"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Το τέλος του Καπετάν Φουρτούνα

Με την συνδρομή φίλου αναγνώστη μας είμαστε σήμερα σε θέση να αναρτήσουμε μαρτυριακό υλικό σχετικά με τις τελευταίες ημέρες και το θάνατο του λευκαδίτη αγωνιστή Στάθη Πιάκα γνωστού και ως καπετάν Φουρτούνα. (Βιογραφικά στοιχεία εδώ). Αναδημοσιεύουμε τις πληροφορίες που λάβαμε σχετικά:

Η ιστορία του τέλους του καπετάν Φουρτούνα είναι από πρώτο χέρι καθώς γνώρισα (και υπάρχουν ακόμη) κάποιους από τους πρωταγωνιστές της.

 Ο "Φουρτούνας" -στην  περιοχή της Αιγιαλείας ήταν γνωστός με το όνομα του (Στάθης) αλλά κανείς δεν ήξερε το επώνυμό του ούτε τον τόπο καταγωγής του, μόνο ότι ήταν από τη Ρούμελη.

Έδρασε στην περιοχή της Αιγιαλείας του νομού Αχαΐας.

Προς το τέλος του Εμφυλίου είχε αποκοπεί και έβρισκε καταφύγιο κινούμενος συνεχώς με έναν ντόπιο αντάρτη του Δ.Σ.τον Καλπενο από την Σβυρου(σημερινή Όαση) στα γύρω χωρία, Βερσοβα (σημερινό Χρυσάνθιο), Αρφαρα, Βελλα ,Αράχοβα, Βαλιμη , έναν κύκλο δηλαδή περίπου 25-30 χιλιόμετρων.

Η χωροφυλακή γνώριζε την παρουσία του αλλά το ανάγλυφο του εδάφους και το ότι δεν υπήρχε αμαξιτός δρόμος (κοντινότερο σημείο η χωροφυλακή  Ακρατας στα 20 -25 χλμ.) τον βοηθούσε στο να διαφεύγει εύκολα. Ένα βράδυ όμως εδόθη πληροφορία ότι θα διανυκτέρευε στο χωριό του Καλπενου σε συγκεκριμένο σπίτι στην αρχή του χωριού Σβυρου.

Μαζεύτηκε απόσπασμα από χωροφύλακες με τμήματα ΜΑΥ και με στρατολόγηση  ντόπιων από το χωριό Βερσοβα (άλλων βίαια και άλλων εθελοντικά) κι έγινε νυχτερινή επιδρομή.

Την ώρα εκείνη ο Στάθης και ο Καλπενος  (με το ζευγάρι που τους φιλοξενούσε) ετοιμάζονταν για δείπνο, και  ο τελευταίος βοηθούσε να φτιάξουν τηγανίτες στο τζάκι.(έριχνε το ζυμάρι στο τηγάνι).
 Ο Στάθης έχοντας πάντα την προσοχή αυξημένη άκουσε κάποιο θόρυβο, έβγαλε το πιστόλι του (Parabelum) και έπιασε την πόρτα,ο δε Καλπενος έβγαλε μια χειροβομβιδα. Πριν όμως προλάβει να βγάλει την περόνη (στα χέρια του είχε ζυμαρια) από ένα παράθυρο που έβλεπε στο δρόμο χωρίς να είναι εντελώς κλειστά τα παντζούρια, πυροβολήθηκε και έμεινε στον τόπο.

Ταυτόχρονα έγινε έφοδος στο σπίτι από δυο ενόπλους.
Εδώ η μοίρα έπαιξε το παιχνίδι της.Ο Στάθης ταμπουρωμένος πίσω από την πόρτα τους πυροβολεί άλλα το πιστόλι του παθαίνει εμπλοκή.

Ένας τρίτος ένοπλος εισβάλλει και από τον φόβο του πυροβολώντας αδιακρίτως σκοτώνει την  γυναίκα που έντρομη ούρλιαζε.. Ο Στάθης προσπάθησε να αμυνθεί με γροθιές,και να διαφύγει  εκμεταλλευόμενος την σύγχυση που δημιουργήθηκε (ήταν σωματώδης)αλλά η λάμπα του πετρελαίου περιεργως από τους πυροβολισμούς δεν έσβησε (στο σκοτάδι δεν θα πυροβολούσαν) και ενώ κατάφερε να εξουδετερώσει με άγρια πάλη και τραυματισμένος τους δυο,  πυροβολουμενος συνεχώς υπέκυψε(είχε δεχθεί έξι και κατ άλλους εννέα σφαίρες).

Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή.

Τους έκοψαν τα κεφάλια και τα μετέφεραν στο χωριό Βερσοβα όπου και
τα έστησαν σε ένα τσιμεντένιο βάθρο στην πλατεία έχοντας στα στόματα τους από ένα τσιγάρο..

Το σώμα του έχει ταφεί στην άκρη του νεκροταφείου της Σβυρους (στην μάντρα)


Ευχαριστούμε πολύ το φίλο που μας εμπιστεύθηκε τη μαρτυρία του.


Φωτογραφίες

Βέρσοβα σήμερα

1 σχόλιο:

  1. Δεν ηταν απο τη Λευκαδα.
    Ηταν απο το Αρχοντοχωρι Αιτωλοακαρνανιας και το ονομα του ηταν ΛΙΑΚΑΣ.
    Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή