"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Φωτογραφικό αρχείο οικογένειας Αντωνάκη


Με χαρά ο Κόκκινος Φάκελος αναρτά το οικογενειακό φωτογραφικό αρχείο της οικογένειας Αντωνάκη. 

Ευχαριστούμε θερμά την οικογένεια που θέλησε να μας το παρέχει για τον εμπλουτισμό του αρχείου του ιστοτόπου μας.

Όλα τα πνευματικά δικαιώματα των φωτογραφιών ανήκουν στην οικογένεια Αντωνάκη.

Δεν επιτρέπεται η αναπαραγωγή των ακολούθων φωτογραφιών.


Οι φωτογραφίες της οικογένειας Αντωνάκη εικονίζουν την πολιτική πορεία του συγγενή τους, Κωνσταντίνου Αντωνάκη του Λεωνίδα, χαρακτηριστική σε όλα της σχεδόν τα σημεία, χιλιάδων εκ των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του λαϊκού κινήματος της εποχής. 

Ο Κωνσταντίνος Αντωνάκης του Λεωνίδα, γεννήθηκε το 1914 στο χωριό Πηγές της Άρτας σε οικογένεια αγροτών. Ζώντας τη ζωή της υπαίθρου και της βιοπάλης, στρατεύται το 1939 σε Τάγμα Ευζώνων και μετατίθεται στην Αλεξανδρούπολη. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος θα τον βρει στρατιώτη. Θα πολεμήσει τον ιταλικό φασισμό στο Έπος του 1940 και με την διάλυση του στρατού θα επιστρέψει πίσω στο χωριό του. Το χωριό Πηγές Άρτας, θα αναπτύξει αντάρτικη δραστηριότητα τασσόμενο σχεδόν συνολικά με τον ΕΟΕΑ- ΕΔΕΣ. Ο Κωνσταντίνος Αντωνάκης θα ενταχθεί για μικρό διάστημα στις δυνάμεις του Ζέρβα και γρήγορα θα περάσει στον ΕΛΑΣ. Η περίπτωσή του αποτελεί μια από τις ελάχιστες του χωριού του. 

Κατά τη δράση του στον ΕΛΑΣ, θα λάβει μέρος και στην επιχείρηση της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου. Με τη Συνθήκη της Βάρκιζας θα γνωρίσει κι αυτός τις απηνείς διώξεις του αστικού ελληνικού κράτους. Το 1946 - 1947 εκτοπίζεται μαζί με χιλιάδες άλλους κομμουνιστές, αγωνιστές και δημοκρατικούς πολίτες στο κολαστήριο της Μακρονήσου. Σύντομα αρρωσταίνει από πλευρίτιδα και στέλνεται στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. 

Δεν υπογράφει ποτέ δήλωση μετανοίας. Με τα μέτρα ειρηνεύσεως επιστρέφει πίσω στο χωριό του, όπου θα συνεχίσει την οικογενειακή του ζωή. 

Η Δικτατορία των Συνταγματαρχών τον στέλνει, σε μεγάλη πια ηλικία στο στρατόπεδο της Γυάρου, μαζί με χιλιάδες άλλους αγωνιστές. 


Φωτογραφικό αρχείο 

Στο Τάγμα Ευζώνων στην Αλεξανδρούπολη, το 1939.

Όπισθεν μέρος της φωτογραφίας.

Αντάρτης του ΕΛΑΣ, οπλισμένος με Μ1 και ζωσμένος σφαίρες.


Αντάρτης του ΕΛΑΣ, οπλισμένος με Μ1 και ζωσμένος σφαίρες
Με άλλους εξόριστους, στο κολαστήριο της Μακρονήσου, 1947.

Όπισθεν μέρος της φωτογραφίας.


Άρρωστος με συνεξόριστούς του στο 401.

Όπισθεν μέρος της φωτογραφίας.

Άρρωστος με συνεξόριστούς του στο 401.

Όπισθεν μέρος της φωτογραφίας.



1 σχόλιο:

  1. Προς την οικογένεια Αντωνάκη. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο email Sioulasgd@yahoo.gr Γράφω κάτι για τον Γοργοπόταμο και με ενδιαφέρουν οι λεπτομέρειες της συμμετοχής του Κ. Αντωνάκη Κωνσταντίνου

    ΑπάντησηΔιαγραφή