"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Kεφαλοκυνηγοί

Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στην πρακτική του αποκεφαλισμού των παρακρατικών στα θύματά τους, κατά την περίοδο του Εμφυλίου. Η πρακτική αυτή εκτός από την ατίμωση του νεκρού, την απανθρωποποίησή του και την τρομοκράτηση της κοινής γνώμης, πολλές φορές χρησιμοποιούνταν και για ... βιοποριστικούς λόγους. 

Είναι γνωστό από πληθώρα μαρτυριακού υλικού, ότι οι συμμορίες και οι χωροφύλακες πολλές φορές απέκοβαν τα κεφάλια των νεκρών του ΔΣΕ ή των δολοφονημένων αιχμαλώτων τους προκειμένου να τα πουλήσουν στις αρχές έναντι αντιτίμου της μιας λίρας, ή σε περιπτώσεις που ο νεκρός ήταν επικηρυγμένος, για να εισπράξουν τα χρήματα της επικήρυξης.

Ο Κόκκινος Φάκελος μελετώντας αρχειακό υλικό της εφημερίδας Αλήθεια της Τρίπολης, εντόπισε δύο σπανιότατα άρθρα στα οποία αναφέρεται αυτή η πρακτική και επιβεβαιώνει το μαρτυριακό υλικό που διαθέτουμε. Τα άρθρα είναι φυσικά γραμμένα στη γλώσσα της εποχής, βρίθουν υπερβολών και χαρακτηρισμών, αποτυπώνουν όμως πλήρως το κλίμα του Εμφυλίου.

Άρθρο Πρώτο

Παρουσιάζεται η περίπτωση του "εθνικόφρονα πολίτη"Δημ. Παπαδόπουλο ή Χάρο (προφανώς παρακρατικός ή ΜΑΥ), ο οποίος επιστρέφοντας στο χωριό του Λουκά εντόπισε τέσσερις κομμουνιστές να χορεύουν στο καφενείο του χωριού. Ο Παπαδόπουλος μαχαίρωσε απανωτά τον Χαρ. Γιαννίκο, ενώ οι υπόλοιποι διέφυγαν. Αργότερα, ο Παπαδόπουλος απέκοψε το κεφάλι του "κτήνους" και το μετέφερε στις αρχές.


Άρθρο Δεύτερο

Παρουσιάζεται η περίπτωση του "πρώην αντάρτη" Γεώργιου Μπαλή ή Μπεκίραγα, ο οποίος στη θέση Βουλιάνοι κοντά στο χωριό Νεστάνη, παραφύλαξε και δολοφόνησε τον Σπήλιο Γκότση, αντάρτη του ΔΣΕ που κρύβονταν εκεί. Αργότερα ο Μπαλής απέκοψε το κεφάλι του θύματός του και το μετέφερε στις αρχές. 


Πηγή: Αλήθεια της Τρίπολης, 23/1/49, αριθ. φύλλου 163


1 σχόλιο: