"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Mια δεύτερη απάντηση στο blog "Ιστορία της Κατοχής"


Το μπλογκ "Ιστορία της Κατοχής" ανάρτησε μια απάντηση σχετικά με το ζήτημα του "προδοτικού εγγράφου" του ΕΛΑΣ, που υποτίθεται ότι "αποκαλύπτει" μια συνεργασία ΕΛΑΣ- Γερμανών κατακτητών, έναντι του ΕΔΕΣ. 

Μπορείτε να τη δείτε εδώ

Θα μπούμε στον κόπο μιας δεύτερης απάντησης, αγνοώντας τα περί "ορκισμένων πολιτικών εχθρών" και τα υπόλοιπα ελαφρά σχόλια.

1ο) ΞΑΝΑΛΕΜΕ: Το έγγραφο που ανέβηκε από το εν λόγω blog, γράφει πάνω-πάνω "ΕΛΑΣ" υπογραμμισμένο. Αν λοιπόν προέρχεται από το Γενικό Αρχηγείο δεν θα έγραφε απλώς "ΕΛΑΣ" αλλά "Γενικό Αρχηγείο ΕΛΑΣ". Δεν πρόκειται λοιπόν περί προχειρότητας ανάγνωσης, μιας που χρησιμοποιήθηκε ΑΚΡΙΒΩΣ το "ντοκουμέντο" του blog. Αν πάλι το έγγραφο προέρχεται από την 8η Μεραρχία ΕΛΑΣ, το κανονικό θα ήταν να γράφει "8η Μεραρχία ΕΛΑΣ" και να έχει μια μορφή σωστού στρατιωτικού εγγράφου. 

2ο) ΞΑΝΑΛΕΜΕ: Τεκμηρίωση δεν σημαίνει "το βρήκα στο τάδε ή στο δείνα βιβλίο". Σημαίνει παράθεση αρχείου, ταξιθετικού αριθμού κτλ. Με άλλα λόγια, το από πού ο κύριος Ιωάννου αναφέρει στο βιβλίο του ότι το βρήκε. 

Η αναφερόμενη πηγή, ήταν ΦΥΣΙΚΑ, ο Κώστας Ιωάννου, μαχητής του ΕΔΕΣ και νυν συγγραφέας. Από το δεδομένο και μόνο αυτό κατανοεί κανείς την ιστορική αντικειμενικότητα του βιβλίου του. Από την άλλη μεριά, ο Χάγκεν Φλάισερ, μας αρέσει δεν μας αρέσει, είναι διεθνώς αναγνωρισμένος ακαδημαϊκός (δεν γνωρίζω να δήλωσε ποτέ πολιτικές πεποιθήσεις) και άρα σαφέστατα πιο αρμόδιος να εκφέρει γνώμη. Σίγουρα δε, αντικειμενικότερος κριτής της Ιστορίας. Βέβαια, εδώ το ζήτημα δεν αφορά την "αντικειμενικότητα", αφορά το κατά πόσο το εν λόγω έγγραφο, είναι υπαρκτό και άρα διαθέσιμο σε ερευνητές. 

3ο) Δομή εγγράφου: Δεν διαβάσαμε πουθενά την αιτιολόγηση του γιατί το έγγραφο δεν έχει πολυγραφηθεί, όπως εκατοντάδες άλλα έγγραφα, και το γιατί δεν έχει σφραγίδα. Ένα τόσο σημαντικό έγγραφο, που μάλιστα προέρχεται από τα κεντρικά μιας μεραρχίας, θα έπρεπε να φέρει σφραγίδα και να έχει πολυγραφηθεί ή δακτυλογραφηθεί. Γιατί αυτό λοιπόν το έγγραφο "ξέφυγε"; Μάλλον γιατί είναι δύσκολο να βρει κανείς πολύγραφο εποχής και σφραγίδα του ΕΛΑΣ εν έτει 1997...

Αυτό φίλες και φίλοι, είναι ένα έγγραφο σχετικά με τις επαφές του Ζέρβα με το 22ο Σώμα Στρατού των Γερμανών και την κοινή δράση τους. Το έγγραφο είναι τμήμα του πολεμικού ημερολογίου της Στρατιάς Ε και αναφέρεται στην κοινή επιχείρηση Ζέρβα και Ναζί ενάντια στον ΕΛΑΣ Τζουμέρκων. 

Έχει όπως βλέπετε τη σωστή δομή ενός πολεμικού ημερολογίου: 



Πηγή εγγράφου: ΜΑ (Militararchiv -Freiburg), 59644/3: Kalender 3/4/5/6/7.2.44, Fall 7, VDB Lanz 2: ΧΧΙΙ. Α.Κ., Ιc, Nr. 245/44 gKdos, 9.2.44

O ιστότοπος των "χαλκευμένων" αρχείων είναι εδώ και απλώς για την ιστορία να ενημερώσουμε ότι πρόκειται για τα επίσημα κρατικά αρχεία του γερμανικού κράτους. 




Τέλος, σχετικά με την αναφορά στο πρόσωπο του Κομνηνού Πυρομάγλου, προσωπικού οικογενειακού φίλου, καλύτερα να έχουμε πρώτα διαβάσει και μετά να χρησιμοποιούμε ονόματα. Συστήνω λοιπόν το βιβλίο του Πυρομάγλου, "Η Εθνική Αντίστασις", αλλά και το "Ο Δούρειος Ίππος -Η εθνική και πολιτική κρίσις κατά την Κατοχή " για να μη μεροληπτούμε. 

Καλό διάβασμα!!! 

8 σχόλια:

  1. το εγγραφο τους ....τρωει και μπανανες πεσ τους.
    για το αρχειο σου
    https://www.scribd.com/doc/13347335/nazi-reports-on-greek-resistance

    http://www.hfmeyer.com/pdf/Hans_Wende.pdf

    καλη συνεχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα έπρεπε να είχες παρατηρήσει ότι η ένδειξη "VIII Mεραρχία ΕΛΑΣ" υπάρχει (έστω και αν δεν φαίνεται καθαρά) και στα δύο σχετικά έγγραφα που έχω αναρτήσει, αλλά και στο τρίτο που δεν έχω σκανάρει, και το οποίο είναι δακτυλογραφημένο.

    Την εποχή εκείνη τα έγγραφα των αντάρτικων οργανώσεων ήταν είτε χειρόγραφα είτε δακτυλογραφημένα.
    Π.χ. η αναμφισβήτητη συμφωνία εκεχειρίας ΕΛΑΣ-Γερμανών στην Λακωνία τον Μάρτιο του ΄44 (παραδεκτή απ'όλους) είναι χειρόγραφη και μάλιστα αρκετά πρόχειρα.

    Άλλωστε εκτός των άλλων, ακόμα και ο Φλάισερ (πέραν του ότι εκ των υστέρων αναθεώρησε για τα περί συνεργασίας Ζέρβα-Γερμανών) αναγκάστηκε να μιλήσει για "αμφισβητούμενη αλλά οπωσδήποτε πραγματική δεκαήμερη ανακωχή" αναφερόμενος στην εκεχειρία ΕΛΑΣ-Γερμανών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάνεις λάθος. Έγγραφα από τις μεραρχίες ήταν πάντα δακτυλογραφημένα και με σφραγίδες. Όπως και σήμερα τα στρατιωτικά έγγραφα είχαν αυστηρή δομή και γλώσσα. Δεκάδες τέτοια έγγραφα υπάρχουν σήμερα σε αρχεία και έχουν τυπωθεί σε βιβλία. Τα έγγραφα μάλιστα κρατούνταν σε διπλότυπο. ΑΔΥΝΑΤΟΝ λοιπόν ένα τόσο σοβαρό έγγραφο να μην φέρει την κανονική δομή, σφραγίδες κτλ. Επίσης, από που το πήρε ο Κώστας Ιωάννου? Δίνει πηγή? Θα ήθελα να την γνωρίζω για να την αξιολογήσω καταλλήλως αν και γνωρίζω πολύ καλά τις ... πηγές του Ιωάννου.

    Τέλος, απάντησα με εμπεριστατομένο άρθρο περί παραχάραξης της Ιστορίας και των ντοκουμέντων. Τώρα για το νερό στο κρασί του Φλάισερ γνωρίζω. Όμως οι πηγές που παραθέτει είναι σαφέστατα αξιόπιστες ακόμα κι αν ο ίδιος επέλεξε τις ίσες αποστάσεις μετέπειτα. Η πολιτική του επιλογή δεν μου λέει τίποτα. Η πηγή του υπάρχει και σήμερα στα κρατικά γερμανικά αρχεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περιμένω επίσημα έγγραφα ανακοχής Γερμανών- ΕΛΑΣ. Κανονικά, με σφραγίδες, δομή στρατιωτικού εγγράφου και κυρίως πηγή..

      Διαγραφή
    2. Αναφέρθηκα ήδη σε ένα άλλο παράδειγμα μη-δακτυλογραφημένο εγγράφου που αφορά συμφωνία ΕΛΑΣ-Γερμανών. Αυτό της Λακωνίας. Και μην το αμφισβητήσετε και αυτό...
      Όσο για το που βρήκε ο Ιωάννου τα συγκεκριμένα έγγραφα το ΕΛΑΣ, προφανώς εκεί που τα βρήκε και ο Πυρομάγλου ο οποίος τα παρέθεσε στο Λίβανο στους εκπροσώπους του ΚΚΕ/ΕΛΑΣ/ΠΕΕΑ οι οποίοι δεν τα διέψευσαν.
      Προφανώς έπεσαν στα χέρια τους κατά την σύγκρουση ΕΛΑΣ-ΕΔΕΣ το φθινόπωρο του `43 όπου η 8η μεραρχία του ΕΛΑΣ κινδύνεψε με διάλυση,

      Διαγραφή
    3. Καταρχήν να ξεκαθαρίσω ότι θα αμφισβητήσουμε και όχι μόνο, θα διαψεύσουμε μέσω τεκμηρίωσης οτιδήποτε σχετικό έγγραφο αξιώνετε ότι έχετε.

      Λέτε: "Ο Ιωάννου προφανώς βρήκε αυτά τα έγγραφα στις συγκρούσεις ΕΛΑΣ-ΕΔΕΣ." Αυτό όμως δεν είναι ιστορική τεκμηρίωση, είναι εικασία. Συγκεκριμένα σε ποια σύγκρουση μπορεί να κατέλαβε ο ΕΔΕΣ ένα τέτοιο αρχείο; Η εικασία σας λοιπόν είναι το ίδιο αν όχι λιγότερο έγκυρη με τη δική μου: Ο Ιωάννου τα πλαστογράφησε... και μάλιστα άτεχνα... Και εγώ μπορώ να στηρίξω τη δική μου εικασία με παραπομπή σε ντοκουμέντα. Εσείς;

      Διαβάστε τα πρακτικά του Λιβάνου και αν βρείτε έσω και ΈΝΑ σημείο αναφοράς του Πυρομάγλου σε τέτοια έγγραφα χωρίς διάψευση το ξανασυζητάμε...

      Διαγραφή
    4. Μιας και έχει αναφερθεί η άποψη του Πυρομάγλου επί του θέματος, δες αυτό το απόσπασμα απ΄το βιβλίο του "Τι είπα στο Λίβανο":
      Εις τον κ.~ Εις τον κ. Πίσπιρην Διοικητήν της VIIIης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ, ετηλεφώνησα την απάντησίν μας εις την Επιτροπήν και συνεφωνήσαμεν. Ο Ταγματάρχης Πίσπιρης όμως μετά του Καπετάνιου της Μεραρχίας του και του Πολιτικού Καθοδηγητού, υπέγραψαν ανακωχήν μετά των Γερμανών. Ανακωχήν μετά των Γερμανών και των Τουρκαλβανών, διά να έχουν ελεύθερα τα χέρια να μας κτυπήσουν. Τούτο διευκόλυνε και τους Γερμανούς, οι οποίοι ήρχισαν ταυτοχρόνως μετά του ΕΛΑΣ την επίθεσίν των εναντίον μας. Έγινε, υπεγράφη η ανακωχή με τους Γερμανούς υπό της VIIIης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ εν γνώσει του Γεν. Στρατηγείου του ΕΛΑΣ. Ασφαλώς ναι. Διότι όταν την επαύριον δια κρυπτογραφικού τηλεγραφήματος ή περί ής πρόκειται Μεραρχία ανέφερεν τούτο, το Γεν. Στρατηγείον ΕΛΑΣ, όχι μόνον δεν αντέδρασεν, αλλά και εδέχθη πλήρως την κατάστασιν και συνειργάσθη κατά ένα τρόπο με τους Γερμανούς. Την 10ην Οκτωβρίου 1943 κατέπαυσαν αι εχθροπραξίαι μεταξύ ΕΛΑΣ αφ' ενός και Γερμανών και Τουρκαλβανών αφ' ετέρου. Όλα τα στοιχεία περί της ανακωχής ταύτης είναι κατατεθειμένα εις το Στρατηγείον Μέσης Ανατολής. Διαταγές, πρωτόκολλα και τηλεγραφήματα, αποδεικνύοντα την προδοτικήν ταύτην πράξιν, είναι κατατεθειμένα. Έτσι καθ' ην στιγμήν το ΕΑΜ μας συκοφαντεί, ότι συνεργαζόμεθα με τους Γερμανούς, αυτό υπογράφει ανακωχήν. Καθ' ην στιγμήν το ΕΑΜ μας επιτίθεται, η επίθεσίς του συγχρονίζεται με την επίθεσιν των Γερμανών. Την σκοτεινήν αυτήν ιστορίαν θα την μάθει εις όλας της τα λεπτομερείας ο Ελληνικός λαός. Θα χυθή πλήρες φώς και τότε θα αποδειχθή ποιοί είναι οι προδόται".

      http://www.alfeiosbooks.com/product/%CF%84%CE%B9-%CE%B5%CE%AF%CF%80%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BB%CE%AF%CE%B2%CE%B1%CE%BD%CE%BF/

      Διαγραφή
    5. Το βιβλίο που αναφέρεις έχει εκδοθεί από την Διεύθυνση Τύπου Ε.Ο.Ε.Α. Διάβασε τα μεταγενέστερα βιβλία του Πυρομάγλου που εξηγεί τι πραγματικά ήταν ο ΕΔΕΣ και ο Ζερβας και ανασκευάζει τα όσα είπε και έγραψε.

      Διαγραφή