"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Stepan Bandera: Ο "ήρωας" της σύγχρονης Ουκρανίας


Πολλά μπορούμε να γράψουμε για την κατάσταση και την κυβέρνηση της σύγχρονης Ουκρανίας, για τις σχέσεις της με την ΕΕ (των λαών και των δικαιωμάτων) και γενικότερα το μεγάλο κεφάλαιο. Ο οποιοσδήποτε παρακολούθησε τις εξελίξεις εκεί σίγουρα θυμάται τη στραγγαλισμένη από τους νεοναζί έγκυο και το λιντσάρισμα του γραμματέα του ΚΚ. Ο ήρωας όμως που τιμάται κεντρικά από το σύγχρονο καθεστώς με φεστιβάλ και αγάλματα, αποτελεί μια συγκεντρωτική εικόνα του καθεστώτος της σημερινής Ουκρανίας.

Σήμερα, φίλες και φίλοι, στην Ουκρανία τιμάται ο Stepan Bandera. 

Ας δούμε ποιος είναι:

Ο Στεπάν Αντρίγιοβιτς Μπαντέρα γεννήθηκε το 1909 και υπήρξε στέλεχος της εθνικιστικής και μετέπειτα φιλοχιτλερικής Οργάνωσης Ουκρανών Εθνικιστών (ОУН), ήδη από τα 20 του χρόνια. Στα πλαίσια της οργάνωσης πήρε μέρος σε αρκετές τρομοκρατικές ενέργειες κυρίως ενάντια σε σοσιαλιστικές, κομμουνιστικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, Πολωνούς γεωργούς και την σοβιετική πρεσβεία, και το 1934 συνελήφθη και καταδικάστηκε με την ποινή του θανάτου. Τελικά οι αρχές της Ουκρανίας μετέτρεψαν αυτή την ποινή σε ισόβια δεσμά.

Τα έτη 1936−1939 παρέμεινε έγκλειστος στις Πολωνικές φυλακές , ενώ πέτυχε την απελευθέρωσή του τον Σεπτέμβριο του 1939 χάρη στην επίθεση της Γερμανίας ενάντια στην Πολωνία.

Από τον Φεβρουάριο του έτους 1940 και μετά τη διαίρεση του ОУН, ο Μπαντέρα γίνεται αρχηγός της φράξιας ОУН. Η οργάνωσή του και ο ίδιος αν και φαινομενικά Το έτος 1941 έγινε επικεφαλής του συσταθέντος ένα χρόνο νωρίτερα Επαναστατικού Δικτύου. Την ίδια χρονιά ο Μπαντέρα και άλλα μέλη της ОУН προσλαμβάνονται από την Abwehr (στρατιωτική μυστική αστυνομία της ναζιστικής Γερμανίας) σε υπηρεσίες κατασκοπείας και αντικατασκοπείας. Παράλληλα το ОУН και ο Μπάντερα λαμβάνουν το ποσό των 2,5 εκατομμυρίων μάρκων από τη Γερμανία για να συνθέσουν και να εκπαιδεύσουν δύο τάγματα ουκρανικών SS με τα ονόματα "Nachtigall" και "Roland" και να διενεργήσουν αποστολές σαμποτάζ και κατασκοπείας μέσα στο έδαφος της ΕΣΣΔ.

Ο Μπάντερα συναντιόνταν συχνά με υψηλόβαθμα στελέχη των SS και για άλλους σκοπούς, που εικάζεται ότι αφορούσαν την εισβολή της Γερμανίας στην ΕΣΣΔ. 


Μετά την επίθεση της Γερμανίας στην ΕΣΣΔ και την προσάρτηση της Ουκρανίας στο Ράιχ, ο Μπάντερα συνελήφθη μαζί με άλλους αρχηγούς ουκρανικής εθνικιστικής κατεύθυνσης από τις αρχές κατοχής των Γερμανών για απόπειρα ανακήρυξης ανεξάρτητης Ουκρανικής κυβέρνησης και τέθηκε υπό περιορισμό, αλλά αργότερα στάλθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Ζάξενχαουζεν, όπου διέμεινε όχι με άλλους κρατουμένους, αλλά στην πτέρυγα υψηλών προσώπων Zellenbau.

Οι ίδιοι οι θα τον απελευθερώσουν το Σεπτέμβριο του 1944, κρίνοντας ότι κάθε βοήθεια ενάντια στους σοβιετικούς ήταν, στη φάση αυτή του πολέμου, χρήσιμη. Ο Μπάντερα θα ιδρύσει στο Βερολίνο μια οργάνωση που με τη βοήθεια των Γερμανών, θα προέβαλλε αντίσταση στον Κόκκινο Στρατό που προχωρούσε τώρα ασταμάτητα.

Το 1947 τίθεται αρχηγός του Δικτύου ОУН, οργάνωσης με έδρα τη Γερμανία και σαφή αντισοβιετικό προσανατολισμό.  

Το 1959 ο Μπαντέρα δολοφονήθηκε από τον πράκτορα της ΚGB, Μπογκντάν Στασίνσκϊι στο Δυτικό Βερολίνο, όπου διέμενε και βρίσκονταν σε συνεργασία με τις αρχές.


Το 1942 με ναζιστική στολή



3 σχόλια:

  1. Προσοχή! Στη φωτογραφία της ανάρτησης απεικονίζεται ο Ράινχαρτ Γκέλεν (Reinhard Gehlen, 1902–1979), υποστράτηγος της Βέρμαχτ, επικεφαλής της «Υπηρεσίας Πληροφοριών/Τμήμα Ανατολής» του Γενικού Επιτελείου της Βέρμαχτ κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που μεταπολεμικά ηγήθηκε της «Οργάνωσης Γκέλεν», από την οποία προήλθε η σημερινή «Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών» της ΟΔΓ, και όχι ο Στεπάν Μπαντέρα.

    Ιστοριοδίφης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Mα καλά αφου το Σταλινικό καθεστώς σύμφωνα με την Αστική Τάξη και τους Οπορτουνιστές δολοφονούσε τους πάντες μετέτρεψε την εκτέλεση σε ισόβια το 1934. Περίεργα πράγματα φίλε μου. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή