"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Δημήτρης Κουτσούμπας και ο δημοσιογραφικός κόσμος

Ξεκινήσαμε να γράφουμε αυτό το άρθρο που δεν εντάσσεται αυστηρά στα πλαίσια του ιστολογίου μόνο και μόνο για να παραθέσουμε έναν μικρό προβληματισμό για το πρόσωπο του νέου γενικού γραμματέα του ΚΚΕ αλλά και του τρόπου που αυτός αντιμετωπίζεται από τα media.

Με την λήξη του 19ου Συνεδρίου και του καταιγισμού που δεχτήκαμε για τον μονολιθισμό του Περισσού και τα πρόσωπα που διαφώνησαν και ως εκ τούτου θα διαγραφούν, στη θέση του γ.γ. εκλέγεται ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το ποιος είναι ο νέος γενικός γραμματέας ο δημοσιογραφικός κόσμος της χώρας το γνωρίζει καλά.


Γεννήθηκε στη Λαμία στις 10 Αυγούστου του 1955. Είναι παντρεμένος και έχει μια κόρη. Η οικογένειά του ήταν αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, με εκτελεσμένους από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και από τα έκτακτα στρατοδικεία της περιόδου του εμφυλίου, με φυλακισμένους και εξορισμένους. Ο πατέρας του Αποστόλης Κουτσούμπας μέλος του ΚΚΕ, πιάστηκε το 1945 στη Λάρισα, βασανίστηκε, δικάστηκε, φυλακίστηκε και εξορίστηκε για 8 χρόνια.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τέλειωσε το εξατάξιο γυμνάσιο τον Ιούνη του 1973, έδωσε εξετάσεις και πέτυχε στο Νομικό Τμήμα του Πανεπιστήμιου της Αθήνας. Σπούδαζε δουλεύοντας παράλληλα σε διάφορες δουλειές, για να καλύψει τα έξοδα των σπουδών. Με τον ερχομό του στην Αθήνα, πιάνει επαφή με την παράνομη Οργάνωση της ΚΝΕ, συμμετέχει στα γεγονότα του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973 και οργανώνεται στην αντι-ΕΦΕΕ και την ΚΝΕ το Δεκέμβρη του 1973, δουλεύοντας στην παρανομία μέχρι τη μεταπολίτευση, το καλοκαίρι του 1974. Γίνεται μέλος του ΚΚΕ το Δεκέμβρη του 1974. Με απόφαση του ΚΣ της ΚΝΕ το καλοκαίρι του 1975 στέλνεται για κομματική δουλειά στην Οργάνωση της Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας ως μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΝΕ. Ήταν αντιπρόσωπος στο 1ο Συνέδριο της ΚΝΕ.

Περνάει αποκλειστικά στην κομματική δουλειά το φθινόπωρο του 1977, ως γραμματέας Αχτίδας και στη συνέχεια γραμματέας της Νομαρχιακής Οργάνωσης Βοιωτίας. Από το 1979 είναι μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας, με διάφορες χρεώσεις, όπως υπεύθυνος της Εργατικής Συνδικαλιστικής Δουλειάς, καθοδηγητής Νομαρχιακών Οργανώσεων Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Ευρυτανίας. Στην πορεία αναλαμβάνει γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας, εκτός από διάστημα 21 μηνών που υπηρετεί τη στρατιωτική θητεία του σε Μεσολόγγι, Κομοτηνή και Λήμνο.

Στο 12ο Συνέδριο του ΚΚΕ το Μάη του 1987 εκλέγεται μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Στη διάσπαση του 1991, ως γραμματέας της ΚΟ Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας και μέλος της ΚΕ, δίνει τη μάχη μαζί με άλλους συντρόφους για την υπεράσπιση του Κόμματος, των αρχών του, της κοσμοθεωρίας του, ενάντια στη διασπαστική, οπορτουνιστική ομάδα που πήγε στο ΣΥΝ.

Στο 13ο Συνέδριο εκλέγεται ξανά στην ΚΕ και στη Γραμματεία της με ευθύνη την καθοδήγηση ΚΟ, ενώ από τον Αύγουστο του 1991, αμέσως μετά τη διάσπαση, αναλαμβάνει υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ.

Το Δεκέμβρη του 1991 στο 14ο Συνέδριο εκλέγεται μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ, με ευθύνη το Γραφείο Τύπου, τον Πολιτισμό, στη συνέχεια τον «902», μέχρι τις πλημμύρες του 1994, οπότε και αναλαμβάνει υπεύθυνος από το ΠΓ για τις Οργανώσεις Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

Στο 15ο Συνέδριο (Μάης του 1996) εκλέγεται μέλος του ΠΓ και αναλαμβάνει Διευθυντής του «Ριζοσπάστη», χρέωση την οποία είχε για μια δεκαετία.

Στο 16ο Συνέδριο (Φλεβάρης 2000) και στο 17ο Συνέδριο (Φλεβάρης 2005) επανεκλέγεται στο ΠΓ και αναλαμβάνει υπεύθυνος των Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος.

Στο 18ο Συνέδριο (Φλεβάρης 2009) αναλαμβάνει από το ΠΓ επικεφαλής της Γραμματείας της ΚΕ.


Παρόλα αυτά η πλειάδα του δημοσιογραφικού κόσμου επιλέγει την οδό του κιτρινισμού και της λασπολογίας και όχι τυχαία.



Στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα, ο δημοσιογράφος Γρηγόρης Τζιοβάρας μας ενημερώνει ότι ο Δημήτρης Κουτσούμπας φόραγε με καμάρι ρολόι με τον Ιωσήφ Στάλιν (υπάρχει και μια φωτογραφία με ένα τέτοιο ρολόι χωρίς όμως να το φοράει ο Δημήτρης Κουτσούμπας), ότι στον Περισσό τον αποκαλούν "Άνθρωπο από μάρμαρο" (ασφαλώς το ποιοι και γιατί δεν αναφέρεται), ενώ παρακάτω ο έγκριτος αυτός δημοσιογράφος διερωτάται εάν ο Δημήτρης Κουτσούμπας την μητέρα του την αποκαλεί "μάνα" ή "συντρόφισσα". Ο δημοσιογράφος του Θέματος φθάνει και στο σημείο να "παίξει την ντρίπλα" του να αναφέρει ότι η σύζυγος Κουτσούμπα "διδάσκει μαθηματικά σε ΕΠΑΛ" και όχι να της προσδώσει την ιδιότητα της μαθηματικού. Η ίδια εφημερίδα προκειμένου να μας ενημερώσει για το επιστημονικό συνέδριο του ΚΚΕ για τον Μπέρτολτ Μπρέχτ δημοσίευσε άρθρο με τίτλο "Στο ΚΚΕ κάνουν συνέδριο για τον... Μπέρτολτ Μπρέχτ" υπονοώντας φυσικά το πόσο πολύ μακριά από την πραγματικότητα είναι ένα κόμμα που κάνει τέτοια συνέδρια.

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήταν η εφημερίδα Πρώτο Θέμα που δημοσίευσε και μάλιστα σε πρωτοσέλιδό της τις φωτογραφίες του ερωτικού dvd Ζαχόπουλου δίνοντας (κατά την ταπεινή μας γνώμη) παράδειγμα στον κόσμο της δημοσιογραφίας, η εφημερίδα Θέμα του κυρίου Αναστασιάδη που μας σέρβιρε και μας σερβίρει (πάλι κατά την ταπεινή μας γνώμη) κάθε είδους τηλεοπτικό σκουπίδι σε δήθεν ενημερωτικές εκπομπές και που βρίσκει μία μόνο σειρά σε σχετικό της άρθρο για τα φοιτητικά ψηφοδέλτια της ιστορικής Πανσπουδαστικής. Όσο για τον δημοσιογράφο κύριο Γρηγόρη Τζιοβάρα, ξέχασε να μας αναφέρει την δική του υποψηφιότητα στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ στην Ήπειρο, στο πλευρό του Βαγγέλη Αργύρη Υφυπουργού Γεωργίας του Κώστα Σημίτη.


Στην εφημερίδα Athens Voice, ο παλαιός ΚΝίτης της Φιλοσοφικής Δημήτρης Φύσσας για τον προσυνεδριακού διάλογο του 19ου Συνεδρίου εξήγαγε τα παρακάτω συμπεράσματα:

 1. Για το ΚΚΕ, όσο ψηλότερο ποσοστό αποδοχής έχουν οι «Θέσεις», τόσο το καλύτερο.

2. Τυπικά η διαμάχη αφορούσε δύο αντίπαλες «πλατφόρμες»: την «Αντιιμπεριαλιστική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση» του 15ου Συνεδρίου και τη «Λαϊκή Εξουσία» που θα θεσπιστεί επίσημα με το 19ο. Στην κοινή νεοελληνική: από τη μια «κάποιες στοιχειώδεις πολιτικοκοινωνικές συμμαχίες» και από την άλλη «μόνοι μας, σταλινικοί, με δικτατορία του προλεταριάτου».

3. Το ότι καμιά από τις δύο τάσεις δεν είναι επίκαιρη, δεν έχει την παραμικρή σημασία. Σ’ όλο τον προσυνεδριακό διάλογο χρησιμοποιήθηκε κι από τις δύο πλευρές ο βολικότατος και διαχρονικότατος Ενεστώτας, ο κυρίαρχος ρηματικός χρόνος της κομματικής Γραμματικής.

4. Το Πολιτικό Γραφείο (ΠΓ) και η Κεντρική Επιτροπή (ΚΕ) ενόψει του Συνεδρίου θέτουν ως αποκλειστικό σκοπό την αναπαραγωγή α) της πολιτικής τους β) του εαυτού τους γ) της διαχείρισης των κομματικών επιχειρήσεων - κομματικής περιουσίας.

5. Αφού έτσι κι αλλιώς ψηφίζεται ό,τι ακριβώς θέλει το ΠΓ και η ΚΕ κι αφού η συντριπτική πλειοψηφία (αν όχι η παμψηφία) των συνέδρων έχει εκλεγεί στη βάση της αποδοχής των «Θέσων», αναγκαστικά έπεται ότι ο μόνος λόγος του προσυνεδριακού διαλόγου ήταν να εκτεθούν όσο γίνεται περισσότερα μέλη του ΚΚΕ είχαν προλάβει ν΄ αναπτύξουν δική τους σκέψη από το 18 ο Συνέδριο μέχρι σήμερα.

6. Τα εκτεθειμένα μέλη αυτά σύντομα θα διαγραφούν/ περιθωριοποιηθούν/ υποχρεωθούν σε αποχώρηση.

7. Για το επόμενο Συνέδριο, το 20ό, θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία ως προς όσους τυχόν θα έχουν αρχίσουν να σκέφτονται μόνοι τους.

8. Όσοι δημοσιολογούντες διατείνονται αυτές τις μέρες ότι το 19ο είναι «κρίσιμο Συνέδριο», δεν έχουν παρά να περιμένουν λιγάκι. Το κοσκίνισμα των συνέδρων έχει τέτοια έκταση, ώστε οι εκτός γραμμής ψήφοι θ΄ αποτελούν αμελητέα ποσότητα

9. Επομένως το ΚΚΕ θα συνεχίσει να μένει ιδεολογικά καθαρό, ενώ το ΠΓ και η ΚΕ θα συνεχίσουν να διαχειρίζονται την κομματική περιουσία (κυριολεκτικά και μεταφορικά)

10. Σε όλη τη μεταπολίτευση, το ΚΚΕ κυμάνθηκε ανάμεσα στο 11% / 620.000 ψήφους (1981) και στο 4,5% / 277.000 ψήφους (Ιούνιος του 2012). Ο καθένας καταλαβαίνει πού πάει το πράγμα.

Του απαντάμε με τις δικές μας απορίες στην βαθύτατη πολιτική του ανάλυση: 

1. Για ποιο κόμμα στη φάση του προσυνεδριακού του διαλόγου δεν είναι ευτυχές γεγονός ένα υψηλό ποσοστό αποδοχής των θέσεών του;

2. Όταν ήταν στην ΚΝΕ, ο κύριος Φύσσας δεν είχε διαβάσει τι είναι Δικτατορία του Προλεταριάτου; Δεν γνωρίζει ότι είναι αισχρό το να διαστρεβλώνει κανείς ότι διαβάζει δεδομένου ότι οι θέσεις του 19ου Συνεδρίου μιλούν για Λαϊκή Συμμαχία και όχι Λαϊκή Εξουσία; Ξέρει ο κύριος Φύσσας τι είναι Λαϊκή Συμμαχία ή να μπει στον κόπο να διαβάσει λίγο Λένιν;

3. Η ταξική Λαική Συμμαχία ή έστω το ΑΑΔΜ, δεν είναι επίκαιρα; Δεν ζει ο κύριος Φύσσας στο σήμερα; Δεν βλέπει ταξική επίθεση στα Μνημόνια; Δεν είναι ταξικός πόλεμος αυτός που συμβαίνει στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων;

6. Η επικαιρότητα φυσικά διαψεύδει τα "απεκρίματα στον ανεμιστήρα" που "πετάει" ο κύριος Φύσσας δεδομένου του ότι οι διαφωνούντες στον προσυνεδριακό δεν έχουν διαγραφεί.

7. Περιμένουμε να μας πει ο κύριος Φύσσας ποιοι σύνεδροι πιστεύει ότι δεν σκέπτονται μόνοι τους και σε ποιο από τα συνέδρια του ΚΚΕ διαγράφηκε μέλος του για την γνώμη του στον προσυνεδριακό διάλογο. Την Φιλοσοφική έχει τελειώσει, τι στο καλό λίγη ιστορία θα γνωρίζει...

8. Δεν είναι λογικό σε ένα κόμμα οι διαφωνούντες με την επίσημη γραμμή του να αποτελούν μικρό ποσοστό; Σε μια ΚΟΒ ή ΟΒ (από τις οποίες φαντάζομαι πέρασε ο κύριος Φύσσας), με δεδομένο ότι η πλειοψηφία ασφαλώς ασπάζεται τις αρχές του κόμματος, είναι φυσιολογικό ή όχι να εκλέγεται σύνεδρος κάποιος που συμφωνεί με τις αρχές αυτές;

9. Ποια είναι αυτή η κομματική περιουσία που μας πιπιλάει ο κύριος Φύσσας; Είναι ρούβλια; Είναι λίρες από τον Εμφύλιο; Είναι τα 90 κουστούμια του Χαρίλαου ή το κότερο της Παπαρήγα; Ας έχει το θάρρος να μας πει για την έκταση της περιουσίας αυτής, αφού τόσο καλά γνωρίζει...

10. Σε όλη την Μεταπολίτευση το εργατικό λαϊκό κίνημα πέρασε κι αυτό από ορισμένες φάσεις, ανατράπηκε η ΕΣΣΔ, οι διεθνείς συσχετισμοί άλλαξαν κτλ. κτλ. Θα τα λάβουμε υπόψιν μας αυτά πριν μιλήσουμε για εκλογικά ποσοστά ή όχι;


Η πολιτική ανάλυση του κυρίου Φύσσα συνεχίζει και στο πρόσωπο του Δημήτρη Κουτσούμπα για τον οποίο αναφέρει μέσα σε άλλα:

  • Ο κ. Κουτσούμπας είναι άνθρωπος της γενιάς μου (έχουμε ένα χρόνο διαφορά) – κι όμως είναι ένας άνθρωπος άγνωστος στη γενιά μου. Κατά το βιογραφικό που έδωσε το ΚΚΕ στη δημοσιότητα, γεννήθηκε το 1955 και ήταν φοιτητής νομικής, μέλος της ΚΝΕ από τον Δεκέμβρη του 1973 και του ΚΚΕ από τον Δεκέμβρη του 1974. Ρώτησα πολλούς παλιούς συντρόφους: ή δεν τον θυμούνται διόλου, ή τον θυμούνται ελάχιστοι σε κείνα τα χρόνια.
  • «Περνάει αποκλειστικά στην κομματική δουλειά το φθινόπωρο του 1977, ως Γραμματέας Αχτίδας, και στη συνέχεια Γραμματέας της Νομαρχιακής Οργάνωσης Βοιωτίας» συνεχίζει το βιογραφικό του. Πάει να πει, επαγγελματικό στέλεχος του ΚΚΕ από τα 22 του. Τώρα είναι 58. Δεν ξέρω αν πήρε πτυχίο, κι ούτε έχει σημασία, το βιογραφικό του δεν το αναφέρει. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο άνθρωπος αυτός επί 36 ολόκληρα χρόνια έχει περάσει τη ζωή του μέσα στους κομματικούς μηχανισμούς. Δουλειά, αληθινή ζωή, απόλυση, ανεργία, ΤΕΒΕ, ψάξιμο για δουλειά, δημιουργικότητα, ψάξιμο για πελάτες, αγωνία για το αύριο – όλα αυτά είναι άγνωστες λέξεις για το σ. Κουτσούμπα, που θα πάρει κι αυτός τη σύνταξή του από το ΚΚΕ ως ανεπάγγελτος. Επαναλαμβάνω: ανεπάγγελτος.
Ο κύριος Φύσσας υπήρξε μέλος της ΚΝΕ της Φιλοσοφικής που την εποχή εκείνη αριθμούσε περίπου 200 μέλη. Τα θυμάται όλα; Εάν ρωτήσουμε εμείς παλαιούς συντρόφους του, νυν ή πρώην θα τον θυμούνται; 

Επίσης, κύριε Φύσσα, αποκλειστική κομματική δουλειά δεν σημαίνει επαγγελματικό στέλεχος. Δεν το γνωρίζετε αυτό; Δηλαδή άνθρωποι όπως ο Νίκος Πλουμπίδης, ο Νίκος Μπελογιάννης, ο Άρης Βελουχιώτης, ο Μήτσος Παπαρήγας κτλ που πέρασαν και αυτοί ένα ικανό μέρος της ζωής τους στο ΚΚΕ ή τις οργανώσεις του δεν γνώριζαν από πραγματική ζωή; Εσείς όταν γράφετε στην εφημερίδα που έφτυνε στα μούτρα των φοιτητών που αγωνίζονταν για να μην πληρώνουν δίδακτρα και συγγράμματα (επί Μαριέτας Γιαννάκου) και που διερωτάται εάν για τη Μανωλάδα φταίνε οι Έλληνες αγρότες που ξέχασαν να μαζεύουν φράουλα (άρθρο Η φράουλα κυνηγάει το κοτσάνι της) είσαστε εντός πραγματικότητα; Ζείτε στο σήμερα; 

Συνοψίζοντας και για να είμαστε τίμιοι με τον εαυτό μας, θα πρέπει να πούμε ότι δεν μας εκπλήσσει η δημοσιογραφία τύπου Δημήτρη Φύσσα που μέσα σε άλλα, σε άλλο άρθρο του, αναγράφει ότι το ΚΚΕ "κλείνει όποτε θέλει τα λιμάνια".


Η εφημερίδα Αυγή αναφέρει για το Δημήτρη Κουτσούμπα:

  Η κομματική διαδρομή του Δημήτρη Κουτσούμπα, από την άλλη, δεν προϊδεάζει για καινοτομίες και ανοίγματα. Έχει οργανωτική πείρα, αλλά δεν διαθέτει ούτε την αντάρτικη ιδιοσυγκρασία του Φλωράκη, ούτε εκείνα το κομμουνιστικό μέταλλο που η παρανομία προσέδωσε στην Παπαρήγα. Και οι δημόσιες τοποθετήσεις του μέχρι σήμερα δεν αφήνουν υποψίες ότι πρόκειται για σύγχρονο στέλεχος που έχει το ταλέντο και τις ικανότητες να ανοίγει δρόμους, να εμπλουτίζει με πρωτοτυπία και χρώμα τον διάλογο με την κοινωνία, να επικοινωνεί αποτελεσματικά το κόμμα και τις απόψεις του τόσο στους οπαδούς όσο και στην ευρύτερη κοινή γνώμη.

Μηδένα προ του τέλους καταδίκαζε ωστόσο - και πολύ περισσότερο προ της αρχής. Οι θέσεις εξουσίας και προβολής μεγεθύνουν ελαττώματα, αλλά και αποκαλύπτουν προτερήματα. Το κεφάλαιο Κουτσούμπας παραμένει εν ολίγοις και για τον πιο απαισιόδοξο ανοιχτό. Και είναι πολλοί, πολλαπλάσιοι από τους ψηφοφόρος του ΚΚΕ, εκείνοι που ελπίζουν και θυμούνται τα λόγια του Χαρίλαου: το θέμα δεν είναι να αλλάξει ο βιολιτζής, αλλά και ο χαβάς…

Όμορφο το  δήθεν αντικειμενικό στόλισμα του γ.γ. υπό τη δημοσιογραφική πένα του κυρίου Θανάση Καρτερού. Αναρωτιόμαστε τι είναι αυτά τα πολιτικά χαρακτηριστικά που ο κύριος Καρτερός περιγράφει ως "αντάρτικη ιδιοσυγκρασία" και "μέταλλο της παρανομίας". Αναρωτιόμαστε πότε η Αλέκα Παπαρήγα υπήρξε στην παρανομία αλλά και τι εννοεί ο κύριος Καρτερός με το "μηδένα προ του τέλους καταδίκαζε" όταν προηγουμένως προδιέγραψε την πολιτική και επικοινωνιακή ανικανότητα ενός ανθρώπου του οποίου οι δημόσιες εμφανίσεις μέχρι σήμερα μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Όπως προείπαμε, όμορφο καλοστημένο άρθρο από την εφημερίδα που αφαίρεσε με χρήση του photoshop το σφυροδρέπανο από την σημαία της ΚΟΕ, προβάλλοντας ήδη από την πρώτη της μετεκλογική στιγμή τον δρόμο που ξεκίνησε να χαράξει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

Πριν το photoshop

Μετά το photoshop


Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω "αφιερώματα" στο πρόσωπο του Δημήτρη Κουτσούμπα, βρίσκουμε τραγικές ομοιότητες με τα όσα ο δημοσιογραφικός κόσμος, τα social media και οι εφημερίδες ανέφεραν στο παρελθόν και για την Αλέκα Παπαρήγα, η οποία παραδόξως σήμερα τους έγινε ξαφνικά συμπαθής...

Τελικά είναι η θέση του γενικού γραμματέα που προκαλεί τέτοιο μένος ή η πολιτική του ΚΚΕ; Στον εαυτό μας απαντάμε μάλλον το δεύτερο, δεδομένου ότι η επίθεση δεν είναι στη βάση της προσωποπαγής. Η πολιτική συνέπεια του ΚΚΕ ενοχλούσε και ενοχλεί. Η άρνησή του να "συνδιαχειριστεί" τις αδιαχείριστες συστημικές χρηματοοικονομικές κρίσεις, να γίνει "κυβερνώσα αριστερά" ώστε να αρέσει σε ορισμένους αστικούς κύκλους, να γίνει πιο ροζ, πιο εναλλακτικό και εν τέλει πιο αρεστό στο σύστημα ενοχλούσε και ενοχλεί.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας δεν έχει το πλατύ χαμόγελο της crest, δεν έχει image maker, δεν είναι νέος σαν τον Αλέξη Τσίπρα, η ομιλία του είναι σοβαρή και χωρίς σάλτσες, δεν φοράει ντιζαινάτο κοστούμι και δεν έχει facebook. Δεν έχει i-pad και i-phone και σίγουρα δεν πάει διακοπές στη Μύκονο. Δεν γνωρίζουμε εάν μας ταιριάζει για παρέα ή εάν μας ταιριάζει για φίλος.

Μιλάει και συμπεριφέρεται σαν γενικός γραμματέας ενός κομμουνιστικού κόμματος. Αυτό είναι, αυτό εκλέχθηκε να είναι, αυτό χρειάζεται να είναι. Τα υπόλοιπα αποτελούν παραπέτασμα καπνού και χυδαιότητες για τον πιο άθλιο αντικομμουνισμό.






4 σχόλια:

  1. Και εδώ, στη lifo άλλες αηδίες με "επιστημονικό" επίχρισμα.. http://www.lifo.gr/mag/columns/5615

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυο λόγια κάποιου που θυμάται

    Αγαπητέ Oberon,

    Καλή κι ενδεδειγμένη η ανάρτησή σου, με την οποία απαντάς σε αθλιότητες του δήθεν ελεύθερου και δήθεν ακομμάτιστου αθηναϊκού τύπου αναφορικά με τον νέο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

    Θα μου επιτρέψεις μιαν μικρή παρέμβαση σχετικά με τα γραφόμενα του «κυρίου» Δημήτρη Φύσσα, τον οποίο είχα την ατυχία αλλά και την τύχη —ουδέν κακόν αμιγές καλού που ’λεγαν κι οι Αρχαίοι— να γνωρίσω πολύ καλά κατά την δεκαετία του 1970, πρώτα από την ΚΝΕ (δεν ήμουν στην Φιλοσοφική, αλλά στην Νομική Αθηνών, όμως οι σχολές τότε γειτνίαζαν κτιριακά κι έτσι σε κάθε αγωνιστική εκδήλωση και κινητοποίηση εκείνα τα χρόνια οι πρώτοι σύντροφοι και συντρόφισσες που βλέπαμε εμείς οι σύντροφοι κι οι συντρόφισσες της Νομικής προέρχονταν από την Φιλοσοφική) και μετά από την Συντακτική Επιτροπή της μεταδικτατορικής «Πανσπουδαστικής», στην οποία είχε ο «κύριος» αυτός αποσπαστεί κατά τα τέλη της κυκλοφορίας της ως δεκαπενθήμερης εφημερίδας.

    Το πρόβλημα με τον «κύριο» Φύσσα —για να μιλήσω σύντομα κι απλά— είναι ότι είχε, έχει και, απ’ ό,τι μπορώ να φανταστώ, θα εξακολουθήσει να έχει πολύ μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του, απείρως μεγαλύτερη όχι μόνο του σωματικού του όγκου, αλλά και πολύ περισσότερο της πνευματικής του διάνοιας. Αυτή η «υψηλόφρων» αντίληψη που έτρεφε για την πραγματική μετριότητα που αποτελούσε και παραμένει, τον έκανε, ίσως σε συνδυασμό με ένα σύμπλεγμα κατωτερότητας που τον κατάτρεχε και για προσωπικούς λόγους εξαιτίας στενής οικογενειακής συγγένειας με ακροδεξιό πολιτικό, «ήρωα» των φασιστών τραμπούκων της περιόδου του «Ανένδοτου», όχι μόνο να αγνοεί επιδεικτικά τους άλλους και να το «παίζει» παντού και πάντα «αρχηγός», αλλά και να είναι εριστικός, επιθετικός και εχθρικός απέναντι σ’ οποιονδήποτε ή οποιαδήποτε σύντροφο ή συντρόφισσα δεν ήταν έτοιμος ή έτοιμη να υποκλιθεί προ της «ιδιοφυΐας» του, δηλαδή σ’ όποιον ή όποια τον «έπαιρνε πρέφα». Το ότι εξακολουθεί να είναι και σήμερα ο ίδιος το δείχνουν «περίλαμπρα» τα γραφτά του, είτε αυτά είναι έμμετρα είτε πεζά, καθώς και το βιογραφικό που είχε παλιότερα αναρτήσει ψάχνοντας για δουλειά στην προσωπική του ιστοσελίδα. Άσχετα λοιπόν από τον αριθμό των μελών που είχε η ΚΝΕ Φιλοσοφικής Αθηνών εκείνην την εποχή (σ’ ό,τι αφορά την ΚΝΕ Νομικής Αθηνών με τις Οργανώσεις Νομικού, Πολιτικού και Οικονομικού ο αριθμός θα πρέπει να ήταν εκεί γύρω, αν όχι παραπάνω) στον «κύριο» Φύσσα λόγω χαρακτήρα ο νέος ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα πρέπει να ήταν άγνωστος έστω κι αν τον είχε γνωρίσει. Όλα τ’ άλλα λοιπόν που γράφει ο «κύριος» Φύσσας (περί ερωτήσεων σε «παλιούς συντρόφους», περί «ανεπαγγέλτων» και μη, περί «αληθινής ζωής» κ.λπ.) είναι μάλλον εκ του πονηρού και καταγράφουν παραστατικότατα την απύθμενη κουφότητά του, τουλάχιστον για μένα που έχω το «μειονέκτημα» να μην τον έχω καθόλου ξεχάσει…

    Σ’ ευχαριστώ για την φιλοξενία,

    Μη Απολιθωμένος (ακόμα!) από τις ακτές της Ανατολικής Βαλτικής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν ξερω που και αν εχει δουλεψει ο νεος μας γγ.

    Το θεμα ειναι οτι ολοι οι λοιποι θα προσπαθησουν να αποπροσανατολισουν καθε κουβεντα του λεγοντας ΑΝ ΕΧΕΙ ΔΟΥΛΕΨΕΙ.

    Ας πουμε ειμαι σιγουρος οτι ο Αδωνις θα ρωτησει εναν βουλευτη μας: Που εχει δουλεψεο ο γγ του ΚΚΕ; πες!πες!πες! (σαν να τη βλεπω τη σκηνη ηδη)

    Ο δικος μας βουλευτης ή και ο ιδιος ο Κουτσουμπας εχουν προετοιμαστει πως θα απαντησουν;;;; Ιδου η απορια....

    Μια κατακρυμνηση του γγ στα ματια του απλου/ηλιθιου κοσμου θα ναι οτι χειροτερο....

    Ευχαριστω-Δημητρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά κάνετε που απαντάτε στα σχόλια που γίνονται από διάφορους ΄΄καλοθελητές΄΄ για λόγους διαφορετικούς από το τάχαμου ΄΄ενδιαφέρον΄΄ τους για το ΚΚΕ, αλλά Δεν είναι κακό να προωθείται μέχρι και τη θέση του γραμματέα κάποιος συνειδητός εργάτης ατσαλωμένος από τη βιοπάλη, εννοείται έχοντας κατακτήσει επάρκεια ιδεολογική, μάλιστα αυτό θα έπρεπε -κατά τη γνώμη μου- να είναι μόνιμη μέριμνα ενός πραγματικού εργατικού κόμματος. Καλή και η κομματική δουλειά και οι αποστολές του κόμματος, αλλά αυτό είναι μισή δουλειά. Η άλλη μισή είναι η πείρα από την πραγματική βιοπάλη, κάτι που δεν διαθέτει, κακά τα ψέμματα ο Δ.Κουτσούμπας. Και αυτό -πάντα κατά τη γνώμη μου- φαίνεται και στην εικόνα που έχει το ΚΚΕ τα τελευταία χρόνια. Μια εικόνα στην οποία κυριαρχεί η ατέλειωτη ρουτίνα και η παραίτηση ουσιαστικά από την ανάγκη πρωτοβουλιών για την δημιουργία συσπειρώσεων και μετώπων στα εργατικά σωματεία που πρέπει να ανασυσταθούν για να κινηθούν πιο αποτελεσματικά στις ακόμα πιο δύσκολες σύγχρονες συνθήκες, έξω στον λαϊκό κόσμο που δεινοπαθεί, στη νεολαία, πέρα επιτέλους από το πνεύμα των δεκαετιών του 70 και του 80, που κυριαρχεί ακόμα αδικαιολόγητα στο ΚΚΕ. Και ένας σοβαρός λόγος που κυριαρχεί, είναι το γεγονός ότι στο όνομα της ομαλής διαδοχικότητας των γενεών στο κόμμα, παραμένουν στη διεύθυνση του κόμματος άνθρωποι με νοοτροπία ξεπερασμένη. Με αποτέλασμα το πράγμα κάπου να βαλτώνει. Δεν ξέρω πώς αλλιώς να το πω, ελπίζω να έγινα στοιχειωδώς αντιληπτός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή