"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Σπύρος και Θανάσης Παφίλης


Μελετώντας ορισμένα υλικά και βιβλία για τη μάχη της Αμφιλοχίας του 1948 πέσαμε πάνω σε μια ενδιαφέρουσα πληροφορία που θα θέλαμε να μοιραστούμε. Ας πιάσουμε τα δεδομένα από την αρχή. 

Στις 1/7/1948 ο ΔΣΕ Στερεάς Ελλάδας διενέργησε μια σημαντική επιχείρηση στην πόλη της Αμφιλοχίας. Σκοπός της επιχείρησης ήταν να ανακουφισθεί η πίεση που δέχονταν τα τμήματα του ΔΣΕ στο Γράμμο, στον οποίο οι κυβερνητικές δυνάμεις εκτελούσαν το σχέδιο "Κορωνίς". Με την κίνηση αυτή ο ΔΣΕ επιθυμούσε να αποσπάσει δυνάμεις από το μέτωπο του Γράμμου και να καταλάβει εφόδια και πολεμικό υλικό από την πόλη. Η επιχείρηση έληξε με ήττα του ΔΣΕ λόγω της συμμετοχής στη σύγκρουση τριών πολεμικών πλοίων και της αεροπορίας. 

Μελετώντας τα διάφορα υλικά, εντοπίσαμε ανάμεσα στους τραυματίες των ανταρτών τα εξής:

"Στην μάχη τραυματίσθηκαν οι ταγματάρχης Κώστας Βραχορίτης (στην κοιλιά) και ο λοχαγός Σπύρος Παφίλης (στο χέρι και την σπονδυλική στήλη) τους μετέφερε ο Κ. Τάτσης."

Το γνωστό επίθετο του λοχαγού του ΔΣΕ Σπύρου Παφίλη μας κέντρισε το ενδιαφέρον και διαπιστώσαμε ακολούθως τα εξής:

1) Ο λοχαγός Σπύρος Παφίλης ήταν ενταγμένος στις δυνάμεις του ΔΣΕ Στερεάς Ελλάδας και συγκεκριμένα στο Αρχηγείο Φωκίδας-Φθιώτιδας. Λόγω και της τοπικής διάστασης του Εμφυλίου πολέμου, μπορούμε εύκολα να υποθέσουμε ότι ο εν λόγω αγωνιστής κατάγονταν από κάποιο χωριό ή πόλη της Στερεάς και για αυτό βρίσκονταν ενταγμένος στα συγκεκριμένα τμήματα. Άλλωστε λίγοι υπήρξαν οι αγωνιστές του ΔΣΕ που δεν πολεμούσαν σε μονάδες κοντά στον τόπο καταγωγής τους.

2) Το πατρώνυμο του βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη είναι Σπυρίδων, σύμφωνα με τα βιογραφικά στοιχεία του που δίνονται από την Βουλή.

3) Από τα βιογραφικά στοιχεία του βουλευτή γνωρίζουμε ότι γεννήθηκε στο χωριό Πίτσιο Φθιώτιδας.

4) Το 2004, ο Σπύρος Παφίλης, που προφανώς επέζησε του βαρύτατου τραυματισμού του στην Αμφιλοχία, έφυγε από τη ζωή. Για την πολιτική του κηδεία, ο Ριζοσπάστης δημοσίευσε το βιογραφικό του: 

Την τελευταία πνοή άφησε προχτές το πρωί στα 85 του χρόνια, από ανακοπή καρδιάς, ο αγωνιστής της Αντίστασης και του ΔΣΕ Σπύρος Παφίλης. Η κηδεία του αγωνιστή, που πάλεψε, μέχρι το τέλος της ζωής του, από τις γραμμές του ΚΚΕ, του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ για έναν κόσμο κοινωνικά δίκαιο και σοσιαλιστικό, έγινε την ίδια μέρα στο χωριό Πίτσι Φθιώτιδας. Παραβρέθηκαν συγχωριανοί, σύντροφοι, φίλοι και συναγωνιστές.

Ο Σπύρος Παφίλης γεννήθηκε το 1919 στο χωριό Κανάλια Φθιώτιδας. Ο πόλεμος του 1940 τον βρήκε στρατιώτη στο Καλπάκι. Με την ίδρυση του ΕΑΜ έγινε μέλος του και στη συνέχεια αντάρτης του ΕΛΑΣ. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες και αναδείχτηκε διμοιρίτης του λόχου μηχανημάτων του 2ου Συντάγματος. Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας δραπέτευσε από το Χαϊδάρι το 1945 και βγήκε στο βουνό. Ηταν πρωτεργάτης στη Δυτική Φθιώτιδα στη συγκρότηση των Ομάδων Καταδιωκόμενων Αγωνιστών. Εντάχθηκε στο ΔΣΕ, ονομάστηκε λοχαγός, διοικητής ανεξάρτητου λόχου και πήρε μέρος σε πολλές και σοβαρές μάχες. Τραυματίστηκε βαριά στη μάχη της Αμφιλοχίας στις 30 Ιούνη 1948.

Στη συνέχεια υπηρέτησε διοικητής του λόχου Ασφάλειας της 2ης Μεραρχίας του θρυλικού Διαμαντή. Τιμήθηκε πολλές φορές από το Γενικό Αρχηγείο του ΔΣΕ. Πιάστηκε το Νοέμβρη του 1949, πέρασε από φυλακές και το κολαστήριο της Μακρονήσου. Η οικογένειά του «έδωσε» πέντε νεκρούς στο ΔΣΕ, τον πατέρα του, Θανάση, δυο αδέλφια του, τον Βαγγέλη και τον Γιώργο, τον αδελφό της μάνας του Γιώργο Αντωνίου (Μολότωφ), διοικητή του ΚΠ Δ. Φθιώτιδας και τη γιαγιά του Μαρία Αντωνίου. Ο Σπύρος Παφίλης παρέμεινε πιστός στο ΚΚΕ μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του.

Τον Σπύρο Παφίλη αποχαιρέτησαν, μιλώντας και για την προσφορά του στον αγώνα, ο Ανδρέας Μούσης εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ και ο Τάσος Χρονάς από τη ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ. Παρευρέθηκαν οι: Κώστας Παρασκευάς μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Λουκάς Γκούνης μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας, Λευτέρης Χατζηπαυλίδης μέλος της ΚΕ, Στέλιος Λάμπρου μέλος του Γραφείου της ΚΟΑ του ΚΚΕ, Γ. Παναγής γραμματέας της ΝΕ Βοιωτίας του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία της ΝΕ Φθιώτιδας και της ΑΕ Δυτικής Φθιώτιδας του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του αντί για στεφάνι η γυναίκα του Σωτηρία, η αδελφή του Ειρήνη, τα παιδιά του Θανάσης, Γιώργος, Γεωργία, Χαρά και τα εγγόνια του προσφέρουν, για πρώτη δόση, 500 ευρώ στο τιμημένο ΚΚΕ και ευχαριστούν όλους τους συντρόφους για την αμέριστη συμπαράστασή τους.

Εντοπίζουμε λοιπόν ότι πρόκειται όντως για συγγενική σχέση πατέρα-υιού και όχι απλή συνωνυμία. Ο Θανάσης Παφίλης είναι όντως παιδί του αξιωματικού του ΔΣΕ Σπύρου Παφίλη που έδωσε μια ολόκληρη ζωή στον αγώνα για τον σοσιαλισμό.


3 σχόλια:

  1. Πως θα μπορουσε να ηταν αλλιως ? Μονο απο τετοιο μπαρουτοκαπνισμενο DNA θα μπορουσε να βγει ο Θανασης ,ο κομμουνιστης βουλευτης που θαυμαζει και υποκλεινεται μεγαλο μερος του κοσμου και περαν του ΚΚΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. υπόκλιση λοιπόν σε όλοι μτην οικογένεια παφιλη κα όχι από οπαδό του κκε

      Διαγραφή