"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Ναζιστικά Εγκλήματα και η σημερινή Χρυσή Αυγή


Στα πλαίσια της ανόδου της ακροδεξιάς και του νεοναζισμού στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, μέλη και βουλευτές της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής δήλωναν στα αστικά media ότι ο Χίτλερ δεν έχει κριθεί ακόμα από την Ιστορία. Παρά το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή έχει ιδρώσει για να αποτινάξει τη "ρετσινιά" του νεοναζί από πάνω της (κανείς βέβαια δεν ξέχασε τα αφιερώματα στους στυλοβάτες του Τρίτου Ράιχ στο περιοδικό της, ούτε την εικόνα του Μιχαλολιάκου να περιφέρεται γύρω από σκίνχεντς που χαιρετούσαν φασιστικά), σταγονίδια της πραγματικής της ουσίας ξεφεύγουν και παρουσιάζονται ακόμα και σε ξένες εφημερίδες. Στελέχη της μιλούν για φούρνους και στρατόπεδα συγκέντρωσης, ενώ μέλη της φωτογραφίζονται χαμογελαστοί να ατενίζουν τους φούρνους του Νταχάου.

Στο παρών άρθρο δεν θα ασχοληθούμε με τον νεοναζιστικό πολιτικό κόπρο. Θα παραθέσουμε ένα μικρό ιστορικό και φωτογραφικό αφιέρωμα για τα εγκλήματα που ο γερμανικός ναζισμός του Τρίτου Ράιχ διέπραξε. Σκοπός μας είναι η ενημέρωση για την ιστορική πραγματικότητα της ναζιστικής αποκτήνωσης. Τα παρακάτω αποτελούν μέρος μονάχα των ναζιστικών εγκλημάτων ενάντια στην Ανθρωπότητα. 




ΤΡΟΜΟΣ ΚΑΙ ΑΘΛΙΌΤΗΤΑ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΡΑΙΧ



Στρατόπεδο Μπούχενβαλντ

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ λειτούργησε από το 1936 έως το 1945. Τρόφιμοί του ήταν αρχικά πολιτικοί αντίπαλοι του Τρίτου Ράιχ και μετέπειτα ομοφυλόφιλοι, αιχμάλωτοι του Κόκκινου Στρατού και μικρός αριθμός Εβραίων. Το στρατόπεδο λειτούργησε από το 1943 ως στρατόπεδο εξόντωσης. Στο Μπούχενβαλντ δολοφονήθηκαν πάνω από 30.000 άνθρωποι με μερικές από τις πιο απάνθρωπες μεθόδους. Αν και το Μπούχενβαλντ ήταν ένα σχετικά μικρό στρατόπεδο στη θάλασσα των στρατοπέδων του Τρίτου Ράιχ, έμεινε ιδιαίτερα γνωστό για τη θηριωδία των διοικητών και ειδικά για την γυναίκα του διοικητή του Ilse Koch. Η Ilse Koch, γνωστή και ως μάγισσα του Μπούχενβαλντ (στους τρόφιμούς του), καταδικάστηκε σε ισόβια δεσμά για εγκλήματα ενάντια στην Ανθρωπότητα. Στην Ilse Koch άρεσε το ανθρώπινο δέρμα. Διάλεγε προσεκτικά κρατούμενους με όμορφα τατουάζ και τους έστελνε αμέσως στους θαλάμους αερίων. Αργότερα, οι γιατροί της συνέλεγαν το δέρμα των σωρών τους και το συντηρούσαν για την Koch που είχε μάλιστα μια ευρύτατη συλλογή. Στη συλλογή της αυτή βρέθηκαν επίσης δύο συρρικνωμένα κεφάλια και ένα λαμπατέρ με αμπαζούρ από ανθρώπινο δέρμα. Μελανό σημείο στην ιστορία του στρατοπέδου αποτέλεσε και η διεξαγωγή βιολογικών πειραμάτων σε ζώντες κρατούμενους. Με την απελευθέρωση   του στρατοπέδου από τον Κόκκινο Στρατό βρέθηκε και μια εκτενής συλλογή ανθρώπινων οργάνων συντηρημένα σε φορμόλη που ανήκαν στο γιατρό του στρατοπέδου Waldemar Hoven. 

Παρουσίαση των ανθρώπινων δερμάτων στον ΔΕΣ


Η συλλογή των ανθρώπινων οργάνων

Παρουσίαση των ευρημάτων του Μπούχενβαλντ μετά την απελευθέρωση 

Τα κεφάλια της Ilse Koch 

Δείγματα από τη συλλογή δερμάτων της Ilse Koch. 

Κρεματόριο του Μπούχενβαλντ


Στρατόπεδο Άουσβιτς


Το στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς δημιουργήθηκε αρχικά το 1940 στην Πολωνία για να επεκταθεί το 1942 στο λεγόμενο στρατόπεδο Άουσβιτς - Μπίρκεναου που περιλάμβανε 45 μικρότερα στρατόπεδα-δορυφόρους. Το Άουσβιτς λειτούργησε έως το 1944 και στο διάστημα 1942-1944 λειτούργησε αποκλειστικά σαν στρατόπεδο εξόντωσης. Στο Άουσβιτς άφησαν τη ζωή τους περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι. Ανάμεσά τους Εβραίοι, Πολωνοί, Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου, Αθίγγανοι και μάρτυρες του Ιεχωβά. Το Άουσβιτς είναι το στρατόπεδο όπου η ναζιστική βιομηχανία θανάτου γνώρισε τον απόγειό της. Με εξαιρετική ακρίβεια και προσοχή, "φορτία" ανθρώπων κατέφθαναν από τα γύρω στρατόπεδα αλλά και το σιδηρόδρομο στις κεντρικές εγκαταστάσεις. Τα στοιχεία τους καταγράφονταν και τα πρόσωπά τους φωτογραφίζονταν. Τα ρούχα τους, τα υπάρχοντά τους, τα μαλλιά  και τυχόν χρυσά δόντια που είχαν συλλέγονταν προσεκτικά και αποθηκεύονταν. Αργότερα επισκευάζονταν και αξιοποιούνταν. Τα δόντια μετατρέπονταν σε πλάκες χρυσού και μαλλιά σε χαλιά και υφάσματα. Οι άνθρωποι, που αποτελούσαν το υποπροϊόν της διεργασίας θανατώνονταν ή τοποθετούνταν σε προγράμματα καταναγκαστικής εργασίας όπου θα πέθαιναν σε μερικούς μήνες. Οι λιγότερο τυχεροί από τους κρατούμενους τοποθετούνταν στα ανθρώπινα πειράματα του Josef Mengele που άφησε ιστορία ως ο "άγγελος του θανάτου". Στα πειράματα του  Josef Mengele δολοφονήθηκαν αδιακρίτως άνδρες, γυναίκες και παιδιά κάθε ηλικίας. Ο Mengele πειραματίζονταν σε ζώντες ανθρώπους προσπαθώντας να αναπτύξει νέα φάρμακα και να μελετήσει την πορεία των διαφόρων ασθενειών. Διεξήγαγε επίσης πειράματα χαμηλής πίεσης, ψύχους καθώς και πειράματα με ακτινοβολίες γ. Σκιώδεις παραμένουν οι σχέσεις του με την γνωστή φαρμακοβιομηχανία Bayern. Με τον αρχίατρο των SS Wolfram Sievers δημιούργησαν την συλλογική εβραιομπολσεβικικών σκελετών από κρατούμενους του Άουσβιτς που εκτελέστηκαν στους θαλάμους αερίων. Η συλλογή αυτή που περιλάμβανε 86 σκελετούς και σώματα, εξετέθη για μικρό διάστημα στο Βερολίνο. Σκοπός της ήταν να καταδείξει την κατωτερότητα των Εβραίων σε σχέση με τους άριους. 


To σώμα του μπακάλη Μεναχέμ Τάφελ. Ο Τάφελ εκτελέστηκε στους θαλάμους αερίων και το σώμα του χρησιμοποιήθηκε για ανατομικούς λόγους από τους γιατρούς του Άουσβιτς.


Θύμα των πειραμάτων του Μένγκελε

Πείραμα υποθερμίας στο Άουσβιτς

Πείραμα απότομης αλλαγής πίεσης στο Άουσβιτς.
Σορός γυαλιών των θυμάτων του Άουσβιτς
Χαλί από ανθρώπινα μαλλιά στο μουσείο του Άουσβιτς

Τα παπούτσια των νεκρών του Άουσβιτς όπως εκτίθενται στο μουσείο σήμερα.


Στρατόπεδο Νταχάου

Το κατεξοχήν στρατόπεδο συγκέντρωσης των πολιτικών αντιπάλων του Χίτλερ. Από τα κελιά του πέρασαν πάνω από 300.000 κρατούμενοι. Σε αυτούς δεν υπολογίστηκαν ποτέ οι αιχμάλωτοι πολέμου του Κόκκιου Στρατού των οποίων οι εκτελέσεις έτσι κι αλλιώς σπάνια καταγράφονταν. Αν και το Νταχάου δεν ήταν στρατόπεδο εξόντωσης, καταγράφηκαν 31.000 θάνατοι κρατουμένων, κύρια λόγω των πολύ κακών συνθηκών διαβίωσης αλλά και εκτελέσεων από δεσμοφύλακες. Δεν είναι, επίσης, καταγεγραμμένα όλα τα θύματα των ιατρικών πειραμάτων που εκτελούνταν εκεί με προϊστάμενο το Δρα Sigmund Rascher, μέλος των Waffen-SS (Ενόπλων SS), που έκανε έρευνες για λογαριασμό της Λουφτβάφε. Φυσικά, οι εντολές των SS ήταν να εκτελείται οποιοσδήποτε κρατούμενος υπέπιπτε στο παραμικρό παράπτωμα. Το Νταχάου έμεινε παγκοσμίως γνωστό για τα φρικτά βασανιστήρια, τις εκταόμβες νεκρών από ασθένειες και τις φρικώδεις εκτελέσεις των δημίων του. Τρόφιμός του υπήρξε και ο γ.γ. του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης. 


Εικόνες της Αμερικανικής Στρατιωτικής Αποστολής που απελευθέρωσε το Νταχάου

Εικόνες της Αμερικανικής Στρατιωτικής Αποστολής που απελευθέρωσε το Νταχάου

Πειράματα χαμηλής πίεσης σε κρατούμενους του Νταχάου

Πειράματα υποθερμίας σε κρατούμενους του Νταχάου
Πειράματα χαμηλής πίεσης σε κρατούμενους του Νταχάου
Κλινική Σπίγκελγκρουντ

Για πολλούς το Τρίτο Ράιχ υπήρξε δήμιος των λαών όχι όμως το γερμανικού λαού. Αρκετά διαδεδομένη είναι σήμερα η άποψη ότι ο Χίτλερ επιχείρησε την ανόρθωση της Γερμανίας και του λαού της εξαπολύοντας τον επεκτατικό πόλεμο του 1939. Σφάλμα. O πόλεμος για το ζωτικό χώρο της αρίας φυλής στοίχισε τη ζωή σε περίπου 9 εκατομμύρια Γερμανούς πολίτες. Περίπου δηλαδή το 13% του πληθυσμού της Γερμανίας. Όσοι όμως πιστεύουν ότι η τρομοκρατία και η αποκτήνωση δεν άγγιζαν παρά μόνο τους Εβραίους και του κομμουνιστές κάνουν εξίσου λάθος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κλινική Σπίγκελγκρουντ. Η κλινική Σπίγκελγκρουντ ξεκίνησε να λειτουργεί το 1939 για λογαριασμό της Ναζιστικής Ιατρικής. Ήταν μια από τις πολλές κλινικές ευθανασίας των"ανίκανων" για το Τρίτο Ράιχ. Από το 1940 έως το 1942 στην κλινική εισάγονταν παιδιά με διανοητική υστέρηση, σωματικές και κινησιακές παθήσεις και γενικότερα παιδιά που χαρακτηρίζονταν από το Υπουργείο Υγείας ως "βεβαρημένες περιπτώσεις". Στην κλινική, τα παιδιά ζούσαν σε άθλιες συνθήκες (πολλές φορές δεμένα σε κλουβιά) και γίνονταν αντικείμενα πειραμάτων.  Με απειροελάχιστες εξαιρέσεις, όλα τα παιδιά θανατώθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος ευθανασίας για την καθαρότητα της αρίας φυλής. Υπολογίζεται ότι πάνω από 800 παιδιά με ειδικές ανάγκες θανατώθηκαν στο Σπίγκελγκρουντ. Στα υπόγεια της κλινικής, οι γιατροί  Heinrich Gross και  Alexander Igor Caruso διατηρούσαν μια μακάβρια συλλογή 70 περίπου εγκεφάλων που αφαιρέθηκαν από τα νεκρά παιδιά του Σπιγκελγκρουντ. Ας σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα και παρά τα αδιάσειστα στοιχεία ο εν ζωή Heinrich Gross δεν έχει τεθεί ενώπιον της αυστριακής δικαιοσύνης. 


Ο φάκελος της Anne Raimmer. Η διάγνωση του γιατρού γράφει: Άχρηστη

Οι εγκέφαλοι των παιδιών στο Σπίγκελγκρουντ

Tα κλουβιά του Σπίγκελγκρουντ

Tα κλουβιά του Σπίγκελγκρουντ

Το πρόγραμμα Ευγονικής 

Στα πλαίσια της διατήρησης της καθαρότητας της αρίας φυλής, ο κρατικός μηχανισμός του Τρίτου Ράιχ πέρασε σε μια σειρά από μέτρα και νομοσχέδια. Πέραν του γνωστού φυλετικού πιστοποιητικού που απαιτούνταν για να παντρευτεί ένα ζευγάρι, από το 1938 ξεκίνησε να εφαρμόζεται από το Υπουργείο Υγείας το λεγόμενο πρόγραμμα Ευγονικής. Σύμφωνα με αυτό Γερμανίδες και Γερμανοί που ανήκουν μεν στην άρια φυλή, πάσχουν δε από κινησιακά ή άλλα σωματικά προβλήματα, θα υπόκεινται υποχρεωτικά σε στείρωση. Το πρόγραμμα της Ευγονικής συνδέεται επίσης με το πρόγραμμα ευθανασίας Τ-4. Το Πρόγραμμα Ευθανασίας T-4 (Aktion T-4) πήρε το όνομά του από την οδό Tiergartenstraße αριθ. 4. του Βερολίνου όπου ήταν η έδρα της υπεύθυνης για την εφαρμογή του Υπηρεσίας. Ήταν το επίσημο όνομα του προγράμματος ευγονικής της Ναζιστικής Γερμανίας, το οποίο εκτελούσε δυναμικά μαζικές στειρώσεις και ευθανασία σε "ανεπιθύμητα" στοιχεία του πληθυσμού στη Γερμανία και στις κατεχόμενες από τους Ναζιστές περιοχές. Υπολογίζεται ότι συνολικά 200.000 άνθρωποι θανατώθηκαν ως αποτέλεσμα αυτού του προγράμματος.

Αυτή η αφίσα αναφέρει: «60000 μάρκα κοστίζει στην κοινωνία αυτός ο εκ γενετής ανάπηρος ισοβίως. Σύντροφε, αυτά είναι και δικά Σου χρήματα. Διαβάστε το "Νέος λαός", την μηνιαία έκδοση του Γραφείου Φυλετικής Πολιτικής του NSDAP (Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος)».

Πολίτης υπόκειται σε υποχρεωτική μέτρηση των προσωπικών του χαρακτηριστικών για να διαπιστωθεί  η φυλετική του ταυτότητα. 


Στο σημείο αυτό έληξε το αφιέρωμά μας στα εγκλήματα του ναζισμού, για όσους φίλους όμως δεν καταφέραμε ακόμα να πείσουμε, τουλάχιστον ως προς την πολιτική συνάφεια του Τρίτου Ράιχ και της Χρυσής Αυγής παραθέτουμε παρακάτω τις φωτογραφίες του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Σ. Βλαμάκη από την επίσκεψή του στο Νταχάου.


Ο Σ. Βλαμάκης με χαρά ατενίζει τους φούρνους των κρεματορίων 

Ο Σ. Βλαμάκης στην είσοδο του Νταχάου

Ο Βλαμάκης χειρονομεί στο πορτραίτο του ήρωα Νίκου Ζαχαριάδη στο Νταχάου.

2 σχόλια:

  1. Απαιτειται μεγαλη προσοχη στη συνταξη ιστορικων κειμενων αναφερομενων στα εγκληματα των ναζι και ειδικα σε αυτα που αφορουν τα στρατοπεδα εξοντωσης και συγκεντρωσης. Οι λεγομενοι "αρνητες", νεοναζι ή φιλια προσκειμενοι, αντικομουνιστες "αναθεωρητες" ιστορικοι ή τσαρλατανοι απατεωνες εχουν δουλεψει επι πολλα χρονια (το ιντερνετ ειναι κυριολεκτικα μολυσμενο απο τις πλαστογραφησεις, τις απατες και τα ψεμματα τους) στις χωρες του εξωτερικου. Τα "επιχειρηματα" τους δεν ειναι τιποτα περισσοτερο απο ανασκευες διαφορων ατυχων ή υπερβολικων ή και λανθασμενων εκτιμησεων και αποψεων σε κειμενα σχετικα με τα εγκληματα των ναζι. Οσα υποστηριζουν ειναι απλως θρασυτατη παραμορφωση της ιστορικης αληθειας αλλα κτιζουν τα επιχειρηματα τους σε λαθη, αστοχιες, αβλεψιες και επιπολαιοτητες πολλων που εχουν γραψει επι του θεματος. Ετσι λοιπον, θα ηθελα να επισημανω μερικα προβληματικα σημεια που διαπιστωσα στο κειμενο:

    Οι δυο φωτογραφιες με λεζαντες "Πείραμα υποθερμίας στο Άουσβιτς" και "Πείραμα απότομης αλλαγής πίεσης στο Άουσβιτς" ειναι κι αυτες οπως και οι υπολοιπες που παραθετετε απο το Dachau. (Πηγη: The Dachau Concentration Camp 1933 – 1945: Text and photo documents from the exhibition)

    "Στο Άουσβιτς άφησαν τη ζωή τους περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι" ... Η εκτιμηση αυτη ειναι εσφαλμενη. Η ορθη ιστορικα διαπιστωμενη εκτιμηση για τον αριθμο των θυματων στο συμπλεγμα των στρατοπεδων του Auschwitz ειναι μεταξυ 1.1 μεταξυ των οποιων περι τις 900 χιλιαδες Εβραιοι.
    (Πηγη: αρθρο του F. Piper, Auschwitz, συλλογικο εργο, εκδ. Κρατικου Μουσειου του Auschwitz-Birkenau).

    Οι υπολοιπες πληροφοριες δεν ειναι τοσο ακριβεις οσο θα απαιτειτο. Λογου χαρην το 80% των εκτοπισμενων Εβραιων που εφταναν στο Auschwitz κατευθυνοταν αμεσως στους θαλαμους αεριων, χωρις να υποκειται σε κανενος ειδους καταγραφη. Η εκτιμηση περι του συνολικου αριθμου των εκτοπισμενων προερχεται μεσω της συγκριτικης παραθεσης των ντοκουμεντων της ναζιστικης γραφειοκρατιας απο τα γκετο προελευσης, των συνοδευτικων εγγραφων των τρενων και του συνολικου αριθμου των εγγεγραμμενων κρατουμενων, ο οποιος αριθμος ειναι πειστικος (405 χιλιαδες με εκτιμηση μεχρι 500 χιλιαδες) λογω του συστηματος μη επαναληπτικης αριθμησης που ακολουθηθηκε απο τη διοικηση του στρατοπεδου ειδικα στο Auschwitz στην πλειοψηφια των περιπτωσεων των εγκλειστων. Για παραδειγμα δεν καταγραφησαν στους καταλογους αρκετοι Πολωνοι κρατουμενοι οι οποιοι υποχρεωθηκαν να εκτισουν στο στρατοπεδο ποινες μεχρι εξι μηνων για διαφορους μικρης σημασιας λογους.
    (Πηγη: Hermann Langbein, People in Auschwitz).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. (συνεχιζεται)

    Οι πληροφοριες σχετικα με τη δραση του Mengele δεν ειναι ακριβεις. Ο Mengele ασχοληθηκε κυριως με πειραματα "κληρονομικοτητας" και "γενετικης" και γι αυτο απαιτουσε τη συλλογη "δειγματων διδυμων" και ατομων με χαντικαπ μεταξυ των εκτοπισμενων αμα τη αφιξη τους στην αποβαθρα του σιδηροδρομικου σταθμου του στρατοπεδου. Εκανε μετρησεις και παρατηρησεις σχετικα με τα εξωτερικα χαρακτηριστικα τους, επιχειρουσε εγχειρησεις και τομες για να διαπιστωσει διαφορες και ομοιοτητες των οργανων και πλειστες φορες απαιτουσε τον ταυτοχρονο θανατο των διδυμων ωστε να μελετησει ανατομικα τα σωματα τους στις ιδιες συνθηκες. Επροκειτο για ενα τσαρλατανο, περαν απο αναλγητο δολοφονο, ο οποιος συνεργαζοταν με τον μεγαλου φημης (εκεινη την εποχη) καθηγητη Freiherr von Verschuer του Kaiser Wilhelm Institute.
    Πειραματα στειρωσης εκαναν ο καθηγητης Clauberg (φαρμακευτικη στειρωση με καυστικο μεσο), ο γιατρος Schumann (με ακτινες Χ, σε ανδρες και γυναικες). Ο γιατρος Vetter, αντιθετα, ηταν εκεινος που ασχοληθηκε με πειραματα φαρμακων για λογαριασμο της Bayer-Werke.
    (Πηγη: Hermann Langbein, People in Auschwitz. R.J. Lifton, The Nazi Doctors. R. Hilberg, The destruction of the European Jews).


    Στα πλαισια του Τ4-Aktion οι διαπιστωμενοι δολοφονημενοι γερμανοι πολιτες ("ζωες χωρις αξια" συμφωνα με τα επισημα ντοκουμεντα των ναζι) με διαφορους τροπους και μεθοδους (με αεριο, δια θανασιμης ενεσης, δια της πεινας και υποχρεωτικης χρησης φαρμακων) στα εξι κεντρα θανατου στην επικτρατεια του Ραιχ ειναι 70273 μεταξυ των αρχων του 1940 και του Αυγουστου 1941, οποτε και το "προγραμμα" επισημα τερματιστηκε . Μια λογικη εκτιμηση ειναι 80000 θανατοι-δολοφονιες στις οποιες πηραν ενεργο μερος γιατροι, νοσοκομοι και εν αγνοια τους ή μη καλογριες-αδελφες νοσοκομες.

    Μεταξυ των ετων 1933-1938 υπεστησαν υποχρεωτικη στειρωση περι τις 370000 (ητοι το 5% του πληθυσμου) γερμανων ανδρων και γυναικων επειδη υπεπεσαν στις κατηγοριες μη αναπαραγωγισιμων πολιτων (ατομα με χαντικαπ, πραγματικο ή θεωρουμενο τετοιο, αστεγοι, αλκοολικοι, και εν γενει ατομα που θαωρουνταν απο το ναζιστικο καθεστως ως παριες με γενετικη προδιαθεση).
    (Πηγη: Henry Friedlander, The origins of the nazi genoscide, 1995).
    Απάντηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή