"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019

Δύο μάχες του ΔΣΕ Πελοποννήσου- Η μάχη του Αη-Θανάση



Στο παρακάτω άρθρο μας θα παρουσιάσουμε δύο από τις λιγότερο γνωστές μάχες του έτους 1949, που έδωσε ο ΔΣΕ Πελοποννήσου και η 3η Μεραρχία και προηγούνται της μεγάλης μάχης του Αγίου Βασιλείου που υπήρξε καταστροφική για το ΔΣΕ. Μέσω της παρουσίασης αυτής αναδεικνύεται η τεράστια πίεση στην οποία βρέθηκε ο ΔΣΠ με την έναρξη του σχεδίου "Περιστέρα", αλλά και ο ηρωισμός και η αυτοθυσία των μαχητών του.


Η μάχη του Αη-Θανάση


Μέχρι της 2 Ιανουαρίου 1949, η 55η Ταξιαρχία Πάρνωνα δεν είχε δεχθεί ακόμη επίθεση από τις δυνάμεις του Ε.Σ που πλημμύρισαν την Πελοπόννησο. Την ημέρα εκείνη μια διλοχία των ΛΟΚ υπό τον ταγματάρχη Πέτρο Κεφάλα εγκαταστάθηκε και οχυρώθηκε στη θέση Άγιος Αθανάσιος του ορίου Τσιντζίνων. Πρόκειται για ένα γωνιώδες ύψωμα, που η μια πλευρά του τελειώνει στην κορυφή Σταματήρα και η άλλη στον Άγιο Αθανάσιο.

Η θέση των ΛΟΚ βρίσκεται νοτιοδυτικά του χωριού, σε ευθεία απόσταση τριών χιλιομέτρων και τότε βρισκόταν ακριβώς μέσα στο ζωτικό χώρο της 55ης Ταξιαρχίας, σε σημείο στρατηγικής σημασίας. Η κατάληψη της θέσης έγινε γρήγορα αντιληπτή μέσω των ΚΠ και ενημερώθηκε ταχύτατα η διοίκηση της 55ης Ταξιαρχίας. 

Ο Πρεκεζές, διοικητής της 55ης Ταξιαρχίας εκείνη την περίοδο οργάνωσε μια ιδιαίτερα καλομελετημένη επίθεση εναντίον των ΛΟΚ, με τους λόχους του Μπελά, του Παναγιώτη Σκάγκου και του Τάκη Γεωργόπουλου, λόχους εμπειροπόλεμους, με επικεφαλής που γνώριζαν καλά να κινηθούν στην περιοχή. Μεσάνυχτα της 5ης Ιανουαρίου, η επίθεση εκδηλώθηκε στο ύψωμα του Αη-Θανάση. Στην πρώτη φάση της επίθεσης ο ΔΣΕ χρησιμοποήσε αντιαρματικές γροθιές και χειροβομβίδες για να διαλύσει τα πολυβολεία που τα ΛΟΚ είχαν στήσει στο ύψωμα και σε διάφορα παρακείμενα σημεία έως τη Γόγγαινα. Οι δυνάμεις των ΛΟΚ καταλαβαίνοντας την δεινή θέση στην οποία βρέθηκαν, καθώς και το ότι ο ΔΣΠ τους είχε σχεδόν περικυκλώσει, εγκατέλειψαν τις θέσεις τους και διολίσθησαν νότια, όπου οι μαχητές του ΔΣΠ δεν είχαν ακόμα ολοκληρώσει τον κλοιό. 

Αιτία για το ότι οι δυνάμεις των ΛΟΚ δεν εξολοθρεύτηκαν από τον κλοιό που επιχειρούσε ο ΔΣΠ υπήρξε η καθυστέρηση του Τάκη Γεωργόπουλου, που δεν κατόρθωσε με το λόχο του να κλείσει το πέρασμα, για άγνωστους λόγους. 

Την επόμενη ημέρα, οι δυνάμεις των ΛΟΚ αποσύρθηκαν εν τάχει στη βάση τους. 


Ο Αη-Θανάσης Τσιντζίνας





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου