Ο Κόκκινος Φάκελος βρέθηκε στην περιοχή της Ελάτης Τρικάλων και το βουνό του Κόζιακα. Χωριά αιμοδότες του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, βουνό του αρχηγείου του ΕΛΑΣ και θέατρο μεγάλων συγκρούσεων κατά την Κατοχή και τον Εμφύλιο, σήμερα ελάχιστα πράγματα θυμίζουν την ένδοξη ιστορία της περιοχής. Σας παρουσιάζουμε μερικά.
Στο χωριό Ελάτη γεννήθηκε ο γνωστός αγωνιστής του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ Θανάσης Αρμάγος.
Ο Θανάσης Αρμάγος γεννήθηκε στην Ελάτη Τρικάλων τον Αύγουστο του 1931 και ήταν το πέμπτο από τα εφτά παιδιά που είχαν οι γονείς του, φτωχοί αγρότες.
Από μικρή ηλικία βίωσε έντονα την πολιτική δράση της οικογένειάς του μέσα στο ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και τον ΔΣΕ. Ο ίδιος συμμετείχε ενεργά στους κοινωνικοαπελευθερωτικούς και πολιτικούς αγώνες του λαού μας. Για τις ιδεολογικές και πολιτικές πεποιθήσεις του υπέστη τις διώξεις του μετεμφυλιακού καθεστώτος.
Η δράση του συνεχίστηκε μέσα από την ΕΔΑ και από τις γραμμές του ΚΚΕ όπου ήταν μέλος από το 1974. Ιδιαίτερα δραστηριοποιήθηκε στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ηταν παντρεμένος με την Ελένη Τσιμπώνη και απέκτησε δυο κόρες την Παρασκευή και τη Θεοδώρα.
Εφυγε από τη ζωή στις 17 Νοέμβρη 2008 μένοντας μέχρι το τέλος πιστός στα ιδανικά και τις αξίες του Κόμματος που τον γαλούχησε, το ΚΚΕ.
Το μνημείο για τον ΕΛΑΣ που έχτισε το ΚΚΕ κοντά στο χωριό Περτούλι. Σήμερα το μνημείο είναι σε κακή κατάσταση, αφού καμιά μέριμνα δεν υπάρχει προς αυτό από τη δημοτική αρχή. |
Στο χωριό Περτούλι, χωριό του ΕΛΑΣ, υπογράφηκε η συμφωνία του Πετρουλίου μεταξύ ΕΛΑΣ-ΕΔΕΣ για παύση των εχθροπραξιών μεταξύ τους, το 1943. Ασφαλώς ο ΕΔΕΣ δεν τήρησε τη συμφωνία και προχώρησε στις πρώτες επιθέσεις σε αντάρτες του ΕΛΑΣ, μερικές μέρες μετά στο γεφύρι της Πλάκας.
Κοντά στο Περτούλι, ο ΕΛΑΣ είχε δημιουργήσει και μια ανοικτή έκταση σαν αεροδιάδρομο για την προσγείωση αεροπλάνων των συμμάχων.
Η παλιά γέφυρα της Πύλης, πολύ κοντά στη σημερινή. Ανατινάχτηκε από τον ΕΛΑΣ κατά τις γερμανικές επιχειρήσεις του 1943, προκειμένου να ανακόψει την πρόσβασή τους στο βουνό του Κόζιακα. |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου