"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Mια απάντηση στο blog "Ιστορία της Κατοχής"


Είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της ανόδου του νεοναζισμού στην πατρίδα μας, η παράλληλη προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας και ειδικά εκείνου του μέρους της που αφορά στους αγώνες του λαού ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης. Βγάζουν φλύκταινες μπροστά στους αγώνες της εργατικής τάξης με μπροστάρη το ΚΚΕ και ιδρώνουν πασχίζοντας να αμαυρώσουν την Ιστορία του κινήματος, στην οποία ως γνωστόν δεν "πιάνει" η μπογιά τους. 

Προσέξαμε πρόσφατα την ανάρτηση του blog "Ιστορία της Κατοχής" που αναφέρεται σε μια δήθεν συνεργασία του ΕΛΑΣ με τους Γερμανούς ενάντια στον Ζέρβα και τον ΕΔΕΣ. 

Καταρχήν, με μια ματιά στο blog καταλαβαίνει κανείς ότι πρόκειται πιθανότατα για υποστηρικτή της Χρυσής Αυγής, τόσο από τις φωτογραφίες των Φουντούλη και Καπελώνη, όσο και γενικά από τον "τρόπο ανάλυσης" των ιστορικών δεδομένων. 

Ο ίδιος δε, ο ιδιοκτήτης του blog αυτοπροσδιορίζεται ως "εθνικιστής".



Ο τίτλος του άρθρου στο οποίο αναφερόμαστε είναι: "Το ΚΚΕ, οι Γερμανοί και ο Ζέρβας" το οποίο λίγο- πολύ προσπαθεί να παρουσιάσει ένα περιστατικό συνεργασίας του ΕΛΑΣ με τους Γερμανούς, το 1943, προκειμένου να χτυπά ανενόχλητος ο ΕΛΑΣ, τον ΕΔΕΣ. Δεν θα μπαίναμε στον κόπο να γράψουμε κάτι σχετικά, αν δεν υπήρχε και η παράθεση ενός "ντοκουμέντου" μαζί με το άρθρο. 

Ας δούμε λοιπόν το "ντοκουμέντο" αυτό: 




Το έγγραφο δεν διατίθεται σε καλύτερη ανάλυση, όμως σύμφωνα με τον συγγραφέα του άρθρου, γράφει τα εξής: 


ΕΛΑΣ                             Άκρως επείγουσα

VIII Μεραρχία Ηπείρου

Επιτελικόν Γραφείον III

αρ. πρωτ. Αρ. 290               

Διαταγή

Μέχρι νεωτέρας διαταγής παύσατε πάσαν ενέργειαν εναντίον Γερμανών είτε εις τας οδούς είτε εις την ύπαιθρον έστω και μεμονωμένα.

Πλην της περιπτώσεως επιθέσεως εκ μέρους των Γερμανών. Να ειδοποιηθώσι σχετικώς δια του ταχύτερου μέσου άπαντα τα τμήματα υμών και το εφ ΕΛΑΣ περιοχής προς πρόληψιν ενεργειών εκ μέρους του.

Η παρούσα εκτελεσθή πιστώς εκ παραλλήλου όμως να μην χαλαρωθώσι τα μέτρα ασφαλείας σας.

Τα ανωτέρω μέτρα λαμβάνονται καθ' όσον οι Γερμανοί επρότειναν επαφήν με εκπροσώπους ανταρτικών δυνάμεων ίνα προτείνουν όρους παύσεως ενεργειών εναντίον αμάχου πληθυσμού και ανταρτών, υπό τον όρον ελευθερίας οδικών συγκοινωνιών και παύσεως ενεργειών ανταρτών εναντίον τους.

Δια νεωτέρας μας διαταγής θα σας γνωστοποιήσωμεν αποτελέσματα συναντήσεως μας.

  Παραλήπτες                             6.10.43

VIII Μεραρχία

15,24, 3/40, 85 Συντάγματα      υπογραφαί

Κοινοποίηση Γεν. Στρατηγείον V.Τ.Α.       Π. Νάσσης

                                                                     Κατσαντώνης


Ας δούμε μια σειρά προβλημάτων τεκμηρίωσης του εγγράφου:


1) Το ζήτημα της πηγής: Πουθενά στο άρθρο ο συγγραφέας δεν αναφέρει την πηγή του εγγράφου ή το αρχείο στο οποίο αυτό βρίσκεται. Προφανώς κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο όταν κανείς "αποκαλύπτει" μια τόσο άγνωστη και σπάνια πτυχή της Ιστορίας. Ειδικά όταν με τον τρόπο αυτό ανατρέπει την Ιστορία, όχι απλά όπως καταγράφεται από εκατοντάδες μαρτυρίες, αλλά και όπως μέχρι τώρα τη γνωρίζουμε. Στην ανάλογη περίπτωση συνεργασίας του ΕΔΕΣ με τους Γερμανούς, παραθέσαμε τα έγγραφα του Χάγκεν Φλάισερ που φέρουν αριθμό καταχώρησης στα κρατικά αρχεία της Γερμανίας Bundesarchiv.

2) " Γεν. Στρατηγείον V.Τ.Α."  Δεν γνωρίζουμε κανένα τέτοιο Γενικό Στρατηγείο, ούτε είναι γνωστό το τι ακριβώς σημαίνουν τα αρχικά του.

3) Δομή κειμένου: Όλες οι διαταγές που δεχόταν και έστελνε ο ΕΛΑΣ, δεν προέρχονταν σε επιτελικό επίπεδο απλώς και μόνο από τον "ΕΛΑΣ", αλλά από το "Γενικό Αρχηγείο ΕΛΑΣ". Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στο παραπάνω έγγραφο. Υπάρχει μόνο η υπογραμμισμένη λέξη "ΕΛΑΣ". Μια τέτοια έλλειψη κανονικότητας σε ένα τόσο σημαντικό έγγραφο δημιουργεί σαφώς πολλές υποψίες. Δευτερευόντως, όλα τα αυθεντικά έγγραφα του Γενικού Αρχηγείου του ΕΛΑΣ είναι πολυγραφημένα ή γραμμένα με γραφομηχανή. Φέρουν επίσης σφραγίδα αναγνωριστική του Αρχηγείου. Εδώ λοιπόν έχουμε να κάνουμε με ένα χειρόγραφο κείμενο, χωρίς σφραγίδες και χωρίς τα βασικά αναγνωριστικά του Γενικού Αρχηγείου του ΕΛΑΣ. 

Όλα τα παραπάνω, εύκολα μπορούν να μας οδηγήσουν στο εύλογο συμπέρασμα, ότι ο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να έχει, ακόμα και σήμερα, γράψει ένα τέτοιο κείμενο, να το έχει φωτοτυπήσει μια φορά για να φαίνεται παλιό και να το πλασάρει σαν αυθεντικό κείμενο του ΕΛΑΣ. 

Φανταζόμαστε δε, ότι ένα τέτοιο έγγραφο θα είχε εμφανιστεί έως σήμερα σε τουλάχιστον δεκάδες ερευνητικές εργασίες, διδακτορικές διατριβές και επιστημονικά βιβλία δεδομένου ότι ανατρέπει ότι είναι κυρίαρχα γνωστό για τη δράση και την ιστορία του ΕΛΑΣ. Πώς άραγε έως σήμερα υπέπεσε σε αφάνεια και αγνοήθηκε; Πιθανότατα, επειδή προέρχεται είτε από κάποιο από τα "ιστορικά" βιβλία που έσπευσε να γράψει η ελληνική ακροδεξιά πολύ πρόσφατα. Βιβλία στα οποία οι λέξεις "ντοκουμέντο" και "τεκμηρίωση" χωράνε τόσο νερό όσο ο Νείλος. Είτε επειδή προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από τον κόσμο της φαντασίας.

1 σχόλιο: