"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Εγκαινιάστηκε το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στην Καισαριανή



Μετά από δεκαετίες  αγώνων  του λαού τη Καισαριανής, μετά από μήνες προετοιμασιών, τη Δευτέρα 9/5/2016, ημέρα της Αντιφασιστικής  Νίκης των Λαών, εγκαινιάστηκε το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης  εκπληρώνοντας ένα χρέος απέναντι στο λαϊκό κίνημα την κρίσιμη δεκαετία του 1940, σε εκείνους που έζησαν με ψηλά το κεφάλι και ανέδειξαν την Καισαριανή σε κάστρο πάλης ενάντια στους κατακτητές και τη ντόπια αστική αντίδραση.  Μέσα στο Σκοπευτήριο, λίγα μέτρα από το «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς», εκεί που εκατοντάδες  αγωνιστές ντουφεκίστηκαν, με μόνο κατηγορητήριο την πάλη τους ενάντια στο φασισμό και τον αγώνα τους για μια ελεύθερη πατρίδα, για μια Ελλάδα του λαού της. 

Πλήθος κόσμου από την Kαισαριανή, τις ανατολικές συνοικίες αλλά κι από όλη την  Αθήνα κατέφθασε από νωρίς στο χώρο του Μουσείου, για να παρευρεθεί  στα εγκαίνιά του. Ιδιαίτερο παρών έδωσαν επιζώντες αντιστασιακοί καθώς και παραρτήματα της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Παρευρέθηκε σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας, με επικεφαλής το Δήμαρχο, Ηλία Σταμέλο. Επίσης,  ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης ο κ. Παναγιώτης Σκούτας, Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού Επικρατείας, πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Δημήτρη Κουτσούμπα και από την Ένωση Κεντρώων ο Βουλευτής Β' Αθηνών Γεώργιος Καρράς.

Τα εγκαίνια ξεκίνησαν με την ομιλία του Δημάρχου. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη ξενάγηση στο  χώρο του Μουσείου ανοίγοντας τις πύλες του για το κοινό. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη θεατρική παράσταση «Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου