"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Μίκης Θεοδωράκης για τον Χρίστο Μούτση του εμφυλίου

Το παρακάτω αποτελεί αναφορά του Μίκη Θεοδωράκη στο αυτοβιογραφικό του "Δρόμοι του αρχάγγελου" και τον συνθέτη Χρίστο Μούτση 


(1947, ο Μίκης Θεοδωράκης έχει αποδράσει και κινείται παράνομα στην Αθήνα) Σκάζοντας το κεφάλι μου από τον ηλεκτρικό στην Ομόνοια με πήρε το ξεροβόρι. Ο κόσμος κουκουλωμένος, λες και τον κυνηγούσαν. Πήρα την Πειραιώς και σε δύο λεπτά ήμουν στο Ωδείο. Φοβόμουν μήπως πέσω στον Νικήτα που πια είχε γίνει το μάτι της Ασφάλειας. Ευτυχώς μέσα ήταν μόνο ο Χρίστος Μούτσης. Μόλις με είδε, κατάλαβε και μου έκανε σήμα με το μάτι να προχωρήσω. Άνοιξα την πόρτα του σπιτιού 9 και μπήκα. "Τι συμβαίνει;" μου λέει, ο Χρίστος που με ακολουθούσε. "Ήρθαν την νύχτα να με πιάσουν" "Και τώρα;" "Τώρα παρανομία και δόξα σοι ο Θεός" "Που θα μένεις;" "Τις νύχτες θα τα βολέψω. Τις μέρες τι γίνεται; Και που θα ξυρίζομαι; Θα με σταματήσουν με τα γένια." "Λοιπόν" αποφασίζει ο Χρίστος, "θα μείνεις εδώ, στο 9, θα κλειδώνεσαι μέσα και δε θα βγαίνεις αν δε σου πω εγώ. Για πλύσιμο στην τουαλέτα, που είναι κάτω από την σκάλα. Στάσου, θα σου φέρω και σαπούνι και τα συμπράγκαλα." Ο Χρίστος Μούτσης και ο αδελφός του, ο Παναγιώτη είχαν καταγωγή από την Εύβοια. Όλοι οι συγγενείς τους εκείνη την εποχή βρίσκονταν είτε αντάρτες στα βουνά είτε σε εξορίες και φυλακές. Ο Δήμος Μούτσης, ο συνθέτης, ήταν ανεψιός τους και έτσι μεγάλωσε μέσα στο Ωδείο, όπου στην αρχή διέπρεψε το βιολιστικό του ταλέντο. Έτσι τον γνώρισα κι εγώ στην Μικρή Ορχήστρα. Όλη η οικογένεια ήταν δοσμένη στον αγώνα και όλοι ταλαντούχοι. 

1 σχόλιο:

  1. Ο πατέρας μου, Χρήστος Μούτσης αγάπησε τη κλασσική μουσική, το μουσικό κόσμο της Ελλάδας και αφιέρωσε τη ζωή του στο Ωδείον Αθηνών. Ο ίδιος δεν ήταν όμως συνθέτης, ήταν απλά επιστάτης στο Ωδείον. Συνθέτης στην οικογένεια είναι μόνο ο Δήμος Μούτσης. Οι συγγενείς μας ζούσαν έτσι κι αλλοιώς στα βουνά σ` ένα χωριό στο όρος Οχι, μεγάλοι αντάρτες και αντιστασιακοί δεν ήταν απ` ότι ξέρω. Η φιλία με τον Μίκη και το περιστατικό που αναφέρεται αληθεύει. Είναι επίσης αλήθεια ότι επι κατοχής ο Χρήστος ο Μούτσης γλίτωσε μετα βίας απο τη γκεστάπο. Μετά τον πόλεμο ήταν δημοκρατικός σοσιαλιστής και οπαδός της Ενωσης Κέντρου με ιδιαίτερη συμπάθεια στο Γεώργιο Μαύρο. Οτι είμαστε όλοι ...ταλαντούχοι σ` αυτό σίγουρα έχει δίκιο ο Μίκης!
    Αυτά για να μην δημιουργούνται λάθος Μύθοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή