"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Η μάχη στη γέφυρα του Κοράκου

Στις 9-20 Μάρτη του '49 η Ι Μεραρχία του Φλωράκη και η II Μεραρχία του Διαμαντή παίρνουν εντολή από το Γενικό Αρχηγείο να επιχειρήσουν αντιπερισπασμό προς ΑΡΤΑ. Ο αντιπερισπασμός πέτυχε, ο Εθνικός Στρατός θεώρησε ότι εξελίσσεται επίθεση στην Αρτα και για να την αντιμετωπίσει απέσπασε δυνάμεις από Κόνιτσα, Β. Πίνδο.


Ετσι έγινε κατορθωτό να ανακαταληφθούν στο Γράμμο Ασημοχώρι Βούρμπιανη - Κάντσικο - Πύργος Στράτσιανης - Κάμενικ. Ο αντιπερισπασμός βοήθησε να περάσει το δρόμο Γιάννενα - Τρίκαλα η Φάλαγγα των Αόπλων που ξεκίνησε από τα Χάσια.

Τα τμήματα του ΔΣΕ συμπτύσσονται από την περιοχή του Βάλτου, προς τη γέφυρα Κοράκου. Ολα τα περάσματα είναι πιασμένα. Ο ΔΣΕ με πολύ κόπο και σθένος κρατάει τη γέφυρα, τα «Πέντε Αδέρφια», και το ύψωμα πάνω από τη γέφυρα στις Πηγές.


Γύρω από τη γέφυρα μια κόλαση φωτιάς και σίδερου. Αεροπορία, πυροβολικό έχουν στόχο να ρίξουν τη γέφυρα, να αποκόψουν τα τμήματά μας. Η αεροπορία ανέλαβε να καταστρέψει το γεφύρι με πολυβολισμούς και ρουκέτες. Τα ΣΠΙΤΦΑΪΡ πραγματοποίησαν 150 εξόδους. Με αυτή την αποστολή, ολόκληρη τη μέρα 28η Μάρτη 49 γύρω από το γεφύρι Κοράκου εκτυλίχτηκαν μερικές από τις πλέον άγριες συμπλοκές ολόκληρου του Εμφυλίου.
Τα τμήματά μας περνούν, ο μεγάλος τους όγκος. Μια διμοιρία μόνο ξεκόπηκε δυτικά του Αχελώου. Ωρα 21.15 στις 28 Μάρτη 1949 η γέφυρα του Κοράκου τινάζεται στον αέρα.

Είχε άνοιγμα στη βάση 84 μέτρα και ύψος στη μέση της καμάρας 46 μέτρα. Σήμερα δεν απομένουν παρά δεξιά και αριστερά του ποταμού τα βάθρα της Γέφυρας Κοράκου, το παλιό φυλάκιο Κούλα.

Τα τμήματα του ΔΣΕ τράβηξαν για τα Πετρίλια.

Η Ι Μεραρχία του Φλωράκη έμεινε στο χώρο της Αργιθέας.

Η II του Διαμαντή τράβηξε για τη Ρούμελη. 

Δεν ξανασυναντήθηκαν ποτέ.

Τον Αύγουστο του '49 έπεσε ο Γράμμος.

4 σχόλια:

  1. Καλημέρα και συγχαρητήρια για το blog σας.

    Σε ποιό e-mail θα μπορούσα να σας στείλω κάποιες ανέκδοτες φωτογραφίες από τον παππού μου ?
    Αφορούν την περίοδο που ήταν εξόριστος σε Ανάφη, (επί Μεταξά) και β τάγμα σκαπανέων στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Είναι αγνοούμενος, (τελευταία μαρτυρία που έχουμε, ήταν στην Μακρόνησο).

    Ευχαριστώ,

    Χ.Γ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ζει ακόμα ένας από τους πρωταγωνιστές αυτής της μάχης.Αν τον πείσω να μου διηγηθεί όλα όσα έζησε εκείνες τις μέρες θα είναι ένα ιστορικό ντοκουμέντο για εκείνη την εποχή.

    http://www.fteri-fthiotidos.gr/index.php/dimitris-arkoudas.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αναλυτικά για την επίθεση και στο βιβλίο του Γεροζήση "έφοδος στον ουρανό". Εκεί διαλύθηκε η 138 ταξιαρχία και πιάστηκε αιχμάλωτος ο Σωτήρης Τσιτσιπής (Λοκρός).

    ΑπάντησηΔιαγραφή