"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

Μορφές του ΔΣΕ μέσα από σπάνιες φωτογραφίες



Συπέρκος Παντελής (Πάντος): Γεννήθηκε στο χωριό Κρυσταλλοπηγή Καστοριάς, στις 10 Ιανουαρίου του 1921. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ και στον Εμφύλιο υπήρξε διοικητής του επίλεκτου Τάγματος "Πάντου", του ΔΣΕ, το οποίο έδρασε με σειρά στρατιωτικών επιτυχιών στο Γράμμο και το Βίτσι. Ο Παντελής Συπέρκος έχασε τη ζωή του από βλήμα πυροβολικού στον Αη- Λια Φαλιάς της Καστοριάς, στις 17 Μαρτίου 1948. Έπεσε με το βαθμό του αντισυνταγματάρχη πεζικού του ΔΣΕ.




Παντελής Συπέρκος



Ράμπης Κώστας: Γεννήθηκε το 1915 στη Βεύη της Φλώρινας. Οργανωμένος στο ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας, η οποία συνέπεσε με τη Μεταξική Δικτατορίας, ο Κώστας Ράμπης στάλθηκε εξόριστος στον Αη- Στράτη και μετέπειτα στη Φολέγανδρο. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής κρατήθηκε σε απάνθρωπες συνθήκες στο στρατόπεδο "Παύλος Μελάς" της Θεσσαλονίκης. Με την έναρξη του Εμφυλίου εντάχθηκε στο ΔΣΕ, όπου εκτέλεσε σειρά επικίνδυνων αποστολών στο νομό Φλώρινας. Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας αποστολής, έπεσε σε ενέδρα στο χωριό Παπαγιάννης της Φλώρινας, όπου και έχασε τη ζωή του. Μετά θάνατον, οι διώκτες του έδεσαν το κορμί του πίσω από αυτοκίνητο και το έσυραν μέχρι την πόλη της Φλώρινας.



Κώστας Ράμπης


Κίζας Θανάσης: Γεννήθηκε στο χωριό Πολυπόταμος Φλώρινας το 1914. Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου πολέμησε στο πλευρό του ΔΣΕ, με τον οποίο αναδείχθηκε σε λοχαγός. Υπήρξε χαρισματικός και ψύχραιμος στρατιωτικός. Σκοτώθηκε ηγούμενος του λόχου του, κατά τη διάρκεια επιχείρησης του ΔΣΕ στα Γρεβενά, στις 25 Ιουλίου του 1947. Το άψυχο σώμα του εκτέθηκε στην πλατεία της πόλης, μαζί με τα σώματα άλλων πεσόντων της μάχης, για την τρομοκράτηση των κατοίκων της πόλης.



Θανάσης Κίζας



Το κορμί του Θανάση Κίζα σε έκθεση, στην πλατεία των Γρεβενών


Πηγή: Νίκος Κυρίτσης, Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας, Σύγχρονη Εποχή, Αθήνα 2003.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου