"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Από τον τύπο της εποχής για την Μακρόνησο

Οκτώβριος 1949 "Σκαπανεύς"

"Το έργο που συντελείτε εκεί, όσο και εάν έχει επαινεθεί δεν νομίζουμε ότι έχει κατανοηθεί σε όλη του την έκταση και δεν νομίζουμε ότι έχει βοηθηθεί όσο θα του έπρεπε για να αποδώσει ακόμα περισσότερα από όσα αποδίδει. Χρειάζεται και υλική βοήθεια, χρειάζεται και βοήθεια ηθική από μέρους της πνευματικής ηγεσίας του τόπου. Η Μακρόνησος είναι προπαντός ένα μεγάλο εκπαιδευτήριο και γυρεύει να στηριχθεί εις τον ορθό λόγο. Ζητεί μιαν πνοή ανθρωπιάς, στοργής και φιλίας, τας οποίας καλούνται να δώσουν όσοι ορμεμφύτως τας αισθάνονται δια τα παραστρατημένα τέκνα της Ελλάδας. "


Κ Τσάτσος Υπουργός Παιδείας












                                                                    Σεπτέμβριος 1949 "Σκαπανεύς"


" Θεωρώ καθήκον μου να εξάρω την εμπνευσμένη προσπάθεια του προκατόχου μου υπουργού κυρίου Στράτου και του τότε αρχηγού του επιτελείου αντιστράτηγου κυρίου Βεντήρη, οι οποίοι ίδρυσαν και εις πείσμα όλων των συκοφαντιών και αντιδράσεων οργάνωσαν το υπέροχον αυτό σχολείο εθνικής μετάνοιας και αναβαπτίσματος των άσωτων υιών  της Ελλάδας, ως και την διοικητική και εκπαιδευτική ικανότητα του συνταγματάρχου Μπαϊρακτάρη και των άμεσων βοηθών του. Το έργον της Μακρονήσου, αναγνωριζόμενο ήδη διεθνώς ως παράδειγμα και πρότυπο άξιο μιμήσεως εις όλας τας ελευθέρας χώρας του κόσμου, αποτελεί τίτλον τιμής δια όλους οι οποίοι συνέβαλαν και συμβάλλουν εις την πραγματοποίησή του." 


Π Κανελλόπουλος Υπουργός Στρατιωτικών







Σημείωση: Στην φωτογραφία, ο Κανελλόπουλος φωτογραφίζεται με τον αντιστράτηγο Βεντήρη της Μακρονήσου σε ομιλία του στο νησί.



3 σχόλια:

  1. Ισως θα επρεπε να ανεβασετε και ενα βιογραφικο του Μπαιρακταρη! Απ οσο ξερω ηταν μεγαλο καθίκι

    φιλικα Μ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα.
    Βλέποντας τις φωτογραφίες: Μήπως ξέρεις, ο υπουργός παιδείας Κ. Τσάτσος, στην πρώτη φωτογραφία, είναι ο μετέπειτα πρόεδρος της δημοκρατίας;
    Καλή δύναμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα ανέβει ένα συνολικό για πολλά πρόσωπα της Μακρονήσου

    ΑπάντησηΔιαγραφή