάσαμε μόνο δια να τον εκθέσουμε και όχι για να συνεργαστούμε ειλικρινά μαζί του.
    - Δεν είναι μεγάλο σφάλμα του Μανιαδάκη αυτό;
    - Ασφαλώε είναι. Αλλά ήταν πιά αργά. Δεν χειρίστηκε καλά τον ΝΖ. Θα τον είχαμε αρχηγό του ΚΚΕ και το ΚΚΕ θα εγίνετο σιγά – σιγά κόμμα εθνικοσοσιαλιστικόν!...........».
    Ο ΝΖ στο πρώτο του γράμμα είχε βάλει γραμμή να γίνει ο Ντόριο της Ελλάδος, αλλά στράβωσε η δουλειά .... γι αυτό βλέπεις το Α γράμμα του ΝΖ να διαφέρει ριζικά από τα δύο άλλα.
    Αυτά επί του παρόντως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα τρια Γράμματα του ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ μιλάνε για ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ και τα έγραψε απο την Απομόνωση της φυλακής. Με βάση αυτά έπρεπε να φτιαχτεί ΕΑΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ που θα πολεμούσε την Αστική τάξη και τον Γερμανικό Ιμπεριαλισμό και τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 θα έπαιρνε την εξουσία εκμεταλευόμενο τον Συντριπτικό συσχετισμό στα Βαλκάνια. Με ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ δεν πας πουθενά παρα μόνο στην ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ. Ο Ζαχαριάδης ήταν ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ολη του η ζωή αφιερωμένη στον αγώνα. Το 1931 ανέλαβε για να διορθωση το πρόγραμμα του ΚΚΕ απο τον Σοσιαλσωβινισμό που υπήρχε. Δυστυχώς το 1935 η 3η Κ.Δ πέρασε στον ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟ με τους Μπολσεβίκους μειοψηφία και οδηγήθηκαν όλα στην καταστροφή εκτος απο εκεί που πέρασε ο Κόκκινος Στρατός. Η ΑΘΑΝΑΤΗ ΕΠΟΠΟΙΙΑ ΤΟΥ ΔΣΕ είναι δικό του δημιούργημα. Χωρίς αυτό ο ΕΥΡΩΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ήταν έτοιμος απο το 1944. Στην 5η Ολομέλεια το 1949 ξεκίνησε η διόρθωση του προγράμματος που ψηφίστηκε το 1953.... Τους υποχρεώσανε απο το ΚΚΣΕ ....χρουτσοφ.... να το αποσύρει το 1955..... Ολη η Στάση του Καπιταλισμού και του Οπορτουνισμού μετά το 1956 στην ΕΣΣΔ είναι τίτλος τιμής για τον ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ. Τα καταστροφικά γεγονότα της ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ ΤΟ 1991 είχανε ένα καλό. Μπόρεσε το ΚΚΕ να πετάξει έξω όλο τον Οπορτουνιστικό καρκίνο ξεκαθαρίζοντας τα πάντα. 25 ΝΟΕΜβρη στα 100χρονα έρχεται το 1ο Δοκίμιο της Ιστορίας 1918 1949 που αναφέρει αναλυτικά τα πάντα και μαζί με το 2ο που υπάρχει απο το 2011 αξίζει να διαβαστεί απο όλους. Αλλη η ΠΑΤΡΙΔΑ της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ και άλλη του Καπιταλιστή. Δεν συναντιούνται πουθενά. ΚΑΛΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  13. Σαν σήμερα το 1920 Δολοφονήθηκε στην Μαύρη θάλασσα επιστρέφοντας απο την Μόσχα ο σ.Λιγδόπουλος που έκανε την σύνδεση με την 3η Κ.Δ. Μαζί του δολοφονήθηκε και ο σ.Αλεξάκης μέλος της Κ.Δ για τα Βαλκάνια. Απο εκει και μετά το ΚΚΕ μέχρι το 1931 κολυμπούσε στον ΣΟΣΙΑΛΣΩΒΙΝΙΣΜΟ διαφόρων Σταυρίδιδων Πουλιόπουλων και ...ΣΙΑ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η Ιστορία πάντα είναι Στρατευμένη. Η Με τους Καπιταλιστές θα είσαι η με την Εργατική Τάξη και τον λαό για τον Σοσιαλισμό με Κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής και Δικτατορία του Προλεταριάτου. Κάτι άλλο ενδιάμεσα δεν υπάρχει. Ολα τα υπόλοιπα είναι ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΚΟΥΡΑΦΕΞΑΛΑ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τι είναι αυτά που γράφεις βρε Παναγιώτη, ο ΝΖ ήταν σε επαφή με την «ΠΡΟΣΩΡΙΝΉ ΔΙΟΙΚΗΣΗ» και εναντίον στην ΚΕ του Σιάντου που την έλεγε "χαφιέδικη σφηγκοφωλιά". Γι αυτό και τον μετέφεραν από την Κέρκυρα στην Αθήνα.... στην Αθήνα ζούσε ζωή χαρισάμενη (ειδική διατροφή, ένδυση, επισκέψεις, ότι ήθελε διάβαζε κλπ). Έχεις διαβάσει Το ΑΝΟΙΚΤΟ ΓΡΑΜΜΑ Προς τον Ελληνικό λαό στις 31/10/1940 του ΝΖ ... προφανώς δεν το έχεις διαβάσει στο παραθέτω προς ενημέρωση :

    «Προς το λαό της Ελλάδας.

    Ο φασισμός του Μουσολίνι χτύπησε την Ελλάδα πισώπλατα, δολοφονικά και ξετσίπωτα, με σκοπό να την υποδουλώσει και να την εξανδραποδίσει. Σήμερα, όλοι οι Έλληνες παλεύουμε για τη λευτεριά, την τιμή, την εθνική μας ανεξαρτησία. Η πάλη θα είναι πολύ δύσκολη και πολύ σκληρή. Μα, ένα έθνος που θέλει να ζήσει πρέπει να παλεύει, αψηφώντας τους κινδύνους και τις θυσίες. Ο λαός της Ελλάδας διεξάγει σήμερα έναν πόλεμο εθνικοαπελευθερωτικό, ενάντια στο φασισμό του Μουσολίνι. Δίπλα στο κύριο μέτωπο και Ο ΚΑΘΕ ΒΡΑΧΟΣ, Η ΚΑΘΕ ΡΕΜΑΤΙΑ, ΤΟ ΚΑΘΕ ΧΩΡΙΟ, ΚΑΛΥΒΑ ΜΕ ΚΑΛΥΒΑ, Η ΚΑΘΕ ΠΟΛΗ, ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΣΠΙΤΙ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ.

    Κάθε πράκτορας του φασισμού πρέπει να εξοντωθεί αλύπητα. Στον πόλεμο αυτό ΠΟΥ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΤΑΞΑ, ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ. Επαθλο για τον εργαζόμενο λαό και επιστέγασμα για το σημερινό του αγώνα πρέπει να είναι και θα είναι, μια καινούρια Ελλάδα της δουλιάς, της λευτεριάς, λυτρωμένη από κάθε ξενική ιμπεριαλιστική εξάρτηση, μ’ έναν πραγματικά παλλαϊκό πολιτισμό.

    Ολοι στον αγώνα, ο καθένας στη θέση του και η νίκη θα ‘ναι νίκη της Ελλάδας και του λαού της. Οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου στέκουν στο πλευρό μας.

    Αθήνα, 31 του Οχτώβρη 1940,

    Νίκος Ζαχαριάδης

    Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταλαβαίνω την απόγνωση σου αλλά δεν μπορώ να σε βοηθήσω. Τίτλος τιμής για τον ήρωα ΖΑΧΑΡΑΙΑΔΗ αυτός ο ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΣ ΟΧΕΤΟΣ. Πάμε ξανά. Με την Κ.Δ στα χέρια των ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΩΝ απο το 1935 ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ έγραψε ΤΡΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ απο την ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ που μιλάει και στα ΤΡΙΑ για ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ στο 2ο και 3ο ΑΝΟΙΧΤΑ. Απευθυνόταν σε Κομμουνιστές που καταλάβαιναν τι έλεγε. Με ΕΑΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 θα έπαιρναν την Εξουσία εκμεταλευόμενοι τον Συντριπτικό συσχετισμό στα ΒΑΛΚΑΝΙΑ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή