"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Tι μάθαμε από μια φωτογραφία


Η παρακάτω έγχρωμη εκδοχή μιας από τις γνωστές φωτογραφίες του Μουσούρη για τον Δημοκρατικό Στρατό, κοσμεί ένα από τα έντυπα του τμήματος Ιστορίας του ΚΚΕ. Η υψηλή ανάλυση και το χρώμα μας επιτρέπουν να κάνουμε μερικές παρατηρήσεις που φωτίζουν και αναδεικνύουν κομμάτια της ζωής, της δράσης και του ηθικού αναστήματος των μαχητών του ΔΣΕ.


  • Η εικονιζόμενη μαχήτρια του ΔΣΕ φορά στο πέτο της το παράσημο/ηθικό έπαινο του Γράμμου. Πρόκειται για ένα ορθογώνιο ύφασμα με λευκά γράμματα που αναγράφει τη λέξη "ΓΡΑΜΜΟΣ" και δίνονταν στους μαχητές και τις μαχήτριες που επιδείκνυαν γενναιότητα και αυτοθυσία στο μέτωπο του Γράμμου. Η εικονιζόμενη μαχήτρια προφανώς έλαβε μέρος στις μάχες εκεί και ανέδειξε τέτοιες πολεμικές αρετές.
  • Στο πέτο της μαχήτριας βλέπουμε καρφιτσωμένο το σήμα της ΔΝΕ, της Δημοκρατικής Νεολαίας Ελλάδας. Η ΔΝΕ συσπείρωνε στις τάξεις της τους νεολαίους μαχητές του ΔΣΕ και αποτέλεσε τη φυσική εξέλιξη της ΕΠΟΝ. Συγκίνηση προκαλεί ότι στις δυσκολότερες συνθήκες πολέμου, οι νεολαίοι μαχητές βρήκαν χώρο για την ομορφιά και την παιδικότητα. Όπως μπορείτε εύκολα να δείτε, η κονκάρδα έχει το σχήμα από ένα μικρό σκυλάκι...
  • Μια κοντινή ματιά στα κουμπιά της στολής θα μας αποκαλύψει ότι επάνω τους εμφανίζεται ένθετο το εθνόσημο των ΗΠΑ, ο αετός που στα πόδια του κρατά δάφνες και βέλη. Πρόκειται λοιπόν για μια λαφυραγωγημένη στολή από τον κυβερνητικό στρατό, μέρος της στρατιωτικής ενίσχυσής του από τις ΗΠΑ. Καταδεικνύει τα πενιχρά μέσα με τα οποία οι μαχητές του ΔΣΕ διεξήγαγαν τις μάχες του Εμφυλίου.



Κοντινή εστίαση στη στολή και εθνόσημο των ΗΠΑ για αντιπαραβολή

  • Η στολή της μαχήτριας φαίνεται να έχει ένα κουμπί λίγο πιο κάτω από τον ώμο. Πρόκειται για κουμπί που συγκρατεί το μανίκι της όταν αυτό γυριστεί προς τα πάνω. Το χαρακτηριστικό αυτό υπάρχει στα θερινά χιτώνια των στρατιωτών της εποχής. Η μαχήτρια λοιπόν φορά μια καλοκαιρινή στολή στο άγριο και κρύο κλίμα της περιοχής της ορεινής Μακεδονίας. Μια τέτοια ορεινή τοποθεσία χρειάζεται ασφαλώς, ακόμα και το καλοκαίρι, χειμερινή στρατιωτική στολή. Φυσικά, αυτή η δυνατότητα δεν υπήρχε για όλους τους μαχητές του ΔΣΕ που πολεμούσαν στο χιόνι και το κρύο με ότι διέθεταν σε ρουχισμό και εξοπλισμό.

Μπορεί αυτή η φωτογραφική ανάλυση να φαίνεται σε κάποιους πολύ τεχνική ή ακόμα και αχρείαστη, για αυτό θα θέλαμε να την κλείσουμε με την παρατήρηση του πόσο όμορφο και πηγαίο είναι το χαμόγελο στο πρόσωπό της. 





3 σχόλια:

  1. Επειδη τυχαινει να ξερω πολυ καλα και να ζω μαζι με τη γραφιστρια που χρωματισε αυτη τη φωτο θελω να πω οτι χρειαστηκε πολυ κοπος και προσωπικος χρονος για να μπορεσει να βρει στοιχεια για αυτη τη φωτο. Απο τα χρωματα της στολης,τον τυπο του οπλου το χρωματισμο του τοπιου κτλ. Και υπαρχουν και αλλες που ειναι καθοδον. Το ξερω οτι κομπασμοι δεν ταιριαζουν στους κομμουνιστες αλλα αν δεν παινεψεις το σπιτι σου...
    Ακυρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίχνος κομπασμού στα λεγόμενά σας. Καλή συνέχεια και μπράβο της για την εξαιρετική δουλειά.

      Διαγραφή
  2. Μακαρι να μαθουμε αν ειναι εν ζωη η μαχητρια και τα υπολοιπα στοιχεια της. Συγχαρητηρια για την αναλυση της φωτ/φιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή